Hoe kun je een puppy leren wennen aan een nieuw huis?

Voor een pup kan een nieuwe omgeving best wel spannend zijn. Logisch, alles is anders dan de pup gewend was. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de komst van een pup. Wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding vertel ik je in dit artikel.

Na de geboorte slaapt een pup lekker warm tegen zijn broertjes en zusjes aan. Dat voelt dus echt heel vertrouwd voor de pup. Maar na enkele maanden mag de pup mee naar huis. Weg van het vertrouwde gevoel, de geur maar ook zijn broertjes en zusjes.

Je neemt de pup mee in de auto naar huis, wat misschien ook wel de eerste keer is voor de pup. Je denkt er niet direct aan.

Maar alles wat de pup nu te wachten staat is onbekend. Het enige dat de pup op dat moment heeft dat ben jij, aan jou de taak er dus goed voor te zorgen.

Om de pup alles te geven wat hij nodig heeft heb je misschien al het een en ander in huis gehaald, misschien lees je dit artikel wel om er zeker van te zijn dat je alles hebt of heb je vragen.

Ik ga je dan ook zo goed als mogelijk alles vertellen. Wat jij nodig hebt om een pup te leren wennen aan een nieuw huis.

Maar voor je verder leest, het is belangrijk dat je de pup niet in huis haalt onder de 8 weken. Dan is de pup te jong om mee naar huis te gaan. Het dier mist dan belangrijke dingen die nodig zijn voor de ontwikkeling.

Wat heb ik nodig om een pup goed te laten wennen aan een nieuw huis?

Je hebt natuurlijk alles wat je nodig hebt in huis gehaald. Een bench, hondenspeelgoed, tuig of goed zittende riem, voeding, verzorgingsproducten of hondenpoepzakjes. Maar heb je ook gedacht aan als de pup al in huis is?

Het is goed als een pup de ruimte krijgt om een nieuwe omgeving goed te ontdekken. Dus de kamer waar hij voornamelijk zal zijn, de gang, misschien de kamers boven tot aan de wc of tuin.

Door een pup te laten ontdekken wat de omgeving te bieden heeft zal een pup zich veel sneller thuis voelen.

Hoe kun je een puppy leren wennen aan een nieuw huis?
Hoe kun je een puppy leren wennen aan een nieuw huis?

Hoewel je misschien denkt dat je het allemaal onder controle hebt, is het wellicht ook handig om in het begin te werken met bijvoorbeeld traphekjes, bepaalde tijden of momenten dat een pup in een bench zit of naar buiten mag.

Er is werkelijk van alles waar je dus serieus over na moet denken, een pup in huis betekend namelijk veel werk! Zeker als het op opvoeden aankomt.

Hoe kun je een puppy leren wennen aan een nieuw huis?
Hoe kun je een puppy leren wennen aan een nieuw huis?

Net als voor kinderen moet het huis natuurlijk ook een veilige omgeving zijn. Welke planten staan er in je huis, liggen er veel losse onderdelen of kan de pup bij het eten en drinken dat in de keuken staat. Want sommige etenswaren zijn namelijk giftig voor een pup.

Je moet er dus voor zorgen dat het huis een geschikte omgeving voor een hond is. Waarbij je aan de ene kant de ruimte geeft om te ontdekken, anderzijds de veiligheid kan bieden om ontspannen in huis te kunnen lopen.

Waar moet je een pup aan laten wennen bij een nieuw huis?

Vanuit het nest bij de fokker was er misschien wel een regelmaat te vinden. Maar die zal zeker niet lijken op wat jij de pup kunt bieden. Je zal de pup dus moeten leren om welke tijden er eten is.

En hoe vaak je naar buiten gaat met je pup om de behoeften te doen of wat er wel en niet mag in huis. Ook regels die zorgen ervoor dat een pup sneller kan wennen aan een nieuw huis.

Zowel voor de pup als baasje is regelmaat in het begin bijzonder gunstig. Je kunt een hond op die manier makkelijker leren wat de eetmomenten zijn.

Maar bijvoorbeeld ook dat de pup behoeften buiten moet doen. Zomaar wat belangrijke voorbeelden van regelmaat, regels en een nieuw huis.

Vooral de eerste nachten kunnen voor een pup best wel lastig zijn. De pup is namelijk niet gewend om alleen te zijn. Laat staan in een grote bench of afgesloten stuk woonkamer met de stilte. Daar zal de pup aan moeten wennen. Hoe lastig dit soms ook kan zijn.

Het is goed om aan gepiep vanuit de bench of slaapplek van de hond zoveel mogelijk te negeren. Het is namelijk logisch dat de pup dit zal doen. Die wil immers niet alleen zijn. Vaak duurt dit slechts een aantal dagen.

Wanneer moet ik beginnen met het leren van nieuwe dingen?

Als je een pup in huis haalt ben je eigenlijk al van alles aan de pup aan het leren. Van de nieuwe omgeving tot aan de regels die er zijn. Je kunt verder ook aan de slag met zindelijkheidstraining. Dat zijn allemaal dingen waarmee je direct kunt beginnen.

Er zijn verschillende handige socialisatie schema’s beschikbaar. Aan de hand van deze schema’s kun je de pup langzaam maar zeker ook laten wennen aan de verschillende dagelijkse dingen uit een mensenleven. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is goed om een pup er aan te laten wennen.

Wanneer je langs het water woont is het bijvoorbeeld logisch dat de pup leert wat boten zijn. Of als je in een bosomgeving woont is het misschien goed te laten wennen aan bewegende boom takken of wilde dieren en vogel geluiden.

Maar er is meer waaraan je een pup kunt laten wennen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld denken aan een trimmer, dierenarts, roltrap van het winkelcentrum, auto’s of fietsers en misschien wel heel andere dingen die echt bij de omgeving waar je woont behoren.

Een pup laten wennen aan zaken die horen bij de omgeving helpt om de pup zich veel sneller thuis te laten voelen. Het is een belangrijk onderdeel die een pup nodig heeft in zijn jonge maanden.

Hoe laat je een pup wennen aan gezinsleden of andere huisdieren?

Het is goed om een pup te laten wennen aan iedereen die in huis woont. Laat de pup het vooral echt zelf ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld laten ruiken, je stem laten horen of je warmte laten voelen door te aaien.

Er zijn heel veel manieren om dit te doen, maar doe het vooral in alle rust. Want dat is echt belangrijk voor een pup.

Hoe kun je een puppy leren wennen aan een nieuw huis?
Ik kiek oe an

Wanneer je ook andere dieren in huis hebt moet de pup hier natuurlijk ook aan kunnen wennen. Een pup heeft misschien nog nooit een kat gezien of een hond zoals jij al thuis hebt lopen. Geef een pup, maar zeker ook de andere dieren de ruimte om elkaar te leren kennen.

Als het niet lukt om dieren aan elkaar te laten wennen kun je altijd een expert inschakelen die je hier mee kan helpen. Bijvoorbeeld een coach, hondenschool tot gedragsspecialist.

Deze experts kijken vaak eerst naar wat er in huis is, hoe je dat kunt oplossen of misschien wel wat er moet veranderen in huis. Kortom, ze zijn er om je echt te helpen.

Voor een pup die helemaal nieuw in huis is kan een kennismaking best wel heel spannend zijn. Het is vaak het moment dat er veel informatie op de pup afkomt.

Die niet gewend is om op deze situaties te kunnen reageren. Daar kun je dieren ook bij helpen, zodat ze onbezorgd onderling kennis met elkaar kunnen maken.

Wat moet je verder nog weten over een pup en een nieuw huis?

Geen enkele situatie is hetzelfde. Je kunt je er dus niet altijd op voorbereiden. Maar wel kun je vast een aantal voorbereidingen treffen die dingen mogelijk makkelijker kunnen maken. Hiervan is het zorgen voor goede informatie een belangrijk punt.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je een pup in huis, zeker als de pup er al een aantal dagen is, voldoende uitdaging kan bieden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verschillende soorten speelgoed.

Bijvoorbeeld een tennisbal, houten speelgoed, rubberen speelgoed, kraak speelgoed of de meest populaire “dumble voerbal”.

Bij een hondenspeciaalzaak kun je ook vragen naar producten die handig zijn om te hebben. Ze kunnen je hierin goed adviseren. Soms komen er nieuwe producten op de markt die zeker de moeite waard zijn om in huis te halen.

Heb je ook al nagedacht over een Puppycursus?

Hoe kun je een puppy leren wennen aan een nieuw huis?

Met een puppycursus kun je een pup die je in huis hebt gehaald heel veel leren. Zo kun je hier aan de slag met een handige maar vooral leuke puppycursus waarbij je van alles leert. Zeker de moeite waard om je voor in te schrijven.

Je leert tijdens de puppycursus verschillende handige basisvaardigheden die goed van pas komen in het dagelijkse leven, maar komt ook in contact met andere eigenaren van pups. Zo kun je veel van elkaar leren.

Ben jij benieuwd hoe een Online puppycursus precies werkt? Bekijk dan eens deze puppycursus.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie