Hoe lang mag een hond op een bot kauwen?

Hoe lang mag hond op bot kauwen? – Honden kauwen graag. Grote kans dat je dit is opgevallen. Dit geldt voor iedere leeftijd – van de jongste pup tot aan de senior hond, en niet alleen om het lekkere smaakje dat eraan zit.

Dit is namelijk dé manier voor honden om te kunnen ontspannen. Het is een vrij natuurlijke reactie. Toch hangen er nog steeds veel vraagtekens rondom botten voor honden. Zo zouden deze gevaarlijk kunnen zijn en voegen ze niet veel toe. Bovendien weten niet veel mensen hoe lang een hond op bot mag kauwen.

Dit is belangrijk om te weten. Vooral voor de veiligheid. Botten kunnen de nodige ongelukjes met zich mee brengen. Door juist te handelen, kan je deze voorkomen in de toekomst.

Hoe lang mag hond op bot kauwen en waarom kauwen honden botten? Dit zijn twee vragen die in dit blogbericht voor je beantwoord worden. Lees deze vooral tot het einde – alleen zo krijg je antwoord op al je vragen.

Hoe lang mag hond op bot kauwen?

Neem je een kijkje in de dierenwinkel? Dan heb je vast verschillende botten zien liggen; botten speciaal voor honden. In eerste instantie kan dit ook geen kwaad. Toch is het niet verstandig om je hond urenlang op een bot te laten kauwen.

Het bot zal uiteindelijk krimpen – je hond trekt het lekkerste er tenslotte vanaf. Hierdoor blijven er nog kleine stukjes over. Wanneer een hond aan deze kleine overgebleven stukjes begint te kluiven, kan hij zich hierin verslikken. Dit kan tot nare gevolgen leiden – gevolgen voor voornamelijk het maag- en darmkanaal. Het is daarom goed om jouw hond niet te lang op een bot te laten kauwen. Zeker niet als hij net begint met kluiven of nog erg jong is.

Hoe lang mag hond op bot kauwen? Een hond mag gerust een half uur met zijn bot bezig zijn. Na dit halfuur kan je het bot beter wegleggen. Door dit te doen houd je de hond uitgedaagd en gebeuren er geen ongelukjes. Tenminste, de kans hierop word aanzienlijk kleiner.

Mocht jouw hond net beginnen met kluiven, dan kan je dit halfuur langzaam opbouwen. Laat hem wennen aan botten en aan kauwen. Begin met enkele minuten en bouw dit uiteindelijk uit na een half uur.

Hoe lang mag een hond op een bot kauwen?
Buldog met bot in de bek

Waarom kauwen honden op botten?

Waarom kauwen honden op botten? Een vraag die je beantwoord zou willen hebben. Je zou hier vraagtekens bij kunnen hebben. Kijk je namelijk naar honden? Dan valt het op hoe vaak ze kauwen, en natuurlijk niet alleen op botten, maar ook op speeltjes. En stiekem wel eens ook op dingen die eigenlijk niet mogen. Het is je vast wel eens overkomen.

Aan het begin van dit blogbericht hebben we kort aan je toegelicht waarom honden kauwen. Laten we hier nog eens uitgebreid op ingaan.

Ontspannen en relaxen

Om te beginnen: honden vinden kauwen het fijnste wat er is. Er bestaat geen betere manier voor ze om te ontspannen en te relaxen. Ook honden hebben hier op zijn tijd behoefte aan – naast buiten slapen en liggen op een kleedje, is ook kauwen een van de manieren.

Wanneer een hond kauwt, komen er in de hersenen stofjes vrij. Deze stofjes werken als een soort kalmerend en pijnstillend middel. Heeft een hond dus pijn of wat spanning? Dan zul je al gauw merken dat hij er iets bij pakt om op te kauwen.

Tandenpoetsen

Ook honden hebben gebitsverzorging nodig. Als baasje kan je dit voor een groot deel oppakken. Door de tanden regelmatig te poetsen, bijvoorbeeld. Wist je dat honden dit ook zelf kunnen? Niet met een tandenborstel, maar met een bot.

Hoe lang mag een hond op een bot kauwen?
Zorg goed voor de tanden van je hond

Ook honden vinden het fijn om hun gebit te verzorgen. Dit doen ze onder andere om overgebleven stukjes voedsel weg te halen tussen de kiezen en de overige tanden. Door te kauwen, worden deze vrijwel vanzelf weggehaald. Handig, toch?

Bezigheidstherapie

We kunnen het kauwen van honden rustig bezigheidstherapie noemen. Niet omdat honden dit doen uit verveling, maar vooral omdat ze het erg leuk vinden om te doen. Er zijn niet alleen botten om op te kauwen. Ook zijn hier speciale speeltjes voor verkrijgbaar.

Denk hierbij aan ballen en touwen. Botten kan je gerust eens afwisselen voor iets anders. Vaak zijn deze speeltjes hiervoor gemaakt en daardoor zeer veilig om te gebruiken. Door een hond voldoende aan te bieden om op te kauwen, kan je de verveling tegengaan. Bovendien voorkomt het ook dat jouwe trouwe viervoeter zijn tanden gaat zetten in persoonlijke bezittingen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Waarop letten bij het aanbieden van botten?

Botten aan jouw hond geven, is niet geheel zonder risico. Er kunnen veel ongelukken mee gebeuren. Voordat je je hond een bot gaat aanbieden, let je op een aantal belangrijke dingen. Nu hoef je je niet te veel zorgen te maken hierover. Ook hoef je de botten niet per direct af te pakken. Botten zijn niet altijd gevaarlijk. Er zitten gewoonweg een aantal kleine risico’s aan. Houd je hier rekening mee? Dan is er niks aan de hand.

In dit overzicht vind je waar je op moet letten. Door het overzicht goed door te lezen, weet je dus waar je op moet letten in de toekomst. Zo kan jouw beste vriendje ongestoord genieten van het kauwen:

Blijf er altijd bij

Jouw hond alleen laten met zijn bot – het is iets wat we sterk willen afraden. Ook als je de aanbevolen tijd aanhoudt. Blijf er altijd even bij zitten. Mocht jouw hond zich bezeren of per ongeluk tóch verslikken, dan kan je snel ingrijpen. Alleen zo kan je ongelukjes voorkomen – hoe klein deze ook zijn.

Hoe lang mag een hond op een bot kauwen?
Pas op dat je hond niet stikt in een bot

Geef de juiste botten

Er zijn een aantal botten die een hond absoluut niet mag hebben. Deze lijken onschuldig, maar het tegendeel is waar. Dit is echter wel iets waar je op moet letten. Dit kan namelijk misgaan.

Geef je bijvoorbeeld botten die vooraf zijn gekookt? Dan kan een hond zich hier lelijk aan bezeren. De botten worden op deze manier namelijk ontzettend hard; te vergelijken met een steen. Je kunt je vast wel indenken wat dit met het gebit doet van een hond. Bovendien kunnen de botten breken of splinters afgeven. Je ziet het al: restjes van botten aanbieden is niet zo handig.

Nooit te klein

Kauwen op botjes die klein zijn, is alles behalve veilig. Wat er dan kan gebeuren? Honden kunnen botjes die te klein zijn doorslikken. Dit geldt voor iedere leeftijd; zowel puppy’s als volwassenen en seniore honden. Dit doet een hond natuurlijk niet bewust.

Deze kleinere botjes kunnen vervolgens in de slokdarm blijven hangen of het maag- en darmkanaal beschadigen. Probeer deze dus te vermijden. Een groot bot waar je hond wat langer over doet? Dat is vele malen beter.

Welke botten mag een hond hebben?

We hebben in dit blogbericht vooral gesproken over welke botten een hond niet mag hebben. Dat is nu duidelijk. Deze kunnen gevaarlijk zijn en een aantal risico’s met zich meebrengen. Dat moet je voorkomen.

Welke botten een hond dan wel mag hebben? Daar heb je nog geen antwoord op gekregen. Dit wil je tenslotte graag weten om de juiste aan te schaffen en je er geen zorgen over te hoeven maken.

Honden mogen best botten hebben met vlees – vlees wat wij eten bijvoorbeeld. Denk hierbij aan kippen en konijnen. Als er nog wat vlees op de botten zit, kan hij dit er lekker afkluiven. De botten zelf zijn vrij ongevaarlijk. Let er opnieuw weer op dat de botten niet veel te klein zijn. Blijf er ook bij zitten.

Wil je mogelijke risico’s écht voorkomen? Schaf de botten dan aan bij de plaatselijke/online dierenwinkel. Hiermee weet je namelijk zeker dat de botten geen splinters afgeven en niet te hard zijn. Bovendien bevatten deze botten gezonde voedingsstoffen, die een hond gezondheid houden.

Conclusie

Hoe lang een hond mag kauwen op bot? Dat hebben we in dit artikel uitgebreid besproken. Je weet nu precies hoe je je hond op een veilige manier kan laten kauwen en kluiven. Hier hebben we je ook een aantal tips voor gegeven.
Botten zijn niet per definitie gevaarlijk. Je hoeft je dus niet onnodig zorgen te maken hierover. Zolang je rekening houdt met de juiste aspecten, weet je zeker dat je het goede doet. Zo kan jouw trouwe viervoeter genieten en hoef jij je geen zorgen te maken.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie