Hond afkoelen bij warm weer? Belangrijke tips!

Hond afkoelen. Na regen komt altijd weer zonneschijn, zeker in Nederland. De warme zomermaanden staan bijna weer voor de deur en dat is voor heel veel van ons optimaal genieten geblazen. Hoewel de warmte heerlijk is, kan het ook een keerzijde hebben.

Zeker voor honden kan de hitte zelfs gevaarlijk zijn. Ze kunnen de warmte niet zo goed kwijt, niet zoals wij mensen dat kunnen. Daarom is het heel erg belangrijk om maatregelen te nemen wat betreft deze hitte. Wil jij graag weten wat de beste manier is om je hond af te koelen? Lees dit artikel dan helemaal tot het einde en kom erachter.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom je hond afkoelen?

Iedere hond is anders, daar ben je inmiddels vast wel achter gekomen. De ene hond is de ander niet, en dat betekent dat sommige honden beter tegen de warmte kunnen dan andere honden dat kunnen. Toch is het altijd belangrijk om je hond af te koelen op een hete dag. Maar, waarom is het zo belangrijk om je hond af te koelen?

Wanneer je hond niet voldoende zal afkoelen, kan hij oververhit raken of een zonnesteek krijgen. Als je hond oververhit is, zal hij een gevaarlijke lichaamstemperatuur van 41 graden aan kunnen tikken. Je zal gaan merken dat hij traag reageert, niet reageert op je stem en moeite heeft met lopen. Ook bij een zonnesteek zal je hond een lichaamstemperatuur van 41 graden kunnen bereiken. Zijn hart zal veel sneller gaan kloppen, hij krijgt een droge bek en hij zal heel erg uitgeput zijn. Het gevolg kan een coma zijn.

Je ziet dat het heel erg belangrijk is om genoeg maatregelen te nemen bij een warme of zelf hete zomerdag.

Wat is de beste manier om je hond af te koelen?

Wij mensen nemen vaak genoeg maatregelen tegen het warme weer. We trekken een korte broek aan of nemen een duik in het zwembad. Ook honden hebben het deze dagen erg warm en kunnen ook wel wat afkoeling gebruiken. Aan jou als baasje de taak om dat te gaan doen.

In de onderstaande top 5 vind je een aantal effectieve maatregelen die je kan nemen om je hond af te kunnen koelen. Ik weet zeker dat naast het afkoelen, je hond er ook heel erg van zal gaan genieten.

1. Smoofl Honden Ijs – Banaan

Een ijsje tijdens de warme zomerdagen mag zeker niet ontbreken. Wij mensen vinden het heerlijk om hiermee af te koelen. Wist je dat dit voor honden precies hetzelfde geval is? Ook zij vinden het heerlijk om iets kouds te eten wat ze even afkoelt. Dit speciale honden ijs van Smoofl is daarvoor een hele goede oplossing en je kan het ook nog eens zelf klaar maken.

Het hondenijs van Smoofl is een echte verfrissing voor jouw trouwe viervoeter op zo’n hete zomerdag. Het ijs heeft een frisse en fruitige smaak, met echte stukjes fruit erin verwerkt. Daar zal je je hond zeker een heel erg groot plezier mee gaan doen. Het ijs kan heel erg gemakkelijk aangemaakt worden, door de mix goed door te roeren in het water en deze vervolgens een nacht in de vriezer te laten staan. Niets geeft zo’n vakantiegevoel als het zelf maken van ijs.

Maak je geen zorgen over de ingrediënten, want Smoofl heeft deze helemaal aangepast aan de behoeften van jouw hond. Zo zijn er geen kunstmatige stoffen in verwerkt, zijn ze volledig lactosevrij en laag in calorieën. Naast de smaak banaan, zijn er ook andere varianten waar je je keuze uit kan maken:

  •       Watermeloen
  •       Bessen
  •       Aardbei
  •       Banaan

Voor een warme zomerdag is een hondenijsje een goede manier om je hond even af te laten koelen en te verwennen met iets lekkers.

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]

2. Beeztees Hondenzwembad Doggy Dip

Niets is zo lekker en verfrissend als een duik nemen in het koele water. Zeker op een warme zomerdag is dat de beste manier om even flink af te koelen. De meeste honden vinden het heerlijk om in het water te zijn, zeker op zo’n warme dag. Op deze manier kunnen ze de warmte optimaal kwijt. Vandaar dat een hondenzwembad niet mag missen.

Als het op hondenzwembaden gaat, dan kan je het beste kiezen voor deze van Beeztees. Deze is namelijk ontzettend sterk qua materiaal en zal op deze manier dus heel erg lang meegaan. Het materiaal is prima bestand tegen zeer scherpe nageltjes en tandjes van je hond. Ideaal! Het zwembad is gemakkelijk op te zetten. Dat zal geen uren in beslag nemen. Het hondenzwembad van Beeztees is een hele goede manier voor je hond om de warmte kwijt te raken. Het hondenzwembad is voor iedere hond zeer geschikt, omdat hij verkrijgbaar is in verschillende maten:

  •         80 x 80 x 20 cm
  •         120 x 120 x 30 cm
  •         160 x 160 x 30 cm
[affiliate_products product_number=”2″ style=”grid” image_size=”small” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]

3. Cool Dog Koelmat 24/7 – 90 x 60 cm – L – Blauw

Ruimte voor een hondenzwembad is er niet altijd. Wat een ook goede manier is voor het afkoelen van je hond die niet veel ruimte in beslag neemt, is een koelmat.

De koelmat van het merk Coolpets is gevoerd met een gel die verkoelend werkt. Zodra je hond de mat aanraakt of erop gaat liggen, wordt de verkoelende gel geactiveerd en koelt de gel in de mat af. Voor deze koelmat heb je dus geen koelkast of vriezer nodig. Leg de mat gewoon op de vloer en laat je hond er lekker op liggen voor een optimale verkoeling op een warme dag.

De koelmat van Coolpets is verkrijgbaar in verschillende maten. De bovenstaande koelmat is een L en die is erg geschikt voor grote en middelgrote honden.

[affiliate_products product_number=”3″ style=”grid” image_size=”small” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]

4. Beeztees – Voer- en Waterautomaat – Antraciet – 33,5x20x27 cm

Hond afkoelen bij warm weer? Belangrijke tips!

Niets is zo lekker als een dag aan het strand of aan het zwembad. Zeker als het zo warm is. Je hond zal hier zeker weten heel erg van gaan genieten. Voor mens en dier is het belangrijk om op zo’n dag goed te blijven drinken. Wij mensen drinken makkelijk uit een flesje, maar hoe moet een hond dat doen? Deze draagbare waterfontein zou je daar heel erg goed bij kunnen helpen.

De waterfontein kan op heel veel momenten gebruikt worden. Zowel thuis als tijdens een dagje uit. Op ieder gewenst moment kan jouw hond genieten van lekker koel en vers water uit zijn eigen drinkbak. Jouw hond kan zelf bepalen wanneer hij behoefte heeft aan water. Belangrijk is om een flesje water bij je te hebben en deze op z’n kop op de waterfontein te bevestigen. Daarna doet jouw hond zelf het werk.

De drinkfontein kan overal mee naartoe genomen worden en kan gewoon in de vaatwasser afgewassen worden, wat zorgt voor een optimale hygiëne. Door gebruik te maken van deze drinkfontein, blijft jouw hond altijd en overal goed gehydrateerd.

[affiliate_products product_number=”4″ style=”list” image_size=”small” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]

5. Chuckit! HydroFreeze Ball

Vindt jouw hond het heerlijk om altijd een bal bij zich te hebben en om lekker erop te kauwen? Tijdens de warme zomermaanden is deze HydroFreeze Ball hét perfecte speelgoed om even lekker af te kunnen koelen.

De bal kan gevuld worden met water, die je vervolgens in de vriezer kan leggen. Nadat het water in de bal bevroren is, kan je hond heerlijk gaan ravotten met de bal en zal hij tegelijkertijd lekker kunnen afkoelen. Het water zal in zijn bek gaan smelten en zorgen voor heerlijke verkoeling. Op een verantwoorde manier spelen tijdens de zomermaanden, gaat het beste met de Cuckit! HydroFreeze Ball.

[affiliate_products product_number=”5″ style=”list” image_size=”small” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]

Tips om je hond af te koelen

Merk je dat je hond het écht heel erg warm heeft tijdens de warme zomermaanden? Tijd om in te grijpen! Door de bovenstaande producten aan te schaffen en te gebruiken, kan je je hond al op een hele goede en effectieve manier afkoelen.

Heb je behoefte aan nog wat extra tips? Lees dan hieronder verder voor een aantal effectieve tips voor het afkoelen van je hond. Let er wel op dat niet iedere hond hetzelfde is, en dat je wellicht meerdere dingen zal moeten uitproberen om erachter te komen wat voor jouw hond het beste werkt.

1.   Zorg er altijd voor dat je hond voldoende water heeft en dat het water vaak genoeg ververst wordt. Het is op warme dagen extra belangrijk om goed te blijven drinken. Ga je je hond uitlaten? Neem altijd een flesje water of drinkfles voor hem mee om hem tijdens de wandeling te laten drinken.

2.   Niemand vindt het fijn om in de brandende zon te liggen of te zitten. En zeker je hond niet met zijn dikke vacht. Probeer daarom in je achter- of voortuin genoeg schaduw te creëren. Maak gebruik van parasols of doeken en maak een eigen plekje voor je hond waar hij lekker kan afkoelen.

3.   Smeer je hond in met zonnebrand voor honden. Vooral honden met een korte vacht kunnen heel erg snel verbranden. Gebruik altijd zonnebrand die speciaal voor honden is, bijvoorbeeld de Dermoscent SunFREE voor hond en kat.

4.   Voer een tropenrooster in. Zorg dat je hond op de heetste momenten van de dag niet buiten is, maar binnen op een koel plekje ligt of ergens in de schaduw. Zodra het afgekoeld is, kan hij lekker naar buiten.

5.   Heeft je hond lekker gezwommen? Droog hem direct goed af met bijvoorbeeld een waterblazer om je hond lekker droog te blazen, en laat hem niet te lang in de zon staan of liggen. Dit verhoogt de kans op verbranden en dat is natuurlijk niet fijn.

6.   Laat je hond nooit achter in de auto op een warme dag, ook niet met de ramen open of de airco aan. De temperatuur kan gevaarlijk hoog oplopen in een auto. Je hond kan oververhit raken, met de dood als gevolg. Helaas gebeurt het nog heel erg vaak dat honden in een auto worden achtergelaten op een hete dag.

Hond afkoelen bij warm weer? Belangrijke tips!
Mechelse herder aan afkoelen in badje

Conclusie

Op een warme zomerdag is het heel erg belangrijk om genoeg maatregelen te nemen om je hond te blijven afkoelen. Hij kan erg snel een zonnesteek oplopen of oververhit raken en dat is natuurlijk niet wat je wil. Met de producten uit de bovenstaande top 5 kan je dit allemaal makkelijk voorkomen én verwen je je hond ook nog eens een klein beetje.

Heb je behoefte aan nog wat extra tips wat betreft het afkoelen van je hond? Scrol dan even terug naar boven om deze 6 tips goed in je op te kunnen nemen. Veel water plezier met je hond:)

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie