Hoe oud wordt een hond?

Hoe oud wordt een hond? – Dat jouw hond de leeftijd van 80 jaar niet kan bereiken, dat klinkt je vast niet onbekend in de oren. Hoe graag je je trouwe viervoeter ook bij je zou willen houden, is het moment van afscheid nemen onvermijdelijk; een verdrietig vooruitzicht. Zeker als jullie twee handen op één buik zijn.

Voordat je een pup of een hond gaat adopteren, houd je rekening met verschillende factoren, waaronder dus ook de leeftijd van een hond. Wat als eerste goed is om te weten, is dat het van meerdere dingen afhangt en je hier ook een beetje geluk mee moet hebben – al klinkt dat misschien een beetje gek. Eén ding is zeker: je ben hier helemaal aan het juiste adres.

Hoe oud wordt een hond en wat kan je doen om zijn gezondheid te bevorderen? Dat ga je allemaal in dit blogbericht kunnen lezen. Lees deze tot het einde en je krijgt antwoord op al je vragen rondom de leeftijd van een hond.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Hoe oud wordt een hond?

Jij en je hond hebben een hechte band. We weten bijna wel zeker dat dit het geval is. Of het nu een grote of een kleine hond is. Het is en blijft je allerbeste maatje en je wilt dat het hier goed mee blijft gaan – logisch natuurlijk.

Waar veel vriendschappen lang en voor het leven duren, is dat met een trouwe viervoeter (helaas) een ander verhaal. Honden kunnen nu eenmaal geen hoge leeftijd bereiken. Tenminste, niet zo hoog als wij mensen die kunnen bereiken. 70, 80 of 90 jaar? Dat zit er helaas niet in. Hoe oud wordt een hond? Waar kan je van tevoren rekening mee houden?

De uiteindelijke leeftijd van een hond, die hangt als het ware van een aantal factoren af. Dat zijn de volgende:

  • Het ras
  • Gezondheid
  • Externe omstandigheden; zoals eventuele ongelukken

Wanneer we ook hierbij weer naar de algemene richtlijn kijken, kan een hond tussen de 11 en 13 jaar worden. Nu zijn er ook hierbij altijd weer wat uitzonderingen, waardoor de leeftijd anders wordt. Zo kan die 13 jaar ook makkelijk overtroffen worden. Jack Russells bijvoorbeeld staan bekend om het bereiken van een hoge leeftijd.

Dat heeft voornamelijk met de grootte van het hondenras te maken. Kleine hondenrassen worden over het algemeen wat ouder dan grotere hondenrassen. Houd er rekening mee dat honden ook minder oud kunnen worden. Bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen. Jij als baasje kunt het risico op gezondheidsproblemen beperken. Hieronder lees je daar wat meer over.

Hoe houd je je hond gezond?

De leeftijd van je hond heb je vaak niet in de hand als baasje. Hoe graag je dat ook zou willen. Het is vaak een kwestie van geluk, hoe gek dat misschien ook klinkt.

Hoe hou je je hond gezond
Hoe hou je je hond gezond

Toch dekt dat niet helemaal de lading. Wat betreft de gezondheid van je hond, kan jij als baasje een belangrijke rol spelen. Door goed te letten op zijn gezondheid en door deze te bevorderen, kan je hiermee ervoor zorgen dat hij een hogere leeftijd bereikt. Hoe je je hond gezond houdt? Dat kan door het volgende:

Kies voor de juiste voeding

Voeding speelt een grote rol wat betreft de gezondheid van een hond. Dit is dan ook een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Een goede gezondheid maakt namelijk dat een hond een hogere leeftijd kan bereiken.

Met de juiste voeding zorg je ervoor dat hij de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt en overgewicht voorkomen kan worden. Ook overgewicht kan op den duur gevaarlijk worden, wat de uiteindelijke leeftijd beperkt. Overgewicht kan op den duur zorgen voor hartproblemen, suikerziekte en artrose. Behalve dat dit invloed heeft op de leeftijd, is dit ook nadelig voor de gehele gemoedstoestand van je hond.

Voldoende beweging

Ook honden hebben behoefte aan voldoende beweging op een dag. Dit is echter niet alleen om een frisse neus te halen. Ook houdt het de spieren en gewrichten lekker soepel. Artrose kan niet helemaal voorkomen worden, maar het kan er wel aan bijdragen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Bovendien zorgt voldoende beweging voor het behoud van een goede conditie. Het voordeel daarvan is weer, dat dit op een senior leeftijd van pas kan komen. Een fitte hond bewandelt zijn senior leeftijd een stuk makkelijker, dan een hond die wat minder fit is.

Hoe hou je je hond gezond
Hoe je hond in beweging

Laat je hond regelmatig checken

Hoe eerder ziektes of gezondheidsproblemen ontdekt worden, hoe sneller er actie ondernomen kan worden. Uiteindelijk zorgt ook dit ervoor dat de leeftijd van jouw hond verlengd kan worden. Behalve dat het goed is om je hond regelmatig te laten checken door een dierenarts, zal je ook waakzaam moeten zijn op eventuele symptomen. Symptomen geven namelijk aan dat er iets niet klopt en dat je hond zich niet lekker voelt.

Hoe hou je je hond gezond
Laat je hond regelmatig checken door de diierenarts

Bij het ontdekken van symptomen of wanneer je een verandering in het gedrag ziet, is het verstandig direct contact op te nemen met de dierenarts. Enkele symptomen kunnen gewichtsverlies, koorts, verminderde eetlust of een gebrek aan energie zijn.

Veel knuffels, liefde, kusjes en aandacht

Welke hond vindt het nu niet prettig om aandacht te krijgen? Of het nu om een Beagle, Labrador of Golden Retriever gaat. Voor veel knuffels, liefde, kusjes en aandacht hoeft een hond écht geen puppy te zijn. Iedere hond vindt dit ontzettend fijn en heeft hier behoefte aan.

Hoe hou je je hond gezond
Besteed genoeg aandacht en liefde aan je hond

Wat dit nu met de leeftijd van een hond te maken heeft? Ontzettend veel! Wanneer een hond zich geliefd voelt door zijn baasje en genoeg aandacht krijgt, blijft hij in goede gezondheid en kan zijn levensduur dus uiteindelijk verlengd worden. Meestal gaat het geven van deze aandacht vanzelf en kan je het als baasje dus niet beter dan dit doen.

Op welke leeftijd zijn honden op een senior leeftijd?

De uiteindelijke leeftijd van een hond ligt dus meestal tussen de 11 en 13 jaar. Daarentegen kan dit natuurlijk ook anders zijn. Nog steeds zijn er veel honden die 15 jaar kunnen worden. Wanneer jouw hond op een senior leeftijd is gekomen, zal je dit ook kunnen merken. Zo kan alles wat langzamer gaan, heeft hij behoefte aan wat meer slaap en kunnen ook ouderdomsklachten plotseling een rol gaan spelen.

Hoe hou je je hond gezond
Senior Jack Russel

Op welke leeftijd zijn honden op een senior leeftijd gekomen? Wanneer spreken we van een senior hond? Ook dit is weer per ras verschillend. Grotere honden (zoals de Labrador) zijn eerder op een senior leeftijd dan kleine honden (zoals de Jack Russel). Kleine hondenrassen zijn pas een senior hond op de leeftijd van ongeveer 8 jaar. Grote honden zijn wat eerder een senior. Dit is namelijk al op de leeftijd van 6 tot 7 jaar.

Conclusie

Hoe oud wordt een hond? Dat hebben we in dit blogbericht uitgebreid besproken. Je weet wat de algemene richtlijn is, maar ook waar deze leeftijd vanaf kan hangen. Dit hangt onder andere af van het ras, de gezondheid en van externe factoren.

Met de leeftijd van een hond zal je een beetje geluk moeten hebben. Toch kan je hier als baasje ook iets aan bijdragen. Hoe jij je hond gezond en vitaal kunt houden, wat de uiteindelijke leeftijd kan rekken? Scrol even terug naar boven en lees dit nog eens na.

[faq]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie