Hoe kun je een puppy alleen laten slapen?

Als je de kersverse ouder van een baby bent, is de groot dat je niet alle nachten aan slapen toe komt. Dat werkt niet alleen zo bij baby’s, maar ook bij puppy’s.

Op het moment dat je ene puppy in huis haalt, moet hij gaan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dit kan enige tijd in beslag nemen, waarbij met name de nachten behoorlijk lastig en vervelend kunnen zijn.

Gelukkig is het mogelijk, met bepaalde tips, om de nachten voor je puppy én voor jezelf draaglijker te maken.

In dit artikel vind je handige tips waarmee je jouw puppy alleen kunt laten slapen. Aan het einde van dit artikel heb je voor jezelf eigenlijk alle informatie op de vraag ‘Hoe kun je een puppy alleen laten slapen?’.

Eerste nachten in huis

De eerste dag dat je jouw puppy in huis krijgt, is natuurlijk geweldig. Op dit moment heb je lange tijd gewacht en nu is het eindelijk zover. Vanaf dat moment start ook een nieuwe periode in je leven; jouw puppy gaat namelijk uitgroeien tot jouw beste maatje.

Om dat proces zo goed mogelijk te starten, is het van belang dat je jouw puppy direct thuis laat voelen. Maar, tijdens de eerste dagen slaapt je puppy onwijs veel. Het is immers nog een jong wezen; kleine baby’s slapen ook ongeveer 16 uur op een dag. Dat geldt dus ook voor een puppy.

Op het moment dat jouw puppy in jouw huis komt, heeft hij net een vervelend afscheid achter de rug. De eerste weken is hij namelijk opgegroeid onder de hoede van zijn moeder.

Bovendien had hij de nodige broertjes en zusjes om zich heen, waar hij nu plots van geschieden is. Hij heeft niemand meer om zich heen, behalve jou en de rest van je gezin. Dit is voor hem onwijs wennen. Hij is min of meer losgerukt van zijn moeder, broertjes en zusjes.

Het is dan ook logisch dat jouw pup zijn moeder, broertjes en zusjes onwijs gaat missen. Dat komt wellicht overdag nog niet tot uiting, aangezien de pup onwijs veel ligt te slapen. Bovendien krijgt jouw pup overdag de nodige aandacht; wie vindt een jonge hond immers niet geweldig?

Als iedereen ’s nachts op bed ligt, voelt jouw pup zich echter onwijs alleen. Hij voelt zich eenzaam, is ongelukkig, mist zijn moeder, mist zijn broertjes, mist zijn zusjes en gaat als reactie daarop janken en blaffen. Het gevolg? Je ligt wellicht de hele nacht wakker.

Dat geldt niet alleen voor jou, maar mogelijk hebben zelfs je buren hier last van. Genoeg redenen dus om de nachten voor jouw pup zo goed mogelijk voor te bereiden. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Kwestie van wennen

Het is allereerst goed om te weten dat het voor jouw pup een kwestie van wennen is. Hij moet wennen aan de nieuwe omgeving, aan het gemis van zijn moeder en aan de nieuwe mensen om hem heen.

Hoe kun je een puppy alleen laten slapen?
Jack Russel puppy

Om hem zo goed mogelijk te laten wennen, is het aan te raden om hem de eerste nachten mee naar je slaapkamer te nemen. Je kunt hem in jouw slaapkamer in een bench zetten of je kunt een gedeelte in je slaapkamer afzetten.

Hoe kun je een puppy alleen laten slapen?

In dat gedeelte kan jouw pup slapen; hij heeft op dat moment door dat jij en mogelijk ook andere huisgenoten bij hem in de buurt zijn. Hierdoor voelt hij zich een stukje minder eenzaam en kan hij wennen aan de nieuwe situatie.

Tijdens de eerste nachten is het bovendien aan te raden om hem regelmatig uit te laten. Hij is immers nog niet zindelijk en moet dus zijn ontlasting kwijt kunnen. Door hem regelmatig uit te laten, versnel je ook het proces van zindelijk worden.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat hij zijn hele leven bij jou in de slaapkamer blijft slapen. Nee, in plaats daarvan wil je ongetwijfeld dat hij in de woonkamer of in de gang zijn eigen slaapplekje krijgt.

Hoe kun je een puppy alleen laten slapen?

Je kunt hierbij denken aan een bench, maar je kunt na verloop van tijd ook een hondenmand neerleggen. Het advies is om sowieso met een bench te beginnen, waarover je later meer informatie kunt vinden.

Besef dus goed dat je hond in een compleet nieuwe situatie terechtgekomen is. Een situatie waarin hij moet wennen en waarin hij zijn moeder onwijs gaat missen.

Op het moment dat hij jou ’s nachts wakker houdt, heeft het geen zin om boos op hem te worden. Het is juist wenselijk dat je het voor hem zo prettig mogelijk maakt en hem veel liefdevolle aandacht geeft.

Hoe kun je een puppy alleen laten slapen?
Schattige jack Russel pup

Slapen in de bench

Heeft jouw puppy enkele nachten bij jou in de slaapkamer geslapen? Is dat allemaal relatief goed verlopen? Dan is het tijd voor de volgende stap; het alleen slapen op de benedenverdieping.

Het slapen in een bench kan de eerste nachten ietwat onwennig zijn. Je pup moet wederom wennen aan een nieuwe situatie, maar is ondertussen wel al meer gewend aan jou en zijn nieuwe omgeving. De kans is zodoende groot dat hij de eerste nacht al relatief goed in zijn bench weet te slapen.

Veel baasjes kiezen ervoor om een bench in bijvoorbeeld de woonkamer te zetten. Overdag kan je hond ook in de bench liggen, terwijl jij vlak bij hem in de buurt bent. In de nacht vormt de bench een prima slaapplek voor je hond, waarbij hij dus volledig zijn eigen plekje krijgt.

Ook hierbij is het advies nog steeds om regelmatig met hem ’s nachts naar buiten te gaan, zodat hij zijn plasjes kan doen. Kom je bij de bench en ligt hij heerlijk en diep te slapen? Dan is het verstandig om hem te laten liggen; hij moet er immers aan gaan wennen dat hij elke nacht zo heerlijk kan slapen.

Heeft je hond moeite met het slapen in de bench? Dan kan je ervoor kiezen om hem toch nog even wat nachten bij je in de slaapkamer te nemen. Het is voor een pup simpelweg een kwestie van wennen, wennen en nog eens wennen.

Heeft je hond een heerlijke nacht in de bench doorgebracht? Dan is het de hoogste tijd om hem even te belonen. Hij heeft het goed gedaan en dat mag je ook aan hem laten blijken.

Om de nachten zo rustig mogelijk te laten verlopen, hebben wij nog enkele tips verzameld. Deze tips vind je in het afsluitende hoofdstuk van dit uitgebreide artikel.

Voordat we naar deze tips overschakelen, willen we graag de informatie uit dit artikel nog kort samenvatten. De eerste nacht dat de pup bij jou thuis is, is het aan te raden om hem mee naar je slaapkamer te nemen.

Hoe kun je een puppy alleen laten slapen?
Heb ik wat gemist?

De kans is groot dat hij gaat blaffen en janken, maar die kans kan je beperken door te laten blijken dat je bij hem in de buurt bent. Praat bijvoorbeeld tegen hem of geef hem even een aai over zijn bolletje.

Door te laten blijken dat jij er bent, gaat hij zich al een stuk minder eenzaam voelen. Uiteindelijk krijgt zijn slaap de overhand en valt hij alsnog lekker in slaap.

Zet wel af en toe je wekker om hem uit te laten, aangezien je pup dan nog niet zindelijk is. Als het slapen in jouw slaapkamer prima verloopt, kan je hem een nacht in zijn bench laten slapen.

Je kunt de bench in jouw slaapkamer zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om zijn bench beneden te laten staan.

Het belangrijkste is in ieder geval dat hij deze bench als zíjn plek gaat beschouwen. Leg daarom een stukje speelgoed van hem in de bench, zodat hij ook gaat ‘ruiken’ dat dit zijn plekje is.

Het alleen laten slapen van je puppy is een ietwat langdurig proces. Het proces gaat met vallen en opstaan; vorige nacht kan hij goed geslapen hebben, maar dat kan komende nacht weer compleet anders zijn.

Dit werkt eigenlijk net zo als bij een jonge baby; ook zij slapen niet alle nachten even goed. Geef je hond in ieder geval veel liefdevolle aandacht, ga niet tegen hem schreeuwen, word niet boos op hem en probeer zoveel mogelijk geduld op te brengen. Uiteindelijk lukt het dan al relatief snel om hem alleen te laten slapen.

Handige tips

Daarbij heeft de tweede tip betrekking op zijn slaappatroon. Probeer te voorkomen dat hij aan het begin van de avond gaat slapen.

Door hem op dat moment juist wakker te houden, zorg je ervoor dat hij ’s nachts voldoende slaap heeft. De kans dat hij hierdoor ’s nachts gaat blaffen en janken, is weer een stukje kleiner.

Ben jij er klaar voor om je pup op de juiste manier op te voeden? Dat begint al bij de allereerste dag en nacht. Volg de tips uit dit artikel op en maak de eerste nacht(en) zo comfortabel mogelijk voor jou én voor je lieve pup.

https://youtu.be/-bTU8qrq920

https://youtu.be/XGHuY1iTkXk

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie