5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup ­- Het in huis nemen van een puppy is niet iets wat je zomaar beslist. Hier gaat het een en ander aan vooraf. Niet omdat het een zware last is om te dragen, maar vooral om de grote verantwoordelijkheid die het met zich mee brengt. De grootste verantwoordelijkheid van het hebben van een pup, dat is de opvoeding.

Hoewel zo’n kleintje in huis hebben veel vrolijkheid met zich mee brengt, is aan jou als baasje de taak toegewezen om hem een goede opvoeding te geven. Wat je vaak ziet, is dat er veel fouten worden gemaakt tijdens de opvoeding van een pup. Door deze fouten te vermijden, hanteer je de juiste opvoeding en vertoont je pup ook in zijn volwassen leven het gewenste gedrag. Tenminste, dat geef je hem mee.

Ben jij benieuwd naar de 5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup en wil je je hierin gaan verdiepen? Dan raden we je aan om dit blogbericht helemaal tot het einde te lezen, om zo antwoord te krijgen op al je vragen.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup

Het opvoeden van een pup is nogal een verantwoordelijkheid. Daar draaien we niet omheen en daar hoeven we ook niet te makkelijk over te denken. We hoeven het niet groter te maken dan het is, maar de opvoeding van zo’n jong hondje is niet iets wat onderschat moet worden.

Omdat er nogal verschillende opvattingen zijn over het opvoeden van een pup, is het niet zo vreemd dat er nog weleens fouten gemaakt willen worden. Nu is het niet erg om fouten te maken, maar wanneer het gaat om het opvoeden van een pup kan het wel degelijk een bepaalde impact hebben.

Om jou tegemoet te komen en je op de hoogte te stellen, vindt je hieronder 5 fouten om te vermijden tijdens het opvoeden van een pup. Deze fouten geven je inzicht en laten je zien wat je vooral niet moet doen tijdens de opvoeding.

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup
Pup graaft gat in de tuin

Fout 1: Je begint pas weken na thuiskomst met het opvoeden van je pup

Wanneer je thuiskomt met je pup, is hij zo’n 8 weken oud. Dit is dan ook de wettelijke leeftijd waarop een puppy weggehaald mag worden bij de moeder en mee naar huis genomen mag worden. Hoogstwaarschijnlijk hét moment waar je als toekomstig baasje naar uit hebt gekeken. Eindelijk is dat moment aangebroken en huppelt er een klein hondje door het huis.

Waar veel baasjes niet aan denken of rekening mee houden, is dat de opvoeding vanaf dat moment van start gaat. Hoe klein of hoe jong je pup ook is, het is essentieel dat je hier vanaf het eerste moment mee begint. Een veelgemaakte fout is dat veel baasjes pas weken na thuiskomst beginnen met de opvoeding. Erg zonde, omdat een pup tijdens de eerste weken veel kan leren. De basiscommando’s bijvoorbeeld. 

Fout 2: Je hanteert de opvoeding niet consequent

Niet alleen is de opvoeding van een pup lastig of een grote verantwoordelijkheid, je word als baasje ook flink op de proef gesteld. Niet alleen door het kattenkwaad van je pup, maar natuurlijk ook door zijn uiterlijk en leeftijd.

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup
Mag dit niet dan?

Want zeg nu zelf, wie kan zo’n klein hondje nu weerstaan? Je kunt het bijna niet over je hart verkrijgen om streng te zijn en om de opvoeding consequent aan te pakken. Je bent niet het eerste baasje die daar zo over denkt. Bovendien kunnen we het ook goed begrijpen.

Toch is het belangrijk om te vermijden dat je de opvoeding niet consequent genoeg aanpakt en je te veel toelaat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je grenzen steeds een stukje opgeschoven worden en je pup op den duur met je aan de haal gaat. Ineens zijn de rollen omgedraaid en is het gedrag van je hond niet meer terug te draaien of te hanteren.

Het gevolg kunnen gedragsproblemen zijn. Jack Russels bijvoorbeeld hebben van nature een dominant karakter, waardoor dat vrij makkelijk kan gebeuren en waarbij gedragsproblemen veel voorkomen.

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup
Jack Russel puppy

Fout 3: Je onderschat de voordelen van een puppycursus

Wat je vaak terugziet, is dat de voordelen van een puppycursus onderschat worden en hier niet aan deelgenomen word. Dit is niet per se een domme fout, maar wel een fout om te vermijden als baasje.

Wanneer je de deelname van een puppycursus onderschat en hier niet aan deelneemt, krijgt je pup essentiële onderdelen van de opvoeding niet mee. Bijvoorbeeld de socialisatie met andere honden en baasjes. Cruciaal voor zijn latere leven. Hierdoor leert hij namelijk dat andere baasjes en honden geen bedreiging zijn.

Daarnaast leer ook jij veel tijdens een cursus. Je leert je pup kennen, met hem samen te werken en je leert de basis van de opvoeding. Het zou ontzettend zonde zijn om dit over te slaan.

Doordat puppycursussen zowel fysiek als online worden gegeven, zijn er altijd mogelijkheden die aansluiten bij jouw eigen behoeften en dagelijkse schema. Ben jij nu op zoek naar een goede puppycursus die jou en je pup veel kan leren? Daar vertel ik je later in dit blogbericht wat meer over. Lees dus zeker even verder.

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup
Fysieke puppytraining

Fout 4: Het toedienen van fysieke straffen

Het is niet alleen een fout die je moet vermijden bij het opvoeden van een pup. Is het vooral een fout waarvan je hoopt dat deze niet gemaakt word. Het toedienen van fysieke straffen. Helaas zijn er nog steeds veel pups die tijdens de opvoeding fysieke straffen ondergaan. Bijvoorbeeld slaan, schoppen of door het gebruik van stroom. Gelukkig gaat het om een vrij kleine groep baasjes, maar weet dat ze er zijn.

De gevolgen bij het toedienen van fysieke straffen zijn namelijk niet te overzien. Een pup neemt die ervaringen altijd mee in zijn latere leven, waardoor hij gedragsproblemen en agressie problemen kan gaan ontwikkelen. Daarnaast zijn ook trauma’s een veelvoorkomend iets bij honden die tijdens hun jonge jaren zwaar gestraft zijn.

Het toedienen van fysieke straffen is hoe dan ook een fout om te vermijden bij het opvoeden van een pup. Een pup straffen kan ook op een diervriendelijke manier, zonder dat deze veel impact heeft.

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup
Hond en baasje hechte band

Fout 5: Je hebt er eigenlijk niet zo goed over nagedacht

Er wordt niet voor niks geadviseerd om goed na te denken over het in huis halen van een pup. Het kost veel tijd, energie en geduld. Omdat dat nog weleens onderschat word, denken veel mensen niet goed na over het in huis halen van een hond.

Het is nog steeds een veelgemaakte fout en ook een fout om te vermijden. Wanneer je de keuze te snel hebt gemaakt en er eigenlijk niet goed over hebt nagedacht, zul je op den duur merken dat je je pup eigenlijk niet kunt bieden wat hij nodig heeft.

Misschien is hij veel alleen thuis doordat jij veel werkt, woon je wat kleiner en heb je een hondje dat veel energie heeft of heb je gewoonweg te weinig tijd voor hem. Nog steeds worden veel jonge hondjes naar het asiel gebracht omdat hun baasje te snel een keuze heeft gemaakt die niet goed overwogen is. Om deze fout te vermijden raden we je aan om goed en veel na te denken over het in huis halen van een pup, zodat je hem alles kan bieden wat hij nodig heeft.

5 fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup
Denk goed na voor je een pup in huis haalt, wat ben je nodig en wat moet je doen?

Fouten vermijden bij het opvoeden van je pup? Zo doe je dat!

Om je pup de juiste opvoeding te kunnen bieden en de bovenstaande fouten te kunnen vermijden, heb je kunnen lezen dat een puppycursus essentieel is. Jullie steken hier beiden veel van op en je pup leert alles wat hij mee kan nemen in zijn latere leven.

Puppy Power van Van Maanen Loca is in dit geval de beste puppycursus die wij jou kunnen en willen aanraden. Wat hier voornamelijk zo aantrekkelijk aan is, is dat de cursus online te volgen is. Dat maakt dat excuses er niet meer bij zijn en dit vrij makkelijke te combineren is met ieder dagelijks schema.

Tijdens de 16 weken durende cursus leer jij wat de beste opvoedtechnieken zijn voor een jonge pup en hoe je deze kunt toepassen. Jouw pup leert gewenst gedrag toe te passen in het dagelijks leven, waardoor er straks een goed opgevoede hond naast je zit. Niet alleen dat, ook ontwikkelen jullie door de training een sterke en hechte band. Dat is al veel waard. Meld je vandaag nog aan voor de PuppyPower online cursus en zorg ervoor dat de 5 veelgemaakte fouten vermeden kunnen worden in de toekomst.

Conclusie

De thuiskomst van je pup, daar kijk je als toekomstig baasje enorm naar uit. Toch zul je op de proef gesteld worden. Door het kattenkwaad van zo’n jong hondje, maar ook door de opvoeding zelf.

Om jou een handje te kunnen helpen daarbij, heb je 5 fouten om te vermijden bij de opvoeding van een pup van ons cadeau gekregen. Hierdoor weet je waar je precies op moet letten en voor welke aanpak je juist niet moet gaan. Hier kun je vast iets mee.

Wil jij de bovenste 5 fouten hoe dan ook vermijden bij de opvoeding van je pup? Meld je dan aan voor Puppy Power van Van Maanen Loca en start vandaag nog met deze effectieve puppycursus. Een aanwinst voor zowel pup als voor baasje.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie