Wat je wel en niet moet doen bij het opvoeden van een puppy

Er is niets leuker dan een lieve, kleine pup in huis nemen. Een pup waar je veel mee kan spelen en knuffelen. Waarschijnlijk zit je op een roze of blauwe wolk wanneer je pup eindelijk thuis is. Dat kan ik me goed voor stellen. Hier moet je ook lekker van genieten.

Bij het in huis nemen van een puppy, is het belangrijk om ook goed na te denken over de opvoeding. Een goede opvoeding is essentieel voor het gedrag en voor de toekomst.

Maar hoe kan jij je puppy het beste opvoeden? En wat moet je vooral niet doen? Op die vragen krijg je in dit artikel het antwoord.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom is goede opvoeding belangrijk voor een puppy?

Dit vraag jij je vast af. Dat snap ik, dit licht ik even kort toe. Om later in zijn leven gedragsproblemen te voorkomen, is een goede opvoeding erg belangrijk voor je pup. Gedragsproblemen komen vaak voort uit een slechte- of geen opvoeding.

Er wordt weleens gesuggereerd dat een pup pas vanaf 6 maanden te trainen is. Deze uitspraak klopt niet. Hoe vroeger je begint, hoe beter het uiteindelijk is. Op jonge leeftijd is het makkelijker om dingen aan te leren.

Waar begin je mee?

Wat je wel en niet moet doen bij het opvoeden van een puppy
Pup lekker aan het graven en de wereld ontdekken

Soms heeft de fokker al een klein beginnetje gemaakt met de opvoeding. Dit zal niet een gehele opvoeding zijn, daar heeft de fokker het waarschijnlijk te druk voor. Die opvoeding zal volledig op jouw schouders terecht komen.

De eerste weken dat je pup bij jou in huis is, kunnen erg spannend zijn. Dit geldt voor zowel de pup als voor jou. Maar wat wil je jouw puppy als eerste leren? Hieronder vind je een duidelijk overzicht met wat je onder andere kan doen;

  • Socialiseren: Deze is ontzettend belangrijk. Laat hem wennen aan de normale, dagelijkse dingen. Zoals stofzuigen, het draaien van muziek of bij mensen op bezoek gaan. Doe dit echter rustig aan. Zorg dat hij hier positieve ervaringen mee krijgt. Laat hem ook op plekken komen waar bijvoorbeeld veel kinderen te vinden zijn, laat hem wennen aan drukte. Negatieve ervaringen kunnen zorgen voor trauma’s en gedragsproblemen. Ook hierbij geldt om hier zo vroeg mogelijk mee te binnen. Een uitdaging per dag is meer dan voldoende, bouw het rustig op.
  • Een goede band opbouwen: Hoe beter de band met je hond is, hoe leuker jullie het samen hebben. Zorg dat jullie elkaar vertrouwen. Ook dit doe je doormiddel van positieve ervaringen. Speel regelmatig met hem en geef hem genoeg aandacht. Leer je hond goed kennen, zo merk je het sneller wanneer er iets mis is.  
  • Reageren op zijn naam: Het zou fijn zijn dat wanneer je jouw hond roept, hij ook daadwerkelijk reageert. Verwacht bij een puppy hier niet te veel van. Pups kunnen erg snel afgeleid zijn. Het is handig om hiermee te beginnen, wanneer hij niet afgeleid kan worden door bijvoorbeeld andere honden of mensen. Begin door naast hem te gaan staan wanneer je roept. Stapje voor stapje zul je zien dat je verder weg kan lopen en hij zal reageren op zijn naam. Beloon hem altijd met een snoepje of koekje.
  • Zindelijk maken: Een puppy is niet direct zindelijk wanneer hij bij jou in huis komt. Dit zal onder andere betekenen dat hij in het begin wat meer uitgelaten zal moeten worden dan een volwassen hond. Laat hem dus regelmatig uit. Dit kan je doen na het eten, het spelen, het slapen of het drinken. Dit geldt ook voor de nachten. Toch kan een ongelukje gebeuren. Bestraf dit nooit. Door het uitlaten langzaam af te bouwen, leert de pup om zijn ontlasting steeds langer op te houden.

8 fouten die je wil voorkomen

Een puppy opvoeden is natuurlijk niet niks. Het is een hele grote verantwoordelijkheid en er kan veel bij komen kijken. Je wil het immers goed doen. Niet alleen voor jezelf, ook voor je pup. Door een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen, kan jij je pup zorgeloos en met plezier opvoeden. Welke fouten dat zijn en wat ze precies inhouden? Dat vertel ik je hieronder.

1. De pup te snel bij de moeder weghalen

Helaas gebeurt dit vandaag te dag nog erg vaak. Fokkers geven de pups veel te snel meer naar huis. Officieel hoort een pup tot minimaal 8 weken bij zijn moeder te blijven. Deze eerste 8 weken zijn cruciaal voor zijn verdere leven. Waarom? De moeder leert haar jong sociale vaardigheden.

Dit zijn vaardigheden die wij als mensen hem niet kunnen leren. Neem bijvoorbeeld bijten. Puppy’s hebben de neiging om veel te bijten, dit is vaak uit speelsheid of communicatie. Zodra de pup te hard bijt, leert zijn moeder hem dat dit absoluut niet kan. Niemand kan hem dat beter leren dan zijn eigen moeder.

Daarnaast kan de pup erg angstig of bang worden wanneer hij te vroeg bij zijn moeder weggehaald wordt. Op lange termijn kan je pup zelfs gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dus voor dat je pup niet te vroeg weggehaald wordt bij zijn moeder, niet vroeger dan 8 weken. Het meest ideale is 12 weken aanhouden.

Wat je wel en niet moet doen bij het opvoeden van een puppy
Jong puppy liggend op arm

2. Geef je pup niet te veel vrijheid

Er is niets leuker dan een vrolijke puppy die enthousiast is en lekker door het huis scheurt. Toch is hem te veel vrijheid geven niet goed. Het geeft hem de kans om op de vloer te kunnen plassen of om dingen stuk te maken. Dat je pup een keer op de vloer plast of per ongeluk iets stuk maakt, kan natuurlijk een keer gebeuren. Maar om te voorkomen dat hij dit herhaalt, is het wel nodig om hem te straffen. Hoe dan?

3. Wees niet te snel met socialiseren

Het zou ontzettend fijn zijn dat je pup goed kan opschieten met andere honden of baasjes. Toch moet je hier mee oppassen, zeker in de eerste paar weken. Wanneer je hem te snel wil laten socialiseren, is de kans groot dat je pup bang gemaakt wordt. Neem hem niet gelijk mee naar groepen mensen of feestjes. Laat hem rustig en laagdrempelig wennen aan bepaalde situaties.

Wat je wel en niet moet doen bij het opvoeden van een puppy
Laat je puppy op zijn eigen tempo de wereld ontdekken

4. Zorg voor een vaste plek

Een hond heeft een vaste plek nodig in huis. Op deze plek kan hij even tot rust komen en de nacht doorbrengen. Helaas zijn er nog steeds veel baasjes die geen vaste plek voor hun hond hebben.

Het gevolg is dat de meubels op den duur vernield worden of dat de hond ’s nachts door het huis gaat drentelen. Bepaal voor de komst van je pup waar deze plek in huis moet zijn. Zorg dat het voor de pup een fijne plek is, maar ook voor de rest van het gezin.

Wat je wel en niet moet doen bij het opvoeden van een puppy
Vaste plek voor je pup in het huis

5. Spullen laten slingeren

Een pup heeft al snel de neiging om dingen te willen slopen. Dit kan werkelijk van alles zijn; knuffels, pantoffels of zelfs kussens. Zeker in het begin weet hij nog niet goed waar hij wel of niet aan mag komen. Laat je spullen nooit slingeren waar de pup makkelijk bij kan.

6. Straffen terwijl je het niet gezien hebt

Het kan weleens gebeuren dat je thuiskomt van het boodschappen doen en je ziet dat er iets gesloopt is. Het heeft echter helemaal geen zin om je pup daarvoor te straffen. Je hebt namelijk niets gezien of hem ergens op betrapt. Hij is allang vergeten dat hij iets gesloopt heeft.

7. All you can eat

Je ziet weleens dat een hond altijd brokken tot zijn beschikking heeft. Dit is zeer af te raden. Te veel eten is voor je hond helemaal niet goed. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot overgewicht. Daarnaast kan een beloningssnack oninteressant worden voor de pup. Start vanaf het begin om je pup of vaste tijden eten te geven.

Wat je wel en niet moet doen bij het opvoeden van een puppy
Hond is veel te dik

8. De pup slaan

Laten we eerlijk zijn, dit is toch ook gewoon zielig en gemeen? Slaan gaat helemaal niks oplossen. Je pup zal dingen echt niet sneller leren of afleren. Je kan hem zelfs bang maken. Dat kan later zelfs leiden tot gedragsproblemen. Je stem verheffen geeft vaak al voldoende effect.

Opvoeden met een puppycursus

Je ziet dat je zelf al een hoop kunt doen om je pup zo goed mogelijk op te voeden. Toch zou het misschien kunnen dat je niet helemaal weet hoe je het kan aan pakken of geen ervaring hebt met het opvoeden van puppy’s. In dat geval wil ik je aanraden om met je pup op puppycursus te gaan. Sterker nog, dit is in ieder geval aan te raden. Voor de beste puppycursus kan je terecht bij 123tinki.

123tinki is een onlinepuppycursus. Het voordeel hiervan is dat dit gewoon vanuit huis kan. Mocht er geen puppycursus bij jou in de buurt zitten, dan is dit perfect. Je kan 123tinki onder andere kennen van Discovery Channel, het AD of RTL4.

Wat je wel en niet moet doen bij het opvoeden van een puppy

123tinki is de nummer 1 online hondenschool met onlinehondentrainingen, die volledig worden verzorgd door professionals. De cursussen zijn voor zowel honden als baasjes geschikt. Bij 123tinki word je geholpen bij de opvoeding van jouw pup en wordt jullie band alleen maar versterkt. 123tinki is absoluut een aanrader als het gaat om puppycursussen.

Conclusie

Nu je aan het einde bent gekomen van dit artikel, weet je wat de opvoeding van een puppy inhoudt en wat daarbij belangrijk is. Helaas zijn er nog steeds veel foutjes die je kunnen overkomen bij het opvoeden van een puppy. Deze 8 foutjes kan je hierboven gemakkelijk terugvinden en lezen.

Ik wil je graag aanraden om met je pup op puppycursus te gaan. De cursus helpt je verder bij het opvoeden en dingen aanleren. Voor een goede, onlinepuppycursus verwijs ik je graag naar 123tinki. De nummer 1 onlinehondenschool die gespecialiseerd is in hondentrainingen.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie