Hoe vaak je hond uitlaten? Deze tips helpen jou als baasje hierbij!

Hoe vaak hond uitlaten? – Als baasje breng je veel tijd door buiten de deur. Want bij de verzorging van een hond komt het een en ander kijken. Zo speelt het uitlaten van een hond een vrij grote rol. Hier krijg je hoe dan ook mee te maken.

Jouw hond dient natuurlijk zijn behoefte te doen en een frisse neus te halen. Toch is het niet altijd even duidelijk hoe vaak een hond uitlaten. Iedere hond is tenslotte anders. Het is dan ook niet gek dat hier de nodige vraagtekens bij staan. Mocht jij voor het eerst een hond in huis nemen, dan zal je je moeten verdiepen in de verzorging van een hond. Uitlaten hoort hierbij.

Daarom vraag je je vast het volgende af: “hoe vaak een hond uitlaten?” Het komt goed uit dat je je dit afvraagt. In dit blogbericht gaan we hier namelijk uitgebreid naar kijken, zodat jij voldoet aan de behoeften van jouw hond. Het enige wat je dus hoeft te doen, is dit blogbericht tot het einde te lezen. Alleen zo krijg jij antwoord op al je vragen.

Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Hoe vaak hond uitlaten? In dit blogbericht gaan we deze vraag voor jou beantwoorden. Je bent tenslotte niet voor niks hier terecht gekomen. Als baasje wil je het beste voor jouw trouwe viervoeter. Je doet je best om hem de beste verzorging te geven.

Je zorgt voor goede voeding en je bent waakzaam op dergelijke kwaaltjes. Het uitlaten van hond hoort hier natuurlijk ook bij. Echter, dit doe je niet alleen om hem zijn behoefte te laten doen. Voordat we kijken naar waarom een hond uitlaten, wil je natuurlijk weten hoe vaak je een hond moet uitlaten.

Hoe vaak je hond uitlaten?
Hond dient minimaal 3 keer per dag uitgelaten te worden

Als we kijken naar de algemene norm, dan wordt er aangeraden om een hond minimaal 3 keer op een dag uit te laten. Zo loop je ieder dagdeel dus een rondje. Voor veel honden is dit in principe voldoende. Hier kunnen ze prima mee uit de voeten. Echter, dit geldt niet voor iedere hond. Het verschilt namelijk per hondenras. Niet ieder hondenras heeft voldoende aan deze 3 keer per dag.

Om te kunnen bepalen hoeveel uitlaatmomenten jouw hond nodig heeft op een dag, houd je rekening met het volgende:

  • Het hondenras: De hondenrassen verschillen van elkaar. Zo heeft de één veel meer energie dan de ander. Jachthonden zoals de Beagle en Jack Russel hebben van zichzelf veel energie. Daarom hebben zij veel beweging nodig. 3 keer per dag uitlaten is niet altijd voldoende. Dit kan je uitbreiden naar 4 tot 5 keer per dag. Daarbij zijn er ook hondenrassen die genoegen nemen met 3 keer per dag. De Franse Buldog bijvoorbeeld, die van nature weinig beweging nodig heeft.
  • De leeftijd van de hond: De leeftijd van een hond is allesbepalend. Een jonge hond bruist van de energie en levenslust; beweging is dus essentieel. Seniore honden hebben daarentegen minder energie of lijden aan één of meerdere kwaaltjes. Hierdoor kan het wandelen veel energie kosten. Nog steeds kan 3 keer per dag uitlaten nodig zijn, maar in dat geval loop je dan gewoon wat kortere rondjes. Blijf hem wel uitlaten, want dit kan verergering van de kwaaltjes voorkomen op den duur.
  • Ziekte: Ook honden kunnen ziek worden. Deze ziektes kunnen van korte of juist van lange duur zijn. Dit bepaald de uitlaatfrequentie. Vaak is een klein blokje om voldoende. Dan is de energie op.
Hoe vaak je hond uitlaten?
Lekker met je hond het bos in

Hoe lang moet je een hond uitlaten?

Hoe vaak hond uitlaten? Hierboven heb je hier veel informatie over gekregen – met name over de frequentie. 3 keer per dag een rondje – dat is bij vrijwel ieder ras en leeftijd aan te raden. Soms is er meer nodig dan 3 keer per dag. Hierboven heb je kunnen lezen hoe je dit kunt bepalen.

Niet alleen de frequentie van het uitlaten doet er toe. Dit geldt ook voor de looptijd. 10 minuten per uitlaatronde gaat voor de meeste honden niet op. Hoe lang een hond uitlaten? Probeer minimaal een half uur buiten te lopen. Alleen zo krijgen ze voldoende tijd en beweging.

Ook dit hangt weer van de bovenstaande aspecten af. Mocht je een hond hebben met veel energie, dan kan je makkelijk langer dan een half uur lopen. Gaat het echter om een zieke of oudere hond? Dan is het goed om dit halfuurtje wat meer te beperken. Bijvoorbeeld naar een kwartier of 10 minuten. Probeer dit als baasje eens te gaan ervaren. Na verloop van tijd ken jij jouw hond door en door.

Hoe vaak je hond uitlaten?
Honden met veel energie dienen vaker te worden uitgelaten

Wissel de dagelijkse rondjes ook eens af voor een wat langere wandeling; een wandeling door het bos of over het strand bijvoorbeeld – dé manier om energie kwijt te raken, de benen te strekken en te genieten.

Waarop letten bij hond uitlaten?

Bij het uitlaten van een hond kan niet zoveel misgaan. Tenminste, dat wordt wel eens gedacht. Nu zit daar natuurlijk een kern van waarheid in. Het hoeft allemaal niet zo spannend of ingrijpend te zijn.

Hoe vaak je hond uitlaten?
Let goed op dat je hond het niet te warm krijgt

Daarbij is er wel een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je je hond gaat uitlaten. Dit geldt voornamelijk voor zijn gezondheid. Voornamelijk de weersomstandigheden zijn hierbij van belang – met name extreme kou en hitte. Wandel tijdens deze dagen niet te lang buiten. Extreme hitte zorgt voor uitdroging en voor oververhitting. Wandel tijdens deze dagen vooral in de schaduw en voorzie jouw trouwe viervoeter van voldoende water. Probeer ook asfaltwegen te vermijden; deze zijn ontzettend heet en voelen niet fijn voor de pootjes.

Extreme kou kan ook de nodige gevolgen hebben. Hoewel de vacht van een hond hiertegen bestand is, kan het wel zijn weerslag hebben. Met name op de pootjes, in combinatie met pekel. Dit kan voor wondjes zorgen. Loop daarom niet te lang buiten. Verzorg de pootjes na afloop met een warme handdoek en water. Daarbij kunnen sommige hondenrassen wel een extra jas gebruiken. Dit geldt voor temperaturen onder de 5 graden, en dan vooral de honden die wat kleiner zijn, zoals de Chihuahua en Jack Russel.

Hoe vaak je hond uitlaten?
Zorg dat je hond niet onderkoeld raakt

Waarom hond uitlaten?

Een hond moet zijn behoefte kunnen doen. Zo simpel is dat. Dat is dan ook de enige reden dat een hond uitgelaten moet worden. Toch? Nou, dat dekt niet helemaal de lading.

Natuurlijk is de hoofdzaak van het uitlaten dat jouw hond zijn behoeftes kwijt kan: zijn urine en ontlasting. Je wilt tenslotte voorkomen dat dit in de tuin of in huis gebeurt. Toch is dit niet de enige reden dat we onze honden uitlaten. Hier denken we eigenlijk niet over na. Uitlaten is tenslotte iets heel normaals.

Wel is het handig om te weten waarom we onze honden uitlaten. Hier zitten namelijk meerdere redenen achter. Deze redenen vind je hieronder in het overzicht:

  • Het ontmoeten van andere baasjes en honden. Dit komt de socialisatie ten goede. Zeker voor een puppy is dit zeer belangrijk.
  • Honden krijgen de tijd om te kunnen snuffelen. Dit is belangrijker dan de meeste mensen denken. Snuffelen zorgt ervoor dat honden hun energie kwijt kunnen en ontspannen raken.
  • De spieren en gewrichten blijven soepel. Met name voor een wat oudere hond is dit zeer belangrijk. Het verkleint de kans op artrose of op andere problemen. Mocht een hond al artrose hebben, dan kunnen pijn en stijfheid voor een groot deel worden voorkomen.
  • Door jouw hond regelmatig uit te laten, bouwen jullie samen een band op. Dit is zeer belangrijk. Jullie leren elkaar beter kennen en samenwerken. Dat is zeer waardevol.
Hoe vaak je hond uitlaten?
Socialiseren hoort bij de opvoeding van je puppy

Wat heb je nodig voor uitlaten?

Voor het uitlaten van een hond heb je een aantal attributen nodig. Veel hiervan zijn zelfs wettelijk verplicht. Zoals de hondenlijn en de poepzakjes. Op de meeste plekken dient een hond aangelijnd te zijn – buiten de honden uitlaatplaatsen om. Daarbij kan jouw hond zijn behoefte doen, op een plek waar dit niet is toegestaan. Hier zijn de poepzakjes voor. Deze heb je dus zeker nodig.

Om jouw hond te kunnen aanlijnen, dien je over een hondenhalsband of over een tuigje te beschikken. Aanlijnen is niet alleen in sommige gevallen verplicht, maar biedt ook veiligheid. Het kan voorkomen dat jouw hond per ongeluk wegglipt en de weg oploopt.

Of je voor een halsband of tuigje kiest? Dat is aan jou. Weet wel dat een hondentuigje de druk gelijkmatiger verdeeld en comfortabeler zit. Zeker voor een hond die veel trekt aan de riem, kan dit een uitkomst zijn.

Hoe vaak je hond uitlaten?
Voor een energieke hond die erg trekt aan de riem is een hondentuigje een uitkomst

Conclusie

Hoe vaak hond uitlaten? Dat hebben we in dit blogbericht uitgebreid besproken. Je weet nu hoe vaak je een hond moet uitlaten en hoe het zit met de duur hiervan. Dit hangt af van het hondenras, de leeftijd en van eventuele ziektes.

Houd hierbij ook altijd rekening met de weersomstandigheden. Door hier rekening mee te houden, weet je zeker dat jouw hond zich comfortabel voelt. Mocht je hier nog wat meer over willen weten, dan raden we je aan om nog eens terug te scrollen naar boven. Zo vind je alle informatie nog eens op een rijtje.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie