Is een puppycursus echt nodig?

Wat leuk, je hebt net een puppy in huis genomen! Een pup in huis kan ontzettend gezellig en leuk zijn. Zo’n klein hondje brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Echter kan je tegen een aantal dingen aanlopen. Een puppy heeft een goede en soms consequente opvoeding nodig. Hier heb je vaak een aantal vaardigheden en kennis bij nodig. De vraag die we hierbij kunnen stellen is: is een puppycursus daadwerkelijk nodig? In dit artikel vertel ik je meer over puppycursussen en waarom dit in sommige gevallen nodig kan zijn.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom een puppycursus?

Laat ik eerst beginnen met uitleggen wat een puppycursus precies is. Een puppycursus is voor zowel baasjes als puppy’s een goede, eerste start. Tijdens een puppycursus wordt er een goede basis gelegd voor de opvoeding van jouw puppy.

In het dagelijks leven komt jouw hondje in aanraking met allerlei dagelijkse bezigheden. Bij een puppycursus leert hij hoe hij hoe hij daarmee om moet gaan. Zo leer je van een trainer hoe jij het gedrag van jouw puppy het beste kan sturen. Je leert bepaald gedrag van hem kennen en je bent in staat om direct te kunnen ingrijpen wanneer er iets mis is.

Naast het sturen van gedrag, leert jouw puppy bij een puppycursus een aantal basiscommando’s. Zo leert hij hoe hij af gaat en gaat zitten. Ook leert hij dat niet overal in mag bijten en hij niet agressief hoeft te reageren als het gaat om zijn speelgoed of eten. Daarnaast is een puppycursus ook goed voor de band tussen jou en je puppy. Jullie leren elkaar goed kennen en je leert hoe jij en je puppy kunnen samenwerken. Er zal een hechte band ontstaan. En dat is ook wat waard, toch?

Ik wil je graag aanraden om altijd te kiezen voor een puppycursus. Een puppycursus kan in veel gevallen gedragsproblemen voorkomen. Er wordt bij een puppycursus niet alleen ingezoomd op deze leeftijdsfase, maar ook op de toekomst.

Tip: kies een puppycursus voordat je je pup gaat ophalen. Je hebt nu namelijk nog alle tijd van de wereld om je je daarop te kunnen oriënteren. Begin bij het thuiskomen van je pup zo snel mogelijk met de cursus.

Is een puppycursus echt nodig?
Puppycursus is dat nodig?

Voor- en nadelen van een puppycursus

Net zoals bij alles, zitten er ook aan een puppycursus enkele voor- en nadelen die ik graag met je wil bespreken. Laat ik beginnen met de voordelen:

 • Het helpt je puppy socialer te worden
 • Je kan de hondentrainer vragen stellen, mocht je ergens meezitten
 • Je leert alle basiscommando’s
 • Een band opbouwen met je pup
 • De kans om andere hondeneigenaren te leren kennen
 • Voorkomt eventuele gedragsproblemen
 • Je puppy wordt zowel mentaal als fysiek uitgedaagd

Aan een puppycursus kunnen ook enkele nadelen zitten:

 • Pups kunnen ruzie met elkaar krijgen en serieuze schade aanrichten
 • Het kan erg prijzig zijn
 • Het kost veel tijd en energie

Je ziet dat er veel meer voordelen als nadelen aan het volgens van een puppycursus zitten.

Waarom is socializen belangrijk?

Een bijkomend voordeel van een puppycursus, is dat je pup genoeg kan socializen met hondjes van zijn eigen leeftijd. Niet alleen komt hij in aanraking met pups, maar ook met andere baasjes. Dit is een belangrijk een zeer belangrijk onderdeel van de opvoeding van jouw pup.

Wist je dat 1 op de 5 honden gedragsproblemen vertoond door een slechte socialisatie? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Naast commando’s, leert jouw puppy hoe hij socialer kan worden met zowel honden als andere mensen. In de eerste 3 tot 7 weken is een puppy erg nieuwsgierig en wil hij veel dingen ontdekken. Na de 7e week zul je gaan merken dat hij wat terughoudender wordt en misschien wat angstig kan zijn.

Het is in deze fase belangrijk om je pup positieve ervaringen te laten opdoen. Hierdoor zal hij al snel niet meer terughoudend zijn. Puppy’s zijn gewend te spelen met hun broertjes of zusjes uit het nest. Wanneer ze het nest verlaten en bij jou in huis komen, kunnen ze zich een beetje verloren en alleen gaan voelen.

Laat je pup rustig kennis maken met andere honden. Sommige honden zijn erg wild of speels, dit zal hij als niet prettig kunnen ervaren en er een negatieve ervaring aan kunnen overhouden. Niet alle honden zijn geschikt voor contact met een pup. Laat hem ook rustig kennis maken met andere mensen. Laat mensen niet te snel op hem afkomen, bouw dit rustig aan op.

Uiteindelijk zal je pup erachter komen dat wanneer een andere hond zijn tanden laat zien, dit een waarschuwing is. Echter leert hij ook dat wanneer mensen hun tanden laten zien, dit uit vriendelijkheid is. Een bijkomend voordeel van een puppycursus, is dat je pup genoeg kan socializen met hondjes van zijn eigen leeftijd. Wanneer je je hond niet laat socializen, zal hij snel last krijgen van angsten en kan hij agressief reageren op zowel andere honden als andere mensen.

Onlinepuppycursus bij 123tinki

123 Tinki puppycursus Review

Het kan weleens gebeuren dat er bij jou in de buurt geen puppycursussen worden gegeven. Dat is erg vervelend. Toch is een puppycursus verstandig om te volgen.

Hoe je dit kan oplossen? In dat geval wil ik je graag aanraden om een onlinepuppycursus te gaan volgen bij 123tinki. Aan een onlinecursus zitten de volgende voordelen:

 • Je voorkomt dat je pup overprikkelt raakt door de drukte die een fysieke puppycursus met zich meebrengt.
 • Er is bij een fysieke cursus niet altijd genoeg tijd om 1 op 1 te kunnen socializen. Bij een onlinecursus kan je makkelijk contact met elkaar zoeken.
 • Bij onlinecursussen krijg je ook direct antwoord op al jouw vragen, net zoals bij een fysieke cursus.
 • Mocht er geen puppycursus bij jou in de buurt zitten, dan is dit een hele goede oplossing.
 • Op basis van filmpjes die jij instuurt naar je onlinetrainer, krijg je goede feedback.
 • Naast instructiefilmpjes, zijn er ook livesessies mogelijk.
 • Je hoeft het huis niet te verlaten. Zo houd je meer tijd en energie over.

Je ziet dat er aan een onlinepuppycursus veel voordelen zitten. Graag wil ik je aanraden om een onlinepuppycursus te gaan volgen bij 123tinki. 123tinki kan je onder andere herkennen van Discovery Channel, RTL4 en het AD.

Is een puppycursus echt nodig?

123tinki is de nummer 1 online hondenschool met onlinepuppy- en hondentrainingen. 123tinki is dus niet alleen geschikt voor puppy’s, maar voor honden van alle leeftijden. Zelfs voor senior honden zijn er een aantal leuke trainingen om te volgen.

123 Tinki puppycursus Review

123tinki streeft ernaar om het beste uit honden en hun baasjes te halen. De trainingen zijn ontwikkeld in samenwerking met een aantal hondenexperts die al hun tips en trics met jou willen delen. Tijdens de training krijg je veel informatie van alleen maar experts.

123 Tinki puppycursus Review
Vraag nu je Gratis proeflessen aan!

Naast het leren van basiscommando’s, leer je ook over communicatie, gezondheid en zorg van je hond. Inloggen is heel makkelijk en te doen op verschillende apparaten.

Na aanschaf van de cursus, krijg je een levenslange toegang tot alle cursussen. Mocht je willen kiezen voor een online puppy of hondencursus, dan wil ik je absoluut 123tinki aanraden. 

Vanaf welke leeftijd kan jouw pup naar puppycursus?

Mocht je kiezen voor een puppycursus, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd dit mogelijk is. Het is verstandig om dit altijd zo snel mogelijk te doen. Puppy’s mogen meestal tussen de 7 en 8 weken al weg bij de fokker.

Wanneer je je pup ophaalt bij de fokker, kan je meteen met hem op cursus gaan. Helaas kan het ook zo zijn dat de pup vanaf 12 weken pas weg mag bij de fokker. Dat is ontzettend jammer. Informeer hiervoor altijd bij de fokker zelf of de dierenarts voor advies.

Hoelang duurt een puppycursus ongeveer?

In de meeste gevallen is de duur van een puppycursus 10 tot 15 lessen. Dit is gebaseerd op lessen van 45 tot 60 minuten. Dit verschilt heel erg per cursus. Hier kan je altijd naar informeren.

Conclusie

Dit artikel begon met de vraag waarom een puppycursus nodig is. Je weet nu dat een pup bij puppycursus veel dingen leert, waaronder socializen. Ook leert hij hoe hij met bepaalde situaties om kan gaan.

Het belangrijkste van een puppycursus, is de band die je opbouwt met je puppy. Jullie leren elkaar echt kennen.

Ook onlinecursussen zijn heel erg in opkomst en populair. Een onlinepuppycursus kan je het beste volgen bij vanMaanen&Loca Je bent verzekerd van goed advies door experts en 1 op 1 aandacht van trainers.

Kortom: een puppycursus is in veel gevallen echt nodig. Mocht je voor een onlinepuppycursus willen kiezen, dan kan je dit het beste bij van Maanen&Loca doen, check de leukste puppycursus PuppyPower

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie