Hoe lang slaapt een hond? – Lees hier alles over het slaapritme van een hond!

Hoe lang slaapt een hond? – Iedere hond heeft slaap nodig. Net als wij eigenlijk. Kijken we naar het slaapritme van een hond? Dan verschilt dit in alles van ons mensen. Honden slapen niet alleen ’s nachts. Als baasje is het je vast opgevallen dat honden ook overdag slapen. Dit geldt voornamelijk voor seniore honden en puppy’s. Zij hebben nu eenmaal wat meer slaap nodig dan honden van een volwassen leeftijd.

Toch kunnen we ons voorstellen dat de slaap van een hond vraagtekens opleveren bij jou. Hoe lang slaapt een hond nu en waarom slapen zij eigenlijk zoveel? Je zit bij dit blogbericht wat dat betreft aan het juiste adres. Honden slapen niet uit luiheid of lamlendigheid. Ze hebben dit daadwerkelijk nodig.

In dit blogbericht bespreken we alles rondom het slapen van een hond. Door het blogbericht helemaal tot het einde te lezen, krijg je antwoord op al je vragen. Veel leesplezier!

Hoe lang slaapt een hond?

Hoe lang slaapt een hond? Om maar meteen goed te beginnen, starten we met het beantwoorden van deze vraag. Je hebt hoe dan ook gemerkt dat een hond heel wat slaapt op een dag. Dit geldt voornamelijk voor een senior hond en puppy.

De volwassen hond slaapt eigenlijk het minst. Deze slapen ongeveer tussen de 10 en 15 uur per dag. Deze uren slapen ze dus niet achtereen. Deze dutjes worden over zowel de dag als over de nacht verdeeld.

Deze 10 tot 15 uur liggen natuurlijk niet feitelijk vast. Slaapt jouw volwassen hond wat meer of wat minder? Dan is dat best mogelijk. Tenslotte is iedere hond anders en heeft deze andere behoeften. Dit is vaak afhankelijk van het karakter van de hond, de leefsituatie en van het hondenras. Het ene ras moet wat vaker bijtanken dan het andere.

Nu geldt dit voor een volwassen hond. Kijken we naar een senior hond en een puppy? Dan komen hier fiks meer uren bij. Seniore honden en puppy’s kunnen namelijk tussen de 15 en 20 uur per dag slapen – puur omdat zij deze extra uurtjes hard nodig hebben. Slapen is dus heel erg gezond. Ook voor honden.

Waarom slapen honden veel?

Heb je je nog nooit verdiept in de slaap van een hond? Dan klinken die 10 tot 15 uur per dag jou vast uitzonderlijk in de oren. Met name de slaapuren van een senior hond en puppy. Waarom slapen honden veel?

Daar zit natuurlijk een bepaalde reden achter. Zoals we al eerder aangaven in dit blogbericht, is dit niet uit luiheid of uit lamlendigheid – iets wat nog wel eens beweert wordt.

Zie het slapen maar als het opladen van het batterijtje. Honden verbruiken dagelijks veel energie en krijgen veel indrukken op een dag – indrukken van buitenaf, bijvoorbeeld. Honden hebben de tijd nodig om deze te kunnen verwerken en om hiervan bij te kunnen komen. Hoe ze dit dan doen? Met slaap natuurlijk! Tijdens de slaap krijgen ze hier de tijd voor.

Dit geldt voor een volwassen hond. Seniore honden en puppy’s slapen vaak veel meer. Dit heeft te maken met het energieverbruik. Seniore honden en puppy’s hebben beide niet veel energie. Zo zit een puppy nog volop in de groei. Dat groeien en ontwikkelen vergt natuurlijk veel van een klein lichaampje. Dat is waarom puppy’s wat meer slapen dan volwassen honden. Het batterijtje is gewoon wat sneller leeg.

Voor een senior hond geldt hetzelfde. Omdat het lichaam al wat ouder is, moet het wat harder werken. Ook heeft een hond wat meer en wat sneller rust nodig.

Hoe ziet de slaap van een hond eruit?

Kan je de slaap van een hond uitdiepen? Dat kan zeker. Deze bestaat namelijk uit meerdere stappen. Honden slapen deze uren niet even vast of diep. Iedere stap in de slaap heeft ook weer een andere betekenis. Hoe de slaap van een hond eruit ziet? Deze ziet er als volgt uit:

  • Stap 1 en 2: Lichte slaap
  • Stap 3 en 4: Diepe of vaste slaap
  • Stap 5: Remslaap

Heeft een hond alle stappen doorlopen tijdens de slaap? Dan is hij een fris en fruitig hondje. Dit houdt in dat hij lekker uitgerust is en er weer even tegenaan kan.

De meeste slaap van een hond bestaat uit de REM-slaap. Samen met de diepe slaap is deze het belangrijkste van het hele slaapritme. Hier laadt hij het meeste van op en krijgt zijn gehele lichaam optimale ontspanning.

De REM-slaap kan je ook zien als de stap waarbij hij het meeste droomt en waar lichamelijk het meeste gebeurt. Is hij tijdens de slaap bewegelijk of maakt hij geluid? Dan hoef je hier niet van te schrikken. Dit hoort er een beetje bij.

Wanneer slapen honden meer?

Slaapt jouw hond iets meer dan die 15 tot 20 uur? Dat hoeft niet direct reden tot paniek te zijn. Dit kan aan de leeftijd liggen. Daarbij is iedere hond natuurlijk verschillend. Je hoeft hier dus niet gek van op te kijken.

Toch kunnen honden veel meer slapen en die 20 uur overtreffen. Dit kan erop duiden dat er wat meer aan de hand is. Als baasje zal je hier goed op moeten letten. Zo zou het volgende aan de hand kunnen zijn:

  • Door het lijden aan een ziekte, kunnen honden plotseling meer gaan slapen. Het vechten tegen een ziekte kost tenslotte meer energie.
  • Wanneer een hond niet voldoende uitdaging krijgt op een dag, is hij geneigd om meer te slapen. In zo’n geval kan een hond wel lui worden; puur omdat hij zich wat meer verveelt.
  • Te weinig aandacht krijgen van jou als baasje, kan ook leiden tot meer slaap. Hij heeft tenslotte niks te doen en wordt niet aangehaald. Wist je dat ook honden depressief kunnen worden?

Op het moment dat jij als baasje merkt dat je hond meer slaapt, hoeven de alarmbellen niet direct af te gaan. Wel is het goed om hier naar te kijken. Krijgt jouw hond bijvoorbeeld genoeg aandacht en uitdaging op een dag?

Mocht je vermoeden dat het om een ziekte gaat, trek dan altijd aan de bel bij de huisarts. Ook als jouw vermoedens bestaan uit twijfels. Een dierenarts kan je verder helpen en het nodige vaststellen.

Waar slapen honden het liefst?

Heb je eerdere blogberichten gelezen? Dan weet je hoe belangrijk het is dat een hond een eigen plek heeft in huis – een plekje waar hij zich dus even terug kan trekken. Het beste is een ruimte waar hij geen prikkels heeft en waar hij even kan bijkomen.

Het verschilt per hond waar ze zich het liefste verbleven op zo’n moment. Sommige vinden een aparte ruimte fijn, terwijl anderen liever onder de mensen blijven. Zorg als baasje dat allebei de mogelijkheden er zijn.

Waar honden het liefste slapen? Zolang ze maar een eigen plekje hebben dat comfortabel ligt, weet je dat je er goed aan doet. Hierbij kan je denken aan een hondenbench of aan een hondenmand.

Zorg ervoor dat het plekje warm genoeg is en het een comfortabele ondergrond heeft. Honden kan je beter niet op een koude ondergrond laten liggen.

Mag je een hond wakker maken?

Sommige honden zijn erg goed in dromen. Hierbij kunnen ze veel geluid maken of erg bewegelijk zijn. Als baasje is dit niet altijd even leuk om te zien. Je eerste reactie is dus om hem wakker te maken en hem te verlossen uit deze droom. Is dat eigenlijk wel verstandig? Mag je een hond wel wakker maken?

We willen je dit eigenlijk afraden. Wanneer een hond droomt, is hij vaak in diepe slaap. Je kunt je voorstellen dat hij zich een hoedje schrikt. Daarbij verwerkt een hond de prikkels tijdens de slaap. Het is belangrijk dat hij dit in alle rust kan doen.

Wij vinden het tenslotte ook niet prettig om plotseling uit onze slaap gehaald te worden. Toch?

Conclusie

Hoe lang slaapt een hond en waarom slapen zij zoveel? In dit blogbericht hebben we dit uitgebreid besproken. Je weet precies hoe het slaapritme van een hond eruit kan zien. Dit geldt voor zowel de volwassen hond, als voor de senior hond en de puppy’s.

Daarnaast weet je ook waar je als baasje op moet letten. Slaapt jouw hond te veel? Dan kan dit ergens op duiden. In dit geval kan je het beste aan de bel trekken bij de dierenarts.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie