Loopsheid bij honden – Wat te doen?

Is je hond loops? Dan is dat voor je hond natuurlijk een teken dat je hond gezond is, maar loopsheid bij een hond kan ook voor veel troep in huis zorgen. Het is daarom een goed idee om jezelf goed voor te bereiden op het loops worden van een hond.

Zo weet je tijdig wat je te wachten staat en wat je er allemaal aan kunt doen. In dit blogbericht gaan we dieper in op wat loopsheid bij een hond is, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat zowel jij als je hond die periode zo goed mogelijk doorkomt. Lees daarom zeker verder.

Wat is loopsheid?

Als je hond loops is, betekent dat niets meer dan dat je hond in haar meest vruchtbare periode zit. Tijdens deze periode is het teefje dus geslachtsrijp. Ook is het goed om te weten dat loopsheid vaak geen eenmalig iets is.

Loopsheid komt namelijk vaker terug bij teefjes. Hoe vaak dat is en binnen welk tijdsbestek is geheel afhankelijk van het soort hond en de leeftijd van de hond.

Pas op voor zwangerschap

Een van de andere nadelen aan een hond dat loops is, is dat je hond tijdens die vruchtbare periode erg aantrekkelijk is voor reutjes. Dit zal ervoor zorgen dat het voor een reu erg moeilijk is om van je hond af te blijven.

Vaak zie je ook in dit soort periodes dat een hond zwanger raakt, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. Een ongeluk zit hiermee vaak in een klein hoekje.

Een van de beste oplossingen die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je hond niet meer zo “aantrekkelijk” is voor een reu, is door een speciale spray aan te schaffen.

Deze spray zal de geur van je hond sterk verminderen, waardoor het voor een reu, nog moeilijk te achterhalen is dat jouw hond loops is. Dit voorkomt ook direct veel ongemakken.

Welke materialen heb je zeker nodig als je hond loops is?

Als je hond loops is, merk je dat doorgaans aan dat je hond veel bloed verliest. Als je hier niet wat aan doet, bestaat de kans dat het bloed zich binnen kortste keren door je huis verspreidt. Hier kan je hond natuurlijk niets aan doen, maar jij wel.

Een van de beste oplossingen om bloed door de gehele woonkamer tegen te gaan, is door je hond een hondenluier aan te schaffen. Deze hondenluier is er speciaal voor gemaakt, zodat de luier een goede pasvorm heeft bij honden. Overigens zijn deze luiers gemaakt in verschillende maten, zodat er voor iedere hond een passende maat is.

Pas op met wandelen

Hoewel het natuurlijk geen probleem is om te gaan wandelen met je hond terwijl ze loops is, is het wel belangrijk dat je de hond goed aan de riem houdt. Waar je normaal gesproken wellicht gebruik zou maken van een lange lijn, is het verstandig om nu een wat kortere lijn te gebruiken. Je hond is namelijk een echte reutjes magneet.

Voor je het weet, komt je hond bij een andere hond in de buurt en is het raak. De kans dat je hond dan zwanger wordt is heel groot.

Je kunt natuurlijk gewoon een rolriem gebruiken en daarvan de lijn wat korter houden, maar je kunt er ook voor kiezen om een korte niet verstelbare riem te gebruiken. Hierbij weet je zeker dat je hond wat dichter bij je blijft.

Hoe lang is een hond loops?

Bij de meeste teefjes is de loopsheid best regelmatig. Je kunt er op rekenen dat een loopsheid gemiddeld tussen de drie weken en 21 dagen duurt. Het kan soms veel korter zijn dan 3 weken, maar ook veel langer dan 21 dagen. Dat verschilt per hond.

Kenmerken loopsheid hond

Als je hond loops is, kun je dat aan allerlei gedragskenmerken merken. Zo is je hond tijdens de loopsheid vaak onrustig. Je kunt ervoor zorgen dat je hond een lekker plekje heeft om te liggen. Veel honden vinden het fijn om in een bench te liggen als de hond zich onrustig voelt.

Daarnaast merk je ook dat je hond tijdens de loopsheid erg humeurig kan zijn. Je kunt ervoor zorgen dat je haar minder tot last bent, door haar wat meer haar eigen gang te laten gaan.

Daarnaast is je hond ook snel afgeleid tijdens de loopsheid. Zo zal je merken dat je de aandacht van je hond moeilijker kunt vasthouden dan normaal en dat de hond tijdens deze periode minder goed naar je luistert. Je kunt dit makkelijk oplossen door de aandacht weer te krijgen met een lekkere beloning. Hierbij kun je denken aan een lekkere hondensnack.

Belangrijke tips voor een loopse hond

Tijdens de loopsheid is het vooral belangrijk om met een aantal zaken goed rekening te houden. Zoals je al hebt kunnen lezen is het tijdens de loopsheid vaak lastig om je hond goed onder controle te houden.

Maar ook reutjes, van andere eigenaren zijn lastig onder controle te houden als er een loopse hond voorbij komt. Het is daarom belangrijk om goed rekening te houden met de volgende zaken:

  1. Zorg ervoor dat jij je hond tijdens de loopsheid altijd aan de lijn houdt. Ook als je normaal gesproken je hond altijd los laat lopen. Je hond is tijdens deze periode vooral onvoorspelbaar.
  2. Probeer het contact met andere honden te voorkomen. Hoewel het voor honden natuurlijk heel leuk is om te socialiseren met andere honden, doe je er verstandig aan om tijdens de loopse periode het contact zo veel mogelijk te vermijden. De kans dat je tijdens het contact in contact komt met een reu is natuurlijk heel groot.
  3. Nieuwe dingen leren aan je hond en hondentraining, kun je beter even op een laag pitje zetten. Tijdens de loopse periode heeft je hond daar weinig zin in en zal ook weinig nieuwe dingen opslaan in het geheugen.

Sterilisatie overwegen

Wil je niet dat je hond loops wordt en wil je absoluut voorkomen dat je hond zwanger wordt? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een sterilisatiebehandeling te nemen.

Door je hond te steriliseren, maakt je hond geen kans meer om zwanger te worden en zal ook de loopsheid niet meer voorkomen. Het steriliseren van je hond heeft zowel voor- als nadelen. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken.

Voordelen:

  • Je hond wordt niet meer zwanger
  • Geen loopsheid meer

Nadelen:

  • Mogelijke gezondheidsrisico’s
  • Ontwikkelen van overgewicht
  • Kans op incontinentie

Alternatieve oplossing

Naast het steriliseren wat vooral een permanente oplossing is, bestaat er ook nog een anticonceptiepil voor honden. Deze werkt praktisch gezien hetzelfde als bij mensen. Door je hond deze pil te geven stel je de loopsheid uit. Maar is geen goede permanente oplossing, daarnaast vergroot het gebruik van deze pil ook het risico op kanker bij je hond.

Conclusie

Je weet nu wat loopsheid bij een hond is, hoe vaak en hoelang je hond het kan krijgen en welke dingen je er mogelijk tegen kunt doen. Het is vooral belangrijk om te weten dat loopsheid bij een hond een natuurlijk proces is. Het is dus altijd het beste om het gewoon te laten voor wat het is.

Er bestaat de mogelijkheid om je hond te steriliseren, maar het is daarbij wel belangrijk om te weten dat het vaak het gedrag/karakter van je hond verandert. Veel honden die gesteriliseerd worden zijn nadien veel rustiger en minder levenslustig. Het is dus ontzettend belangrijk om daar goed over na te denken.

Wil je wel een directe oplossing voor de loopsheid van je hond? Dan raad ik je simpelweg aan om het te laten gebeuren. Maak gebruik van een hondenluier of hondenbroekje om te voorkomen dat je hele huis onder bloed zit. Binnen enkele weken is alles weer als vanouds en heb je de luiers niet meer nodig.

Loopsheid bij honden – Wat te doen?
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie