Artrose bij honden – Oorzaak en oplossing

Artrose bij honden. Artrose komt bij honden een stuk vaker voor dan je van tevoren zou denken. De kans is dus aanwezig dat jouw hond artrose gaat ontwikkelen of er zelfs al last van heeft. 

Het is belangrijk wanneer jouw hond artrose heeft, om het te kunnen herkennen en om te weten wat je hieraan kan doen. Artrose kan namelijk veel pijn opleveren bij jouw hond. Wanneer het gaat om artrose, moet je dus weten hoe je hiermee omgaat.  

Wat je bij artrose ziet, is dat de gewrichten van jouw hond letterlijk en figuurlijk aan het slijten zijn. Dit komt niet altijd door ouderdom. Kenmerkend voor artrose is het simpelweg verdwijnen van het kraakbeen, waardoor de gewrichten tegen elkaar aan schuren en veel pijn ontstaat.

Wil jij nog meer weten over artrose en wil je graag weten hoe je het kan oplossen? In dit artikel gaan we je daar allemaal bij helpen. Om antwoord te krijgen op al je vragen, raden wij je aan om het artikel helemaal tot het einde te lezen. Maar om maar direct met de deur in huis te vallen, het product Primeval Artrose Gelatinaat – Soepele gewrichten Hond werkt het beste tegen artrose.

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]
[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Wat is artrose bij honden?

Artrose bij honden is een redelijk bekend fenomeen waar de meeste baasjes wel bekend mee zijn. Mocht je nog niet zo bekend zijn met artrose, dan geeft dat natuurlijk niks. Je bent bij dit artikel helemaal aan het juiste adres. Wij gaan je namelijk helpen en duidelijk uitleggen wat artrose bij honden precies is en wat het inhoud.

Heel simpel gezegd is artrose een proces waarbij de gewrichten van jouw hond aan het slijten zijn. Nou ja, het kraakbeen tussen de gewrichten is aan het slijten. Waar het kraakbeen er normaal gesproken voor zorgt dat de gewrichten niet tegen elkaar schuren, gebeurt dit nu wel omdat het kraakbeen als het ware aan het verdwijnen is. Je snapt het al, dat tegen elkaar schuren van de gewrichten veroorzaakt veel ongemak en vaak zelfs verschrikkelijke pijn.

Artrose kan in ieder gewricht van de hond zitten, maar je ziet het vaak terugkomen in bijvoorbeeld de ellebogen en knieën van een hond. Je zou denken dat dat alleen maar bij oudere honden voorkomt, maar dat is niet helemaal waar. In principe kan artrose op iedere leeftijd ontstaan. Een aantal oorzaken van artrose bij honden kunnen zijn:

 • Je hond is een senior hond
 • Je hond is wat zwaarder in gewicht
 • Artrose is een aangeboren afwijking
 • Je hond heeft langdurig last van een dergelijke blessure

Bij welk hondenras kom artrose het meeste voor?

Artrose kan bij ieder hondenras de kop opsteken, daarin is geen enkel hondenras uitgezonderd. Toch is het zo dat sommige hondenrassen eerder vatbaar zijn voor dergelijke aandoeningen dan andere hondenrassen. Daar kunnen ze helemaal niks aan doen. Dat heeft gewoonweg met de genen te maken.

Zo is dat ook het geval met artrose. Bij sommige hondenrassen komt artrose gewoon vaker voor. Dit zijn bijvoorbeeld de Duitse Herders en de Labradors.

Nu is het natuurlijk nooit gezegd dat deze hondenrassen zonder twijfel last gaan krijgen van artrose. Maak je daar dus vooral niet onnodig ongerust over. Wel is het handig om je hond goed in de gaten te houden en artrose te kunnen herkennen.

Artrose bij honden - Oorzaak en oplossing
Volwassen Labraddor

Wat kan jij als baasje doen aan artrose bij je hond?

Wanneer je ziet dat je hond moeilijker gaat lopen, erg stijf is of veel pijn heeft, dan is dat lastig om aan te zien. Het liefste wat jij als baasje wilt op dat moment, is je hond helpen bij de artrose. Kan je je hond wel helpen bij artrose? Helaas kan de artrose niet permanent weggenomen worden. Wel kan jij een hoop doen om het ongemak en de pijn te verzachten. Dat is al heel wat waard, toch?

Om jou een overzicht te geven van wat jij als baasje kan doen aan artrose bij je hond, vindt je hieronder een duidelijk overzicht waarin dat allemaal aan je uitgelegd word. Er zit vast iets tussen wat jouw hond kan helpen bij het verzachten van de pijn of bij het dragelijk maken van de artrose.

 • Laat je hond voldoende bewegen: Net als bij ons mensen, hebben honden soms de neiging om te stoppen met bewegen. Tenslotte hebben ze vaak veel pijn of gaat het bewegen een stuk lastiger. Wanneer jouw hond niet voldoende beweegt, worden de gewrichten alleen maar pijnlijker en gaan ze stroever bewegen. Laat jouw hond daarom voldoende bewegen op een dag om alles lekker soepel te houden.
 • Overdrijf niet met het dagelijkse rondje: Moet je je hond nu meerdere uren per dag uitlaten? Nee, dat is niet helemaal de bedoeling. Zorg ervoor dat het dragelijk is voor jouw hond.
 • Start met medicatie: Om de pijn te verlichten bij jouw hond, kan medicatie een hoop doen. Dit zou je met de dierenarts kunnen overleggen.
 • Gebruik supplementen voor jouw hond: Naast medicijnen, zijn er ook een hoop supplementen voor jouw hond die zijn gewrichten ondersteunen. Anders dan medicijnen hoef je hier geen recept voor te hebben en kan je deze gewoon zelf aanschaffen. Wil jij weten welk supplement geschikt is voor honden met artrose? Lees het artikel verder en we komen daar later bij je op terug.
Artrose bij honden - Oorzaak en oplossing
Duitse herder liggend op gras

Tips voor artrose

Je hebt hierboven kunnen lezen dat er genoeg is wat jij als baasje kan doen voor je hond als hij last heeft van artrose. Zo kan je hem voldoende laten bewegen, zijn er supplementen die je kan gebruiken en weet je dat er ook medicijnen bestaan voor artrose.

Toch kunnen we ons voorstellen dat je nog wel wat tips kan gebruiken wanneer jouw hond last heeft van artrose. Tenslotte is het vaak een grijs gebied en kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Om jou daarmee op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor jou samengesteld die jouw hond en jou als baasje goed kunnen ondersteunen in dit proces.

 • Probeer altijd rustig te blijven en raak vooral niet geïrriteerd als het allemaal wat langzamer gaat. Zolang jij rustig blijft, blijft jouw hond dat ook.
 • Wees extra lief voor je hond. Aai hem veel, knuffel hem en blijf lekker bij hem in de buurt. Honden vinden het prettig om mensen om zich te hebben, vooral hun baasje.
 • Is jouw hond een waterrat en is hij dol op water? Vooral warm water kan veel kwaaltjes en pijntjes verzachten. Dat is ook zo bij honden die artrose hebben.
 • Laat je hond dagelijks voldoende bewegen, maar overdrijf het vooral niet.
 • Zorg ervoor dat je hond comfortabel in zijn hondenmand ligt. Leg er een zachte deken in of bouw de hondenmand helemaal in met zachte kussens. Alles om hem lekker te kunnen laten liggen. Wist je dat er ook speciale hondenmanden bestaan voor honden die last hebben van hun gewrichten?
 • Houd altijd het gewicht van jouw hond in de gaten. Honden die zwaarder in gewicht zijn krijgen eerder last van artrose of kunnen het zelfs verergeren.

De oplossing voor artrose

We kunnen ons voorstellen dat jij als baasje op zoek bent naar de oplossing voor artrose. Je trouwe viervoeter pijn zien hebben, dat is ontzettend naar. Zoals we je al eerder hebben verteld, is er helaas geen oplossing voor artrose die het permanent oplost.

Wel kan jij als baasje een hoop doen om het te verzachten. Zo heb je kunnen lezen wat jij als baasje kan doen aan de artrose en heb je hier een aantal tips voor gekregen.

Zoals we je al eerder hebben verteld kunnen supplementen een groot verschil maken bij jouw hond. Hier hoef je geen recept voor te hebben en deze kan je gewoon zelf aanschaffen. Ben jij op zoek naar het beste supplement voor jouw hond met artrose? Het beste supplement dat jouw hond ondersteunt bij artrose, is in dit geval Primeval Artrose Gelatinaat – Soepele gewrichten Hond. De poeder is een bewezen middel dat helpt bij artrose en bij slijtage van de gewrichten. 

Conclusie

Artrose bij honden komt een stuk vaker voor dan we denken. Niet alleen oudere honden kunnen hier last van krijgen. Tegenwoordig krijgen ook jonge honden last van de gewrichten.

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wat artrose is, hoe je hier als baasje mee om kan gaan en je hebt een aantal tips gekregen die jou en je hond helpen in dit proces. Mocht jij op zoek zijn naar het beste supplement voor jouw hond met artrose, dan is Primeval Artrose Gelatinaat een dikke aanrader! 

[affiliate_products product_number=”1″]
[/affiliate_products]

Lijkt niks te helpen bij jouw hond? Overleg dan altijd even met de dierenarts. Hij of zij heeft vast een andere oplossing die zou kunnen helpen.

Ps. Check ook even de populairste cursus Kwispelklas

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie