Waarop letten bij aankoop Jack Russel?

Als je het hebt over een populair hondenras, dan is dat zonder twijfel de Jack Russel. Onder andere door zijn energie, lieve karakter en schattige uiterlijk is dit een veel gekozen hondenras. Niet gek dus dat jij ook hebt besloten om een Jack Russel in huis te nemen. Waarschijnlijk vraag je je in het kader daarvan het volgende af: Waarop letten bij aankoop Jack Russel? Tenslotte is een hondje niet zomaar iets wat je aanschaft.

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je je Jack Russel gaat aanschaffen. Zo is het een aanrader om jezelf de vraag te stellen of specifiek de Jack Russel wel bij jou en bij jouw gezin past. Heb je de knoop doorgehakt? Dan ga je zorgvuldig en met een kritisch oog uitkijken naar een fokker. Het liefst een fokker met certificaten. Dan ga je je als laatste uitgebreid voorbereiden op de komst van de Jack Russel.

Wil jij nog meer weten over de aankoop van een Jack Russel of wil jij weten hoe je je precies kunt voorbereiden op zijn komst? Dat en nog veel meer bespreken we allemaal in dit artikel. Lees het artikel dus vooral helemaal tot het eind.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]
Waarop letten bij aankoop Jack Russel?
Waarop letten bij aankoop Jack Russel?

Waarop letten bij aankoop Jack Russel?

De komst van een jonge pup in huis is eigenlijk altijd spannend. Of je nu een ervaren hondeneigenaar bent of niet, de eerste weken is het altijd even wennen aan zo’n klein frummeltje die om je heen huppelt.  

De aanschaf van een pup is niet zomaar iets. Behalve dat je hier goed over na moet denken, is het ook verstandig om van te voren wat research te doen naar het hondenras zelf. Om jou te helpen bij het aanschaffen van een Jack Russel, beantwoorden we voor jou de vraag: waarop letten bij aankoop Jack Russel?

Op deze manier wordt het aanschaffen wat makkelijker en weet je precies waar je rekening mee moet houden. Tenslotte ben je niet voor niks bij dit artikel terecht gekomen.

Voordat je over gaat op aanschaf

Je hebt er dus voor gekozen om een hondje in huis te nemen. In dit geval een Jack Russel. Je bent hier vast mega enthousiast over en je kunt niet wachten tot het moment daar is. Voordat je over gaat op aanschaf en op onderzoek uit gaat naar een fokker, is het belangrijk om je het een en ander af te vragen.

Past specifiek de Jack Russel wel bij jou of bij jouw gezin? Hoe klein de Jack Russel er ook uit ziet en hoe lief hij ook is, het is gewoon een pittig hondenras. Ze hebben meer energie dan andere hondenrassen en kunnen zich redelijk dominant opstellen.

Dit hondenras heeft als vanzelf meer aandacht en training nodig dan dat je waarschijnlijk van andere hondenrassen gewend bent. Wees dus eerlijk tegen jezelf en overweeg of jij hier tijd, energie en ruimte voor hebt. Heb je de knoop voor jezelf doorgehakt en ben je er helemaal uit? Dan kun je gaan kijken naar een fokker en een bezoekje brengen aan een nestje met puppy’s.

Waarop letten bij aankoop Jack Russel?
Jack Russel lekker warm liggen in mand

Kies de fokker zorgvuldig en kritisch

Kies zorgvuldig de fokker en kijk hier gerust met een kritisch oog naar. Het is altijd een aanrader om te kiezen voor een fokker die weet wat hij doet en ook geldige certificaten op zak heeft voor het fokken van puppy’s. Wat je helaas steeds vaker ziet, is dat hondjes zonder kennis van zaken gefokt worden en met allerlei erfelijke aandoeningen ter wereld komen.

Behalve dat je dit niet voor jezelf wilt, wil je dit ook niet voor de puppy zelf. Je ziet hoe belangrijk het is om voor een fokker te kiezen die geldige certificaten op zak heeft en het bovenal goed voor heeft met de puppy’s.

Koop je Jack Russel ook nooit van internet zonder een kijkje te nemen bij hem. Breng altijd even een bezoekje aan het nestje. Behalve dat het erg leuk is om naar een nestje met puppy’s te gaan kijken, kun je op deze manier ook zelf waarnemen of het er allemaal wel goed uitziet.

Zo kun je met eigen ogen zien of de omgeving wel schoon is, hoe het nestje met puppy’s eruit ziet, hoe de fokker eruit ziet en of je er een goed gevoel bij hebt. Ga ook hier weer niet direct over tot aanschaf. Denk er liever nog wat langer over na, hoe verleidelijk het ook is om zo’n schattige pup direct onder je armen mee te nemen.

Waarop letten bij aankoop Jack Russel?
Prachtige Jack Russel

Bereid je goed voor op de komst van de Jack Russel

De beste en laatste tip die wij jou willen meegeven, is om je van tevoren goed te bereiden op de komst van je Jack Russel. Een goed begin is tenslotte het halve werk. Verdiep je goed in de geschiedenis van het hondenras en ook in zijn opvoeding. Door je hierop voor te breiden weet je straks wat je kunt verwachten.

Hoe je je op de beste manier kunt voorbereiden op de komst van een jonge Jack Russel? Dat gaan we je later in dit artikel veel meer vertellen.

Hoeveel soorten Jack Russels zijn er?

Soorten Jack Russels? Bestaan er dan meerdere soorten? Jazeker. Je zou het niet direct zeggen, maar binnen dit hondenras zijn er meerdere soorten. Dit hondenras kunnen we onderverdelen in 3 soorten:

  • Russel Terriër
  • Parson Russel Terriër
  • Jack Russel Terriër

Er zitten geen schokkende verschillen tussen de soorten Jack Russels. Zeker wat betreft de karaktereigenschappen heb je niet te maken met verschillende hondjes. Gelukkig maar. Het verschil zit hem voornamelijk in de lichamelijke kenmerken.

Nu is het niet zo dat deze 3 soorten Jack Russels verschillende hondenrassen zijn. Jack Russel is en blijft hetzelfde hondenras. 

Waarop letten bij aankoop Jack Russel?
Te lieve Jack Russel

Russel Terriër

De Russel Terriër verschilt wel iets van de andere twee soorten. Deze Terriër heeft korte pootjes en een langere uitgerekt lichaam. De Russel Terriër is een echte werkhond en zeer intelligent. Ze zijn bijvoorbeeld prima inzetbaar als jachthond of geschikt voor een behendigheidsparcours en spoorzoeken. Ook is deze prima geschikt voor therapiehond door hun loyale en vriendelijke karakter.

Parson Russel Terriër

Parson Russel Terriër
Parson Russel Terriër

Deze lijkt wel enigszins op de Jack Russel Terriër maar heeft een langere vacht. De vacht is ook grotendeels wit maar kan soms ook zwarte, grijze of bruine vlekken hebben. Ook de Parson Russel Terriër zit bomvol energie en heeft redelijk wat beweging nodig. Het karakter van de Parson Russel Terriër is lief en loyaal.

Jack Russel Terriër

Jack Russel Terriër
Jack Russel Terriër

Ook dit soort heeft heel veel energie en heeft voldoende beweging nodig. Behalve dat is het ook een echte kindervriend en gek op spelletjes. De Jack Russel Terriër heeft vergeleken met de twee andere soorten een korte vacht met wat bruine/zwarte vlekken.

Deze net als de andere soorten kunnen wel 12 tot 16 jaar oud worden. Natuurlijk moet je wel je Jack Russel goed verzorgen zodat deze de optimale leeftijd kan behalen. Ook zijn deze soorten heel erg leergierig en kunnen je ze verschillende trucjes leren.

Waar jaagt een Jack Russel op?

Heb je je weleens verdiept in de Jack Russel? Dan weet je dat dit hondenras van origine is gefokt voor de jacht. Dominee Russell ontdekte namelijk dat de Jack Russel door zijn postuur en karaktereigenschappen het jagen prima onder de knie had.

Jack Russels kunnen zich in de smalste bochten wringen, iets wat de overige hondenrassen wat moeilijker afgaat. Daarnaast zijn deze honden zeer intelligent en beschikken ze over veel doorzettingsvermogen. De eigenschappen voor een goede jager.

Zo geschieden dat de Jack Russel vanaf dat moment voor de jacht werd gefokt. Hoewel dat honderden jaren geleden is, stroomt dat jachtinstinct nog steeds door zijn aderen. Dat jachtinstinct valt duidelijk op, maar uit zich niet op een negatieve manier. Daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Waar een Jack Russel dan op jaagt? Op vossen. Als een van de weinigen kon de Jack Russel zich in het hol van de vos wringen om ze er vervolgens uit te jagen voor de jagers.

Waarop letten bij aankoop Jack Russel?
Jack Russel in actie

Waarom loopt een Jack Russel soms op 3 pootjes?

Heb jij het weleens gezien bij je eigen hondje  of bij die van iemand anders? Een Jack Russel die soms even op 3 pootjes wankelt. Je eerste reactie zou lachen kunnen zijn. Eerlijk is eerlijk, het ziet er behoorlijk bijzonder uit. Toch kan de reden daarachter wat minder lachwekkend zijn. Waarom loopt een Jack Russel weleens op 3 pootjes eigenlijk?

Even kort gezegd schiet in dit geval de knieschijf van de hond even uit zijn oorspronkelijke positie. Deze gekke aandoening noemen we Patella Luxatie. Dit is een erfelijke aandoening die rondom de gewrichten speelt en vaker voor kan komen bij het hondenras Jack Russel.

Om de schijf van de knie weer op zijn oorspronkelijke positie te krijgen, probeert de hond het pootje in allerlei bochten te wringen en daarom zie je hem weleens op 3 pootjes wankelen. 

Waarom trilt een Jack Russel?

Behalve dat je een Jack Russel op 3 poten kan zien wankelen door een gewrichtsaandoening, is trillen ook een dingetje dat je vaker tegen kan komen. Hoewel deze situatie er op het eerste gezicht wat zorgelijk uit kan zien, hoeft dat gelukkig niet altijd zo te zijn.

Waarom een Jack Russel dan trilt? Daar kunnen een aantal oorzaken voor zijn. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Hij heeft het koud. In dat geval is het vrij logisch dat hij trilt. Niet zo gek, de Jack Russel is maar klein en hij heeft geen bontjasje als vachtbescherming. Probeer er in dit geval voor te zorgen dat je hond het weer lekker warm krijgt.
  • Trillen kan erop duiden dat hij ziek is of zich niet zo lekker voelt. Probeer in dit geval alle risico’s uit te sluiten en breng een bezoek aan de dierenarts.
  • Jack Russels hebben ongelofelijk veel energie. Zoveel, dat ze soms niet zo goed weten wat ze met zichzelf moeten. Trillen kan hiervan het gevolg zijn.
  • Wij mensen bibberen ook als we bang zijn. Een vrij logische reactie van het lichaam. Bij honden is dat niet anders. Zo kunnen honden bang zijn voor harde geluiden, voor andere dieren of bijvoorbeeld voor een dierenarts bezoekje.

Zo bereid je je voor op de komst van je Jack Russel!

In dit artikel hebben we je verteld waar je op moet letten bij de aankoop van een Jack Russel. Hierdoor weet jij zeker dat je een gezonde Jack Russel koopt bij een erkende fokker.

We gaven je ook de tip om je voor te bereiden op de komst van een Jack Russel. Hoe je dat het beste kunt doen? Dat doe je met Het Complete Handboek Voor De Jack Russel.

Dit handboek vertelt je niet alleen meer over het hondenras Jack Russel, maar geeft je ook tips voor de opvoeding en hoe je een Jack Russel het beste kunt trainen. Door het handboek aan te schaffen en te downloaden weet je zeker dat je goed voorbereid bent en je je kunt gaan verheugen op de komst van je hond. Het handboek is niet alleen geschikt voor de pups, maar ook voor de oudere hondjes.

Conclusie

Wil jij graag een Jack Russel puppy in huis nemen? Wat zul je hier naar uitkijken. Logisch ook, het hondenras is namelijk erg populair en dat is niet voor niks. Wellicht vraag je je het volgende af: waarop letten bij aankoop Jack Russel?

Voordat je je aankoop gaat doen, is het belangrijk om goed te letten op een aantal zaken. Zo weet je namelijk zeker dat je een gezonde pup aanschaft en dat je hier goed op voorbereid bent. Waar je dan op moet letten? Je vindt het in het artikel.

Wil jij je goed voorbereiden op de komst en op de opvoeding van je puppy? Dat kun je het beste doen met Het Complete Handboek Voor De Jack Russel.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie