Grommen bij honden komt heel erg vaak voor. Ik weet zeker dat jouw hond ook weleens gromt of heeft gegromd. Af en toe is helemaal niet erg, maar wanneer hij dit vaker op een dag doet kan dat heel erg vervelend zijn. Ook kan het mensen afschrikken en dat is niet wat je wil. Waarom een hond precies gromt en hoe je dit kan afleren, dat ga je allemaal lezen in dit artikel.
Hoe leer ik het grommen af bij mijn hond?
Het grommen bij je hond is iets wat je graag zou willen afleren of waar je vanaf wil. Het is natuurlijk niet heel erg prettig en dit wil je matigen. Maar, is het wel nodig om het grommen helemaal af te leren? Op die vraag krijg je straks duidelijk antwoord.
Waarom gromt mijn hond eigenlijk?
Grommen komt vaker voor bij een hond. Vaak denken mensen dat het een teken van agressie is, maar het tegendeel is waar. Grommen dient als waarschuwing naar andere mensen of naar andere honden en moet voorkomen dat ze agressie moeten gebruiken.
In principe laten ze hierdoor merken dat ze iets niet leuk of prettig vinden. Een hond kan immers niet praten en aangeven dat het iets niet leuk vinden. Ik moet je wel waarschuwen, dat bij sommige honden grommen en bijten erg dicht bij elkaar kunnen liggen. Houd hier dus wel rekening mee. Grommen kan in meerdere situaties voor komen. Welke situaties dat zijn, dat vertel ik je later in het artikel.
In welke situaties kunnen honden gaan grommen?
Er zijn bepaalde situaties waarbij je hond duidelijk wil maken dat hij iets niet wil en dat hij kan gaan grommen. Een aantal voorbeelden hierbij zijn:
- Angst: Honden kunnen absoluut gaan grommen vanuit angst bij andere honden of dieren. In dit geval is dat geen prettige situatie en wil je hier heel erg graag vanaf. Normaal gesproken gaan honden piepen of rennen ze weg bij een angstige situatie en willen ze schuilen bij hun baasje. Wanneer jouw hond ook zo reageert, moet je dit juist stimuleren door hem te belonen. Dit gedrag heb je immers liever dan het grommen. Straf het grommen dus niet, maar beloon wel het goede gedrag. Hier gaat hij veel meer van opsteken.
- Spelen: Er zit een duidelijk verschil tussen grommen vanuit agressie of grommen tijdens het spelen. Wanneer je hond gromt tijdens het spelen, dan zie je dat hij bijvoorbeeld kwispelt met zijn staart. Hier is helemaal niks mis mee. Als het grommen overgaat in boosheid of agressiviteit, dan is het verstandig om te situatie af te breken of om een stapje terug te gaan doen.
- Speeltjes of voerbak aanraken: Deze zal je waarschijnlijk wel herkennen. Zodra je de voerbak of een speeltje van je hond aanraakt, gaat hij lelijk naar je grommen. Niet de bedoeling en het kunnen angstige situaties opleveren voor jou als baasje. Laat je hond merken dat je niet geïnteresseerd bent in zijn brokken of in zijn speeltje. Beloon hem als hij niet gromt of lelijk naar je doet. Zo maak je er iets positiefs van. Ook in deze kwestie is straffen totaal niet nodig. Hierdoor kan hij alleen maar agressiever gaan reageren of hij begrijpt het helemaal niet.
Moet het grommen dan helemaal afgeleerd worden?
Eigenlijk moet je helemaal niet willen dat je hond nooit meer gromt. Dat klinkt misschien heel erg gek of krom, maar toch is het zo. Zoals ik je hierboven al vertelde, dient het grommen als een waarschuwing. Je hond laat op zijn manier weten dat hij iets niet leuk of prettig vindt. Hij gaat niet direct over op bijten of agressie en dat is maar goed ook, toch?
Het grommen afleren bij een hond is dus niet helemaal de bedoeling, want het hoort nou eenmaal bij honden. Wat ik je wel wil meegeven, is dat het belangrijk is dat je dit grommen gaat herkennen en dat je snel op de situatie gaan kan inspelen.
Wat kan je aan het grommen doen?
Het grommen hoeft dus helemaal niet afgeleerd te worden, dat kan ook niet. Toch zijn er wel een aantal manieren waardoor jij hiermee om kan gaan en hoe jij verstandig kan inspringen in bepaalde situaties. Je zal het grommen van je hond beter gaan herkennen en de situatie snel weer onder controle krijgen.
Achterhaal de situatie
Probeer erachter te komen waarom je hond aan het grommen is. Hij vindt blijkbaar iets niet leuk of hij vindt iets heel erg eng. Jij als baasje moet erachter komen wat dat is. Is hij bang voor iets? Heb je visite over de vloer en is het te druk in huis? Hoorde hij een hard geluid waar hij van schrok? Op deze manier kan je sneller ingrijpen en beter handelen.
Voorkom vervolgens de situatie
Na het achterhalen van de situatie, weet je waarom je hond aan het grommen was. Zorg er dus voor dat je hond niet meer zo snel in dezelfde situatie gaat komen. Breng je hond bijvoorbeeld naar een rustige ruimte zodat hij even tot rust kan komen en waar hij zijn eigen plekje heeft.
Doe even een stap achteruit
Het zijn niet altijd externe factoren die je hond boos of angstig. Jijzelf kan het ook zijn, hoe naar het ook klinkt. In dit geval is het verstandig om even en flinke stap achteruit te doen. Blijf je hond in de gaten houden en zorg ervoor dat hij rustiger wordt en stopt met grommen.
Loop of ren niet weg. Ik snap dat de situatie angstaanjagend kan zijn en dat je het liefst de ruimte verlaat, maar dit wil ik je wel afraden. Eigenlijk beloon je hem dan voor zijn gedrag en denkt hij dat hij boven zijn baasje staat.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Oefenen bepaalde situaties met je hond. Laat hem bijvoorbeeld rustig wennen aan visite in huis of bepaalde geluiden. Op deze manier went hij eraan en zal hij het niet meer nodig vinden om te grommen. Een training volgen kan hierbij erg handig en zinvol zijn.
Over trainingen gesproken
Trainingen kunnen ontzettend zinvol en helpend zijn om je hond beter te gaan begrijpen, want daar draait het om. Leer je hond kennen. Hierbij kan je een speciale hondentraining in gaan zetten. Maar wat als je hier geen tijd voor hebt? De meeste hondentrainingen vinden in de avond plaats en ik kan me voorstellen dat je hier niet altijd tijd of zin in hebt. In dat geval is 123tinki echt iets voor jou en jouw viervoeter.
Bij 123tinki kan je onlinetrainingen volgen die voor zowel jou en als jouw hond heel erg goed kunnen werken. Is er bepaald gedrag dat je graag zou willen afleren? Wil je beter leren samenwerken met je hond? Of wil je je hond wat beter leren begrijpen?
Dan is 123tinki dé oplossing. De trainingen zijn volledig online en vanuit huis te volgen. Door middel van oefenopdrachten en handige informatie, leer jij alles wat je moet weten over je hond. Lukt het je niet om het grommen van je hond te begrijpen of vind je het lastig om in te grijpen bij bepaalde situaties? 123tinki gaat jou daarbij helpen.
Is grommen te voorkomen?
Grommen is absoluut te voorkomen. Je hebt al kort iets kunnen lezen over hoe je het beste kan ingrijpen, maar ook voorkomen is mogelijk.
- Lok geen situaties uit. Daag hem niet uit door expres zijn voerbak weg te halen of door zijn speeltjes aan te raken. Je weet dat hij dat niet leuk vindt en dit is niet de manier van afleren of voorkomen.
- Motiveer goed gedrag. Bijvoorbeeld wanneer hij niet gromt naar je. Geef hem een aai over zijn bol of geef hem iets lekkers.
- Voorkom situaties waarvan je weet dat hij ze niet leuk of prettig vindt. Verwijder hem desnoods uit de ruimte en breng hem naar zijn eigen, veilige plekje.
- Straf het grommen niet. Dit werk averechts en het heeft geen zin. Hij zal de straf met zijn gegrom niet koppelen met elkaar.
- Straal vertrouwen uit. Jij bent zijn baasje en dus zijn veilige haven. Laat merken dat hij je kan vertrouwen en dat je niet bang voor hem bent.
Conclusie
Grommen bij een hond komt vaak voor. Grommen is niet af te leren bij een hond, het dient immers als communicatiemiddel. Straffen of afleren heeft dus geen enkele zin. Beloon zijn goede gedrag en zorg ervoor dat je de situatie in de hand hebt. Anticipeer en handel snel. Jij bent zijn baasje en bij jou is je hond veilig.
Wil jij graag leren omgaan met het gegrom of wil je het gedrag van je hond beter leren begrijpen? 123tinki kan jou daarbij helpen. Doormiddel van onlinetrainingen leer jij hoe je dit toepast en word de band tussen jullie veel sterker. Absoluut een aanrader.