Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? – Gezondheidsklachten bij honden; ze komen regelmatig voor. Wat hier het gevaar van kan zijn, is dat niet alle klachten bij honden direct te zien zijn. Lichamelijke klachten geven niet altijd direct waarneembare klachten, terwijl deze toch vrij ernstig kunnen zijn.
Neem nu bijvoorbeeld wormen. Langzaam eten deze beestjes alle voedingsstoffen op, waarna er voor de hond zelf niks meer overblijft. Bovendien kan dit serieuze schade aan het maag- en darmkanaal toebrengen. Ontwormen is in dit geval zeer belangrijk. Hiermee kunnen wormen zowel voorkomen als verwijderd worden.
Maar hoe vaak moet ik mijn hond dan ontwormen? Dat ga je in dit blogbericht lezen. Je leest niet alleen hoe vaak je moet ontwormen, maar ook hoe je een dergelijke wormenbesmetting kunt herkennen. Om antwoord te krijgen op al je vragen, lees je dit artikel dus helemaal tot het einde.
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
Hoe eerder jij gezondheidsklachten herkent bij jouw hond, hoe sneller je hem kunt helpen. Met een wormenbesmetting is dit wat lastiger. Symptomen zijn niet direct op te merken en het proces vindt binnenin het lichaam plaats. Op het moment dat je symptomen herkent, is de worm zich al flink aan het uitbreiden.
Regelmatig ontwormen is dus zeer belangrijk. Het kan een dergelijke besmetting tegengaan, maar op den duur ook voorkomen. Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? Hier zul je vast wat vraagtekens bij hebben.
Een kuur doe je meerdere malen per jaar. Het beste is dit om de 3 maanden te doen. Dit komt neer op zo’n 4 keer per jaar. Dit geldt voor een hond die ouder is dan een halfjaar. In theorie zou dit voldoende moeten zijn.
Toch kan het in bepaalde situaties vaker nodig zijn. Houd jouw hond dan ook goed in de gaten. Let erop dat hij niets eet, waaruit een besmetting kan ontstaan. Meer hierover, lees je in het restant van dit blogbericht.
Hoe vaak moet ik mijn puppy ontwormen?
Of alleen volwassen honden regelmatig ontwormt moeten worden? Nee, dit geldt voor iedere leeftijd. Voor een puppy kan het zelfs wat belangrijker zijn. Puur omdat deze kleine hondjes nog veel moeten leren en graag ontdekken. Iets opeten wat eigenlijk niet de bedoeling is, dat kan vrij snel gebeuren.
Door zandhappen bijvoorbeeld, kan een pup aan een wormbesmetting komen. Bovendien kan een besmetting ook uit moedermelk van de moederhond voort komen. Ook de ontlasting van andere honden kan eitjes van wormen bevatten, waardoor deze zich onder andere honden kunnen verspreiden. Bovendien komen pups met wormen ter wereld.
Dit maakt dat een puppy wat frequenter ontwormt dient te worden dan een oudere hond. Hoe vaak moet ik mijn puppy ontwormen? De eerste weken herhaal je dit elke 2 weken. Dit doe je totdat hij een halfjaar is. Na een halfjaar mag je overstappen tot eens per 3 maanden, zoals je dat hierboven hebt kunnen lezen.
Over het algemeen dient de fokker zijn puppy’s met regelmaat te ontwormen. Check dit altijd even na, zodat je zeker weet dat je een gezond hondje mee naar huis krijgt.
Wat zijn de symptomen van wormen bij honden?
Alles valt of staat met de getoonde symptomen. Deze geven namelijk aan dat jouw hond een wormbesmetting te pakken heeft. Hierbij is snelle actie ondernemen essentieel.
Wanneer jouw hond een wormbesmetting heeft, zijn er dus een aantal lichamelijke symptomen die dit aantonen. Jij als baasje dient deze symptomen snel te kunnen herkennen. Dat hoeft in eerste instantie niet heel lastig te zijn. Jij kent jouw hond als baasje natuurlijk het beste. Afwijkend gedrag of een lichamelijke verandering moet bij jou vrijwel direct opvallen.
Wat zijn de symptomen van wormen bij honden? In het overzicht hieronder, vindt je hier een aantal voorbeelden van:
- Afvallen in gewicht
- Afwijkende ontlasting; meestal diarree
- Buikpijn
- Een opgezette, bolle buik
- Weinig tot geen energie om iets te ondernemen
- Wormen in de ontlasting
- Geen tot weinig eetlust
- Overgeven
Zoals je ziet, gaat een wormbesmetting altijd samen met de nodige symptomen. Herken deze bij jouw hond en onderneem actie. Door jouw hond regelmatig te ontwormen, kan je dit voor een groot deel voorkomen. Mocht je je geen raad weten of je twijfelt, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Waarom moet ik mijn hond ontwormen?
Heb je het blogbericht tot en met hier gelezen? We hebben inmiddels veel besproken over het ontwormen van jouw hond of van jouw puppy. Hieruit is al vrij duidelijk naar voren gekomen, waarom dit zo belangrijk is om te doen.
Toch zetten we dit nog eens voor je op een rijtje. Waarom moet je je hond met regelmaat ontwormen? Een wormbesmetting begint vaak klein en toch redelijk onschuldig. Echter kan dit voor zeer gevaarlijke situaties zorgen, met de dood als gevolg.
Waarom wormen als kleine beetje beginnen, voeden zij zich met de voedingsstoffen van jouw hond.
Alles wat jouw hond binnenkrijgt, snoept de worm op. Hierdoor kunnen deze uitgroeien tot wel maar liefst 3 meter lang. Doordat deze worm zich door het maag- en darmkanaal beweegt, brengt hij heel wat schade toe – schade die blijvend kan zijn. Dit in combinatie met ontbrekende voedingsstoffen, kan uiteindelijk de dood betekenen. Hiermee wordt nog eens benadrukt, hoe belangrijk het is om een hond te ontwormen.
Hoe kunnen wormen voorkomen worden bij honden?
Honden kunnen van een wormbesmetting veel last krijgen. Hoewel dit niet altijd direct op te merken is, weet je nu welke processen in het lichaam plaatsvinden. Dit wil je als baasje voorkomen.
Hoe kunnen wormen voorkomen worden bij honden? En kan je dit als baasje überhaupt voorkomen? Daar zijn wel een aantal manieren voor. Een wormbesmetting kan je op de volgende manieren voorkomen:
- Herhaal jaarlijks het kuurtje om te ontwormen. Dit is ontzettend belangrijk. Dit kan met pasta of met speciale tabletten.
- Ga jij een pup ophalen bij de fokker? Vraag altijd na of hij regelmatig ontwormt is. Tot de 8 weken, dient een pup iedere week een wormkuurtje te krijgen.
- Krijgt jouw hond wel eens vlees? Geef dit dan nooit rauw of ongebakken. Hier kan een besmetting uit voort komen.
- Behandel jouw hond ook regelmatig tegen vlooien. Ook vlooien kunnen wormen voortbrengen; niet alleen jeuk.
- Wees waakzaam op de symptomen. Check ook een aantal keren per week de ontlasting van jouw hond. Zitten hier witte deeltjes tussen? Onderneem direct actie.
- Vraag de dierenarts om advies; mocht je wat twijfels hebben of je weet niet helemaal hoe je het moet aanpakken.
Conclusie – Zo vaak moet je je hond ontwormen!
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? Met deze vraag zijn we dit blogbericht begonnen. Heb je deze helemaal tot het einde gelezen? Dan weet je hoe vaak je dit per jaar moet herhalen. Het beste is om dit 4 keer per jaar te herhalen. Dit is om de 3 maanden. Puppy’s hebben dit echter frequenter nodig. Een kuur tegen wormen van een wormbesmetting voorkomen en tegengaan.
Het is dus zeer belangrijk om dit goed bij te houden. Mocht jouw hond last hebben van een besmetting, dan is dit door een aantal symptomen te zien. Door deze symptomen te herkennen, kan je snel ingrijpen. Dit vind je allemaal terug in het blogbericht.