Hoe leer je een puppy zitten?

Je hebt een pup die je het commando zit wil leren. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken. Zeker als het je eerste hond is kun je daarbij vast wel wat hulp gebruiken. Daarom lees je hierover meer in dit artikel. Waarbij je aan het einde in staat bent om de pup te laten zitten.

Van een pup kun je in het begin nog niet heel veel verwachten. Alles dat je een pup wilt leren moet in een aangepast tempo. Waarbij ook rust ontzettend belangrijk is. Dat zijn de momenten dat een pup alle prikkels van de dag zal verwerken.

Waarom ik begin met rust, dat is niet voor niets. Het is lang niet bij iedereen bekend dat een pup het overgrote deel van de dag slaapt. Het liefst zou je ze namelijk de hele dag bezighouden, knuffelen maar ook van alles willen leren.

Nu ben ik een groot voorstander van positieve honden training. Waarbij er vooral aandacht wordt besteed aan wat de hond goed doet.

Dat gedrag belonen, heeft veel meer effect dan ongepaste gedragingen afstraffen. Je komt deze methode dan ook gedurende dit artikel tegen.

Het is lang niet voor iedere hond, zelf het commando “zit” aanleren. In sommige gevallen heb je er echt wel begeleiding bij nodig. Je kunt dan denken aan puppycursussen volgen of een coach in het leven roepen die met je aan de slag wil gaan.

Waar begin je mee als je een pup een commando wil aanleren?

Het commando “zit” is een van de eerste commando’s die je een pup kunt aanleren. Maar voor je aan het aanleren van commando’s gaat beginnen is het heel belangrijk dat je een goed moment zal kiezen.

Een goed moment kun je gemakkelijk kiezen door niet direct na het eten van de hond, het uitlaten of na andere training aan de slag te gaan.

Je moet altijd in je hoofd houden dat elke activiteit die je met een pup doet rust nodig is voor een pup. Hierbij maakt het dus niet uit of dit om een korte wandeling gaat, spelen in huis of het eten gaat.

Heb je het goede moment uitgekozen om het commando “zit” aan de pup te leren? Dan is het goed te weten dat niet iedere hond even snel zal leren. Je moet de oefening dus stap voor stap aanleren.

Wat zijn de eerste stappen voor het commando zit?

Je hebt natuurlijk heerlijke hondenkoekjes uitgekozen om aan de slag te gaan! Het meest geschikt zijn hondenkoekjes die je kunt breken. Zodat je voorkomt dat de pup verzadigd zal raken.

Voor het zoeken naar geschikte hondenkoekjes moet je ook in je hoofd houden dat de pup deze anders nooit krijgt. De koekjes moeten dus echt een heerlijke traktatie zijn waar de pup niet omheen kan.

Hoe leer je een puppy zitten?
Hoe leer je een puppy zitten?

Wanneer een pup onrustig, enthousiast of snel afgeleid is, kun je de afleidingsfactoren weghalen uit de omgeving. Waardoor je gemakkelijker kunt trainen. Het helpt hierbij ook om de pup aangelijnd te trainen.

Hoewel je voor het uitlaten van de pup misschien een speciaal tuig gebruikt, heeft voor de training de gewone riem en lijn de voorkeur. Een tuig voorkomt blessures tijdens een wandeling of losbreken maar kan tijdens een training juist in de weg zitten. Gebruik eveneens geen flexi-lijn.

Nu je weet wat je nodig hebt lees je hieronder hoe je in 3 eenvoudige stappen het commando “zit” kunt leren aan een pup.

De eerste stap naar het commando “zit”?

Om ervoor te zorgen dat jij de aandacht hebt is het belangrijk dat je het heerlijke hondenkoekje voor de neus van de pup gaat houden. De hond zal hier direct op reageren, waarna hij het wil pakken om op te eten.

Door vanaf dit moment het koekje stevig tussen je vingers te houden, waarna je naar achteren zal bewegen zal de hond automatisch gaan zitten. In deze eerste stap koppel je aan deze zit nog geen enkel commando. Wel geef je bij een zit het hondenkoekje aan de pup.

Je kunt deze stap een aantal keren herhalen, zonder hieraan ook maar een commando toe te gaan voegen. Dat kan soms lastig zijn, maar om het echt begrijpelijk te maken voor de pup is dit heel erg belangrijk.

De reden dat je geen commando aan de zit koppelt heeft te maken met het bewaren van de rust bij een eerste training, doordat je bij elke stap een nieuw element toevoegt.

Hoewel deze eerste stap je misschien eenvoudig lijkt, is dit voor de hond ontzettend veel denkwerk. Houdt er daarom ook echt rekening mee dat een pup na enkele herhalingen al vol kan zitten met prikkels.

Zit de pup vol, dan worden ze doorgaans enthousiaster, zijn ze sneller afgeleid of vertonen ze ander gedrag dan bij het begin van de training. Merk je dit op? Stop dan met de training om deze op een later moment verder uit te breiden.

De tweede stap naar het commando “zit”?

Je hebt gemerkt dat de pup kan zitten als je hem stuurt met een hondenkoekje voor zijn neus. Nu is het de bedoeling dat je aan de slag gaat met het toevoegen van een commando.

Het is hierbij goed om ook de naam van de pup te gebruiken. Je krijgt hierdoor “Max zit”. De reden dat je de naam van de pup gebruikt is dat de pup deze vaak al kent.

Bij het uitbreiden van de oefening ga je dus opnieuw het heerlijke hondenkoekje voor de neus van de hond houden. Je herhaalt dezelfde beweging als bij de eerste stap. Door langzaam naar achter en naar boven te bewegen.

Op het moment dat de pup een zitbeweging zal maken, dus voor de grond met de billen geraakt zal worden voeg je het commando toe, in dit geval dus “Max zit“.

Probeer tijdens de oefening een rustige toon te gebruiken, enthousiasme is natuurlijk hartstikke leuk, maar werkt vaak averechts omdat de pup elke vorm van aandacht zal verbreken.

Verder is het ook aan te raden om deze oefening niet te vaak te blijven herhalen. Om dezelfde reden zoals je in de eerste stap hebt gelezen.

Na verloop van tijd zul je merken dat het commando voor de pup steeds duidelijker is. Je hoeft het heerlijke hondenkoekje misschien al niet meer voor de neus te houden of naar boven te bewegen. Als dat zo is kun je naar de laatste stap toe.

De derde stap naar het commando “zit”?

Bij de derde stap is het heel belangrijk om wat je tijdens de tweede stap hebt bereikt door te gaan zetten. Je plaatst je hand met het koekje erin dus niet meer vlak voor de neus van de pup.

Ook ga je de beweging naar achteren en boven kleiner maken. De pup zal vanaf dit moment dus echt iets gaan doen met het commando.

Voor ik je verder meeneem in deze stap het volgende: geef de pup ook de tijd om na te denken. Blijf de beweging niet oneindig maken of het commando roepen.

Maak de verkleinde beweging slechts een enkele keer en roep het commando slechts een keer, waarna je dus enkele seconden, soms wel tien tellen stil blijft wachten.

Je merkt vaak dat de pup er alles aan zal doen om dat koekje te krijgen, misschien knipperen, laat de pup een jankend geluid horen of beweegt deze hevig met de staart. Het is belangrijk dit te weten, als te wachten zonder verdere herhaling.

Wanneer de pup uiteindelijk gaat zitten is het zaak om snel te belonen met het heerlijke koekje dat je nog steeds in je hand had. Herhaal deze oefening een aantal keren, maar stop ook op tijd om een overprikkelde pup te voorkomen. Waardoor de pup terugvalt naar de eerste stap.

Nu is het tijd om het commando ook te verkleinen, de naam van de hond kun je dus proberen om uit het commando te halen. Doe dit niet direct van de eerste keer dat de pup het commando aan heeft geleerd. Neem hiervoor de ruimte van enkele dagen tot weken training.

Wat moet ik verder weten over het commando “zit”?

Bij het aanleren van een commando is het belangrijk dat enkel een persoon hiermee aan de slag zal gaan. Waarbij het commando dat je nu voor deze training gebruikt, altijd hetzelfde zal blijven.

Na verloop van tijd kunnen ook gezinsleden aan de slag door het commando te vragen. Zie er op toe dat het commando ook voor gezinsleden hetzelfde blijft.

Hoe leer je een puppy zitten?
Hoe leer je een puppy zitten?

De beloning is voor de pup natuurlijk de aanleiding om te gaan zitten. Maar het is natuurlijk ook de bedoeling dat de pup zonder beloning gehoor geeft aan het commando “zit”. Dat is dan ook de reden dat je dit zal afbouwen.

Het afbouwen van een beloning doe je ook weer stap voor stap, bijvoorbeeld door eerst om de keren dat je de oefening doet te belonen, waarna alleen nog per interval.

Is deze puppycursus iets voor jou?

Hoe leer je een puppy zitten?

Wil jij nog meer leren? Dan hebben wij een leuke uitdagende puppycursus die je kunt volgen.

je volop goede informatie krijgt, leert om oefeningen goed uit te voeren maar ook handvatten zal krijgen als je iets niet direct lukt. Niet alleen handig, ook de perfecte manier om commando’s nog beter aan te leren bij je pup.

Naar de Online Puppy Cursus Pagina

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie