Mijn hond trekt aan de riem – Wat kan ik daaraan doen?

Veel baasjes zitten met het volgende probleem: mijn hond trekt aan de riem. Je denkt misschien dat je de enige bent met dit probleem, maar dat ben je niet. Hoewel het uitlaten van je hond behalve een routineklusje ook een ontspannende bezigheid zou moeten zijn, is dat het allesbehalve wanneer jij continu met je hond in gevecht bent om netjes naast je aan de riem te lopen.

Wat kun je nu doen aan dat trekken aan de riem? Zo helpt het wanneer je het van jongs af aan aanpakt en je puppy consequent opvoed wat betreft lopen aan de riem, door eventueel gebruik te maken van een hondentuigje of door samen met je hond op cursus te gaan. Deze voorbeelden kun je gebruiken om er iets aan te doen.

Kan jij wel wat meer informatie gebruiken over waarom een hond trekt aan de riem, wat je eraan kunt doen of wil jij wat handige tips om het te kunnen oplossen? Geen enkel probleem. Dat en nog veel meer ga je allemaal in dit artikel vinden. Lees het gewoon even tot het einde en je bent straks weer helemaal op de hoogte.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Mijn hond trekt aan de riem – Wat kan ik daaraan doen?

Als je heel eerlijk bent, zou je het uitlaten van je hond het liefst overslaan of zelfs overlaten aan iemand anders. Tenslotte is er geen bal meer aan als jouw hond zo trekt aan de riem. Het lijkt soms wel alsof je met je eigen hond in gevecht bent. Jij krijgt een lamme arm en je hond word gek van het gemopper van zijn baasje.

Je ziet het al, trekken aan de hondenriem is voor zowel het baasje als voor de hond niet ideaal.

Het liefst wil je hier iets aan doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Nu willen we niet suggereren dat het probleem makkelijk op te lossen is, maar er is wel iets aan te doen. Het volgende zou je kunnen doen om van het trekken af te komen. 

De opvoeding legt de basis

Uiteraard begint het gedrag van een hond al van jongs af aan. De opvoeding en training leggen de basis, zeker bij een puppy. Zo is het belangrijk om de opvoeding van je pup consequent en duidelijk te houden. Zeker wat betreft trekken aan de riem, maak je hem op jonge leeftijd al duidelijk dat dat niet de bedoeling is. Eigenlijk kun je het op deze manier ook voorkomen.

De meest gebruikte manier is belonen met iets lekkers wanneer de pup niet trekt en rustig naast je loopt. Zorg er wel voor dat je een gezonde beloning kiest om overgewicht te voorkomen. Laat het trekken aan de riem nooit toe. Je hond mag niet denken dat het acceptabel is en door hem actief te trainen hierin maak je hem dat als het ware duidelijk. Advies is dus om hier vroeg mee te beginnen.

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat jij ook een flinke ruk geeft aan de riem. Hoe gefrustreerd je ook bent, probeer dit niet te doen. Wanneer je het onacceptabel vindt dat je hond trekt, kun je dat laten merken door bijvoorbeeld plotseling te stoppen met lopen. Op deze leeftijd is het een kwestie van oefenen.

Mijn hond trekt aan de riem - Wat kan ik daaraan doen?
Mijn hond trekt aan de riem – Wat kan ik daaraan doen?

Het gebruik van een hondentuigje

Heb jij een hondenriem met een halsband? Voor honden die veel trekken is dat niet het meest ideaal. Doordat de hond trekt en jij ook spanning op de riem houd, kan de halsband om de nek van je hond aardig strak komen te zitten. Behalve dat het trekken aan de riem voor jou vervelend is, is het voor je hond ook geen prettig gevoel.

Door gebruik te maken van een hondentuigje word de spanning meer verdeeld over zijn lichaam en houd hij hier geen pijn of klachten aan over. Daarnaast zal jouw hond door het hondentuigje een stuk minder de neiging hebben om te trekken. Met een hondentuigje gaat dat namelijk moeilijker en is het een vriendelijkere manier om je hond te laten stoppen met trekken aan de riem.

Mijn hond trekt aan de riem - Wat kan ik daaraan doen?
Zorg voor een goed passend tuigje

Lukt het niet? Maak gebruik van een hondencursus

Wil het niet lukken om het trekken aan de riem af te leren of zie je er gewoon tegenop om hiermee aan de slag te gaan? Ook dan is er altijd een goede oplossing. Zo kun je altijd gebruikmaken van een hondencursus. Hierdoor krijg je genoeg handvaten en hoef je het niet allemaal alleen te doen. Wil jij graag weten welke hondencursus goed zou kunnen werken voor jou en je hond? Lees het artikel verder, want daar komen we later bij je op terug.

Waarom trekt mijn hond aan de riem?

Dat je hond trekt aan de riem, dat komt in de meeste gevallen niet uit de lucht vallen. Hoewel dat wel zo lijkt natuurlijk. Er kunnen een aantal redenen of oorzaken zijn hiervoor.

Door de redenen en oorzaken in te zien, kun je waarschijnlijk een stuk beter begrijpen waarom jouw hond zo trekt en kun je het gaan aanpakken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden waarbij een hond kan gaan trekken aan de lijn. De voorbeelden hoeven niet altijd op jouw hond te slaan natuurlijk, maar misschien herken je hier iets van:

  • Jong geleerd is oud gedaan. Wanneer jouw hond als pup niet heeft geleerd hoe hij aan de hondenriem moet lopen en jij niet consequent bent geweest, is de kans groot dat hij is opgegroeid met het idee dat het oké is om aan de riem te trekken. Nu is een puppy die trekt nog redelijk in bedwang te houden, maar dat wordt al een stuk lastiger wanneer hij groter en sterker word.
  • De meeste honden hebben de neiging om wat sneller te gaan lopen dan hun baasje. Je begrijpt hem al, doordat hij vaak wat verder voor jou uit loopt kan dat trekken aan de riem ontstaan.
  • De meeste puppy’s willen op jonge leeftijd de wereld ontdekken. Alles is nieuw en interessant. Trekken aan de riem kan vervolgens het gevolg zijn.
  • Sommige honden vinden andere honden buitengewoon interessant. Het passeren van een andere hond kan er al voor zorgen dat jouw hond gaat trekken aan de lijn.

Waar kan ik hulp krijgen voor mij en mijn hond?

Is het mogelijk om hulp te krijgen voor mij en mijn hond? Het trekken aan de riem word te intensief nu je hond ouder begint te worden. Wat moet je nu doen? Je hebt in het artikel wat tips van ons cadeau gekregen, maar het zou kunnen dat de tips niet goed genoeg werken of dat je het gewoon lastig vindt om daarmee aan de slag te gaan.

Dat geeft helemaal niks, want ook daarin ben je absoluut niet de enige. De beste oplossing in dit geval zou een cursus kunnen zijn. Welke cursus dan het meest geschikt zou kunnen zijn? Dat is ‘Trekken aan de lijn’ die gegeven word door Van Maanen LOCA.

Van Maanen LOCA is een hondenschool die allerlei cursussen aanbied. Niet alleen voor puppy’s, maar ook voor oudere honden. Tussen al deze cursussen kun jij Trekken aan de lijn volgen. Een speciale cursus waarbij jij je hond beter en relaxter aan de lijn kunt laten lopen. Kortom, je leert het trekken aan de lijn af.

De cursus duurt tussen de 6 en 8 weken. Gedurende de weken leer jij te ontdekken waarom jouw hond zo trekt aan de lijn en hoe je hier op een verantwoorde manier mee om kan gaan. Want zoals je al hebt kunnen lezen, kan dit verschillende oorzaken hebben en hoeven deze oorzaken niet altijd op jouw hond te slaan.

Het handige van de cursus is dat deze door middel van een e-book te volgen is. Op deze manier kun jij aan de slag gaan met jouw hond waar en wanneer jij maar wil.

Door wie wordt de cursus gegeven?

Wie de gezichten van Van Maanen LOCA zijn? Dat zijn Minna en Eline. Behalve dat de twee dames de gezichten zijn van de hondenschool, hebben zij ook de cursussen ontwikkelt en delen ze hun jarenlange ervaring met jou.

Zo heeft de man van Minna vakantiehuizen bedacht waarin honden met hun baasjes kunnen genieten van een welverdiende vakantie en heeft Eline meer dan 35 jaar ervaring met het trainen van honden die voornamelijk gedragsproblemen hebben. Je kunt dus rustig zeggen dat het hier om ware professionals gaat.

Minna en Eline zijn dus de aangewezen personen om jou en je hond te helpen bij trekken aan de riem. Dat geeft vast al meer vertrouwen.

Wat vinden anderen van de cursus? 

Heb je de cursus Trekken aan de lijn al wat meer onderzocht voor jezelf? Dan kan het bijna niet anders dat de ervaringen van andere cursisten je ook zijn opgevallen. Deze kun je namelijk vinden op de website.

Door te kijken naar ervaringen van anderen, krijg je ergens een beter beeld van en kun je hier beter over oordelen. Dat de ervaringen vooral positief zijn, dat is een ding wat zeker is. Mocht je nog niet gekeken hebben naar de ervaringen van andere cursisten, dan kun je er hieronder eentje vinden:

‘Eindelijk kan ik met mijn hond gaan wandelen zonder dat ik me hoef te schamen voor het trekken aan de lijn. Wat is deze cursus een opluchting geweest!’

Onder andere door de goede ervaringen van andere cursisten en de uitgebreide kennis van Minna en Eline, is Trekken aan de lijn van Van Maanen LOCA een zeer geschikte en goede hondencursus. Mocht je hiervoor nog een beetje sceptisch zijn over de cursus, ben je door de ervaringen van anderen misschien wel overtuigd geraakt. Je hond uitlaten is straks weer het hoogtepuntje van de dag!

Conclusie 

Je hond trekt aan de riem en daar wil je uiteraard iets aan doen. Behalve dat je er iets aan wilt doen, wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf. Tenslotte is het dagelijkse rondje voor jou en voor je hond echt geen pretje meer.

In het artikel hebben we samen besproken wat je aan het trekken aan de riem zou kunnen doen. Bijvoorbeeld een goede basis leggen in de opvoeding, gebruikmaken van een hondentuigje of je aanmelden voor een cursus.

Over een cursus gesproken, ben jij daarnaar op zoek? We kunnen zo onderhand wel concluderen dat ‘Trekken aan de lijn’ van Van Maanen LOCA de meest geschikte cursus is voor jou en voor jouw hond.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie