Hoe lang is een hond loops? – Veel teefjes worden op een bepaalde leeftijd loops. Met ander woorden: ze gaan bloeden. Behalve dat er bloedverlies optreedt, is dit ook vrij duidelijk te merken aan jouw trouwe viervoeter. Bovendien zijn ze door hun vrijkomende geur ook zeer aantrekkelijk voor andere honden. Met name voor andere reutjes.
Hoe lang zijn honden loops en wat is loopsheid eigenlijk? Dat gaan we allemaal in dit blogbericht uitgebreid met je bespreken. Je hoeft het blogbericht alleen maar tot het einde te lezen en je krijgt antwoord op al je vragen.
Hoe lang is een hond loops?
Hoe lang is een hond loops? Om dit blogbericht zo goed te beginnen, geven we je eerst uitgebreid antwoord op deze vraag. Echter kan je jezelf ook een andere vraag stellen: hoe lang bloedt een hond als ze loops is?
Wanneer het bloedverlies eenmaal is opgetreden en je een duidelijke verandering in het gedrag merkt, bloedt een hond ongeveer tussen de 2 tot 3 weken lang. Dit kun je ook vergelijken met 18 tot 22 dagen bloedverlies.
Tijdens deze periode treedt er dus (veel) bloedverlies op. Dit maakt vaak dat dit bloed op bijvoorbeeld de grond, dekens of in de hondenmand teruggevonden kan worden. Daar kunnen honden niks aan doen. Het beste is dus om jouw hond tijdens deze 2 tot 3 weken speciale broekjes te laten dragen, die het meeste bloed op zullen vangen.
Later in dit blogbericht besteden we wat meer aandacht aan wat jij als baasje kunt doen bij loopsheid. Hoe lang is een hond loops? Jij weet het antwoord op deze vraag.
Op welke leeftijd wordt een hond voor het eerst loops?
De loopsheid van een hond komt, vanzelfsprekend, alleen bij teefjes voor. Voor reutjes is dit onmogelijk. De loopsheid toont aan dat een hond vruchtbaar is en eventueel drachtig zou kunnen worden. Loopsheid komt vanaf een redelijk jonge leeftijd voor en dit wil nog wel eens per hondenras verschillen.
Zo worden kleinere hondenrassen, zoals de Jack Russel, over het algemeen op een wat vroegere leeftijd loops. De richtlijn die je hierbij wel kunt aanhouden, is dat een hond tussen de 6 en de 16 maanden voor het eerst loops gaat worden. Dit is de periode van de hondenpuberteit. Omdat iedere hond en ieder hondenras anders is, kan de leeftijd nog wel eens verschillen. Pin je er dus niet helemaal op vast.
Wat is loops eigenlijk?
Het is niet bij iedereen even bekend wat loopsheid betekent bij honden. Zeker als je voor het eerst een hond in huis hebt genomen, kan het de nodige vraagtekens opleveren. Geluk bij een ongeluk ben je bij dit blogbericht terecht gekomen en lees je niet alleen hoe lang een hond loops is, maar ook wat loopsheid eigenlijk betekent. Bij dezen gaan we je daar wat meer over vertellen.
Loopsheid is eigenlijk een soort voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Doordat de baarmoeder zich hier als het ware op aan het voorbereiden is, treedt er vaginaal bloedverlies op. Hierdoor is het dus mogelijk, om na een dekking drachtig te worden. Tijdens deze periode zijn teefjes zeer aantrekkelijk voor andere reutjes en kan er dus een dekking plaatsvinden. Met name door de geur die tijdens deze periode vrijkomt.
Hoe vaak is een hond loops?
Loopsheid bij honden komt niet maandelijks terug. Eerder een aantal keren per jaar. Ook hierbij geldt dat hij bij iedere hond verschillend is, maar honden zijn ongeveer om de 6 tot 7 maanden loops. Dit kun je dus vergelijken met 2 maal per jaar.
Waaraan merk je dat een hond loops is?
Het is vrij duidelijk op te merken dat jouw trouwe viervoeter loops is. In de meeste gevallen zijn deze symptomen lichamelijk, en dus duidelijk zichtbaar voor jou als baasje. Door deze symptomen te herkennen weet je dus waarom jouw hond zich zo gedraagt.
Houd er wel altijd rekening mee dat iedere hond verschillend is en niet hetzelfde laat zien. Aan het volgende kun je merken dat jouw hond loops is:
- De loopsheid van een hond gaat vrijwel altijd samen met bloed. Dit bloed komt vanuit de baarmoeder, via het geslachtsdeel als het ware naar buiten. Soms vind je ook druppels op de grond.
- Ineens kan het gedrag volledig zijn omgedraaid. Luisteren is een stuk lastiger worden en ook kan er heel wat kattenkwaad uitgehaald worden.
- Honden kunnen erg onrustig gedrag gaan vertonen.
- Honden zijn tijdens deze periode alles behalve gezellig in de omgang. Noem het maar chagrijnig.
- De meeste honden moeten veel vaker plassen dan normaal.
Wat kun je als baasje doen bij loopsheid?
Niet alleen is het belangrijk om loopsheid te herkennen als baasje. Het is namelijk ook goed om te weten wat jij kunt doen om het jouw hond zo comfortabel mogelijk te maken. Wat jij kunt doen als baasje bij loopsheid? Dat is het volgende:
- Laat jouw hond speciale loopsheidbroekjes dragen. Dit vangt het bloed op en het zorgt ervoor dat de sterke geur wat beperkt word voor andere honden.
- Houd het huis lekker fris en schoon. Dat is voor jullie beiden wel zo prettig. Was de hondenmand en de dekens uit de bench regelmatig uit, zodat deze vrij zijn van bloed.
- Laat je hond tijdens deze dagen een beetje met rust en beperk de uitdagingen wat meer. De meeste honden zijn hier tijdens deze periode niet tot nauwelijks toe in staat.
- Word niet direct boos bij afwijkend gedrag. Je weet nu tenslotte hoe het komt.
- Laat jouw hond uit op een plek waar weinig andere honden komen.
Conclusie
Hoe lang is een hond loops is en wat betekent loopsheid eigenlijk? Het is niet gek dat je met deze vragen hebt gezeten. Zeker als je voor het eerst een hond in huis hebt genomen, komen hier heel wat vraagtekens bij kijken. Dat geeft ook helemaal niks. Je bent terecht gekomen bij dit blogbericht en hierin ben je dus alles te weten gekomen. Zo weet je nu, dat de meeste honden tussen de 18 tot 22 dagen loops zijn. Dit kun je vergelijken met 2 tot 3 weken. Hoewel iedere hond natuurlijk anders is, is dit waar je rekening mee kunt houden.
Bovendien weet je nu ook hoe je haar als baasje kunt helpen en hoe je deze loopsheid kunt herkennen. Mocht je duidelijk merken dat ze zich anders gedraagt, hoef je hier niet boos of gefrustreerd over te worden. Het hoort er nu eenmaal een beetje bij. Hoe lang zijn honden loops? Jij weet nu het antwoord op deze vraag.