Tips bij het adopteren van een puppy

Op onwijs veel vlakken zijn honden met mensen te vergelijken. Jonge honden hebben een hoop te leren, net zoals dat voor baby’s geldt. Jonge honden komen vaak in een warm nest, zoals dat ook bij veel baby’s het geval is.

Helaas moeten we vaststellen dat ook puppy’s wel eens op een verkeerde plek terecht komen. Zij komen bijvoorbeeld in een huishouden terecht waarbij men eigenlijk nog niet klaar voor de komst van een hond is.

Zij kunnen hem niet de gewenste opvoeding en aandacht geven, waardoor de hond al snel ongewenst gedrag gaat vertonen.

Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen last van gezondheidsproblemen krijgen, nét nadat ze een puppy in huis hebben genomen.

Op dat moment hebben zij andere dingen aan hun hoofd dan het opvoeden van een puppy. Ook daardoor kan de puppy ongewenst gedrag gaan vertonen.

In sommige situaties zit er dan nog maar één ding op; de puppy ter adoptie af te staan. In dat geval komt de puppy bij een asiel terecht, waarna hopelijk nieuwe baasjes zich gaan ontfermen over de opvoeding.

Heb je interesse om een puppy te adopteren uit een asiel? Heb je interesse om wellicht een puppy uit het buitenland te adopteren? In alle gevallen moet je goed rekening houden met verschillende aspecten.

In dit artikel vind je enkele handige tips voor het adopteren van een puppy. We bespreken onder meer waar je op moet letten, hoe je het beste een puppy kunt adopteren en met welke kosten je rekening moet houden.

Na het lezen van dit artikel kan je direct voor jezelf bepalen of het adopteren van een puppy een verstandig idee is of niet.

Waarom een puppy adopteren?

Als je besluit om een puppy in huis te nemen, heb je grofweg twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een puppy bij een fokker te kopen of je haalt een puppy uit het asiel. In dat laatste geval is er sprake van een adoptie, maar waarom zou je daarvoor kiezen?

Door een puppy te adopteren, geef je hem de kans op een kansrijk en gelukkig leven. Een leven waarin hij opgenomen wordt in een hecht gezin. Die kans heeft hij niet zolang hij in een asiel zit.

In een asiel is hij helaas één van de vele honden. Door een puppy te adopteren, geef je een puppy dus een compleet nieuwe kans. Net zoals het adopteren van een kind doe je dit dus vaak uit grond van een goed hart.

Dat is zeker het geval als je een puppy uit het buitenland adopteert. In veel andere landen leven de honden in verschrikkelijke situaties. In sommige landen is er zelfs sprake van een overbevolking van zwerfhonden.

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat deze honden geen al te prettige leefomgeving hebben. Als je een dergelijke puppy uit het buitenland adopteert, haal je hem dus weg uit een onprettig leefklimaat.

In plaats daarvan bied je hem een warm dak boven zijn hoofd, lekker eten en onwijs veel liefdevolle aandacht. Deze verandering in het leven van adoptiehonden is voor veel mensen dé reden om een hond te adopteren.

De eerste stappen

Het adopteren van een puppy is geen dagelijkse bezigheid. Mocht je dit willen doen, is het dus verstandig om je goed te (laten) informeren. Bovendien moet je de verschillende mogelijkheden uit gaan pluizen.

Ga je een puppy uit het nabijgelegen asiel halen? Of ga je voor een adoptie pup uit het buitenland? Beide mogelijkheden hebben zo hun voor en tegens.

Wij kunnen je maar één ding adviseren; luister naar je hart en naar je gevoel. Alleen op basis daarvan kan je de juiste keuze gaan maken.

Besteed veel tijd aan de formaliteiten

Graag willen we je ook wijzen op de verschillende formaliteiten die bij het adopteren van een pup om de hoek komen kijken. Dit is met name het geval als je een pup uit het buitenland gaat halen.

In dat geval moet het vervoer voor de pup geregeld worden, moet er een paspoort voor de pup komen en moet je hem een medische check laten ondergaan.

Tips bij het adopteren van een puppy
Tips bij het adopteren van een puppy

Dat laatste is overigens ook noodzakelijk bij honden die in een asiel zitten. Op basis van die medische check kan je namelijk meer te weten komen over mogelijke gezondheidsproblemen van de puppy.

Ons advies is om niet te lichtzinnig te denken over het adopteren van een pup. Je moet simpelweg meerdere formaliteiten af zien te handelen, waar mogelijkerwijs behoorlijk veel tijd in gaat zitten.

Durf deze tijd ook te besteden aan deze formaliteiten, aangezien dit één van de stappen is om het leven van een pup te redden.

Schakel de hulp van een gespecialiseerde partij in

In Nederland bestaan meerdere partijen (stichting/verenigingen/instanties) die zich toeleggen op het adopteren van puppy’s. Ons advies is om de kennis van dergelijke partijen in te schakelen.

Zij kunnen jou in contact brengen met een pup, zij kunnen het vervoer voor de pup regelen en zij kunnen je ondersteunen bij de medische check en dergelijke.

Deze partijen hebben simpelweg onwijs veel ervaring en kennis. Het is voor jou niet nodig om het wiel opnieuw uit te gaan vinden.

In plaats daarvan kan je veel beter de hulp van een dergelijke partij inschakelen. Daarmee ben je verzekerd van de perfecte gang van zaken.

Bepaal wat voor pup je wilt

Als je een adoptie pup in huis wilt halen, maak je zeker een liefdevolle keuze. Je geeft een pup immers een veilig en warm nest, waarbij hij ongetwijfeld van veel liefdevolle aandacht gaat genieten.

Voordat het zo ver is, moet je uiteraard wel de ‘juiste’ pup zien te vinden. Wat de juiste pup is, is compleet afhankelijk van jouw voorkeuren.

Stel jezelf enkele vragen naar wat voor soort hond je op zoek bent. Wil je een schoothond? Wil je een grote hond? Wil je een waakhond? Wil je een actieve hond? Wil je een kleine hond? Of wil je een jachthond?

Er bestaan tegenwoordig onwijs veel soorten hondenrassen, waardoor je onwijs veel keuzes hebt. Probeer daarom in eerste instantie voor jezelf op een rijtje te zetten waar je naar op zoek bent. Vervolgens kan je gericht op zoek gaan naar een geschikte adoptie pup.

Tips bij het adopteren van een puppy
Tips bij het adopteren van een puppy

Heb je voor jezelf duidelijk in beeld gebracht wat voor hond je graag wilt adopteren? Dan kan je daarvoor dus het beste de hulp van een gespecialiseerde partij voor inroepen. Zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen, hebben deze partijen de benodigde kennis en ervaring.

Zij hebben bovendien contacten in het buitenland, waardoor jij in aanraking kan komen met dé hond waar je naar op zoek bent. De gespecialiseerde partijen kunnen jou dus ook helpen met het uitzoeken van jouw nieuwe pup.

Durf te investeren in het adopteren van een pup

Heb je jouw gedroomde pup gevonden in een asiel? Of heb je deze pup wellicht via een gespecialiseerde partij in het buitenland gevonden? Dan is het tijd om de pup naar huis te gaan halen.

Je moet daarbij rekening houden met een bepaald kostenplaatje. Als je gebruik van een gespecialiseerde partij maakt, kan je rekening houden met een bedrag van enkele honden euro’s. Bij het bedrijf Puppy Rescue Team betaal je bijvoorbeeld een bedrag van 350 euro.

Binnen dit bedrag valt een medische check, het vervoer naar Nederland en de benodigde vaccinaties. Ook krijgt je pup direct een chip; het bedrag daarvoor is reeds binnen deze 350 euro opgenomen.

Ons advies is om dit bedrag zonder na te denken te betalen (mits dat mogelijk is). Je redt het leven van een puppy en dat is eigenlijk onbetaalbaar.

Durf daarom te investeren in het adopteren van een pup, zodat je hem een gelukkig leven kan gaan bieden!

Het in huis nemen van een adoptie pup

Na een lange tijd vol met formaliteiten is het eindelijk zo ver. De adoptie pup is bij je in huis! Vanaf dat moment breekt eigenlijk een spannende tijd aan.

Een tijd waarin je veel aandacht aan je adoptie pup moet besteden, aangezien hij in een volledig nieuwe omgeving terecht komt.

De verandering van de omgeving kan een behoorlijke invloed hebben op de pup. Temeer omdat hij in zijn korte leven wellicht al meerdere omgevingen gezien heeft.

Laat hem in eerste instantie dus wennen aan de omgeving en geef hem vanaf het allereerst moment veel liefdevolle aandacht.

Tips bij het adopteren van een puppy
Tips bij het adopteren van een puppy

Verder is het ook aan te raden om direct naar de dierenarts met jouw pup te gaan. Als het goed is, heb je reeds een medische check bij de pup uit laten voeren.

Op basis van die check weet je wat de huidige lichamelijke gesteldheid van de hond is.

Bovendien weet je door die check welke inentingen de hond wel/niet gehad heeft. Op basis hiervan is het dus zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan, zodat je pup direct alle benodigde inentingen gaat krijgen.

Tot slot willen wij je adviseren om in de eerste weken voorzichtig om te gaan met je adoptie pup. Het is een jonge hond die al een (vervelend) verleden achter de rug heeft.

Geef hem daarom liefdevolle aandacht en wacht nog even met het strikt opvoeden van de hond. Het is allereerst zaak dat hij gaat wennen aan de nieuwe omgeving.

Ga jij een puppy Adopteren en wil je er zeker van zijn dat je puppy goed naar je luistert? Bekijk dan eens de online puppytraining die wij aanbieden op onze website. Deze training helpt je stap voor stap om jouw nieuwe puppy op te voeden. Bekijk de cursus

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie