Hoe moet je een puppy straffen?

Eenmaal je pup opgehaald, ben je natuurlijk op slag verliefd. Ze zijn ontzettend lief, schattig en het brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Hoe lief en hoe klein deze pups ook zijn, een goede opvoeding legt de basis aan zijn volwassen leven. Voor veel baasjes hoort straffen daarbij en daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Hoe moet je een puppy straffen en mag je een hond straffen?

In dit blogbericht gaan we het antwoord zoeken op die twee vragen. We kijken naar of je een hond mag straffen en hoe je een puppy moet straffen. Daarmee proberen we erachter te komen wat een goede manier zou kunnen zijn voor straffen of wat een goed alternatief zou kunnen zijn. Heb je het belonen weleens geprobeerd? Straffen van een puppy is niet eens altijd nodig.

Wil jij meer weten over het straffen van een hond en of je een puppy wel mág straffen? Dat is nu precies wat we in dit blogbericht gaan onderzoeken. Het enige wat je hoeft te doen is deze tot het einde te lezen, en je bent als baasje helemaal op de hoogte gebracht.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Hoe moet je een puppy straffen?

Hoe een puppy straffen? Je bent niet voor niks hier terecht gekomen. Je zoekt hier tenslotte het antwoord op. De meningen zijn namelijk nogal verdeeld over het straffen van een puppy. Waar de een zegt dat het helpend is, zweert de ander juist weer bij het belonen van een puppy. Wat is nu waar? En mag je een hond straffen überhaupt?

Wat je vaak ziet bij andere baasjes, is dat ze hun hond op verschillende manieren straffen. Bijvoorbeeld wanneer deze aan de hondenriem trekt. Vaak zie je dat er een enorme ruk aan deze riem gegeven wordt, om het trekken te stoppen. Daarnaast zie je ook dat de puppy bij het nekvel gepakt worden. Vooral dat laatste is een zware en ook heftige straf.

Hoe moet je een puppy straffen?
Ik doe niks hoor baasje:)

Doordat de meningen zo verdeeld zijn over het straffen van een puppy, is het vrij lastig om daar een feitelijke lijn in te trekken. Zeker omdat er meerdere waarheden zijn. Wat wel duidelijk naar voren is gekomen, is dat het straffen van een puppy die ongewenst gedrag vertoont, niet altijd direct iets oplost. Natuurlijk legt je pup op den duur de link tussen straf en zijn gedrag. Hierdoor past hij zijn gedrag aan, uit angst voor een komende straf. Daarmee zou het opgelost moeten zijn, zou je denken.

Wat een betere manier zou kunnen zijn van hoe een puppy straffen, is door gewenst gedrag te belonen, waardoor je pup hiermee de link legt. Daarnaast mag je hem best laten merken dat iets niet mag, maar hoef je niet direct een zware straf op te leggen. Een vriendelijke manier van straffen is dat eigenlijk. Dus op de vraag hoe moet ik mijn puppy straffen, is het beste antwoord door te belonen en door te laten merken dat iets niet mag. Of je een hond mag straffen, dat is aan jou als baasje. Dat kan niemand voor jou beslissen.

Hoe beloon ik mijn puppy?

Hoe moet ik mijn puppy straffen? Een goed alternatief voor je puppy straffen, is door hem juist te belonen. Je beloont niet zijn ongewenste gedrag, maar juist het gewenste gedrag wat je graag wilt zien als baasje. Hierdoor laat je hem de link leggen tussen de beloning en tussen zijn goede gedrag, waardoor hij dit natuurlijk vaker gaat vertonen dan ongewenst gedrag. Hoe beloon je dan je puppy?

  • Een goed hulpmiddel bij het belonen van je pup, is door hem iets lekkers te geven. Wanneer je ziet dat je pup bijvoorbeeld naar je luistert, buiten heeft geplast of netjes naast je blijft lopen, geef je hem iets lekkers.
  • Je pup een complimentje geven kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld door ‘goed zo’ te zeggen.
  • Een aai over de bol doet het ook altijd goed. Bij het zien van goed gedrag verwen je hem met een dikke, stevige knuffel en een aai over zijn kopje.
  • Clickertraining is ook een effectieve manier van belonen. Na verloop van tijd associeert je pup de click met een beloning voor zijn gedrag.
Hoe moet je een puppy straffen?
Puppy belonen met een gezonde snack

Bij het belonen van je pup doe je eigenlijk het tegenovergestelde van straffen. Je Je zou kunnen zeggen dat het ook een wat vriendelijkere manier is. Daarnaast kun je je hond laten merken dat iets niet mag, door je stem te gebruiken. Bijvoorbeeld door ‘nee’ of ‘foei’ te zeggen.

Hoe mag je een hond niet straffen?

Hoe straf je een pup? Dat straffen kun je omdraaien naar belonen of naar het corrigeren met de stem. Hoe puppy niet straffen? De volgende punten zijn een aantal voorbeelden van straffen die je beter niet kunt toepassen:

  • Schoppen of slaan. Vanzelfsprekend uiteraard. Je kunt je hond flink wat pijn doen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  • Waar vaak gezegd wordt dat corrigeren helpt, is het tegendeel waar. Door hem zwaar te corrigeren, zorg je ervoor dat je hond trauma’s op kan lopen. Deze trauma’s kunnen juist weer voor gedragsproblemen gaan zorgen.
  • Grijp je puppy nooit bij het nekvel. Deze zware straf wordt weleens gehanteerd, maar ook hierbij kun je je pup geestelijke schade toebrengen.
  • Duw je pup bij het hebben van een ongelukje nooit in zijn eigen ontlasting.
  • Geef bij het uitlaten nooit een ruk aan de hondenriem. Behalve dat het geen effectieve manier is van corrigeren, kun je ook schade aan zijn nek toebrengen.

Puppy straffen voor binnen plassen

Hoe moet je een puppy straffen voor binnen plassen? Een ongelukje zit in een klein hoekje. Zeker als het om een jonge pup gaat. Het kan dus weleens voor komen dat hij in huis plast. Vaak doet hij dat niet expres. Moet je je puppy straffen voor binnen plassen?

Wat heel erg belangrijk is om te weten, is dat je je puppy helemaal nooit straf mag geven voor dit ongelukje. Het is tenslotte een ongelukje. Pups kunnen hun plas namelijk nog niet zo goed ophouden als een volwassen hond. De kans is dus wat groter dat ze het laten lopen. Krap jezelf als baasje dus even achter de oren.

Hoe moet je een puppy straffen?
Pup plast buiten zoals het hoort

Jij bent als baasje de sleutel tot succes in dit hele proces. Zolang jij je pup voldoende uitlaat op een dag, zul je merken dat de ongelukjes in huis worden beperkt. Daarnaast is de bench ook een goed hulpmiddel. Een pup zal er namelijk nooit voor kiezen om zijn behoefte op zijn eigen plekje te doen. Straffen voor binnen plassen is dus geen aanrader. Probeer het juist op te lossen.

Hond straffen na bijten

Je hond straffen na bijten. Tenslotte is het allesbehalve prettig wanneer hij bijt. Hij zal het vast niet kwaad bedoelen, maar vaak hebben honden niet direct in de gaten dat ze jou pijn kunnen doen. Behalve dat hij kan bijten in bijvoorbeeld jouw handen of andere lichaamsdelen, kan hij zich natuurlijk ook vergrijpen aan dergelijke meubels of kledingstukken. Beide zijn vormen van bijten.

Hoe kun je bijten afleren van een puppy?
Pup bijten afleren

Moet je je hond dan straffen na bijten? Ook dit kun je op een andere manier oplossen dan door hem direct een straf te geven.

Je straft je hond niet na bijten, maar je geeft hem juist iets waar hij wél in mag bijten. Op deze manier leert hij dat hij wel in zijn eigen snacks of speelgoed mag bijten en niet in jou of in de meubels. Zie het maar als een soort afleiding en vooral niet als een beloning.

Conclusie

Hoe moet je een puppy straffen en mag je wel een hond straffen? Twee voorbeelden van vragen die we in dit blogbericht voor je beantwoord hebben. Heb je het blogbericht tot en met hier gelezen? Dan ben je helemaal op de hoogte gebracht.

Je puppy straffen, daar zijn meerdere meningen over. Je hebt kunnen lezen dat het niet altijd een helpende manier is om ongewenst gedrag tegen te gaan. In het blogbericht lees je wat dan wél een helpende manier is, in plaats van je puppy te straffen.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie