Hoe kun je leren je hond alleen thuis te laten blijven? – Praktische tips

Als je eenmaal een trouwe viervoeter in huis hebt, ben je redelijk beperkt. Je kunt niet zomaar meer een week op vakantie gaan, je kunt niet zomaar meer een dagje naar het strand gaan en je kunt niet zomaar meer spontane plannen maken. Nee, als je een hond hebt, ben je redelijk afhankelijk van hem/haar.

Daarbij is het goed om te weten dat je een hond echter wel voor een korte tijd alleen thuis kunt laten. Je kunt een hond zeker voor enkele uurtjes alleen laten, indien je hebt hem geleerd om alleen thuis te blijven. Juist dat is iets waar veel honden in de basis moeite mee hebben. Je moet dan ook op de juiste manier jouw hond aanleren dat hij/zij af en toe eventjes alleen thuis moet blijven.

Maar, hoe doe je dit nou? Welke hulpmiddelen kun je hiervoor gebruiken? Waar moet je rekening mee houden? En hoelang kun je een hond maximaal alleen laten? Op al deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord. Daarbij informeren wij je ook over een handige cursus, waarmee je kunt leren om jouw hond alleen thuis te laten blijven!

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom een hond alleen leren thuisblijven?

Zoals we in de inleiding al stelden, ben je redelijk beperkt als je een hond hebt. Je kunt dus niet zomaar een week op vakantie gaan, aangezien een hond behoefte heeft aan voeding, aan aandacht en aan vermaak. Je laat een baby immers niet ook niet een week lang alleen achter.

Desalniettemin komt het mogelijk meer dan eens voor dat jouw hond enkele uurtjes alleen moet blijven. Dat is bijvoorbeeld het geval als jullie even gaan shoppen, als jullie even gaan uit eten of als je mogelijk enkele uurtjes naar je werk toe moet gaan.

Met je hond enkele uurtjes alleen achter laten is helemaal niks mis. Een hond denkt daar echter anders over. Vrij veel hondenrassen vinden het verschrikkelijk om alleen te zijn en laten dat ook demonstratief merken. Zodra je het huis uit bent, beginnen sommige honden direct met janken en blaffen. Dit stopt niet, totdat jij weer thuis bent.

Om dát af te leren, is het zaak dat je jouw hond gaat leren alleen thuis te blijven. Als je hem dat eenmaal geleerd hebt, weet je het voor jezelf én voor jouw hond een stuk makkelijker te maken. Zorg er dus voor dat je met de tips uit dit artikel direct aan de slag gaat!

Hond laten afvallen? Praktische tips!
Hond ligt op de kop gek doen

Tip 1: begin zo vroeg mogelijk

Op sommige vlakken lijken honden vrij veel op mensen; dat is bijvoorbeeld het geval bij de leercapaciteit. Net zoals bij mensen is het ook zo dat honden met name op jonge leeftijd veel en snel kunnen leren. Mede daarom is het advies om jouw hond zo vroeg mogelijk alleen thuis te laten blijven.

Wat we hiermee bedoelen? Nou, zodra je jouw puppy in huis krijgt, is het zaak om hem af en toe alleen thuis te laten. Door hem hier op jonge leeftijd al kennis mee te laten maken, kun je hem beter aanleren om af en toe alleen thuis te blijven.

Doordat je hem dit op een goede manier aan weet te leren, heb je hier de rest van zijn leven profijt van. Moraal van het verhaal: begin op een zo’n jong mogelijke leeftijd met het alleen thuis laten van jouw hond. Een jonge hond is makkelijker te kneden en leert veel makkelijker. Voldoende reden dus om al op jonge leeftijd te starten met het leren alleen thuis blijven van jouw hond!

Wil je jouw hond op jonge leeftijd al alleen thuis laten? Dan is de aanschaf van een goede bench aan te raden. Jouw hond voelt zich veilig in zijn eigen bench, gaat zijn eigen bench als zijn huisje zien en gaat zich dus ook op zijn gemak voelen in zijn bench. Dat biedt voor jou voldoende mogelijkheden om hem af en toe even alleen thuis te laten.

Hond laten afvallen? Praktische tips!
Schattig puppy liggend op een zacht kleed

Tip 2: beloon goed gedrag

Wil je jouw hond af en toe alleen thuis laten? Dan is het advies dus om hier op jonge leeftijd al mee te beginnen. Je leert jouw hond hiermee al op jonge leeftijd dat hij af en toe alleen thuis is, waardoor hij hier sneller ‘vrede’ mee gaat hebben.

Om dit proces nog sneller te laten verlopen, is het advies om goed gedrag te belonen. Is jouw hond voor het eerst een uur alleen thuis geweest? Zodra je thuiskomt, is het zaak om hem te belonen. Dit hoef je niet altijd met een lekkere hondensnack te doen, maar kun je ook doen door hem eventjes heel veel aandacht te geven.

In het vervolg weet hij dat hij weer aandacht gaat krijgen als jij weer thuiskomt. Hij heeft er hierdoor meer vrede mee dat je af en toe even weg bent. Zodra je weer thuiskomt, weet hij dat hij verwend wordt. Honden zijn absoluut geen domme wezens, dus maak daar op een handige manier gebruik van.

Hond laten afvallen? Praktische tips!
Verwen en geef je hond extra aandacht als die braaf is geweest

Merk je dat jouw hond zich niet goed gedraagt als je hem alleen thuis laat? Ga hem dan vooral niet straffen. Bij veel hondenrassen helpt straffen niet, aangezien je sommige honden hiermee alleen maar ongerust, onrustig en mogelijk zelfs fel mee kunt maken.

Beloon dus goed gedrag, maar straf slecht gedrag niet af met bijvoorbeeld stemverheffingen of armbewegingen. In plaats daarvan kun je hem veel beter even negeren; dat vinden nagenoeg alle honden een stuk erger.

Tip 3: bouw het langzaam op

Is het verstandig om jouw hond direct een uur lang alleen thuis te laten blijven? Nee, dat is absoluut niet verstandig. Je kunt dit beter stapje voor stapje op gaan bouwen, waarbij je in eerste instantie met 1 minuut begint.

Laat je hond alleen in huis achter, doe de voordeur dicht en wacht voor jouw deur eventjes een minuut. Vervolgens kun je de deur weer opendoen en jouw hond van complimenten voorzien. Althans; dat doe je als hij zich netjes gedragen heeft.

Hoe kun je leren je hond alleen thuis te laten blijven? - Praktische tips
Netjes toch baasje:)

Heeft zij zich niet netjes gedragen? Dan heb je dit ook duidelijk gehoord; je hebt hem dan immers horen blaffen of horen janken. Weet jouw hond deze minuut goed te doorstaan? Dan kun je het de volgende dag opschroeven naar twee minuten. Herhaal dit proces weer, totdat jouw hond ook 2 minuten alleen thuis kan blijven.

Gaat ook dat goed? Dan kun je het opbouwen naar bijvoorbeeld 5 minuten. Gaat ook dat uiteindelijk goed? Dan kun je op deze manier doorgaan totdat hij echt een paar uur alleen thuis kan blijven.

Juist door het op deze manier op te bouwen, weet je het voor hem aangenaam te maken. Bovendien gaat hij het op deze manier relatief snel leren en weet hij ook dat je continu weer terugkomt. Juist dát is een geruststellende gedachte voor jouw trouwe viervoeter.

Tip 4: zorg goed voor hem

Moet je jouw hond af en toe een paar uurtjes alleen thuis laten? Met de bovengenoemde tips kun je het alleen thuis blijven relatief goed aan gaan leren. Daarbij is het wel goed aan te raden om zelf ook de nodige voorbereidingen te treffen.

Voordat je jouw huis gaat verlaten, is het aan te raden om bijvoorbeeld zijn drinkbak bij te vullen. Ook kun je zijn voerbak bijvullen, hem even een plasje laten doen, kun je zijn hondenmandje even opkloppen of kun je de bench even goed dicht doen.

Moraal van het verhaal: zeker als je van huis weg gaat, is het belangrijk dat je goed voor jouw hond zorgt. Dit doe je dus door bovengenoemde punten één voor één na te lopen voordat je vertrekt. Als je deze punten doorgelopen hebt, weet je zeker dat je jouw hond op een aangename en veilige manier alleen thuis kunt laten.

Hoe kun je leren je hond alleen thuis te laten blijven? - Praktische tips
Relax, ik ben te oud voor gein uit te halen als het baasje weg is:)

Ben je van plan om een langere tijd van huis te gaan? Wil je bijvoorbeeld een week op vakantie? Dan is het uiteraard absoluut onwenselijk om jouw hond een week lang alleen thuis te laten. In plaats daarvan breng je hem naar een familielid, breng je hem naar een pension of regel je iets anders. Het is in ieder geval volstrekt onverantwoord om een hond langere tijd alleen thuis te laten.

Tip 5: volg de 123 Tinki cursus

Eerder in dit artikel hebben wij als stip gegeven dat je jouw hond zo vroeg mogelijk aan moet leren om alleen thuis te blijven. Kun je hier nog enige hulp bij gebruiken? Dan is de 123 Tinki cursus voor jou op het lijf geschreven.

Dit is een cursus speciaal voor puppy’s én speciaal voor mensen die willen profiteren van de voordelen van een online cursus. Zodra je een pup in huis gaat nemen, is het aan te raden om je voor deze cursus aan te melden.

Met deze cursus leer je niet alleen hoe je jouw hond alleen thuis kunt laten blijven, maar ook hoe je hem het beste op kunt voeden. Ook op het gebied van verzorging en training vind je onwijs veel nuttige tips in deze cursus terug.

Al met al is het volgen van de 123 Tinki cursus een aanrader voor alle baasjes van een puppy!

Hoe kun je leren je hond alleen thuis te laten blijven? - Praktische tips
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie