Hoe een puppy aan leiband leren lopen?

Het opvoeden van een puppy gaat niet altijd zonder slag of stoot. Hij is nog jong en moet veel leren. Dat maakt dat veel dingen een enorme uitdaging kunnen zijn. Niet alleen het zindelijk maken, maar ook het uitlaten gaat niet meteen van een leien dakje. Zo blijft een pup niet altijd netjes naast je lopen of trekt hij aan de hondenriem. Daarom in dit blogbericht de vraag: Hoe een puppy aan leiband leren lopen?

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Er zijn een aantal stappen die je als baasje kunt doorlopen om je puppy aan de leiband te laten leren lopen. Deze stappen kunnen weleens van pas komen en helpen zowel jou als je pup bij het oefenen. Deze stappen zijn het proberen waard en kun je hier vinden!

Hoe leer je een hond aan de lijn lopen en wat is een leiband precies? Allemaal vragen die je in dit blogbericht beantwoord gaat krijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is het bericht helemaal tot het einde te lezen en je kunt als baasje aan de slag gaan. Dit zal een hoop spanning, vraagtekens en frustratie weg kunnen nemen.

Wat is een leiband precies?

Voordat we gaan kijken naar hoe een puppy aan leiband leren lopen, beginnen we allereerst bij het begin. Wellicht komt de leiband je helemaal niet bekend voor en vraag je je af wat dit precies is.

Daarom dat we eerst beginnen bij het beantwoorden van de vraag; wat is een leiband precies? Eigenlijk is een leiband niets meer en niets minder dan de traditionele uitlaatlijn die we normaliter gebruiken voor het uitlaten van onze honden. Je weet wel, de lijn die bevestigd word aan de halsband of aan het harnas van je pup om hem uit te kunnen laten.

De term ‘leiband’ is dan ook oorspronkelijk afkomstig uit België en word daar standaard gebruikt. In Nederland gebruiken we meestal ‘hondenriem’ of ‘uitlaatlijn’, maar leiband is ook benaming hiervoor. In het vervolg weet je waar het over gaat, wanneer er over een leiband gesproken word.

Nu je precies weet wat de leiband is, is het tijd om te kijken naar hoe je een puppy aan een leiband kan leren lopen. Daar ben je tenslotte voor gekomen. Toch?

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small”]
[/affiliate_products]

Hoe een puppy aan leiband leren lopen?

Hoe een puppy aan leiband leren lopen? Het is niet altijd even gemakkelijk om een pup op te voeden. Zeker niet met alles wat daarbij hoort. De meeste pups zijn lekker energiek en zullen de grenzen regelmatig blijven opzoeken.

Voornamelijk tijdens het uitlaten, kun je voor verschillende uitdagingen komen te staan. Hoewel je puppy aangelijnd is, is het niet direct vanzelfsprekend dat hij naast je blijft lopen, niet trekt aan de riem of direct met je meeloopt wanneer je hem roept.

Hoe een puppy aan de leiband leren lopen? Er zijn een aantal stapjes hiervoor die je kunt doorlopen. Op deze manier kun je het geleidelijk aan aanpakken en steekt je pup er veel van op.

Hoe een puppy aan leiband leren lopen?
Hond aan leiband laten lopen

Stap 1: Laat je pup wennen aan zijn halsband en leiband

Alle eerste keren zijn spannend. Dat geld ook voor een jonge pup. Hij moet nog veel leren en ontdekken van de wereld.

De eerst keer een halsband met een leiband dragen is iets onbekends en kan ook spannend zijn. Als eerste stap is het dus goed om hem hier voorzichtig aan te laten wennen.

Pak het rustig aan en zorg ervoor dat hij dit niet associeert met iets naars of vervelends. Je mag hem hierbij gerust belonen, zodat hij snapt dat het niet iets is om bang voor te zijn. Dit oefenen en laten wennen kun je bijvoorbeeld in de achtertuin of in de woonkamer doen. Zolang het maar kleinschalig is.

Hoe een puppy aan leiband leren lopen?
Laat je pup wennen aan de leiband

Stap 2: Geef je puppy even de tijd

Is je puppy inmiddels een beetje gewend aan het dragen van een halsband en leiband? Dan kun je de voorzichtige stap zetten om daadwerkelijk naar buiten te gaan. Hoe goed het oefenen en wennen ook ging, buiten is er natuurlijk een stuk meer te zien en te beleven dan in de achtertuin of in huis. Er gaat letterlijk en figuurlijk een wereld voor hem open. Werkelijk alles is interessant.

Geef je puppy daarom ook even de tijd om die indrukken te verwerken. Trek hem niet zomaar mee, maar blijf gewoon even rustig op hem wachten.

Stap 3: Stimuleer je pup om mee te lopen

Merk je dat je pup inmiddels wat gewend is en alles niet meer zo spannend is? Dan kun je proberen om daadwerkelijk te gaan wandelen. Hierbij is het goed om je pup te stimuleren om mee te lopen.

Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je hem met je stem stimuleren, een aai over zijn kop geven of hem belonen met een lekkere snack. Roep bijvoorbeeld eens op een hoge toon ‘brave hond’.

Probeer vooral het belonen op verschillende momenten doen, zodat hij hier niet aan went en hij nooit precies weet wanneer hij beloond word.

Hoe een puppy aan leiband leren lopen?
Stimuleer je pup mee te lopen, denk aan een snack

Stap 4: Geef nooit zomaar een ruk aan de leiband

De meeste pups willen er nog weleens een handje van hebben om te trekken aan de leiband. Tenslotte zien, ruiken en ervaren ze van alles in deze grote wereld. Uit frustratie wil je een ruk geven aan de leiband, om je pup weer naast je te laten lopen. Dit is niet zo handig om te doen en het kan zelfs averechts werken.

Wanneer je merkt dat je pup aan de leiband trekt, blijf jij gewoon als baasje direct stilstaan, zodat je pup ook gedwongen word om stil te blijven staan. Dit is een effectieve manier om te laten zien dat je niet gediend bent van het trekken.

Hoe een puppy aan leiband leren lopen?
Geef nooit een ruk aan de riem

Stap 5: Schakel een puppycursus in

Omdat pups nog zoveel te leren hebben, is het altijd goed om zo vroeg mogelijk met een puppycursus te beginnen. Dat is niet alleen van grote waarde voor je pup, maar ook voor jou als baasje.

Jullie beiden steken er veel van op. Zo word er tijd gestoken in de socialisatie, de opvoeding, zindelijkheidstraining en aan het lopen aan de leiband.

Puppypower cursus van Loca - is het de moeite waard?

Waar let je op bij een hond leren aan de lijn lopen?

Een hond leren lopen aan de lijn gaat niet altijd zonder slag of stoot. Het vergt een hoop tijd en geduld. Uiteindelijk zul je wel merken dat het de moeite waard is en dat je pup netjes naast je blijft lopen. Dat is je doel.

Voordat je een pup aan de lijn gaat leren lopen, is het wel goed om te weten dat er een aantal punten zijn waar je op moet letten. We hebben te maken met een jong dier, waarbij zijn welzijn op de eerste plaats staat. Daarom vind je hieronder een aantal punten waar je op moet letten.

Kies voor de juiste halsband of harnas

Om je pup zo comfortabel mogelijk te kunnen laten lopen aan de leiband, is het goed om de juiste halsband of het juiste harnas uit te zoeken. Zijn welzijn en zijn gezondheid staan tenslotte op de eerste plaats. Merk je dat je puppy tijdens het lopen aan de leiband erg trekt?

Dan kun je in dat geval beter over gaan op een harnas. Een hondenharnas zit niet om de nek, maar om de middel van de hond. Tijdens het trekken word de druk gelijkmatig over zijn lichaam verdeeld, waardoor er geen schade of ongemak toestaat rondom de nek.

Heb vooral veel geduld en neem de tijd

Eerlijk is eerlijk, je puppy uitlaten kan zeer frustrerend zijn. Zeker aan het begin. Ze vliegen van hot naar her, lopen niet netjes naast je of trekken aan de lijn.

Het vergt een hoop geduld om je pup aan de leiband te leren lopen. Toch willen we je adviseren om geduld te hebben en hier de tijd voor te nemen. Zowel jij als je pup zullen hier de komende jaren profijt van hebben.

Hoe een puppy aan leiband leren lopen?
Neem vooral veel tijd voor je pup

Oefen jullie suf

De hond aan een leiband leren lopen gaat niet van de ene op de andere dag. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, vergt het veel geduld en tijd.

Let er daarom op dat het een proces is waarbij jullie beiden veel en goed moeten oefenen. Herhaal de oefeningen regelmatig en pak alles stap voor stap aan. Alleen dan zul je merken dat het jullie gaat lukken.

Je mag best consequent zijn

Omdat je pup nog een hoop te leren heeft, is het belangrijk voor jou als baasje om consequent te zijn. Zorg er vooral voor dat hij niet over jouw grenzen heen gaat en hij jouw instructies goed opvolgt.

Wanneer je niet consequent genoeg bent en alles een beetje weglacht, is de kans vrij groot dat je puppy ook later in zijn leven nog steeds niet goed aan een leiband kan lopen of blijft trekken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe een puppy aan leiband leren lopen?
Wees consequent voor je pup

Conclusie

Een puppy aan de lijn leren lopen is niet altijd even gemakkelijk. Soms is het iets zelfs iets waar je tegenop ziet. Om jou daarbij te kunnen helpen, heb je in dit blogbericht een aantal stappen kunnen vinden die jou helpen om je pup aan de leiband te leren lopen. Hier staat vast iets tussen waar je iets aan hebt.

Vergeet je ook niet te genieten van het opvoeden van je puppy? Ze zijn namelijk volwassen voordat je het weet.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie