Hond laten afvallen? Praktische tips!

Heb je enig idee wat het grootste gezondheidsprobleem bij mensen is? Overgewicht! Vrij veel mensen hebben last van overgewicht, waardoor deze mensen een verhoogd risico op meerdere gezondheidsklachten lopen.

Is dat ook het geval bij honden? Ja, dat is absoluut ook het geval bij honden. Als een hond te dik is, brengt dit vanzelf de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Helaas zien we dat vrij veel honden aan de zware kant zijn. Sommige honden zitten nog op het randje van het toelaatbare, maar andere honden hebben echt te kampen met fors overgewicht.

Onderzoek heeft uitgewezen dat in ons land tussen de 35% en 50% van alle honden met overgewicht te kampen heeft. Geldt dat ook voor jouw trouwe viervoeter? Merk je dat jouw hond simpelweg te zwaar is? Dan is het aan te raden om hier zo snel mogelijk iets aan te doen.

Indien je langer wacht met het af laten vallen van jouw hond, kan het overgewicht erge gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Kom dus direct in actie! Heb je geen idee hoe je jouw hond af kunt laten vallen? Dan ben je in dit artikel in ieder geval aan het juiste adres. Het feit dat je nu dit artikel aan het lezen bent, is al een eerste stap in de goede richting.

Als je de tips uit dit artikel goed op weet te volgen, kun je het overgewicht van jouw hond op een efficiënte manier aan gaan pakken!

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom moet je jouw hond af laten vallen?

Heb je van de dierenarts te horen gekregen dat jouw hond aan de zware kant is? Of zie je zelf dat jouw hond te zwaar is? Dan is het om meerdere redenen zaak om zo snel mogelijk in actie te komen.

Overgewicht bij een hond brengt namelijk meerdere risico’s met zich mee:

  • Een hond met overgewicht heeft een levensverwachting die gemiddeld twee jaar korter is
  • Een hond met overgewicht loopt verhoogd risico op hart- en longproblemen, op blaasproblemen en op suikerziekte
  • Een hond met overgewicht kan niet zonder risico geopereerd worden; het onder narcose brengen van een hond met overgewicht brengt risico’s met zich mee
  • Een hond met overgewicht heeft een slechte conditie, heeft weinig uithoudingsvermogen en heeft ook weinig levenslust
  • Een hond met overgewicht loopt een verhoogd risico op problemen met de spieren, botten en gewrichten (zoals artrose)

Het mag duidelijk zijn: als jouw hond op dit moment te zwaar is, is het zaak om direct in actie te komen. Door jouw hond zo snel mogelijk af te laten vallen, loopt hij een stuk minder risico.

Een stuk minder risico op tal van gezondheidsproblemen, ziekten en aandoeningen.

Hond laten afvallen? Praktische tips!
Hond is veel te dik

Daarnaast is het overgewicht ook op een negatieve manier bepalend voor zijn levensvreugde. Een hond hoort heerlijk heen en weer te rennen, lekker te spelen en plezier te maken. Als jouw hond overgewicht heeft, is dit voor hem echter minder makkelijk/mogelijk.

Door hem af te laten vallen, kun je hem dus ook meer weer levensvreugde geven. Al met al voldoende redenen dus om direct iets aan het overgewicht van jouw hond te gaan doen!

Hoe kun je jouw hond af laten vallen?

Hebben de bovengenoemde feiten jou met de neus op tafel gedrukt? Ben je nu ook van mening dat het de hoogste tijd is om iets aan het overgewicht van jouw hond te doen? Dan is het zaak om in actie te komen. Hoe je dit kunt doen, is enigszins afhankelijk van de exacte situatie.

Om deze exacte situatie in beeld te kunnen brengen, moet je goed naar jouw hond kijken. Om hoeveel overgewicht gaat het precies? Probeer dit in aantal kilo’s uit te drukken, maar ook in een percentage. Op basis hiervan kun je namelijk duidelijke richtlijnen en doelen voor jezelf en jouw hond op gaan stellen.

Daarnaast moet je ook goed naar de afmetingen van jouw hond kijken. Heb je een kleine hond? Dan kun je op een andere manier iets tegen het overgewicht gaan doen dan bij een grotere hond. Hoe dat precies zit, bespreken we graag in het restant van dit artikel.

In het restant van dit artikel vind je enkele handige tips waarmee je jouw hond af kunt laten vallen. Deze tips worden door veel andere baasjes al gebruikt en hebben een bewezen werking. Ga dus direct aan de slag met deze tips en voorkom de hierboven genoemde gezondheidsproblemen!

Hond laten afvallen? Praktische tips!
Je hond loopt gevaar als die te dik is

Tip 1: pas de voeding aan

Als jouw hond overgewicht heeft, is het zaak om zijn voeding aan te gaan passen. Eén van de beste mogelijkheden die je hierbij hebt, is om te kiezen voor dieetvoeding. Deze brokken zijn speciaal voor honden met overgewicht ontwikkeld en dragen bij aan het afslankproces.

Deze brokken brengen een verzadigd gevoel met zich mee, waardoor jouw hond minder honger gaat krijgen. Ook bevatten deze brokken de juiste hoeveelheid voedingsmiddelen, waardoor je hond al een stuk minder calorieën binnenkrijgt.

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Met het oog op een succesvol dieet zijn speciale brokken eigenlijk onmisbaar; check dus direct het aanbod van dieetvoeding voor honden met overgewicht. Daarnaast is het ook aan te raden om op te passen met het geven van hondensnacks. Jouw hond is ongetwijfeld dol op lekkere snacks en snoepjes, maar hier moet je toch echt een verandering in aan gaan brengen.

Juist door het geven van veel snacks en snoepjes krijgt jouw hond te veel calorieën binnen, waardoor het overgewicht is komen te ontstaan. Om dit overgewicht tegen te gaan, is het dus zaak om de snacks en snoepjes zoveel mogelijk links te laten liggen. Je kunt deze alsnog geven, maar dan moeten het wel speciale snacks en snoepjes zijn.

Bij hondjekoek maken ze snacks en voer van natuurlijke ingrediënten. Hieronder zie je natuurlijke training/beloning snacks, ook bieden ze probeer pakketten aan met divers gezond voedsel voor je hond. Check de website van Hondjekoek.nl.

Ook voor de snacks en snoepjes kun je varianten vinden die geschikt zijn voor een hond met overgewicht. Richt je pijlen daarom op dergelijke snacks en snoepjes en probeer de frequentie zo snel mogelijk af te bouwen.

Moraal van het verhaal: met het aanpassen van de voeding kun je al flinke sprongen maken. Wel is het goed om te weten dat jouw hond zich hier mogelijk tegen kan gaan verzetten. In dat geval moet je streng zijn, moet je voet bij stuk houden en moet je hem dus dwingen om zich aan te passen. Alleen op die manier kun je hem laten wennen aan zijn nieuwe voedingspatroon.

Tip 2: laat je hond meer bewegen

Wat doet jouw hond op dit moment? Als jouw hond nog niet super oud is, is het de bedoeling dat hij vrij actief is overdag. Een hond slaapt vrij veel, maar desondanks is hij toch meerdere uren op een dag actief.

Als jouw hond niet meer actief is, kan dit ook een duidelijk gevolg van overgewicht zijn. Het is dan ook zaak om jouw hond meer te laten bewegen. Net zoals bij mensen is de succesformule voor het af laten vallen van een hond uiteindelijk gezonde voeding én voldoende beweging.

Hond laten afvallen? Praktische tips!
Laat je hond afvallen door veel te bewegen

Let wel echter op dat je niet plots kilometerslang met hem gaat wandelen. Als je hond overgewicht heeft, heeft hij niet meer de benodigde conditie voor dergelijke lange afstanden.

Je moet het bewegen dan ook stapsgewijs op gaan voeren, waardoor je uiteindelijk zijn conditie weet te verbeteren. Dit gaat uiteindelijk ook gepaard met het verbranden van lichaamsvet, waardoor jouw hond van de overtollige kilo’s af weet te komen.

Hierbij is het ook zaak om goed naar de afmetingen van jouw hond te kijken. Heb je een vrij grote hond? Dan kun je flinke stukken met hem gaan wandelen, nadat je dit beetje bij beetje opgebouwd hebt.

Heb je een kleine hond? Dan is het niet aan te raden om lange stukken te wandelen, aangezien een kleine hond daar niet voor geschikt is. In dat geval kun je echter meer spelletjes met hem spelen of vaker korte stukken wandelen.

Het gaat onderaan de streep uiteindelijk maar om één ding: je hond moet in beweging komen. Hoe je jou het beste kunt laten bewegen, is hoofdzakelijk afhankelijk van zijn lichaamsafmetingen. Laat hem in ieder geval meer en meer in beweging komen, aangezien een hond dat simpelweg nodig heeft. Dat is zéker het geval bij honden die met overgewicht kampen!

Hond laten afvallen? Praktische tips!
Als je gaat hardlopen neem dan je hond mee

Tip 3: laat je hond af en toe wegen

Ga je aan de slag met een streng dieet voor jouw trouwe viervoeter? Ga je de voeding van jouw hond aanpassen? En ga je hem ook meer in beweging laten komen?

Dan is het aan te raden om jouw hond af en toe te laten wegen bij de dierenarts. Juist door jouw hond tussendoor te laten wegen, krijg je een duidelijk beeld van de vorderingen. Helpen de genomen maatregelen? Dan kun je deze voortzetten. Helpen de genomen maatregelen niet? Dan kan het geen kwaad om samen met de dierenarts eens naar het gehele afslankproces te kijken.

Mogelijk heeft jouw hond iets onder de leden, waardoor hij vrij zwaar blijft. Ook is het mogelijk dat je hond niet goed op de nieuwe voeding reageert.

[affiliate_products product_number=”2″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Door jouw hond tussentijds te laten wegen, kun je dus tijdig bijsturen. Ook voor je hond kun je een speciale hondenweegschaal aan schaffen. Wij wensen je hoe dan ook veel succes met het af laten vallen van jouw hond. Een goed plan, gezonde voeding, voldoende bewegen en doorzettingsvermogen zijn hierbij de sleutelwoorden!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie