Hoe kun je een puppy leren wandelen?

Onwijs veel hondenrassen hebben behoefte aan behoorlijk veel beweging gedurende de dag. Dat begint eigenlijk al op relatief jonge leeftijd, waardoor het aan te raden is om je puppy al snel te leren wandelen.

Maar, hoe kun je een puppy leren wandelen? Het uitgebreide antwoord op die vraag vind je in dit artikel. We bespreken onder meer welke technieken je in kunt zetten, waar je rekening mee moet houden en vanaf welke leeftijd je steeds verder en langer kunt gaan wandelen.

In de eerste maanden is het lichaam van je puppy flink aan het groeien. Bij sommige rassen worden de puppy’s binnen een paar maanden tot wel 10 keer zo groot. Deze immense groei kan gepaard gaan met klachten aan bijvoorbeeld de gewrichten en de spieren.

Om de kans op die klachten zoveel mogelijk te beperken, is het aan te raden om de instructies uit dit artikel strikt op te volgen. Als je vanaf de allereerste dag lange stukken met je puppy gaat wandelen, kan dit voor blijvende schade zorgen.

Schade waar je hond zijn/haar hele leven last van kunt hebben. Stel daarom je puppy in de eerste weken c.q. maanden centraal en wacht nog even met het maken van lange wandelingen.

Gewenningsproces

Toen je puppy geboren was, was hij/zij in de nabijheid van zijn/haar moeder. Je puppy was daardoor min of meer beschermd en hoefde eigenlijk ook nooit aan de lijn te lopen.

Bij veel fokkers hebben ze namelijk omheinde grasveldjes waar de puppy’s hun behoefte kunnen doen. Als jij je puppy in huis neemt, begint dus een gewenningsproces. Je hond is namelijk nog niet al te vaak uitgelaten aan een lijn.

Mijn advies is daarom om binnenshuis alvast je hond te laten wennen aan de lijn. Je kunt de riem binnenshuis alvast korte tijd om de hals van je hond heen doen. Geef hem vervolgens een traktatie; op die manier gaat je hond de lijn associëren met plezier maken.

Vervolgens is het belangrijk om je hond enkele commando’s te gaan leren. Als jullie samen buiten lopen, is het namelijk de bedoeling dat jouw pup naar jou luistert. Het moet niet zo zijn dat jouw pup de looproute bepaald of aan de lijn gaat trekken.

Door duidelijke commando’s op te stellen, leer je jouw hond dat jij de baas bent aan de lijn. Sowieso is het bij de opvoeding van een pup belangrijk om duidelijk en consequent te communiceren. Daar heeft je pup veel aan en daar kan hij/zij de rest van zijn/haar leven op bouwen. Deze commando’s kan je overigens het beste binnenshuis alvast oefenen.

Het gewenningsproces bestaat dus eigenlijk uit twee facetten: het laten wennen aan de riem/lijn en het aanleren van de eerste commando’s.

Op naar buiten

Heb je bovenstaande tips goed opgevolgd? Dan is het tijd om de grote wereld met jouw puppy te gaan verkennen. Neem je pup mee naar buiten en zorg ervoor dat de lijn niet te lang wordt.

Je pup moet dichtbij jou blijven en je moet de eerste wandelingen kort houden. In de buitenlucht krijgt je pup namelijk met allemaal nieuwe prikkels te maken. Auto’s die langs rijden, vogels die fluiten en de wind die door zijn/haar waait.

Hoe kun je een puppy leren wandelen?

Op het moment dat je merkt dat jouw pup afgeleid is, is het van belang om hem/haar naar je toe te laten komen. In dat geval komen de eerder aangeleerde commando’s goed van pas. Ook is het tijdens de eerste wandelingen van belang om je pup te belonen voor goed gedrag.

Loop bijvoorbeeld met je pup naar de hoek van de straat en laat hem/haar daar zitten. Geef hem/haar een brokje als hij/zij netjes gaat zitten? In het vervolg weet je pup dan dat hij braaf is als hij gaat zitten.

Bovendien kan je op deze manier ook aanleren hoe je pup de weg over moet steken en dat je pup altijd naar jou moet luisteren. Bij het leren wandelen van je puppy is het dus onwijs belangrijk om je pup op de juiste momenten te belonen.

Door deze beloning weet je pup wanneer hij/zij iets goeds doet en wanneer hij/zij niet goed naar je luistert. Door consequent en duidelijk te communiceren, komen jouw pup en jij vanzelf op dezelfde lijn te zitten.

Afgeleid, blaffen of trekken aan de lijn

Merk je dat jouw puppy veel aan de lijn trekt? Dan is dat een duidelijk teken dat je hem/haar nog niet onder controle hebt. Als je pup namelijk goed naar jou luistert, doet hij/zij wat jij wilt. Dat is netjes meelopen en niet aan de lijn trekken.

Op het moment dat jouw puppy aan de lijn gaat trekken, is het van belang om stil te gaan staan. Ga niet aan de lijn trekken, maar laat je pup heel even zijn/haar gang gaan. Je pup merkt dan vervolgens al snel dat dit niet de manier is om uitgelaten te worden.

Iets wat je zeker niet moet gaan doen, is ook hard aan de lijn te trekken. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, is het lichaam van je pup nog volop in beweging.

Door aan de riem te trekken, kan je jouw pup bijvoorbeeld aan de nek of rug blesseren. Zorg dat je hier heel voorzichtig mee om gaat; sta gewoon volledig stil op het moment dat je de hond aan de lijn gaat trekken. Je hond leert het trekken dan snel genoeg af.

Hoe kun je een puppy leren wandelen?

Een andere mogelijkheid is dat je pup veelvuldig gaat blaffen tijdens de eerste wandelingen. Ook hierbij is het aan te raden om afstand van je hond te nemen op het moment dat hij/zij aan het blaffen is. Blijf stil staan en beloon hem/haar vervolgens als hij/zij niet meer aan het blaffen is.

Het afleren van blaffen is eveneens een langdurig proces waar je de nodige aandacht en tijd aan moet besteden. Breng het geduld op en probeer zeer gedisciplineerd je pup op te voeden. Alleen met een dergelijke, consequente opvoeding kan je jouw pup namelijk perfect leren wandelen.

Tot slot is het ook nog mogelijk dat je puppy continue afgeleid is. Dit komt door alle prikkels waar we het reeds hierboven al over hadden. Je pup moet er simpelweg aan gaan wennen dat hij/zij te maken krijgt met allerlei bewegingen rondom hem heen.

Merk je dat jouw pup afgeleid raakt? Sta dan stil, trek niet aan de lijn en wacht rustig tot dat je hond weer zijn aandacht bij het wandelen heeft. Vervolgens kan je jouw pup belonen voor het goede gedrag en op deze manier het afgeleiden tot een minimum beperken.

Zorg voor de juiste attributen

Als je een pup in huis haalt, moet je simpelweg rekening houden met bepaalde investeringen. Dat geldt óók voor de attributen waar je jouw pup mee uit gaat laten. Zorg voor een goede en comfortabele riem en zorgt voor een prettige lijn.

Hoe kun je een puppy leren wandelen?
Valt er wat te zien baasje?:)

Deze lijn moet niet té lang zijn, maar moet ook niet té kort. Vaak is dit een kwestie van wennen en uiteindelijk kom je achter jouw persoonlijke voorkeuren. Bij het leren wandelen van jouw pup is het in ieder geval aan te raden om een korte lijn te gebruiken.

Daarmee kan je jouw pup simpelweg sneller leren wandelen. Als jouw hond eenmaal prima met je mee wandelt, kan je ervoor kiezen om de korte lijn in te ruilen voor een lange(re) lijn.

>>Kies uit diverse puppy/hondenriemen bij Bol.com<<

Bij het omdoen van de halsband is het van belang dat deze niet te strak zit. Je pup moet zijn/haar nek nog probleemloos kunnen bewegen, maar de halsband moet uiteraard ook niet te los zitten. Ook dit is een kwestie van experimenteren.

De lengte van de wandelingen

Het is absoluut niet raadzaam om vanaf de eerste dag lange wandelingen met je pup te gaan maken. Hij/zij moet wennen aan de bewegingen en je moet hem/haar niet direct té zwaar te belasten. Maar, hoe lang kan je dan wandelen per dag met je pup?

Hier bestaat eigenlijk geen vaste stelregel voor, maar ik heb wel een eigen ezelsbruggetje bedacht: de leeftijd van jouw pup in weken maal 5. Is jouw pup op dit moment 8 weken oud?

Dan is de rekensom als volgt: 8 maal 5 = 40. Dit betekent dat je per etmaal (24 uur) maximaal 40 minuten met je pup kan wandelen. Aangezien je meerdere keer op één dag gaat wandelen, is het aan te raden om dit te verdelen in wandelingen van maximaal 5 tot 7 minuten.

Door niet al te lange wandelingen te maken, kan het lichaam van jouw pup op de gewenste manier groeien. Je belast hem hier niet al te veel en je kunt op deze manier het wandelen perfect opbouwen. Tijdens de wandelingen is het uiteraard van belang om de informatie c.q. tips uit dit artikel nauw op te volgen.

Besluit

Het mag duidelijk zijn; het leren wandelen van je pup is geen kort proces. Het is een weg met vallen en opstaan, maar uiteindelijk gaan jij en jouw pup succes behalen. Graag wens ik je veel succes met het opvoeden van je pup en veel plezier met alle wandelingen.

Kan je nog wat hulp gebruiken bij het opvoeden van je puppy? Ik kan je deze Puppycursus van harte aanraden; in deze puppycursus komen eigenlijk alle opvoed-facetten uitgebreid ter sprake. Ik ben ervan overtuigd dat je jouw pup op de juiste manier op weet te voeden met dank aan deze cursus!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy