Hoe beloon je een puppy?

Heb je net een puppy in huis gehaald? Dan heb je vast al gemerkt dat een puppy zich behoorlijk kan misdragen. Om ervoor te zorgen dat je puppy dat gedrag niet herhaalt, straf jij je puppy voor het slechte gedrag.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook heel belangrijk om je puppy te belonen als je puppy wel goed gedrag vertoont. Hierdoor zal je puppy dit gedrag vaker herhalen en zal slecht gedrag steeds minder vaak voorkomen.

Maar hoe beloon je dan een puppy? In dit blogbericht gaan we dieper in op wat jij kunt doen om het goede gedrag van je puppy te belonen. Lees daarom zeker verder.

Waarom je puppy belonen voor goed gedrag?

Vaak zie je dat een eigenaar van een puppy sneller geneigd is om slecht gedrag te corrigeren, dan goed gedrag te belonen.

Toch is het voor de ontwikkeling van je puppy juist belangrijk om eerder positief gedrag te belonen. Je puppy is namelijk eerder geneigd om positieve beloningen aan te nemen dan negatieve correcties.

Daarnaast leer je ook als je op puppy cursus gaat om vooral positief gedrag te belonen zodat je puppy dit gedrag vaker zal herhalen. Dat komt vooral doordat je puppy leert dat als hij bepaald gedrag vertoont, hij daarvoor een beloning krijgt.

Het is daarom ook goed om te weten dat je meer kans hebt dat je puppy met positieve energie sneller nieuwe dingen leert dan met negatieve energie. Je kunt je hond dus beter belonen dan straffen.

Welke beloning voor je puppy? Wat je vooral niet moet doen. 

Als je puppy goed gedrag vertoont, wil jij je puppy natuurlijk graag belonen.

Bij het belonen van je puppy is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen, vooral als de beloning te maken heeft met de voeding van je hond.

In de meeste gevallen krijgt een puppy een beloning in de vorm van een hondenkoekje of snoepje, maar wist je dat zelfs positieve aandacht zoals een aai al als beloning kan worden gezien door je hond?

Als je ervoor kiest om je puppy te belonen met een hondenkoekje of snoepje, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten bij puppy’s.

Er zijn een aantal dingen die je vooral niet moet doen als jij je puppy een beloning wilt geven.

Pas op met harde botjes

Als jij jouw puppy een botje wilt geven als beloning is het belangrijk om te weten dat de kaken en tanden van je puppy nog niet goed ontwikkeld zijn.

Hierdoor kan het zijn dat je puppy moeite krijgt met kauwen. Vooral als de beloning onderdeel is van een training is het niet handig om een botje te gebruiken als beloning.

Het kan namelijk een behoorlijke tijd duren voordat het botje op is. Dat kost je veel tijd tijdens de training. Wat je wel kan geven en snel opgegeten kan worden zijn

Let op Calorieën

Het is belangrijk om te onthouden dat de beloningen die je geeft, extra voeding zijn naast de dagelijkse voeding die je puppy al krijgt. Je wil natuurlijk niet dat je puppy overgewicht krijgt, of het dagelijkse voeding laat staan omdat je puppy al voldoende heeft gegeten van de beloningen.

Probeer de beloning daarom te beperken in zo klein mogelijke porties en probeer daarmee rekening te houden met het aantal calorieën. Zo voorkom je dat je puppy haar dagelijkse voeding laat staan.

>>Kies bij Bol.com uit diverse lekkere puppysnoepjes voor de snelle beloning<<

Beloon je puppy niet te vaak

Bij het belonen van je puppy is het belangrijk om je puppy alleen te belonen als er een mijlpaal is bereikt. Hierbij kun je denken aan het succesvol aanleren van een commando. Vaak zie ik dat een beloning al volgt als een puppy een opdracht voor de helft heeft uitgevoerd. Het is belangrijk om de beloning uit te stellen tot de opdracht helemaal is volbracht.

Hoe beloon je een puppy?
Heb er geen kracht meer voor baasje:)

Overweeg clicker training

Een andere goede manier om je hond op te voeden zonder te straffen is door gebruik te maken van een zogenaamde clicker. Een clicker is een apparaatje dat een klikgeluid maakt. Deze clicker wordt bij vrijwel alle honden trainingen gebruikt.

Veel mensen gebruiken een clicker echter op de verkeerde manier, namelijk door negatief gedrag te straffen. Eigenlijk is een clicker ervoor bedoeld om positief gedrag te belonen.

<<Koop een clicker die het beste bij jou en je pup past bij Bol.com<<

Wel is het belangrijk om naast de clicker ook een andere beloning te geven zoals een hondensnoepje. Zo leert je hond te luisteren naar het click geluid en weet hij dat hij een beloning krijgt als hij de opdracht goed uitvoert.

Wanneer beloon je een puppy?

Bij het belonen van je puppy is het vooral belangrijk dat je de beloning op het juiste moment geeft. Het maakt daarbij niet uit of deze beloning voeding is, of slechts een aai.

Om ervoor te zorgen dat je puppy precies begrijpt waarvoor hij beloont wordt, is het belangrijk dat er niet meer dan 3 seconden zit tussen het moment dat je puppy goed gedrag vertoond en het moment van de beloning.

Wacht je langer met belonen? Dan bestaat de kans dat je puppy de beloning niet aan het goede gedrag linkt.

Door snel te reageren met een beloning leer jij je puppy wat goed gedrag is en kun je dit door het met regelmaat te herhalen, bijvoorbeeld tijdens een training op de juiste manier aanleren.

Kun je beter straffen of belonen?

Een vraag die ik vaak tegenkom is of jij je beter kunt focussen op het straffen van slecht gedrag of het focussen op het belonen van goed gedrag.

Uit mijn ervaring weet ik dat straffen in veel gevallen een negatief effect heeft. Zelf heb ik ervaren dat mijn hond veel beter luistert als ik juist positief gedrag beloon.

Hoe beloon je een puppy?
Lekker eten man

Daarnaast komt het ook vaak voor dat je als eigenaar van je puppy het straffen op de verkeerde manier aanpakt. In de meeste gevallen gaat het straffen op een te harde manier, te laat of zonder enige consequentie.

Als je ervoor kiest om je hond te straffen is het tevens zo belangrijk om dat binnen enkele seconden te doen na het vertonen van slecht gedrag.

Daarnaast helpt het bijna nooit om te hard te straffen. Je bent dan nog beter af om het negatieve gedrag te negeren en te wachten tot je hond weer goed gedrag vertoond. Zodra dat het geval is kun je je puppy dan direct belonen.

Als je toch besluit om je puppy te straffen voor negatief gedrag, doe dan vooral de volgende dingen niet.

  • Niet schoppen, slaan of schreeuwen
  • Straf niet te vaak
  • Niet later straffen dan 1 of 2 seconden na het vertonen van slecht gedrag.

Het is belangrijk om te weten dat het straffen van je hond veel nadelen met zich meebrengt. In het ergste geval zorgt het straffen van je puppy ervoor dat hij agressief gedrag gaat vertonen en dit aanleert.

Daarnaast kan straffen ervoor zorgen dat je hond zich angstig en onzeker voelt. Het is daarom belangrijk om het straffen zo veel mogelijk te beperken en je vooral te focussen op het belonen  je puppy.

Negatief gedrag negeren

Een andere methode om ervoor te zorgen dat je puppy negatief gedrag niet veelvuldig herhaalt, is het negatieve gedrag negeren ook een goede methode. Hoewel het negeren van negatief gedrag lang niet altijd makkelijk is, is het zeker een aanrader om het te proberen.

Door je hond te negeren merkt je hond direct dat jij het gedrag van je hond dat hij vertoont niet accepteert. Het is daarnaast goed om te weten dat het negeren van je puppy een van de zwaarste straffen is die je een hond kunt geven. De meeste honden vinden dat namelijk helemaal niet leuk.

Hoe beloon je een puppy?
Pup met neusje op schoen

Op het moment dat je hond dan gestopt is met het vertonen van negatief gedrag, kun je de hond direct belonen. Op deze manier hoef je je hond niet te straffen voor onwenselijk gedrag en komt de beloning goed over.

Het mag duidelijk zijn dat je hond straffen nooit de beste oplossing is om ongewenst gedrag af te leren. Daarom raad ik je aan om bij de volgende keer dat je hond onwenselijk gedrag vertoont, je hond even voor enkele minuten te negeren en er bij weg te lopen.

Hou daarbij wel in de gaten of het gedrag van je hond in die minuten verandert, zodat je op tijd bent met het belonen van goed gedrag.

Puppy cursus volgen

Heb je moeite met het aanleren van goed gedrag bij je puppy en weet je niet zo goed hoe je het opvoeden van je puppy het beste kunt aanpakken? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar een puppy cursus.

Met een puppy cursus wordt je stap voor stap geholpen om je puppy op te voeden zodat je daar als je hond volwassen wordt veel profijt van hebt.

Het is altijd aan te raden om met je hond op puppy cursus te gaan. In de meeste gevallen maakt het een groot verschil tussen wel of geen puppy cursus.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy