Hoe moet ik de tanden poetsen van mijn hond? – Dit is hoe het moet en wat je ervoor nodig hebt!

Hoe moet ik de tanden poetsen van mijn hond? – Meer dan de helft van alle honden heeft last van gebitsproblemen. Hierbij kun je denken aan bloedend tandvlees, rood tandvlees of aan veel tandsteen. Niet alleen krijgen honden hier last van, ook kan dit lichamelijke gevolgen hebben. Waaronder hartproblemen.

Hoe poets je de tanden van een hond en wat heb je hier allemaal voor nodig? Dat zijn twee vragen die onder andere beantwoord zullen worden in dit blogbericht. Het enige wat jij dus hoeft te doen, is deze helemaal tot het einde te lezen en je weet precies hoe het tanden poetsen bij je hond werkt en waarom dit zo belangrijk is om te doen.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Hoe moet ik de tanden poetsen van mijn hond? – Een aantal handige tips!

Hoe kun je de tanden poetsen van een hond? Mocht je hier nog geen ervaring mee hebben of je doet het voor het eerst, kunnen we ons goed voorstellen dat deze vraag door jouw hoofd speelt. Veel honden vinden het alles behalve prettig en dat kan je behoorlijk onzeker maken. Om jouw hier een beetje bij op weg te helpen, beschrijven we precies de stappen die nodig zijn om de tanden van jouw hond te poetsen en schoon te houden. Dit zodat je het in het vervolg helemaal zelf kunt doen.

Tip 1: Ga naast hem zitten

Omdat jouw hond het al een spannend moment vindt, is het belangrijk dat hij op zijn gemak gesteld word. Daar kan jij voor een groot deel aan bijdragen.

Bijvoorbeeld door naast hem te gaan zitten en niet boven hem te gaan hangen of door hem klem te zetten tussen jouw knieën. Op deze manier wordt de weerstand te groot en gaan alle alarmbellen bij jouw hond af. Zit naast hem en probeer hem op zijn gemak te stellen. Zo kun je tegen hem praten of hem aaien.

Hoe moet ik de tanden poetsen van mijn hond?
Zorg goed voor de tanden van je hond

Tip 2: Probeer het rustig op te bouwen

Ondergaat jouw hond of pup voor het eerst een poetssessie van jou? Dan kun je je vast wel voorstellen dat dit voor jouw trouwe viervoeter een gek en misschien wel eng moment is. Ineens word er iets in zijn mond gestopt en worden zijn tanden aangeraakt. Dat zal best onwennig voor hem kunnen zijn. Probeer er dus de tijd voor nemen en het rustig op te bouwen.

Nu ligt het aan de hond of hij direct oké is met een tandenborstel en tandpasta of juist niet. Dit zou je rustig aan kunnen proberen, zonder dat je direct start met poetsen. Mocht hij het nog niet helemaal toelaten, laat de tandenborstel voor nu even achterwegen en probeer het eens met je vingers.

Tip 3: Houd beloningen bij de hand

Houd tijdens het tandenpoetsen altijd wat beloningen bij de hand, zodat goed gedrag direct beloond kan worden. Hierdoor wordt het tandenpoetsen een al wat minder nare ervaring en associeert jouw hond zijn goede gedrag met de beloning.

Geen zorgen, er zijn genoeg snacks die het gebit van jouw hond schoonhouden in plaats van weer vuil te maken. Zonde van jullie harde werk anders.

Tip 4: Pas poetsen als hij er klaar voor is

Jij kent jouw hond het beste. Jijzelf kunt dus het beste bepalen wanneer jouw hond klaar is voor het daadwerkelijke poetsen. Merk je dat je hond er wat relaxter onder is en de tandenborstel niet meer als een groot monster ziet?

Hoe moet ik de tanden poetsen van mijn hond?
Pas poetsen als je hond er klaar voor is:)

Dan kun je langzaam aan gaan beginnen met poetsen. Ga ook hierbij weer naast hem zitten, praat tegen hem, houd de beloningen bij de hand en ga geduldig te werk. Zorg dat je het tandsteen op de tanden wegpoetst en ook het tandvlees meeneemt, zodat ook dit schoon word. Bovendien is het ook handig om het gebit te checken, nu je toch bezig bent. Hier lees je later wat meer over.

Hoe vaak moet je de tanden poetsen van een hond?

Het poetsen van de tanden van jouw hond kan voor jullie beiden een spannende onderneming zijn. Zeker als dit voor het eerst gedaan word. Hierboven vind je daarom een aantal tips die jullie beiden hier doorheen sleept.

Nu je weet hoe het tandenpoetsen in zijn werk gaat, is het ook belangrijk om te weten hoe vaak je dit moet herhalen. Daarom het antwoord op de volgende vraag: hoe vaak moet je de tanden poetsen van een hond?

Iedere dag is niet helemaal nodig. Als je dit minimaal 2 tot 3 keer per week herhaalt, kun je al veel tandplak ophoping voorkomen. Mocht jouw hond een slecht gebit hebben, dan is het goed om de beslissing te maken om dit iedere dag te doen. Uiteindelijk help je hem hier enorm mee.

Wat heb je nodig voor het tanden poetsen van een hond?

Om de tanden van je hond te poetsen en te verzorgen, heb je vanzelfsprekend een aantal producten nodig. Producten die speciaal bedoeld zijn voor honden. De tandproducten die wij mensen gebruiken kunnen, namelijk schadelijk zijn voor honden en hier kunnen ze ziek van worden. Dat is dus geen aanrader.

Om de tanden te kunnen poetsen, heb je vanzelfsprekend een hondentandenborstel nodig. Deze heb je in verschillende varianten. Je kunt de standaard variant gebruiken, een vingertandenborstel of een speciaal gaasje waarmee de tanden schoongemaakt kunnen worden. Het is maar net wat jij en wat jouw hond prettig vindt.

Daarnaast gebruik je speciale hondentandpasta. Deze pasta maak de tanden effectief schoon, maar brengt dus geen schade toe. Behalve een tandenborstel en tandpasta, is het ook goed om altijd een beloning bij de hand te houden. Wist je dat er ook speciale hondensnacks bestaan die tandplak verwijderen?

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Hoe herken je tandproblemen bij honden?

Door tandproblemen te herkennen bij jouw trouwe viervoeter, kan er snel actie ondernomen worden. Hoewel problemen aan het gebit redelijk onschuldig lijken, is dat in de praktijk wel anders. Wanneer het tandvlees ontstoken is, kunnen deze infecties en bacteriën een eigen leven gaan lijden en uiteindelijk bij het hart uitkomen, waardoor bijvoorbeeld hartproblemen kunnen ontstaan.

Hoe moet ik de tanden poetsen van mijn hond?
Check het gebit van je hond regelmatig

Afgezien van de pijn en het ongemak, kunnen tandproblemen heel wat teweeg brengen bij honden. Door deze problemen te herkennen, kan hier dus op korte termijn iets aan gedaan worden. Hoe je tandproblemen kunt herkennen bij je hond? Dat kan bij het zien van de volgende signalen:

Rood tandvlees: Rood en bloedend tandvlees toont aan dat er een irritatie, infectie of bacterie zit. Tijdens het tandenpoetsen bij je hond is het goed om hier waakzaam op te zijn

Geur: Wanneer honden last krijgen van hun gebit, gaan ze sterk uit hun mond ruiken.

Minder eten: De meeste honden zijn bikkels en laten dan ook niet zo snel merken dat ze ergens last van hebben. Echter kunnen de gebitsproblemen zo pijnlijk worden, dat eten ook niet meer gaat.

Gedrag: Is jouw hond normaliter lekker speels en vrolijk? Problemen aan het gebit kunnen voor ander gedrag zorgen. Zo kunnen worden de meeste honden een stuk rustiger en zelfs een beetje humeurig.

Wat te doen bij tandproblemen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kunnen gebitsproblemen bij honden ontzettend vervelend zijn. Ga jezelf maar eens na als jij last hebt van ontstoken tandvlees of van kiespijn. Dat is alles behalve prettig. Zaak is dus om hier iets aan te doen. Niet alleen omdat dit kan uit monteren tot ernstige gevolgen, maar puur omdat jouw trouwe viervoeter hier veel last van heeft. Als baasje gaat je dat aan het hart.

Mocht je tandproblemen hebben ontdekt tijdens het poetsen, wat kun je hier dan aan doen? Vaak is het beste om aan de bel te trekken bij de dierenarts. De dierenarts is hierin gespecialiseerd en kan adviseren wat de vervolgstappen zijn. Bovendien is het niet alleen belangrijk om actie te ondernemen bij gebitsproblemen, het is net zo belangrijk om deze in de toekomst te voorkomen.

Deze kunnen dus voorkomen worden door de tanden te poetsen. Mocht dit niet te doen zijn of jouw hond laat het niet toe, zijn er ook speciale behandelingen die door de dierenarts uitgevoerd worden. Hierbij wordt het gebit grondig schoongemaakt, terwijl jouw hond onder narcose gebracht word. Het is dus voor jullie beiden niet nodig om te stressen hierover. Er zijn altijd passende oplossingen.

Conclusie

Hoe moet ik de tanden poetsen van mijn hond en wat heb ik hiervoor nodig? Dat en nog veel meer hebben we in dit blogbericht uitgebreid besproken.

Aan de hand van een aantal tips weet je precies hoe je dit kunt aanpakken en hoe je de spanning van je hond wat kunt laten zakken. Bovendien weet je nu ook hoe tandproblemen herkent kunnen worden, zodat je direct actie kunt ondernemen.

[faq]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie