Teken zijn gevaarlijk voor je hond – Hoe verwijderen ?

De tekenbeet zal je vast niet onbekend in de oren klinken. Behalve dat wij mensen last kunnen krijgen van teken, is dat voor honden niet heel anders. Nadat je een teek hebt gespot bij je hond, is deze bij je hond verwijderen ontzettend belangrijk.

Wanneer een teek lang genoeg blijft zitten, kan deze een aantal ziektes overbrengen. Een bekend voorbeeld hiervan, die ook bij mensen voor kan komen, is de ziekte van Lyme.

Hoe verwijder je teken bij honden en wat is een teek nu precies? Dit gaan we onder andere bespreken in dit artikel. Daarnaast bespreken we ook de mogelijke symptomen, zodat je snel actie kunt ondernemen. Lees deze helemaal tot het einde om antwoord te krijgen op al je vragen en om erachter te komen hoe je het beste kunt handelen na het ontdekken van een teek bij je trouwe viervoeter.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Wat is een teek?

Om te beginnen is het goed om te weten wat een teek precies is, voordat we aan de slag gaan met teken verwijderen bij honden.

Wat een teek precies is? Grote kans dat jij deze zelf of dat iemand uit je omgeving deze weleens gehad heeft. Bijvoorbeeld na een wandeling door het bos of door een grasveld. Dit zijn namelijk de plekken waar deze kleine beestjes het meeste voorkomen. Ook onze trouwe viervoeters kunnen hier dus last van krijgen en jij als baasje zult hier waakzaam op moeten zijn.

Een teek is vaak een klein, zwart beestje dat zich op het huidoppervlak bevind. Qua uiterlijk vallen ze door de kleur al vrij snel op en willen ze ook weleens vergeleken worden met kleine spinnetjes. Dit kleine beestje plakt zich als het ware vast aan de huid. Doordat het beestje bloed opzuigt, blijft deze venijnig plakken aan de huid. Vooral rondom de oren, de kop, de nek en de poten van een hond hechten teken zich vast.

Wanneer een teek zich net heeft genesteld op de huid van een hond of van een mens, zijn ze ontzettend klein en vaak niet eens te zien. Echter kunnen ze een stuk groter worden doordat ze zich volzuigen met bloed.

Teken zijn gevaarlijk voor je hond - Hoe verwijderen ?
Een teek kan ziektes veroorzaken

Wat veroorzaakt de teek?

Wanneer een teek zich nog niet heeft volgezogen met bloed, zien ze er nog erg onschuldig uit en lijken ze niet veel impact te hebben. We kunnen je alvast verklappen dat het tegendeel waar is.

Hoewel je niet direct in paniek hoeft te raken wanneer je een teek hebt gespot bij je hond, kunnen de langdurige gevolgen daarentegen wél veel impact hebben. Dit kleine beestje kan namelijk een aantal ziektes en aandoeningen met zich meebrengen. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld is je vast niet onbekend.

Wij mensen kunnen deze ziekte overgedragen krijgen door teken en hier veel klachten door ervaren. Wat veroorzaakt de teek bij honden? Wat je vooral

terugziet, is de ziekte van Lyme. Ook honden kunnen deze ziekte krijgen door een tekenbeet. Dit is niet altijd het geval en dit verschilt dan ook per tekenbeet, hoe gek dat ook klinkt.

Naast de ziekte van Lyme zijn er nog een aantal gevolgen die honden kunnen ondervinden door een tekenbeet. Waaronder Babesiose. Deze komt in tegenstelling tot Lyme niet vaak voor, aangezien deze veel meer voorkomt in tropische gebieden en landen.

Teken zijn gevaarlijk voor je hond - Hoe verwijderen ?
Verwijder een teek met een speciale tekentang

Kan een hond doodgaan van een tekenbeet?

Het is al erg genoeg om te merken dat je trouwe viervoeter zich niet lekker voelt en een ziekte onder de leden heeft. Dat kan namelijk het gevolg zijn van een tekenbeet.

Naast dat het vreselijk is om te zien dat je hond ziek is, moet je er natuurlijk niet aan denken dat hij op den duur kan overlijden. Je zult je wellicht ook afvragen of je hond dood kan gaan door een tekenbeet. Zou dat het geval kunnen zijn?

Wanneer je de teek niet op tijd verwijdert of niet snel genoeg actie onderneemt na het waarnemen van symptomen, kan je hond op den duur overlijden. Je ziet dus hoe belangrijk het is om waakzaam te zijn op een teek en op de symptomen die het gevolg kunnen zijn van de beet zelf. Op deze symptomen komen we later bij je terug.

Wanneer een teek binnen minimaal 24 uur verwijderd word, hoeft er in eerste instantie niet zoveel aan de hand te zijn. Houd dit wel de weken erna goed in de gaten.

Wat kan ik doen ter preventie?

Nu je hebt gelezen wat een teek allemaal teweeg kan brengen bij zowel mensen als bij honden, wil je het liefst voorkomen dat je hond überhaupt gebeten gaat worden. Zeker wanneer je hond dol is op lange wandelingen door het bos, is het natuurlijk niet te doen om helemaal te voorkomen dat je hond gebeten gaat worden.

Wel kun je actie ondernemen ter preventie. Zo zorg je er namelijk voor dat de kans op een teek aanzienlijk kleiner word. Hier zijn een aantal middelen voor. Deze middelen voorkomen dat teken zich aan de huid gaan hechten.

Waar de meeste middelen vrij sterk en agressief zijn, is deze Aromatherapie 100% natuurlijk en een preventief middel tegen tekenbeten. Zo vormt het geen gevaar voor kinderen, andere dieren, kun je je hond na het toedienen van de druppels gewoon aaien en houd het ongewenste beestjes tegen. Check ook altijd na de wandeling op teken. Zowel bij jezelf als bij je hond. Snelle actie kan veel voorkomen.

Hoe verwijder je een teek bij een hond? Daar komen we later in dit artikel uitgebreid bij je op terug. Lees dus vooral even verder om erachter te komen hoe je nu een teek verwijderd bij een hond.

Hoe verwijder ik een teek?

Hoe verwijder je teken bij honden? Omdat je niet kunt voorkomen dat je trouwe viervoeter gebeten word, is het goed om te weten hoe je een teek kunt verwijderen bij je hond. Door snel te handelen en deze op tijd weg te halen, kun je voorkomen dat hij ernstig ziek word. Dat hebben we in het begin van dit artikel ook al besproken.

Let er op dat je een teek nooit met je blote handen weghaalt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de teek niet in zijn geheel verwijderd word en het achtergebleven deel nog steeds ziektes veroorzaakt. Om een teek te verwijderen gebruik je altijd een speciale tekentang.

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Met deze speciale tekentang pak je het beestje stevig vast. Deze klem je dus tussen de tang. Draai vervolgens de tang wat rond totdat de teek helemaal loskomt van de huid. Wees geduldig en handel niet te snel. Check hierna of de teek er in zijn geheel uit is gekomen en er niks is achtergebleven.

Hoe verwijder je een teek bij een hond? Jij weet nu precies hoe je moet handelen en wat je kunt doen om het enigszins te kunnen voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een tekenbeet?

Er zijn twee dingen belangrijk wanneer het gaat om teken bij honden. Preventief voorkomen en snel handelen. Om snel te kunnen handelen na de beet van een teek, is het belangrijk om de teek snel te spotten en om de symptomen van een mogelijke ziekte te herkennen.

De ziekte van Lyme bijvoorbeeld brengt heel wat symptomen met zich mee. Wat kunnen de symptomen zijn van een tekenbeet bij honden? De volgende zou je kunnen herkennen:

  • Je merkt dat je hond wat moeilijker gaat lopen
  • Hoge koorts
  • Nauwelijks of zelfs helemaal niet meer eten
  • Het energielevel is een stuk lager geworden
  • Minder levendig en zelfs een beetje afwezig
  • Vermindering van gewicht
  • Bloed bij de urine

Wanneer je één van de bovenstaande symptomen hebt herkent bij je hond, raadpleeg dan altijd de dierenarts voor een snelle diagnose en behandeling.

Teken zijn gevaarlijk voor je hond - Hoe verwijderen ?
Houd je hond tekenvrij en gezond

Conclusie

Wat een teek precies is en hoe je deze kunt verwijderen bij een hond? Dat hebben we uitgebreid in dit artikel besproken. Je weet als baasje precies hoe je moet handelen en waarom het zo belangrijk is om de teek snel op te sporen en te verwijderen. Gebruik voor het verwijderen van een teek altijd een speciale tekentang, zodat deze er direct in zijn geheel uit kan komen. Achterblijvende delen kunnen nog steeds gevolgen hebben.

Daarnaast zijn er ook preventieve middelen die een tekenbeet enigszins kunnen voorkomen. Behalve dat, is het een aanrader om je hond en jezelf na iedere wandeling te checken. Hoe sneller je een teek ontdekt, hoe kleiner de kans word dat je trouwe viervoeter hier iets aan overhoud.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie