Hoe kun je bijten afleren bij een puppy?

Als je een puppy in huis hebt, sta je voor een onwijs leuke uitdaging. Het opvoeden van een pup gaat namelijk met vallen en opstaan.

Het ene moment lijkt het alsof je pup goed luistert, terwijl je pup het volgende moment weer onwijs eigenwijs/nieuwsgierig is en niet meer luistert.

Bij sommige pups is het een probleem dat ze tijdens de eerste weken veelvuldig bijten. De tandjes zijn al redelijk scherp en je pup weet niet het verschil tussen een mensenvinger of een stuk hondenspeelgoed; hij/zij zet daarom overal zijn/haar tandjes in.

Je wilt echter dat je pup dit niet zijn/haar hele leven blijft doen. Mede hierom is het van belang om dit bijten af te leren bij een pup. Maar, hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden? En hoe lang duurt dit leerproces ongeveer?

De antwoorden op onder meer deze vragen vind je in dit uitgebreide artikel terug. We bespreken graag alle ins en outs, zodat jij bij jouw pup op de juiste manier het bijten af kunt leren.

Waarom bijt een pup?

Het bijten door een puppy heeft absoluut geen kwade bedoelingen. Nee, dit bijten heeft puur te maken met de groei van het gebit. Bij de geboorte is een puppy volledig tandeloos, waarna eerst een melkgebit gaat groeien.

Deze groei is eigenlijk vergelijkbaar met de groei van het melkgebit van een mens.

Ongeveer 3 weken na de geboorte komen de eerste melktandjes door bij een puppy. Het is echter goed om te weten dat dit niet bij alle pups na 3 weken gebeurt; dit verschil van pup tot pup en van ras tot ras. Gemiddeld na 3 weken beginnen de melktandjes dus te groeien.

Na ongeveer 13 tot 20 weken worden deze melktandjes al verwisseld voor het ‘grote honden gebit’. Dit gebeurt allereerst bij de snijtanden, waarna de hoektanden en de kiezen ook gaan volgen.

Ongeveer na 7 maanden hebben de meeste honden een volwaardig gebit en zijn alle melktandjes dus verdwenen.

bijten puppy afleren
Bijten puppy afleren

Bij dit proces is het een feit dat een pup behoorlijk veel bijt. Dit heeft te maken met de manier waarop honden opgevoed worden. Op het moment dat een hond geboren wordt, bevindt hij/zij in een nest met meerdere zusjes en/of broertjes.

Aangezien honden van nature bijten, gaan ze hun zusjes en/of broertjes ook bijten. Dat is eigenlijk de eerste manier waarop een pup zijn/haar tandjes gaat gebruiken.

Dat wordt al snel opgevolgd door een oneindige mate van nieuwsgierigheid; een hond heeft geen handen om objecten vast te pakken, maar gebruikt daarvoor juist zijn tanden.

Bovenstaande voorbeelden laten duidelijk zien dat het voor een hond ‘normaal’ is om te bijten. Een pup is niet anders gewend en bijt daarom ook maar al te graag in jouw hand of vinger.

Zoals eerder al gezegd; het is van belang om dit bijtgedrag tijdig aan te pakken. Mocht je dit niet doen, loop je het risico dat je hond zijn/haar hele leven lang blijft bijten.

Naarmate de hond ouder wordt, worden de tanden scherper en kan een beet verstrekkende gevolgen hebben. Genoeg redenen dus om het bijtgedrag van je hond aan te passen. Maar, hoe doe je dat?

De eerste stappen

Het is allereerst goed om te weten dat dit proces best wat tijd in beslag kan nemen. Zoals hierboven gezegd; een hond is van nature gewend om veel te bijten.

Je hond heeft daarbij echter niet door wanneer hij/zij te hard bijt. Het is daarom van belang dat je jouw hond gaat leren dat hij/zij soms te hard bijt.

De eerste stap heeft dan ook betrekking op het veranderen van het bijtgedrag. Een hond blijft zijn/haar gehele leven bijten, maar je moet zien te voorkomen dat hij/zij in alles blijft bijten.

Je moet dus de grenzen van het bijtgedrag duidelijk opstellen en duidelijke consequenties bedenken.

Als je pup te hard in je vinger bijt, is het bijvoorbeeld aan te raden om hard ‘AU’ te roepen. Vervolgens dien je je pup niet meer aan te kijken en weg te lopen.

Als je dit continue doet, leert je hond vanzelf dat hij/zij te hard bijt. Je hond houdt van aandacht en vindt het dus niet leuk als je besluit om weg te lopen.

Zorg er daarnaast voor dat je altijd voldoende speelgoed in huis hebt liggen. Dit speelgoed zorgt er namelijk voor dat je hond naar hartenlust toch kan (blijven) bijten.

Hard bijten in een touw maakt immers voor zowel jou als jouw hond niks uit. Schaf daarom bij voorkeur grote touwen aan; deze touwen zijn groot genoeg voor je hond om goed op te bijten, terwijl jouw vingers en handen veilig zijn tijdens het spelen.

Blijft je pup bijten?

Merk je dat jouw pup blijft bijten? Hebben bovenstaande tips geen effect gehad? Dan is het zaak om het proces nader te analyseren.

Probeer te achterhalen op welke momenten jouw hond bijt en of/hoeveel pijn dit doet. Je kunt de pijn vervolgens in gaan delen in verschillende gradaties:

  • Gradatie 1: tot bloedens toe
  • Gradatie 2: doet pijn, maar de huid bloedt niet
  • Gradatie 3: is te voelen, maar doet niet al te veel pijn
  • Gradatie 4: is nauwelijks te voelen

Het advies hierbij is om van gradatie tot gradatie te gaan werken. Je moet er dus allereerst voor gaan zorgen dat je nooit meer tot bloedens toe door je pup gebeten wordt. Dat kan je onder andere voor elkaar krijgen door je pup hard te straffen.

puppy bijten afleren
Leer je puppy het bijten af

Bij de opvoeding van je pup spelen belonen en straffen sowieso een belangrijke rol. Door het harde bijten af te straffen, kan je dit af gaan leren.

Vervolgens is het zaak om de overige gradaties ook 1 voor 1 af te gaan leren, totdat je pup in jouw vinger alleen nog maar heel speels bijt; dat voel je dan niet eens meer

Ook is dus het aan te raden om naar het bijtgedrag van je pup te kijken. Op welke momenten bijt een pup? Is het dan bijvoorbeeld tijdens het spelen? Of is dat in de periode aan het einde van de middag?

Veel honden ervaren aan het einde van de middag een drukke situatie; het eten wordt klaargemaakt, de gezinsleden komen van werk thuis en de hond moet hierdoor de nodige prikkels verwerken.

Deze prikkels kunnen er toe leiden dat je hond overprikkelt raakt en uit ‘wanhoop’ gaat bijten. Je kunt dit afleren door je pup tijdens deze momenten even in zijn/haar bench te stoppen en hem/haar een kauwspeeltje of ander speelgoed te spelen.

Op die manier kan je pup leren dat de prikkels op een juiste manier ‘weggenomen’ worden en dus níet door het bijten in mensenhanden/vingers.

Bijt je pup op spullen?

Het is niet zo dat een puppy alleen maar in speelgoed en mensen bijt. Nee, een pup vindt het ook heerlijk om op meubels te bijten, om op kussens te bijten of op bijvoorbeeld schoenen/sloffen te bijten.

Het eerste advies dat we hebben, is om zoveel mogelijk voorwerpen in de woonkamer goed op te ruimen. Je voorkomt daarmee direct dat je pup veel mogelijkheden heeft om op voorwerpen te bijten.

bijten afleren puppy
Kijk mij lekker spelen

Daarnaast is het zaak om ook dit gedrag snel en hard af te leren. Dat kan je doen door je hond te straffen en/of door je hond tijdens het bijten af te leiden.

Vervolgens kan je het object uit de greep van je pup pakken en in plaats daarvan een touw of ander speelgoed neer te leggen.

Ook op die manier leert je pup aan dat het niet hoort om op voorwerpen te bijten, maar dat je pup juist op speelgoed of het touw moet bijten.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Het afleren van bijten is een weg vol met obstakels. Het ene moment bijt je pup heel speels in je vinger, terwijl het volgende moment je pup behoorlijk hard in je vinger bijt.

Dit heeft enerzijds met de speelsheid van een pup te maken, maar anderzijds hoort dit ook bij het leerproces. Op het moment dat je pup té hard bijt, is het tijd om op te treden.

Daarnaast is het belangrijk dat alle gezinsleden hetzelfde gedrag vertonen. Ongeacht of jij, je partner of één van je kinderen gebeten wordt; de reactie moet hetzelfde zijn.

Het advies is daarom om een duidelijke richtlijn voor jullie allen op te stellen, waardoor je pup exact weet waar hij/zij aan toe is.

Verwacht tot slot niet dat je pup binnen één week zijn/haar bijtgedrag compleet aangepast heeft. Toen jij jong was, kon je ook niet binnen één dag direct fietsen.

Accepteer dat je hond jong en speels is en dat het bijten soms niet eens bewust gaat. Accepteer daarnaast dat je pup nog veel moet leren. Jij bent degene die je pup dit kunt leren; je hebt een belangrijke rol en moet die serieus vervullen.

Met de informatie/tips uit dit artikel ben je in ieder geval in staat om het bijten van je pup zo snel mogelijk af te leren. Kan je nog wel wat meer hulp gebruiken?

In dat geval is deze Puppycursus aan te raden; met deze cursus leer je niet alleen het bijtgedrag af, maar voed je je pup op een perfecte manier op. Volg de cursus en geniet jarenlang van een loyale en goed opgevoede hond!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie