Hoe kun je een puppy zindelijk maken?

Heb je sinds kort een puppy in je huis rondlopen? Dan geniet je ongetwijfeld nú al van de heerlijke en lieve uitstraling van een pup. Een pup wil je het liefste knuffelen en nooit meer los laten. De lieve oortjes, het lieve gezicht en de ondeugende blik zijn stuk voor stuk kenmerken van een puppy. Maar, het is in de eerste maanden niet altijd rozengeur en maneschijn.

Je moet er namelijk óók voor gaan zorgen dat je puppy zindelijk gaat worden. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag ‘Hoe kun je een puppy zindelijk maken?’.

Waarom een puppy zindelijk maken?

Deze vraag is wellicht het opentrappen van een open deur. Je wilt absoluut niet dat een puppy in je huis gaat plassen of poepen en daarom ga je hem/haar zindelijk maken. Door een puppy zindelijk te maken, leer je hem/haar dat hij/zij niet ín huis mag plassen. Nee, in plaats daarvan leer je jouw pup dat hij/zij kenbaar aan jou moet maken wanneer hij/zij de behoefte moet doen.

Het mag dus duidelijk zijn: het zindelijk maken van je pup is onwijs belangrijk. Hoe je dat doet, waar je op moet letten en hoe lang dit proces duurt; je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel.

De eerste stap; de nachten

Als je een puppy in huis krijgt, zijn de eerste dagen en nachten onrustig. De kans is namelijk groot dat je puppy voortdurend aan het piepen is. Dit komt puur doordat je pup zijn/haar nest mist. In de eerste weken heeft je pup kunnen wennen aan het leven op de aardbol. Daarbij was je pup echter wel samen met broertjes en/of zusjes. Nu de pup in jouw huis is, is hij/zij eigenlijk volledig alleen.

Hoe kun je een puppy zindelijk maken?

Dit zorgt er voor dat je hond in de eerste nachten veelvuldig kan gaan piepen.

Het piepen van je pup kan ook een andere reden hebben; hij/zij kan hiermee aangeven dat hij/zij nodig de behoefte moet doen. Ons advies is dan ook om in de eerste nachten regelmatig je wekker te zetten.

Hoe kun je een puppy zindelijk maken?
Kijk mij dan:)

Hoor je jouw pup piepen? Dan kan je naar de bench toelopen en kijken wat er aan de hand is. Heb je jouw pup net uitgelaten en begint hij/zij weer met piepen? Dan is het aan te raden om dit te negeren.

Dit vormt een belangrijk onderdeel van de opvoeding, aangezien je puppy moet gaan wennen aan het leven in jouw huis. In jouw huis gelden jouw regels en daar moet de puppy zich naar gaan gedragen. Het zindelijk maken van een pup speelt zodoende ook een belangrijke rol in de opvoeding.

Kort samengevat: zet ’s nachts regelmatig je wekker, zodat je ’s nachts jouw pup een plasje kan laten doen. Blijft je pup piepen? Dan is dit een vorm van aandacht-vragen, aangezien je pup hoogstwaarschijnlijk het warme nest met zijn/haar broertjes/zusjes mist.

Probeer dit gepiep te negeren en leg de pup niet gelijk volledig in de watten; op de lange termijn gaat dat alleen maar averechts werken.

De eerste stap; overdag

Ook overdag moet je de nodige tijd besteden aan het zindelijk maken van je pup. Als je pup overdag in je huis rondloopt, is het belangrijk om alert te zijn. Je hond gaat namelijk in huis rustige plekjes zoeken waar hij/zij een plasje kan doen. Op het moment dat je jouw hondje onrustig ziet lopen, is het direct de tijd om hem/haar mee naar buiten te nemen.

Het onrustige loopje, in combinatie met veelvuldig snuffelen, duidt er namelijk op dat je puppy een plasje moet doen. Door hem/haar tijdig mee naar buiten te nemen, ga je hem/haar leren dat buiten de plasjes gedaan moeten worden.
Let er daarnaast op wanneer en hoeveel je puppy drinkt. Over het algemeen kan je daarbij de volgende stelregel aanhouden: na het drinken moet je puppy binnen 10 tot 15 minuten een plasje doen.

Houd dit dus goed in de gaten en neem je puppy op tijd mee naar buiten. Door je pup continue mee naar buiten te nemen, gaat hij/zij al snel leren dat dát de plek is om te ontlasten. Je moet er hoe dan ook rekening mee houden dat dit een langdurig proces is. Een pup leert relatief snel, maar je moet je ook beseffen dat een pup even moet wennen aan de nieuwe omgeving.

Puppy zindelijk maken

Probeer je pup in ieder geval elke keer op tijd mee naar buiten te nemen, zodat je hem/haar direct leert dat buiten dé plek is om te ontlasten.

Tijdens dit proces is het ook van belang om je pup op de juiste momenten te belonen. Dit kan je doen door een koekje of een hondensnack te geven nadat je hond buiten zijn/haar ontlasting heeft gedaan.

De kleine hondensnacks die hieronder afgebeeld staan stop je er makkelijk een paar van in je zak om vervolgens je pup ermee te belonen!

Door je hond op de juiste momenten te belonen, leert hij/zij dat hij goed bezig is. Op het moment dat je pup in de toekomst moet plassen, denkt hij/zij direct aan de beloning. Je hond houdt hierdoor de plas op en wacht totdat jij in de gelegenheid bent om mee naar buiten te gaan.

Als je hond naar buiten gaat, weet hij/zij immers dat hij/zij weer iets lekkers krijgt. Door je hond te belonen, kan je het proces dus een stukje sneller en prettiger laten verlopen.

Zindelijkheidstraining

Heb je er weinig vertrouwen in dat het je gaat lukken om je hond zindelijk te maken? Of wil je een beroep doen op de expertise van vakspecialisten?

Dan is het mogelijk interessant om een zindelijkheidstraining te gaan volgen. Met een dergelijke training krijg je perfect aangeleerd hoe je jouw pup zindelijk moet maken. Je kan een Gratis proefles aanvragen voor het trainen van je pup waar natuurlijk het zindelijk maken ook bij hoort:)

Ondertussen leert je pup uiteraard ook een hoop, waardoor hij/zij mogelijk al snel voor de volle 100% zindelijk kan zijn. Het doel van een zindelijkheidstraining is met name om aan je hond te leren dat hij/zij moet wachten. Hij/zij kan niet overal de ontlasting doen en moet daarom wachten totdat hij/zij mee naar buiten genomen wordt.

Eenmaal buiten aangekomen kan je pup naar hartenlust plassen dan wel poepen.

Wat te doen als je hond tóch binnen plast?

Zoals gezegd; het zindelijk maken van je pup is een langdurig proces. Je moet bij dit proces dan ook rekening houden met de nodige ups en downs.

Het wil wel eens voorkomen dat je pup onverhoopt alsnog binnen plast. Op dat moment kan je het volgende doen:

  • Zie je in huis een plasje of een drolletje liggen? Ruim dit dan zo snel mogelijk op en besteed geen aandacht aan je hond. Op die manier leert je hond dat hij/zij geen aandacht krijgt als hij/zij binnen een plasje of poepje heeft gedaan. Daardoor gaat hij dit snel(ler) afleren.
  • Zie je jouw pup zenuwachting snuffelen en rondlopen in je huis? Pak je pup dan direct op en zet hem zo snel mogelijk buiten neer. Buiten kan je hond de ontlasting doen en vervolgens kan je hem belonen.

Tips om je pup snel zindelijk te maken

Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben we nog enkele tips verzameld. Tips waarmee je dit proces sneller en soepeler kunt laten verlopen:

Tip 1: houd een vast wandelschema aan.

Voor je hond is het onwijs prettig als hij/zij weet waar hij/zij aan toe is. Onze tip is dan ook om je een wandelschema te maken en je hier strikt aan te houden.

Hoe kun je een puppy zindelijk maken?

Je pup weet hierdoor exact wanneer jullie gaan lopen. Probeer bijvoorbeeld direct na het avondeten, voor het slapen en in de middag op vaste tijdstippen te gaan wandelen.

Dit is niet alleen prettig voor je hond, maar ook voor de stoelgang van je hond.

Jouw pup gaat zich immers aanpassen aan dit wandelschema en weet hierdoor ook exact wanneer hij/zij veel kan drinken.

Tip 2: gebruik ’s nachts altijd een bench gedurende de eerste weken/maanden

Honden hebben van nature aangeleerd dat ze hun eigen nest niet vies maken.

Door je hond ’s nachts consequent in een bench te stoppen, voorkom je dat jouw hond overal in huis maar gaat plassen.

Op het moment dat je hond ’s nachts wakker wordt en moet plassen, gaat hij/zij dit niet in de bench doen.

Nee, op dat moment gaat hij/zij piepen en kan je jouw pup snel mee naar buiten nemen.

Door je hond veelvuldig in een bench te houden, leer je dus ook dat hij/zij zich aan moet passen en dat niet overal zomaar de ontlasting gedaan kan worden.

Hoe kun je een puppy zindelijk maken?
Hondenbench Sam - Zwart - L - 109 x 70 x 77 cm

Als beste getest door PuppyTrainen Hondenbench Sam – Zwart – L – 109 x 70 x 77 cm. (bron afbeelding Bol.com)

Tip 3: nooit boos worden

Toen jij vroeger ging leren fietsen, werden jouw ouders ook niet boos op je, toch?

Boos worden tijdens een leerproces heeft namelijk geen enkele zin. Voorkom daarom ook dat je boos op je pup wordt gedurende dit proces. Het zindelijk maken van je pup kan absoluut frustrerend zijn.

Dat is zeker het geval als je weer eens een plasje of drolletje in huis ziet liggen.

Je moet echter goed onthouden dat je pup dit niet expres doet. Ook voor je pup is het een compleet nieuwe situatie. Onthoud daarom altijd de volgende stelregels:

  • Doet je pup het goed? Beloon hem/haar
  • Plast/poept je pup toch in huis? Negeer hem/haar en ruim de rotzooi zo snel mogelijk op
Hoe kun je een puppy zindelijk maken?
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie