Hond trainen: Van Pup Tot Volwassen Gehoorzame Vriend Met Deze Basisoefeningen


Je nieuwe hond trainen met basisoefeningen is belangrijk om deze op te voeden tot een volwassen en gehoorzame vriend. Hoe vroeger je hiermee begint hoe meer plezier je hieraan gaat beleven.

Maar het is niet alleen belangrijk: het is namelijk ook enorm leuk om je hond nieuwe dingen te leren. Niet alleen je hond haalt hier voldoening uit maar jij als baasje ook!

Je hond zelf trainen met deze 5 basisoefeningen

Door je hond liefdevol te begeleiden tijdens de training zal je hond snel en met plezier leren. Je hond zal niet alleen snel leren maar ook jullie band zal enorm versterken. Je moedigt je hond namelijk aan om bepaald gedrag te vertonen en deze zal dat met liefde en plezier doen.

Daarnaast vertrouwt je hond je vele malen beter. En.. een opgevoede hond zal niet zo snel de neiging hebben om er vandoor te gaan.

Als je een pup in huis hebt kun je al beginnen met de puppytraining vanaf het moment dat de pup bij jou thuis is. Het beste is om met je puppy op puppytraining te gaan als je pup minstens zes maanden oud is.

1. Je hond leren om te gaan zitten

Je hond leren om te zitten is iets wat de meeste hondeneigenaren al bij hun hond aanleren. Om je hond gemakkelijk te leren om te zitten is om een snoepje in je hand te hebben en dan zit te zeggen tegen je hond. Terwijl je zit zegt beweeg je het snoepje omhoog.

Je zult merken dat de neus van je hond het snoepje zal volgen. Hierdoor zal je hond automatisch zijn kont naar beneden doen om te gaan zitten.

Tip: Lees mijn Labradoodle Geheimen review over het boek waarmee je leert een Labradoodle te trainen.

2. Je hond leren om te liggen

Je kunt je hond leren te liggen door de woorden lig of af te gebruiken. Je hond leren te liggen moet je pas doen als je hond kan zitten. Zodra de hond zit pak je een snoepje en houd je voor zijn neus en maak je een beweging naar beneden tussen zijn voorpoten.

Je zult merken dat de hond het snoepje volgt en dan zal gaan liggen op de grond. Wil je de hond vanuit de staande positie leren te liggen? Dan zou je eventueel dezelfde tactiek kunnen gebruiken.

3. Je hond leren te blijven

Mensen leren een hond blijf of wacht aan als een los commando. Je kunt je hond ook leren om te blijven als die in de zittende of liggende positie is. Door de commando’s zit of lig te gebruiken leer je de hond om in die positie te blijven tot die van de baas de commando toe maar hoort.

Je hond commando’s aanleren

Commando’s zijn belangrijk om je hond onder controle te houden in bepaalde situaties. Zoals tijdens het wandelen of in andere sociale situaties.

Er zijn een aantal commando’s die je de hond kunt aanleren zoals:

  1. Hier (bij je komen)
  2. Los (loslaten van hetgeen je hond in de bek heeft)
  3. Plaats (naar de aangewezen plaats gaan, vaak bench of mand)
  4. Sta (opstaan vanuit lig- of zitstand)
  5. Zit (gaan zitten)

1. Het commando hier

Het belangrijkste is om je hond te leren om te komen. Hiervoor kun je het beste de commando hier gebruiken. Om het makkelijk aan te leren kun je dit het beste in huis of in de tuin doen. Je moet wachten tot je de aandacht van je hond hebt. Zodra je zijn aandacht hebt roep je “hier”. Als de hond bij je is gekomen beloon je hem met een snoepje.

2. Commando los

Wil je de hond leren om de bal los te laten? Dan moet je de commando “los” gaan trainen. Gebruik een grote zak koekjes die je hond heerlijk vindt. Dat is de eerste stap om mee te beginnen. Je zorgt ervoor dat de hond bij je zit, je zegt los en geeft hem dan meteen een snoepje. Dit moet je meerdere keren herhalen wil je dat je hond het commando los leert.

train je hond
Hoe slecht is traplopen voor je hond?

Trap lopen voor een hond is sowiezo geen goed idee om meerdere redenen: Je hond kan erg gemakkelijk wegglijden van de trap en lelijk te komen vallen of erger. De heupen van je hond doet het geen goed om trap te lopen, helemaal al niet als het een ronde trap betreft.

Als je hond wel perse een trap op moet om bijvoorbeeld in huis te komen, dan kun je je hond daarvoor trainen. Begin hier vroeg mee, traplopen trainen mag van ongeveer 12 weken oud. Heb hiermee wel veel geduld om blessures uit te sluiten.

Hoe leer je een hond iets aan?

Om te beginnen met erg veel geduld, iets leren is een tijdrovende klus maar wel erg leuk als het lukt. En eenmaal aangeleerd dan vergeet je hond het niet meer. Dat wat je wilt aanleren, doe dat min 5 keer op een dag. Wees erg geduldig, zorg dat je er samen plezier van krijgt.

Probeer het op een spelenderwijs te leren en natuurlijk met lekkere snoepjes voor je hond:) Als je hond eenmaal iets heeft aangeleerd dan zal de volgende leerfase minder tijd in nemen. Helemaal als je hond er plezier in heeft leert die sneller aan.

Kan ik zelf mijn hond trainen?

Ja dat kan, echter moet je wel weten wat je moet doen. Hiervoor zijn genoeg online puppycursussen te vinden op het internet. De online puppypower cursus van Loca wordt erg goed beoordeeld door baasjes.

Lukt dit allemaal niet? Kies er dan voor een puppycursus bij je in de buurt te nemen. Het is dan ook echt aan te raden je hond opvoeding te geven zodat je er samen van kan genieten.

Foto van auteur

Geschreven door Maik Kroeze

Daisy is van jongs af aan al dol op honden. Op Puppytrainen.nl deelt ze al haar kennis, tips en ervaringen zodat jij met vertrouwen jouw pup kunt opvoeden tot je beste maatje.

Plaats een reactie