Hoe vaak mag ik mijn hond wassen en welke shampoo is schadelijk voor mijn hond?

Hoe vaak mag je een hond wassen? – Iedere hond moet weleens gewassen worden. Bijvoorbeeld na een valpartij in de viezigheid. Ook als jouw hond niet zo van de viezigheid is, dient hij eens in de zoveel tijd een wasbeurt te krijgen.

Wat je steeds vaker ziet, is dat honden vaker gewassen worden dan wat aangeraden word. In eerste instantie hoeft dit niet verkeerd te zijn, maar de huid gaat er echter niet op vooruit. Daarom dat er een soort algemene richtlijn is, in hoe vaak je een hond mag wassen. Hierdoor blijven zowel zijn huid als zijn vacht gezond.

Hoe vaak mag je een hond wassen en hoe moet je een hond eigenlijk wassen? Dat gaan we allemaal in dit blogbericht bespreken. Lees deze helemaal tot het einde en je weet precies hoe je de vacht van jouw hond kunt verzorgen. Daarbij kun je van een vervelende wasbeurt een écht feestje maken.

Hoe vaak mag je een hond wassen?

Hoe vaak mag je een hond wassen? In dit blogbericht gaan we inzoomen op deze vraag. Ieder baasje doet het anders. Daarom ook, dat hier nogal wat verwarring over bestaat. Tenslotte doet iedereen het weer anders.

Als eerste is het goed, om naar deze algemene richtlijn te kijken. Wat is een aanrader om te doen? Een hond mag maximaal 4 keer per jaar gewassen worden.

Daarbij is ook iedere hond anders en liggen dus ook de verhoudingen anders. Waar de één geen fan is van viezigheid, rolt de ander juist graag in de modder. Tja, dan is een wasbeurt toch écht nodig. Er zijn dus bepaalde situaties, waarbij een hond wat vaker gewassen moet worden in het jaar. Een vieze vacht is niet alleen onprettig voor jou als baasje, maar ook voor de hond zelf. Ook dit kan weer voor huidirritaties zorgen.

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen
Hond ligt in de modder te woelen

Waar mag je een hond mee wassen?

Onder de vacht van een hond, zit zijn huid. Naast de vacht, is een goede verzorging voor de huid zeer belangrijk. Sommige honden hebben een zeer gevoelige huid. Deze kan snel gaan irriteren, wat jeuk of zelfs pijn kan veroorzaken.

Daarom dat een goede verzorging essentieel is. Wanneer je je hond gaat wassen, is het belangrijk om voor een goede shampoo te kiezen. Deze kan irritaties namelijk voorkomen. Was je je hond namelijk met normale zeep of shampoo?

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen
Jack Russell wordt gewassen met hondenshampoo

Dan kan dit zorgen voor uitdroging van de huid. Normale shampoo wast namelijk het talg weg. Dit is vettigheid. Talg heeft een hond nodig om zich te kunnen weren tegen kou. Zorg daarom altijd voor speciale hondenshampoo. Deze kan je vrijwel overal verkrijgen. Op het internet, in de dierenwinkel en soms zelfs in de supermarkt. Mogelijkheden genoeg.

Wanneer moet ik mijn hond wassen?

Hoe vaak je je hond mag wassen? Dat hebben we aan het begin van dit artikel uitgebreid besproken. Dit is dus de algemene richtlijn die aangehouden kan worden. Echter zijn er ook andere situaties. Want zoals we dit eerder al aangaven, is iedere hond anders.

De één heeft wat vaker een wasbeurt nodig dan de ander. Ook dit hebben we je al verteld. Zodoende is het dus niet erg, als je dit wat vaker in het jaar herhaald. Wanneer moet je je hond dan wassen? In welke situaties kan dit nodig zijn? De volgende punten zijn hier een goed voorbeeld van:

  • Na een boswandeling door de modder
  • Na ziekte
  • Bij incontinentie
  • Na het zwemmen in de zee of in een meer
  • Bij vlooien

Komt jouw hond in de bovenstaande situaties? Dan mag je hem gerust wat vaker wassen. Dit is zelfs nodig. Dit houd de huid en vacht intact. Mocht jouw hond zichzelf schoon houden, dan kun je de aanbevolen 4 keer per jaar aanhouden.

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen
Jack Russel onder de douche gewassen met hondenshampoo

Hoe moet ik mijn hond wassen?

Veel baasjes ervaren de wasbeurt van hun hond als een obstakel. Dat kunnen we best begrijpen. Het kan een tijdrovend klusje zijn. Bovendien vindt niet iedere hond het even prettig. Daarbij kost het de nodige energie en geduld.

Wat nu als we je vertellen, dat jouw hond wassen wél leuk kan zijn? Namelijk door een aantal stappen te doorlopen en deze precies op te volgen. Hierdoor weet je precies hoe je je hond kan wassen en hoe je van dit ‘vervelend klusje’ een klein feestje maakt. Want dat jouw trouwe viervoeter ervan gaat genieten, dat is een ding dat zeker is.

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen
Jack Russel met handdoek over de kop

Stap 1: Leg de benodigdheden klaar

Een hond wassen. Dat gaat niet zonder benodigdheden. Zo heb je al iets kunnen lezen over hondenshampoo. Deze heb je nodig. Was jouw hond nooit met normale shampoo of zeep.

Zorg daarbij ook voor een borstel en een handdoek. Wil je het écht goed doen? Schaf dan een speciale hondenhanddoek aan. Deze handdoeken zijn niet schadelijk en nemen veel meer vocht op.

Stap 2: Vachtverzorging

Heeft jouw hond last van een wat langere of dikkere vacht? Dan zijn knopen in de vacht onvermijdelijk. Tijdens het wassen kan dit erg vervelend zijn. Voor zowel jou als voor hemzelf.

Hierdoor krijg je de vacht lastiger schoon of doe je je hond pijn. Hier kan je met je handen of vingers gemeen in blijven hangen. Haal alle knopen uit de vacht er dus uit, voordat je met water en zeep aan de slag gaat.

Stap 3: Waterballet

Eenmaal jouw hond verzorgd en bij de hand wat je nodig hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Voordat de shampoo aangebracht kan worden, heb je eerst een natte vacht nodig. Dit om de vacht schoon te krijgen.

Veel honden vinden een sterke waterstraal beangstigend, waardoor de wasbeurt niet op een ontspannen manier gaat. Zet de waterstraal daarom niet voluit en houd hem dicht bij de vacht. Let hierbij ook op de temperatuur.

Een koude straal is niet prettig, maar wees er alert op dat deze niet de warm is. Vermijd ook de oren, ogen en neus. De kop mag nat gemaakt worden, maar houd deze plekjes wel vrij van water. Wist je dat de vacht voor het grootste deel schoon word door alleen water?

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen
Let op bepaalde plekken niet nat te maken van je hond tijdens het wassen

Stap 4: Inzepen maar!

De vacht is inmiddels nat gemaakt. Tijd om de speciale hondenshampoo erbij te pakken. Strijk de vacht nooit tegen de haargroei in. Dit is geen prettig gevoel. Hierbij kun je je hond lekker masseren. Van de wasbeurt mag best een verwenmoment gemaakt worden.

Dit zodat jouw trouwe viervoeter het prettig vindt. Om de vacht goed te reinigen, mag je de shampoo even laten zitten. Ongeveer 5 minuten. Zorg dat de ogen, neus en oren vrij blijven van shampoo.

Stap 5: Uitspoelen en uitschudden

Tijd om de shampoo eruit te spoelen. Houd ook hierbij de temperatuur van het water in de gaten en zet de straal niet voluit. Het is belangrijk om alle shampoo resten er goed uit te spoelen. Blijft er nog iets achter? Dan kunnen ook hier huidirritaties door ontstaan.

Neem lekker de tijd en check het na afloop nog eens. Liever twee of meerdere keren grondig uitspoelen. Is alles uitgespoeld? Geef jouw hond een moment om uit te schudden. Straf dit niet af. Op deze manier verliezen ze een groot deel van het water. Stap zo nodig een stukje achteruit.

Stap 6: Drogen

Door het uitschudden is jouw hond al een groot deel van het water kwijt. Wel kan je hem nog eens nadrogen. Dit kan met een normale handdoek. Wil je het echt goed doen? Schaf dan een speciale hondenhanddoek aan.

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen
Jack Russel net gewassen

Stap 7: Vertroetelen en belonen

Na de wasbeurt mag jouw hond best beloond worden. Zeker als hij het spannend of vervelend vindt. Goed gedrag moet tenslotte gestimuleerd worden.

Op deze manier kan iedere wasbeurt makkelijker worden. Daarbij werken aandacht en een dikke knuffel ook goed.

Conclusie

De wasbeurt voor honden. Deze is eigenlijk onvermijdelijk. Veel honden houden van buiten ravotten. Een sprong in de modder? Dat kan vrij snel gebeuren. Daarbij hebben honden überhaupt een jaarlijkse wasbeurt nodig. Dit om de huid en vacht vrij te houden van viezigheid en irritaties. Dit vinden ze namelijk niet prettig.

Hoe vaak mag je een hond wassen? Hier bestaat nog weleens wat verwarring over. Dat geeft niks. Een hond mag in het jaar maximaal 4 keer gewassen worden. Mocht jouw hond daarbij vaak en veel vies worden? Dan mag dit wat vaker natuurlijk. Zorg ervoor dat je altijd speciale hondenshampoo gebruikt. Zo raken de huid en de vacht niet beschadigd.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie