Waar moet je op letten bij een puppy aanschaffen?

Heb je de keuze gemaakt om een puppy te gaan nemen? Dan doe je eigenlijk een aankoop voor je leven. De gemiddelde levensverwachting van een hond varieert tussen de 8 en 14 jaar; dit verschilt echter van ras tot ras. Mede hierom is het onwijs belangrijk om een juiste keuze te gaan maken wat betreft de puppy.

Voor welk ras ga je? Waar ga je de puppy aanschaffen? En wat gaat de naam van de puppy worden Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je het antwoord op moet zien te vinden.

In dit artikel vind je meer informatie over het aanschaffen van een puppy. Je leest onder meer waar je op moet letten, waar je rekening mee moet houden en waar je het beste een puppy kunt kopen. Met dat laatste onderwerp starten we dit artikel direct.

Waar moet je op letten bij een puppy aanschaffen?
Was je mij kwijt?

Waar moet je een puppy kopen?

Het fokken van puppy’s dient in Nederland conform de richtlijnen te gebeuren. Deze richtlijnen zijn behoorlijk streng en zijn volledig in het belang van de honden.

Als een puppy op een verkeerde manier gefokt wordt, heeft de hond daar zijn hele leven last van. Daarnaast is de kans groot dat hij al op jonge leeftijd komt te overlijden. Het op de juiste manier fokken van de honden is onwijs belangrijk.

Als je een puppy aan gaat schaffen, is het daarom onwijs belangrijk om deze pup bij de juiste persoon aan te schaffen. Hierbij heb je grofweg twee keuzes:

  • Je haalt een puppy uit een geregistreerd dierenasiel
  • Je haalt een puppy bij een geregistreerde fokkers.

Deze twee soorten ‘bedrijven’ dienen zich aan alle richtlijnen te houden. Hierdoor ben je eigenlijk verzekerd van een gezonde pup.

Ons advies is om een puppy nooit via een duister kanaal of een duistere partij aan te schaffen. Je weet dan nooit wat je in huis haalt.

De kans is aanwezig dat je een ongezonde puppy in huis haalt. Je geeft hier je geld aan uit, terwijl de levensverwachting van dergelijke honden niet al te lang is. Bovenal is het onwijs zielig dat deze puppy’s op de verkeerde manier gefokt zijn.

Koop daarom altijd je pup bij een geregistreerde partij, zodat we hopelijk op den duur de illegale fokkers een halt toe kunnen roepen.

Waar moet je op letten bij een puppy aanschaffen?
puppy rennen in gras

De manier van fokken

Ga je binnenkort bij een nest van puppy’s kijken? Dan is dat een uitgelezen mogelijkheid om nader naar de fokker te kijken. Tijdens een bezoek aan de fokkerij kan je op verschillende facetten letten.

Allereerst is het aan te raden om goed naar het aantal nestjes bij de fokkerij te kijken. Heeft de fokkerij meerdere nestjes van pasgeboren puppy’s? Dan is dat eigenlijk direct een rode vlag.

Het fokken van een nest vol met puppy’s kost namelijk onwijs veel aandacht en tijd. Het is dus nagenoeg onmogelijk om meerdere (grote) nesten van puppy’s tegelijkertijd te fokken.

Daarnaast is het ook aan te raden om naar de algehele omstandigheden te kijken.

  • Is de leefomgeving schoon?
  • Zijn alle benodigde faciliteiten aanwezig?
  • En is de moederhond ook nog aanwezig?

Dat laatste is onwijs belangrijk voor alle puppy’s. In de eerste levensjaren is de pup namelijk onwijs aanhankelijk richting de moeder toe.

Bovendien is de moederhond degene die de eerste gedragsregels aan de pup leert. Voor elke pup is het dus onwijs belangrijk dat hij in de nabijheid van zijn moeder op kan groeien.

Tot slot is het aan te raden om naar het gedrag van de fokker te kijken. Wil de fokker zo snel mogelijk geld verdienen? Of is hij echt begaan met het lot van de puppy’s?

Waar moet je op letten bij een puppy aanschaffen?
Vindt je mij schattig?

Als dat laatste het geval is, merk je dat onder meer aan de vragen die de fokker aan jou stelt. Als hij/zij oprecht benieuwd is naar bijvoorbeeld jouw thuissituatie en jouw eerdere ervaringen met honden, is dat een goed teken.

Voor een fokker is het namelijk onwijs belangrijk dat de puppy’s op de juiste plek terechtkomen. Althans; als de fokker zelf ook liefde voor de puppy’s heeft.

Het gedrag

Bij het bekijken van een nest met puppy’s is het verstandig om naar het gedrag van de honden te kijken. Kijk bijvoorbeeld hoe de honden op geluid reageren.

Let daarbij ook op hoe de honden op bijvoorbeeld aanrakingen en het bezoek reageren. Dergelijke reacties zeggen veel over het gedrag van het puppy. Dat geldt zowel voor het heden als voor de toekomst.

Indien een pup al direct angstig gedrag gaat vertonen, is de kans groot dat hij dit de rest van zijn leven blijft doen.

Waar moet je op letten bij een puppy aanschaffen?
Honden aan het rennen

Een jonge pup hoort speels te zijn, hoort naar je toe te komen en hoort bijvoorbeeld even in je vinger te bijten. Dat zijn gedragskenmerken die horen bij een gezonde jonge pup.

Op basis van het gedrag kan je dus ook al een hoop te weten komen over de puppy’s. Bovendien kan je op deze manier bepalen naar welke pup uit het nest jouw keuze gaat. Ga je bijvoorbeeld voor de meest brutale?

Of heb je het liefst de puppy die zich toch ietwat op de achtergrond houdt? De eerste indruk is in dit geval eigenlijk de belangrijkste. Probeer dus vooral ook voor jezelf te bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat.

De gezondheid

Indien je een puppy bij een geregistreerde fokker aan gaat schaffen, mag je verwachten dat de gezondheid in orde is. Gelukkig zijn er meerdere ‘maatstaven’ waar je dit aan kunt herleiden.

Kijk allereerst of de puppy gechipt is en of de puppy geregistreerd staat. De registratie hoort daarbij op naam van de verkoper te staan; dat is immers het bewijs dat de verkoper ook de ‘eigenaar’ van de puppy is.

Daarnaast is het ook verstandig om op het inentingsbewijs te letten. Bestaat dit bewijs überhaupt? En zo ja; welke inentingen heeft de puppy reeds gehad? Deze inentingen zijn onwijs belangrijk voor de algehele gezondheid van de hond.

Ook is het raadzaam om naar de papieren van de ouders van de puppy’s te kijken. Zien deze papieren er legitiem uit? Komen er erfelijke aandoeningen bij de ouders voor?

Ook dergelijke vragen zijn onwijs belangrijk bij het aanschaffen van een puppy. De antwoorden op deze vragen moet een geregistreerde fokker zo bij de hand hebben.

Verder is het aan te raden om goed naar de nationaliteit van de puppy te kijken. Op basis daarvan kan je er achter komen of de pup daadwerkelijk in Nederland gefokt is.

Waar moet je op letten bij een puppy aanschaffen?
Jaja, ik ben Nederlander en kom uit Luttenberg:)

Het komt namelijk wel eens voor dat puppy’s in andere landen, bijvoorbeeld in Oost-Europa, gefokt worden. Deze puppy’s worden vervolgens naar Nederland gehaald.

Het is geen verrassingen dat dergelijke honden vaak via onbetrouwbare handelaren in ons land terechtkomen. Let dus altijd goed op de combinatie van het inentingsbewijs en de nationaliteit van de pup.

Tot slot willen we je aanraden om goed naar de algehele conditie van de puppy te kijken. Loopt en beweegt hij vrijuit? Ziet zijn vacht er goed uit? Kijkt hij helder uit zijn ogen?

In veel gevallen kan je in één oogopslag zien dat er iets niet klopt met een puppy. Observeer daarom goed zijn gedrag en probeer op die manier te achterhalen of hij volledig gezond is.

Het prijskaartje

Het klinkt misschien wat cru, maar uiteindelijk is een hond in eerste instantie een product. Je moet de fokker namelijk betalen om de hond mee naar huis te kunnen nemen.

Ons advies is om altijd goed navraag te doen over het prijskaartje van de pup. Daarbij willen we je adviseren om je niet blind te staren op de aanschafprijs.

Puppy’s die op de juiste manier gefokt zijn, hebben onwijs veel aandacht en tijd gekregen. Het is niet meer dan normaal dat je hier een passende beloning voor gaat betalen.

Je moet dus zeker rekening houden met enkele honderden euro’s voor de aanschaf van een pup. Bij het betalen van dit bedrag weet je in ieder geval dat je een goede aankoop doet, indien je op alle bovenstaande punten gelet op.

Voordat je de pup daadwerkelijk aan gaat schaffen, is het nog aan te raden om alle afspraken met de fokker door te nemen. Spreek bijvoorbeeld af of de hond nog een bepaalde inenting krijgt en neem ook het gehele koopcontract door.

Met dit koopcontract wordt eigenlijk de deal beklonken. Mocht er onverhoopt iets niet ‘goed’ aan het hondje zijn, kan dit contract uitkomst bieden bij een eventuele discussie.

Besluit

Al met al moet je op behoorlijk veel zaken letten. Onder aan de streep is het ook een kwestie van logisch nadenken en het gezonde verstand gebruiken.

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook. Spreekt de fokker met veel liefde over de puppy’s? Dan is dat een goed teken. Is de ruimte waarin de puppy’s leven vies en vochtig?

Dan is dat een slecht teken. Luister altijd naar je eerste ingeving en durf de keuzes voor jezelf te maken. De aanschaf van een puppy is tenslotte geen dagelijkse aankoop die je gaat doen. Verdiep je dus goed in de puppy en bereid je aankoop tot in detail voor.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie