Springen afleren bij hond? Zo pak je dat aan.

Krijg jij wel eens viste over de vloer? Of kom je tijdens het wandelen met jouw hond regelmatig mensen tegen? De kans bestaat dat jouw hond tegen andere mensen op gaat springen; bij sommige hondenrassen komt dit echt heel vaak voor.

Je kunt je wellicht voorstellen dat veel mensen dit niet prettig vinden. Met name als je een vrij grote hond hebt, kan dit door veel mensen als gevaarlijk ervaren worden. Ook vinden veel mensen het niet al te hygiënisch, zijn ze bang dat hun kleren vies worden of zijn ze bang dat ze achterover vallen.

Dat laatste is overigens goed mogelijk als jouw hond tegen kleine kinderen opspringt; een gemiddelde hond is vaak veel sterker dan een kind dat nog moeite heeft om zijn/haar evenwicht te behouden.Heb jij op dit moment een hond die veelvuldig tegen andere mensen aanspringt? Wil je hier graag iets aan gaan doen? En wil je het springen zo snel mogelijk afleren bij jouw hond?

Dan is het aan te raden om de informatie uit dit artikel goed door te nemen. In dit artikel bespreken we namelijk enkele mogelijkheden die je hebt om het springen bij jouw hond af te leren. Daarbij richten we ons deels op handige tips, deels op producten die bij Bol.com te koop zijn en deels op een handige online hondencursus.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom springen afleren bij jouw hond?

Merk je dat jouw hond tegen vrij veel mensen opspringt? Dan is het aan te raden om hier zo snel mogelijk iets aan te gaan doen, aangezien veel mensen dit absoluut niet prettig vinden. Is er zelf wel eens een grote hond tegen jou opgesprongen? Dan weet je wellicht zelf ook dat dit niet al te prettig is.

Daarbij is het ook goed om te weten dat niet iedereen een hondenliefhebber is. Jij bent ongetwijfeld helemaal gek op jouw trouwe viervoeter, maar dat geldt zeker niet voor alle andere mensen. Nee, veel mensen moeten niks van een hond hebben en vinden het dus ook niks als een hond tegen hen opspringt.

Eigenlijk is dat al voldoende reden om het springen af te leren bij jouw hond. Daarnaast is het voor jouw hond ook een stuk beter als hij het springen zo snel mogelijk afleert. Elke keer dat jouw hond in de lucht springt, komt hij relatief hard op de grond terecht.

Die klap kan niet altijd even goed door de gewrichten van jouw hond opgevangen worden, waardoor hij mogelijk op termijn zelfs last van zijn poten hierdoor kan gaan krijgen.Ook om die reden is het aan te raden om het springen bij jouw hond zo snel mogelijk af te leren. Als je dit springen eenmaal afgeleerd hebt, ben je binnen de kortste keren blij met de keuze die je op dit gebied hebt gemaakt.

Als jouw hond namelijk niet meer springt, kun je overal met hem naar toe gaan. Je hoeft in ieder geval niet meer bang te zijn dat hij andere mensen de stuipen op het lijf jaagt of bijvoorbeeld een klein omver springt!

Springen afleren bij hond? Zo pak je dat aan.
Leer je hond springen tegen mensen af

Hoe kun je springen afleren bij jouw hond?

Wil je graag het springen zo snel mogelijk bij jouw hond af gaan leren? Dan is het goed om te weten dat je hier het nodige doorzettingsvermogen én uithoudingsvermogen voor moet gaan tonen.

Een hond is over het algemeen een snelle leerling, maar mogelijk zit het springen nu al in de aard van het beestje opgesloten. Als dat het geval is, kan het vrij veel tijd en aandacht kosten om dit volledig af te leren. Daarnaast is het ook zaak dat je zéér consequent gaat worden. Zie je dat jouw hond alsnog heel af en toe tegen iemand opspringt?

Treed dan direct op, maak je hond duidelijk dat dit écht niet de bedoeling is en probeer het op die manier volledig af te leren. Op het moment dat je een jonge hond in huis krijgt, is het aan te raden om het springen vanaf het allereerste moment af te gaan leren. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is namelijk absoluut van toepassing op een hond en op zijn springgedrag.

Als je hem vanaf de allereerste dag aanleert dat springen niet de bedoeling is, is de kans groot dat hij dit ook nooit meer in zijn hoofd gaat halen. Juist door hem vanaf de allereerste dag hier op te wijzen, kun je dus vrij veel ‘ellende’ in de nabije toekomst voorkomen. Richt dus direct jouw pijlen op het afleren van springen, evenals op het socialiseren van jouw hond. Ook dat kan namelijk bijdragen aan het voorkomen van het springen van jouw hond.

Springen afleren bij hond? Zo pak je dat aan.
Breng het springen van je hond onder controle

Heb je op dit moment wel een hond die aan het springen is? Dan is het aan te raden om met onderstaande oefening aan de slag te gaan. Als je deze oefening consequent met jouw trouwe viervoeter uit weet te voeren, is de kans groot dat je het springen van jouw hond snel afleert.

Oefening voor het afleren van springen

Als je deze oefening uit wilt gaan voeren, heb je meerdere zaken nodig. Deze zaken hebben wij in onderstaand lijstje voor je opgesomd:

  • Een tweede persoon; denk hierbij aan je partner, aan je kind of aan een ander gezinslid.
  • Een goede hondenlijn: deze hondenlijn heb je niet alleen nodig om het springen bij jouw hond af te leren, maar ook om jouw hond op de juiste manier uit te laten. De aanschaf van een goede hondenlijn is daarom sowieso erg belangrijk.
  • Gezonde hondensnacks: voert jouw hond de oefening op de juiste manier uit? Dan is het zaak om hem te belonen; dit kun je het beste doen met overheerlijke hondensnacks.

Heb je de hondenlijn en de hondensnack in huis gehaald? Heb je ook een tweede persoon opgetrommeld voor het uitvoeren van de oefening? Dan is het zaak om jouw hond aan te lijnen en binnen met hem te gaan staan. Laat nu de tweede persoon naar binnen komen en laat deze persoon naar jou toelopen.

Op het moment dat deze persoon naar je toe komt lopen, moet je jouw hond laten zitten. Op het moment dat jouw hond aanstalten maakt om te springen, dient de persoon enkele stappen achteruit te zetten. Ook dien je op dat moment aan de lijn te trekken, waardoor jouw hond direct doorheeft dat dit niet het gewenste gedrag is.

Laat je hond wederom zitten, laat de persoon weer naar jullie toe komen lopen en kijk of jouw hond nu wel blijft zitten. is dat het geval? Beloon hem dan met een hondensnack. Probeer deze oefening in meerdere situaties na te bootsen. Zo kun je deze oefening ook in jouw achtertuin uitvoeren, kun je deze oefening op straat uitvoeren en kun je deze oefening ook in huis blijven uitvoeren.

Springen afleren bij hond? Zo pak je dat aan.
Heb geduld met het afleren te springen

Juist door deze oefening veelvuldig uit te laten voeren, weet jouw hond op een gegeven moment dat hij zeker niet mag springen. Als je hem op het juiste moment weet te belonen, is het ook al snel voor jouw hond duidelijk. Hij weet dan dat hij – bij gewenst gedrag – een lekker hondensnoepje krijgt. Zoals je wellicht al door hebt gehad, is een gemiddelde hond onwijs dol op lekkere hondensnacks. Hier kun je dan ook perfect gebruik van gaan maken bij het afleren van het springen van jouw hond!

Waar moet je verder aan denken? Volg een online hondencursus!

Als je het springen bij jouw hond af wilt leren, is het zaak om zo snel mogelijk met bovenstaande oefening aan de slag te gaan. Deze oefening is makkelijk uit te voeren, is onwijs efficiënt en levert – als het goed is – al snel het gewenste resultaat op. Merk je dat jouw hond toch aandrang blijft houden om op te springen? Of heb je – om welke reden dan ook – niet de volledige controle en macht over jouw trouwe viervoeter? Dan is het van belang dat je zo snel mogelijk een geschikte hondencursus gaat volgen.

In onze ogen kun je hierbij het beste kiezen voor de 123Tinki cursus. Deze cursus is onwijs uitgebreid, is volledig online te volgen én richt zich ook op het afleren van het springen.

Als je de tips en instructies uit deze cursus opvolgt, kun je het afleren bij jouw hond relatief snel afleren. Bovendien kun je met deze cursus ook tal van andere zaken aan jouw hond gaan leren, waaronder het niet trekken aan de hondenlijn. Om deze online hondencursus op de juiste manier te kunnen volgen, is het wel van belang dat je enkele benodigdheden in huis gaat halen.

Denk hierbij aan de hierboven genoemde hondenlijn, de hierboven genoemde hondensnacks en aan bijvoorbeeld een goede halsband. Met de juiste producten voor jouw hond weet je het trainen voor jezelf én voor jouw hond een stuk makkelijker en aangenamer te maken.

Conclusie

Wil jij het springen van jouw hond zo snel mogelijk afleren? Volg dan de 123Tinki cursus, haal de juiste producten in huis, voer de bovenstaande oefening uit, volg de tips uit de 123Tinki cursus en leer het springen van jouw hond zo snel mogelijk af!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie