Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?

Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond? – De lichaamstaal van een hond. In veel gevallen is dit voor ons mensen iets ongrijpbaars. Honden kunnen namelijk niet praten of ons vertellen wat ze voelen. Hieruit blijkt dus maar weer hoe belangrijk het is om de lichaamstaal van onze honden te begrijpen.

Op deze manier kunnen we er namelijk achter komen hoe ze zich voelen. Zijn ze blij, bang, verdrietig of hebben ze ergens pijn? Wanneer de haren van jouw hond omhoog gaan staan, kan dit iets aantonen. Wil jij weten waarom de haren van jouw hond omhoog gaan staan en welke betekenis hierachter zou kunnen zitten? Dat komt goed uit. In dit blogbericht ga je hier het antwoord op vinden. Lees dit blogbericht dus vooral helemaal tot het einde, en je krijgt antwoord op al je vragen.

Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?

Wij mensen kunnen al pratend met elkaar communiceren. Daarbij gebruiken we ook onze lichaamstaal. Voor honden geldt dat zij net zo goed communiceren. Dit doen ze zowel met elkaar als met ons.

De lichaamstaal van een hond is dé manier om te communiceren. Dit is namelijk de enige manier. Honden onderling begrijpen dit van elkaar. Voor ons is dit ook te begrijpen, alleen zullen we wel moeten weten hoe dit precies in elkaar zit. Met andere woorden: de signalen van een hond kennen en herkennen.

Een signaal dat een hond kan afgeven, is dat zijn haren omhoog gaan staan. Grote kans dat je deze wel eens waargenomen hebt bij jouw eigen trouwe viervoeter. Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?

Wanneer dit gebeurt bij een hond, geeft dit aan dat hij zenuwachtig is. Dit kan rondom een bepaalde situatie zijn, rondom andere honden of omdat hij ergens van geschrokken is. In eerste instantie hoeft dit niet iets slechts te betekenen.

Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?
2 honden snuffelen aan elkaar

Tenslotte vinden wijzelf ook wel eens iets spannend of zijn we ergens zenuwachtig voor. Ook dit hoeft niet te betekenen dat we uithalen of dat we agressief gaan reageren. Wel is het belangrijk om jouw hond in de gaten te houden. Blijven zijn haren langere tijd omhoog staan, dan geeft dit aan dat hij het écht niet prettig vindt. Het beste is dan om de situatie te bevriezen.

Waarom gaan de haren omhoog als een kind mijn hond aait?

Goed. Dat de haren van een hond omhoog gaan staan, geeft iets aan. Dit hoeft niet altijd iets slechts of negatiefs te zijn. Toch kunnen we ons voorstellen dat het wat vraagtekens oplevert, wanneer de haren omhoog gaan staan als een kind jouw hond aait. Tenslotte schrik je er toch van. Is dit een teken dat hij het niet prettig vindt? Of vindt hij het spannend?

Zoals eerder uit dit blogbericht al bleek, geeft een hond hiermee aan dat hij zenuwachtig is of de hele situatie spannend vindt. Mochten de haren omhoog gaan staan als een kind hem aait, kan dit dus aangeven dat hij het niet zo fijn of eng vindt. Belangrijk is dan om het aaien even te laten te stoppen, om het wellicht daarna weer op te pakken. Dit kan niet alleen gebeuren bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Waarom gaat mijn hond liggen als die een andere hond ziet?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt met jouw trouwe viervoeter. Tijdens het maken van een wandeling, komen jullie andere honden en baasjes tegen. Dat hoeft in eerste instantie geen groot probleem te zijn. Daarbij kunnen de meeste honden goed met elkaar overweg en is het even tijd om te spelen.

Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?
Hond speelse houding

Behalve spelen en stoeien, kan het zomaar zijn dat jouw hond gaat liggen als hij een andere hond ziet. Waarom gebeurt dit eigenlijk? Ook dit zal grote vraagtekens bij je opleveren. Eigenlijk zijn hier meerdere redenen voor. Een aantal redenen hiervan kan je vinden in het onderstaande overzicht:

  • Het is een speelse uitnodiging om te spelen
  • Een hond kan zich op zo’n moment angstig voelen
  • In afwachting, om de situatie af te tasten
  • Een enthousiaste begroeting naar een andere hond (liggen en springen)

Er hoeft dus niet direct iets aan de hand te zijn als jouw hond gaat liggen bij het zien van andere honden. Wel kan het zo zijn dat door te gaan liggen, hij zich voorbereid op een aanval. Mocht je merken dat zijn lichaam gespannen is of symptomen van agressie vertoon, wees er dan op berust dat het niet uit de hand loopt. Probeer de honden in dit geval uit elkaar te halen.

Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?
Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?

Wat betekent het als een hond op zijn rug gaat liggen?

Een hond kan in veel situaties gaan liggen. In het bovenstaande overzicht heb je kunnen lezen wat dit zou kunnen betekenen. Vaak gaat een hond plat op zijn buik liggen, om de situatie af te tasten. Geef hem eens ongelijk hierin. Wij tasten bepaalde situaties ook wel eens af.

Ook zijn er situaties dat een hond zich op zijn rug draait, met zijn buik in de lucht. Ook dit geeft weer een bepaald signaal af. Wat betekent het als een hond op zijn rug gaat liggen? Als baasje kan je dit opvatten als een groot compliment. Dit geeft namelijk aan dat jouw trouwe viervoeter lekker in zijn vel zit en zich helemaal ontspannen voelt. Een groter compliment kunt je in dit geval niet krijgen, toch?

Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?
Hond op rug, speelse onderdanige houding

Bovendien kan een hond ook op zijn rug gaan liggen in het bijzijn van andere honden. Wanneer dit tijdens een spelletje gebeurt, is dit uit speelsheid. Hier is niks mis mee. Daarnaast kan een hond hiermee ook aangeven dat ze iets niet leuk vinden en ze willen stoppen met het spel. Met name als het spel uitdraait op een ruzie, geven honden hiermee aan dat ze juist géén ruzie willen.

Hoe zie je dat een hond agressief is?

Er wordt wel eens gedacht dat honden een agressief signaal afgeven, op het moment dat hun haren omhoog gaan staan. Uit het begin van dit artikel is duidelijk gebleken, dat dit niet het geval hoeft te zijn. Hoe kan je dan waarnemen dat jouw hond agressief is en een agressieve houding aan het aannemen is? Dat kan door de volgende symptomen:

  • De bovenlip wordt opgetrokken
  • Grommen
  • Happen
  • Blaffen
  • De tanden laten zien
  • Een vechthouding aannemen (het lichaam staat onder spanning)
Waarom gaan de haren omhoog staan van mijn hond?
Hond trekt lippen op

Mochten de haren van jouw hond overeind gaan staan terwijl hij tegelijkertijd deze symptomen vertoont, dan kan je wél aannemen dat hij agressief is. In dit geval kan de situatie dus wél dreigend zijn en alleen in deze situatie geven de hoogstaande haren aan dat een hond agressief is.

Conclusie – De signalen van een hond vertellen ons iets

Honden geven verschillende signalen af. Dit doen ze onderling, maar ook aan ons. Het is hun eigen manier van communiceren. Tenslotte kunnen honden niet praten en dus niet vertellen hoe ze zich voelen. Dat de haren van jouw hond omhoog gaan staan, is precies zo’n soort signaal. Maar – wat betekent dit nu eigenlijk? In dit blogbericht heb je kunnen lezen dat het geen negatief of agressief signaal is. Het geeft namelijk aan dat jouw hond wat zenuwachtig is.

Zo kan hij zenuwen voelen rondom een bepaalde situatie of rondom andere honden/mensen. Bovendien kunnen de haren ook omhoog gaan staan als hij ergens van schrikt. Het hoeft niet direct een negatief signaal te zijn, maar houdt jouw hond wel goed in de gaten als je dit waarneemt

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie