Gebitsverzorging voor je hond – Waarom is het zo belangrijk?

Het gebit van je hond verzorgen is behoorlijk belangrijk, toch wordt het vaak vergeten door eigenaren van honden. Ze maken zich vooral druk om hoe de hond er uitziet en willen natuurlijk dat de hond goed in de vacht zit. Zo worden honden met regelmaat gewassen met hondenshampoo, wordt hun vacht met regelmaat geborsteld, maar vergeten daarbij het gebit. Toch draagt een gezond hondengebit vooral ook bij aan de gezondheid van je hond.

Daarom lees je er in dit blogbericht meer over en hoe jij ervoor kunt zorgen dat ook het gebit van je hond verzorgd blijft. Lees daarom zeker verder.

Gebitsverzorging voor je hond – Waarom is het zo belangrijk?
[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom is een gezond gebit bij honden belangrijk?

Wanneer je een viervoeter in huis hebt, wil je hier natuurlijk zo goed mogelijk voor zorgen. Ze zijn volledig afhankelijk van jouw aandacht en zorg. Honden gebruiken hun gebit regelmatig om te eten, spelen en zich te verdedigen.

Door voedselresten die achterblijven, verzamelen veel bacteriën zich in de mond. Wanneer deze niet verwijderd worden, kan dit gebitsproblemen veroorzaken. Maar liefst 85% van de honden boven de vier jaar heeft last van gebitsproblemen. De eerste tekenen zijn vaak dat de hond uit de bek gaat stinken.

Dit is ten eerste niet plezierig voor jou, maar is ook een indicatie dat het gebit van je hond niet helemaal gezond is. Deze problemen kunnen na verloop van tijd verergeren, waardoor je hond er veel last van kan krijgen. Zonder dat je het weet, kan je hond lijden aan veel pijn en stress van gebitsproblemen.

Net als bij ons is tandpijn erg vervelend en willen we daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf komen. Gelukkig kun je meerdere dingen doen om gebitsproblemen bij honden te verhelpen of voorkomen. Lees hieronder meer wat jij kunt doen voor een gezond gebit van je hond.

Gebitsverzorging voor je hond - Waarom is het zo belangrijk?
Zorg goed voor het gebit van je hond

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij een hond?

Net als bij mensen, bestaat het gebit van de hond uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Door voedselresten, speeksel, dode en levende bacteriën kan er tandplak ontstaan bij je huisdier. Wanneer het gebit niet verzorgd wordt, wordt de tandplak niet van de tanden verwijdert. Dit kan door combinatie met mineralen uit het speeksel en bacteriën tandsteenvorming veroorzaken.

Dit veroorzaakt een harde bruine laag op het gebit wat alleen door een dierenarts of paraveterinair verwijderd kan worden. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen, en is ook geen plezierige ervaring voor een hond. Het is dus belangrijk dat dit tijdig verholpen wordt.

Wanneer het tandsteen niet wordt aangepakt, zal dit tegen het tandvlees gaan drukken. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees wordt weggedrukt en de wortels bloot komen te liggen. Dit geeft vrij spel voor de bacteriën en voedselresten om zich te hechten aan de tand- en kieswortels. Dit zal voor een ontsteking zorgen.

Naast dat dit niet fris ruikt, is het ook erg pijnlijk voor je hond. De tanden kunnen los gaan zitten waardoor ze zelfs last kunnen krijgen van tanduitval. Ook kunnen de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en voor ontstekingen in de organen zorgen, zoals in de hartkleppen en nieren. Gebitsverzorging is dus niet alleen belangrijk voor de tanden, maar voor de algehele gezondheid van je huisdier!

Gebitsverzorging voor je hond - Waarom is het zo belangrijk?
Je hond heeft een sterk gezond gebit nodig

Hoe blijft een hondengebit gezond?

Helaas kan je hond niet zelf zijn tanden poetsen, hierdoor is het dus belangrijk dat jij hier als eigenaar de zorg voor draagt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het gebit van je hond gezond te houden. Door de tanden van je hond regelmatig te poetsen, zorg je ervoor dat bacteriën op tijd verwijderd worden.

Het is aan te raden hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen, zodat honden hieraan kunnen wennen. Vanaf ongeveer 7 maanden is het hondengebit compleet. Met een pup kun je echter wel alvast oefenen zodat je huisdier er gewend aan raakt.

Verwacht echter niet dat je zo de bek van je hond open kunt doen en met de tandenborstel zo even aan de slag kan gaan. Het is voor een hond erg kwetsbaar om de mond te laten openen dus zorg dat je hier stap voor stap naartoe werkt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met zachtjes de buitenkant van de wangen te masseren.

Hierdoor wrijf je de tandplak gedeeltelijk los en zorg je dat je viervoeter eraan kan wennen dat je zijn hoofd aanraakt. Zorg dat je op een rustige en vertrouwelijke omgeving bent zodat je hond ontspannen is. Geef tussendoor ook beloningen zoals snoepjes en knuffels zodat je huisdier op een positieve manier eraan kan wennen.

Speciale gaasjes gebruiken

Dan kun je rustig de mond openen en met speciale gaasjes de binnenkant van de wangen schoonmaken.

Je hoeft hiervoor dus nog niet de tandenborstel te gebruiken, maar kan de bacteriën in de binnenkant van de mond verwijderen zodat ze zich niet aan de tanden hechten. Wanneer dit allemaal goed gaat, is het tijd voor het echte werk! Met speciale tandenborstels voor een hond, kun je voorzichtig beginnen de tanden van je huisdier te poetsen.

De tandpasta heeft lekkere smaakjes zoals kip of vlees, die zonder problemen doorgeslikt kan worden. Door zachte ronddraaiende bewegingen te maken, zorg je dat de tandplak en bacteriën verwijderd worden. Naast het poetsen van het gebit, kunnen honden echter zelf ook iets doen voor een gezond gebit. Door zo veel mogelijk te kauwen, wordt er extra speeksel geproduceerd.

Dit heeft van nature een beschermende werking op het gebit. De tanden en kiezen bewegen over en langs elkaar heen, wat zorgt voor een mechanische reiniging. Honden die onvoldoende kauwen hebben dan ook vaker gebitsproblemen. Wanneer ze zacht voer krijgen, of het eten te snel doorslikken wordt de speekselvorming onvoldoende gestimuleerd.

Harde brokken zijn beter dan zacht voer, maar ook deze schrokken honden soms te snel naar binnen waardoor ze onvoldoende kauwen.Ook kun je voor botten kiezen om de het kauwen te stimuleren. Let wel op dat je de juiste kluifbotten kiest. Botten van volwassen dieren zijn vaak te hard waardoor ze er hun tanden op kunnen breken.

Let ook op dat de botten niet splinteren. Het kan gevaarlijk zijn wanneer er splinters in de keel terechtkomen. Zorg ook dat je het bot verwijdert wanneer er niet veel overblijft, zodat ze het niet in één keer doorslikken. Een veiligere optie is om voor speeltjes en snacks kiest die speciaal zijn gemaakt om het gebit te verzorgen.

Best helpende speeltjes en snacks

Met Denta sticks geef je je hond een smakelijke traktatie, terwijl dit ook het gebit van je hond reinigt. Naast dat de kauwbewegingen gestimuleerd worden, wordt ook het tandsteen verzacht en verwijderd.

Door de X vorm van de Denta sticks zorgt het dat de stokjes om de moeilijk bereikbare tanden vallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij dagelijks gebruik het tandsteen tot wel 80% verminderd kan worden. De Denta sticks bestaan uit twee actief werkende ingrediënten welke zich binden met het calcium in het speeksel en hierdoor de opbouw van tandsteen tegengaan.

Dit maakt de tandverzorging van je trouwe viervoeter wel erg gemakkelijk!

Dental Chew Bal Treat Feeder

Een Dental Chew Bal Treat Feeder is een rubberen bal met openingen om beloningen in te stoppen. Je hond blijft gemotiveerd om op de bal te kauwen voor de beloningen, maar is ook een leuk speeltje! Niets zo vermakelijk voor een hond als met een bal spelen, waar ze ook nog op kunnen kauwen. Het fijne aan deze bal is dat hij lang meegaat door het duurzame materiaal.

Het heeft openingen zodat de bal meegeeft en fijn is om op te blijven kauwen. Ook zorgt het niet voor rommel in huis. Waar andere speeltjes vroeg of laat kapot gaan en resten overal in het huis achterlaten, is de Dental Chew Bal Treat Feeder een speeltje wat lang goed blijft.

Heb jij een jonge hond die graag op je meubilair of zelfs schoenen kauwt? Dit is natuurlijk niet gewenst. Kauwen op spullen is vooral in de tandwissel fase veel voorkomend probleem. Het kan voor je pup voor veel ongemak zorgen waardoor er naar verlichting van de pijn en afleiding gezocht wordt. Met dit speeltje zorg je dus je hond altijd wat te kauwen heeft. De bal is ook eenvoudig schoon te maken door hem onder de kraan te houden.

Tandpasta voor honden

Ben je van plan om de tanden te poetsen van je hond? Dan moet je daar natuurlijk nooit mensentandpasta voor gebruiken. Er zijn voor honden namelijk speciale soorten tandpasta aan te schaffen. Zo kwamen we bij de website hondjekoek.nl de volgende tandpasta’s tegen:

Conclusie

Met deze tips zorg je voor een optimaal gebit van je huisdier. Door regelmatig te poetsen en deze verzorging aan te vullen met Denta sticks en een kauw bal, zorg je dat tandplak en tandsteen zich niet kan hechten aan het gebit.

Houd het gebit van je hond tussentijds goed in de gaten en check op nare geurtjes of ontstekingen. Zo zorg je dat je hond zorgeloos kan blijven eten en spelen. Een blije hond is een blij baasje!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie