Hoe lang is een hond zwanger? – Alles wat je moet weten over de draagtijd van een hond

Hoe lang is een hond zwanger? – Is jouw eigen hond of een hond in jouw omgeving op dit moment in verwachting van een nestje met pups? Grote kans dat je enorm uitkijkt naar het moment van de bevalling. Dit moment lijkt nog een flinke tijd te duren en het vergt vast heel wat geduld. Wie bezwijkt nu niet voor een nestje met kleine, schattige pups?  

Toch kunnen we ons voorstellen dat het wat vragen bij je oproept. Bijvoorbeeld hoe lang een hond zwanger is, hoeveel pups een hond kan krijgen en hoe dat precies werkt met de bevalling. Het is tenslotte zeer belangrijk om je van tevoren in te lezen, zodat je weet wat je kunt verwachten. In dit geval ben je helemaal aan het juiste adres.  

In dit blogbericht gaan we alles bespreken rondom de zwangerschap van een hond. Zo gaan we wat dieper in op de draagtijd en op de algemene dracht van een hond. Mocht je op dit moment nog met vragen zitten, dan is de kans groot dat deze in dit blogbericht beantwoord zullen worden.  

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Hoe lang is een hond zwanger?  

Hoe lang is een hond zwanger? Dat is de vraag die we in dit blogbericht gaan beantwoorden. Zeker als jouw hond op dit moment in verwachting is van wat pups, sta je natuurlijk te popelen om het nestje te verwelkomen. Want zeg nu zelf, wie kan zo’n nestje pups nu weerstaan? 

Mocht je geen nestje pups verwachten, maar wel geïnteresseerd zijn in honden in het algemeen, ook dan ben je natuurlijk helemaal aan het juiste adres. Daarom dat we direct beginnen met het beantwoorden van deze vraag.  

Een hond die in verwachting is van pups, word ook wel drachtig genoemd. Dat is de benaming die bij de meeste dieren gebruikt word. Wanneer we spreken over de zwangerschap (met andere woorden de dracht) van een hond, geld er een algemene richtlijn waarop een hond meestal bevalt. Deze richtlijn is zo ongeveer 63 dagen, en dit staat gelijk aan iets meer dan 2 maanden.  

Natuurlijk kan moedernatuur ook anders beslissen en is de draagtijd wat korter dan die 63 dagen. Dit zie je vaker wanneer de moederhond wat meer pups bij zich draagt. Dan kan de bevalling al starten rond de 55 en 57 dagen.  

Of een hond ook langer zwanger kan zijn dan die richtlijn van 63 dagen? Ook dat is een mogelijkheid. Wel is het raadzaam om in dit geval de dierenarts te raadplegen. Voor zowel de gezondheid van de pups als van de moederhond. Wanneer de 69 dagen verstrijken, is het goed om actie te ondernemen.  

Hoe veel pups krijgt een hond?  

Naast de draagtijd die per hond verschilt, wil het aantal pups natuurlijk ook verschillen. Dit verschilt per hond, maar ook per zwangerschap. Ook honden kunnen namelijk meerdere keren zwanger raken in hun leven.  

Hoe veel pups krijgt een hond per keer? Een nestje telt in de meeste gevallen tussen de 4 en 8 pups per keer. Natuurlijk kunnen dit er ook minder dan 4 zijn, maar ook meer dan 8.  

Hoe lang is een hond zwanger? – Alles wat je moet weten over de draagtijd van een hond
6 Prachtige pups

Hoe weet je of een hond drachtig is? 

Om een hond zwanger (of eigenlijk drachtig) te laten worden, zal deze eerst gedekt moeten worden door een reu. Hierna is het wachten tot een daadwerkelijke bevruchting en dus een zwangerschap. Hoe kun je eigenlijk merken dat een hond drachtig is? Er zullen toch wel een aantal symptomen zijn die dat kunnen aantonen?  

Deze symptomen zijn er inderdaad. Nu moet je niet verwachten dat deze symptomen al zichtbaar worden enkele dagen na de bevruchting. Dit kunnen namelijk meerdere dagen zijn. Na ongeveer 28 dagen kan bij de dierenarts worden vastgesteld, door middel van een echo, of je hond inderdaad drachtig is en hoeveel puppy’s zij met zich mee draagt. 

Daarnaast zal het gewicht gaan toenemen en word de buik wat boller dan normaal. Deze twee symptomen zie je pas wat later in de zwangerschap. Pas na ongeveer 40 tot 50 dagen. De echo kan dus uiteindelijk vaststellen of de hond zwanger is.  

Is een keizersnede bij honden ook een mogelijkheid?  

Na die, voor jouw gevoel, lange weken wachten is eindelijk de bevalling in zicht. De pups komen ter wereld en de bevalling kan beginnen. De meeste honden bevallen gewoon via de natuurlijke weg. Meestal merk je een aantal dagen van tevoren al dat dit proces aan de gang is.  

Bijvoorbeeld aan de verminderde eetlust, word ze wat onrustig, misselijk en kan ze wat vaginale afscheiding krijgen. Deze symptomen zijn normaal en geven dus aan dat de bevalling ieder moment kan gaan beginnen.  

Hoewel een hond zelf kan bevallen en dit via de natuurlijke weg kan gaan, zijn er ook uitzonderingen op de regel. De bevalling kan wat minder goed verlopen, doordat de pups bijvoorbeeld te groot zijn voor het geboortekanaal en er dus niet goed uit kunnen komen. Dit kun je merken aan een perstijd die langer dan 2 uur duurt.  

In zo’n geval kan het dus verstandig zijn om een keizersnede uit te voeren en is het aan te raden om de dierenarts te contacten. Zodoende is het dus ook bij honden een mogelijkheid om een keizersnede uit te voeren. Uiteindelijk kan dit zowel de pups als de moederhond redden. Of een keizersnede daadwerkelijk nodig is, dat is aan de dierenarts om te bepalen. Een keizersnede bij honden word dus pas gedaan wanneer de moeder of de pups in gevaar verkeren.  

Conclusie  

Hoe lang is een hond zwanger? Met andere woorden: wat is de draagtijd van een moederhond? In dit blogbericht hebben we dit uitgebreid besproken en heb je dan ook antwoord gekregen op deze vraag. De draagtijd van een hond is iets langer dan twee maanden. Wellicht is dat korter dan je van tevoren had verwacht. 

Behalve dat je nu precies weet hoe lang een hond zwanger is, hebben we je ook wat meer verteld over mogelijke symptomen en de bevalling. Mocht jij zelf een nestje pups verwachten, dan ben je door dit blogbericht helemaal op de hoogte gebracht hierover.  

[faq]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie