Hoe leer je een Puppy commando’s?

Heb je een puppy in huis genomen? Dan wil je natuurlijk dat je puppy goed naar je leert luisteren. Je kunt met je nieuwe puppy niet vroeg genoeg beginnen om nieuwe dingen aan te leren.

Hoe jonger een puppy is hoe makkelijker je puppy nieuwe dingen leert. Reden genoeg om er dus direct mee te beginnen.

Maar wat zijn dan precies commando’s? Welke commando’s kun je je puppy leren en hoe pak je dat aan? Dat lees je in dit blogbericht.

Wat zijn commando’s voor je puppy?

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het aanleren van commando’s bij je puppy, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat commando’s zijn. Commando’s zijn eigenlijk korte woorden of kleine zinnen die je gebruikt om je puppy een opdracht uit te laten voeren.

De meest gebruikte commando’s bij honden zijn bijvoorbeeld:

  • Zit
  • Lig
  • Plaats
  • Af
  • Terug
  • Blijf

Aan deze woorden kun je bij je puppy een betekenis toevoegen, zodat je puppy bepaalde opdrachten uitvoert als jij een van deze woorden zegt.

Hoe jonger je puppy is, hoe makkelijker het is om dit soort commando’s aan te leren. Daarom is het een goed idee om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Hoe leer je een Puppy commando’s?
Het commando lig

Hoe leer je een puppy commando’s?

Ben je van plan om je puppy op te voeden en commando’s te leren? Dan is het goed om te weten dat er verschillende methodes zijn om je puppy nieuwe dingen te leren.

Als je zelf moeite hebt met het aanleren van nieuwe dingen bij je puppy wil ik je aanraden om eens te kijken naar een puppy cursus. Bij een puppy cursus wordt er namelijk veel aandacht besteed aan het aanleren van commando’s.

Toch is het vrij makkelijk om je puppy bepaalde commando’s aan te leren zonder dat je daarvoor puppytraining nodig hebt.

Clicker training

Een van de beste methodes om commando’s aan te leren bij een puppy is  met behulp van een clicker. Een clicker is vaak een klein houten doosje die een klik geluid maakt als je het indrukt.

Deze vorm van training wordt veel gebruikt bij puppy’s en is vaak ook een belangrijk onderdeel van een puppy training. Met een clicker wordt positief gedrag van je puppy beloond.

Een clicker wordt vooral gebruikt om het moment van de beloning beter te timen. Het timen van je beloning is heel belangrijk omdat er niet veel tijd mag zitten tussen het goede gedrag van je hond en het moment van de beloning.

>>Kies uit diverse Clickers bij Bol.com<<

Daarom wordt er vaak een clicker gebruikt om direct het positieve gedrag te belonen. Wel wordt er daarna vaak nog een andere beloning gegeven zoals een hondensnoepje, zo leert je puppy steeds beter dat zodra jij klikt met de clicker, hij iets goed heeft gedaan.

Hoe leer je een Puppy commando’s?
Clicker training

Belonen

Lang niet iedereen maakt gebruik van een Clicker en gebruikt liever hondensnoepjes. Als jij je hond wilt belonen met behulp van hondensnoepjes of iets lekkers in het algemeen, is het belangrijk om het snoepje bij de hand te hebben tijdens een training.

Als je puppy goed gedrag vertoont wil jij je puppy natuurlijk zo snel mogelijk belonen. Als je dan eerst nog een snoepje uit je broekzak moet pakken, kan het zijn dat je puppy niet meer snapt waarvoor hij wordt beloond.

Top 10 commando’s om je puppy te leren

Je puppy nieuwe dingen leren is natuurlijk geweldig en ontzettend leuk om te doen. Ook hoeft het helemaal niet zo lastig te zijn om je puppy nieuwe dingen aan te leren. Als je namelijk de goede technieken toepast, kan er weinig misgaan.

Er zijn een aantal commando’s die jij je puppy makkelijk kunt aanleren. Ook zijn deze commando’s super leuk om te oefenen.

Je puppy laten zitten

Een van de basiscommando’s die puppy’s vaak geleerd krijgen is natuurlijk zitten. Om een puppy te leren zitten is het tevens belangrijk om een lekkere snack bij de hand te hebben. Je puppy zal namelijk een stuk beter naar je luisteren als hij weet dat hij wat lekkers kan verdienen.

>>Kies uit diverse lekkere puppysnoepjes bij Bol.com<<

De makkelijkste manier om je hond te leren zitten is door je puppy direct te belonen als hij zelfstandig gaat zitten. Wat je kunt doen is je hond aan de lijn doen, vervolgens je puppy laten ruiken aan de snack en de snack richting de staart bewegen.

Hoe leer je een Puppy commando’s?
Hoe leer je een Puppy commando’s?

Je puppy wil dan de snack volgen. Dit zal er in veel gevallen voor zorgen dat je hond gaat zitten. Tijdens het moment dat je de snack naar de staart begeleid, zeg je zit tegen je puppy. Hierdoor zal hij langzaam gaan begrijpen wat de bedoeling is.

Op het moment dat dat gebeurt, geef jij je puppy direct de beloning en zo herhaal je het proces meerdere malen.

Het kan even duren voordat je puppy snapt wat de bedoeling is, maar het is de moeite en tijd absoluut waard.

Je puppy laten liggen

Een ander veel gebruikte commando is lig. Hoewel het lastig klinkt om je hond te laten liggen is daar eigenlijk een heel slim trucje voor. Om je hond te leren liggen ga je tegenover je puppy zitten en hou je de beloning vast tussen vingers.

Het is belangrijk dat je puppy de beloning goed kan ruiken, zodat je hond weet wat er te verdienen valt. Om het nog wat uitdagender te maken kun jij je hond ook een voorproefje geven door je puppy aan de beloning te laten likken.

Vervolgens breng je de beloning langzaam naar de grond. Je puppy zal met haar hoofd de beloning volgen. Dit zal ervoor zorgen dat je puppy automatisch gaat liggen. Kijk goed naar wanneer de “ellebogen” van je puppy de vloer raken en geef je puppy daarna de beloning.

Zodra je puppy steeds makkelijker gaat liggen, geef je telkens als je de oefening doet het commando lig. Je puppy zal lig daarna associëren met de oefening en ook de beloning.

Hoe leer je een Puppy commando’s?
Commando lig aanleren

Blijf

Honden zijn van nature gewend om het baasje of vrouwtje te volgen. Toch wil je in sommige gevallen graag dat je hond op de plaats blijft terwijl jij wel verder loopt. Het is daarom goed om je hond het commando “Blijf” te leren.

Ga samen met je hond op een plek staan die vertrouwd is voor je hond. Vervolgens laat jij je puppy de beloning zien die hij kan verdienen. Zet vervolgens een stap achteruit en zeg blijf. Als je hond blijft zitten gooi je de beloning in de richting van de hond.

Vervolgens laat jij je puppy weer ruiken aan een beloning en zet je vervolgens twee stappen achteruit. Zeg bij elke stap die je achteruit zet blijf. Lukt het je om je hond te laten blijven na twee stappen achteruit te hebben gezet? Dan gooi je weer een beloning toe.

Herhaal dit net zo vaak totdat je weg kunt lopen bij de hond zonder, dat je telkens blijf hoeft te zeggen.

Hoe leer je een Puppy commando’s?
Goed heh baasje?:)

Poot geven

Een commando die ik zelf heel leuk vind om mijn puppy te leren is poot geven. Niet alleen is deze commando erg schattig, maar het is ook leuk om dit commando je puppy aan te leren.

Een goede manier om je hond poot te leren is door iets lekkers in je hand te verstoppen en je puppy er vervolgens aan te laten ruiken. Vervolgens maak jij je puppy enthousiast om de beloning uit je hand te pakken.

In de meeste gevallen zullen honden de poten gebruiken als ze niet direct met de bek bij de beloning kunnen.

Zodra dit gebeurt, geef je het commando “poot” en open jij je hand om de beloning te geven. Herhaal dit proces totdat je puppy automatisch een poot optilt en pak de poot vast. Geef vervolgens weer het commando en de beloning.

Puppy training volgen

Heb je moeite met het opvoeden van je hond, of lukt het je niet goed om je hond basis commando’s aan te leren? Dan is het een goed idee om eens te kijken naar een puppytraining.

Je kunt ervoor kiezen om met je puppy op puppy cursus te gaan bij een hondentrainer, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om een online puppytraining te volgen.

Het grote voordeel van een online puppy training is dat je niet de deur uit hoeft en vanuit huis aan de slag kunt gaan met het trainen van je puppy.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy