Mijn hond eet stenen; hoe leer ik dat af?

Je zal er vast van geschrokken zijn wanneer je ziet dat jouw hond stenen opeet. Dat kan ik me goed voorstellen. Het is ook iets wat niet helemaal normaal is bij een hond. Dat een hond stenen eet, kan komen door verschillende factoren.

Bij pups is het bijvoorbeeld normaal dat ze de wereld willen verkennen en daarom alles in hun bek willen stoppen. Maar soms kan er ook iets heel anders achter steken.

Je wil natuurlijk voorkomen dat jouw hond iets ergs overkomt als gevolg van het eten van stenen. Stenen eten kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren die je ten alle tijden wil voorkomen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen waardoor je dit kan voorkomen en het kan afleren bij jouw hond. In dit artikel geef ik je informatie over waarom een hond stenen eet, wat erachter kan steken en wat je eraan kan doen om het af te leren.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom eet een hond stenen?

Wanneer een pup stenen eet, komt dit vaak door de nieuwsgierigheid. Je hebt vast weleens gemerkt dat pups graag van alles uitproberen uit onwetendheid. Maar wanneer een oudere hond stenen eet, is dit geen normaal gedrag.

In dit geval kan het zijn dat er een gedragsstoornis achter zit die door verschillende factoren veroorzaakt is. Zo kan het zijn dat de hond zich heel erg verveelt of dat hij niet voldoende wordt uitgedaagd tijdens het spelen.

Vooral bij honden die vaak alleen worden gelaten in een bench, kan het eten van stenen vaker voorkomen. In dat geval eet een hond niet alleen stenen, maar bijt hij ook graag op andere voorwerpen.

Naast de punten die hierboven genoemd zijn, zoals verveling en niet genoeg uitdaging, kan er nog iets achter het stenen eten steken. Namelijk het ‘pica syndroom’. Dit is een vrij ernstige eetstoornis bij honden.

Mijn hond eet stenen; hoe leer ik dat af?
Voorkom dat je hond stenen gaat eten!

Dit syndroom houdt in dat een hond de neiging heeft om van alles te eten, waaronder dus stenen. Naast stenen kunnen dit ook andere dingen zijn zoals sokken, schuim en andere dingen die niet eetbaar zijn.

Wanneer jouw hond stenen eet, is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen. Er bestaan namelijk medicijnen speciaal voor het pica syndroom. Totdat het probleem is opgelost, mag je je hond niet uit het oog verliezen.

Is stenen eten gevaarlijk voor een hond?

Ja, dat is het zeker. Wanneer jouw hond stenen eet, mag je daar nooit laks mee om gaan. Doordat er in stenen onverteerbare stoffen zitten, kan jouw hond dit nooit goed verteren en kan het gevaarlijk voor zijn gezondheid worden. Hoe gevaarlijk het is, hangt af van de grootte van de steen.

Natuurlijk zijn stenen niet giftig. Wel kan een steen vast blijven zitten in het spijsverteringskanaal van de hond en kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Kleine steentjes kunnen prima door het darmkanaal, via de ontlasting het lichaam uit.

Maar bij grote stenen is dit een ander verhaal. Deze kunnen blijven steken en bijvoorbeeld de slokdarm verstoppen. In dit geval is een operatie noodzakelijk om de steen te kunnen verwijderen.

Zelfs wanneer jouw hond de stenen niet doorslikt en er dus alleen maar op kauwt, kan dit gevaar opleveren. Je moet je eens indenken hoe hard een steen is. Door erop te kauwen kunnen de tanden van de hond afbreken.

Heeft ondervoeding ermee te maken?

Ondervoeding kan zeker een oorzaak zijn van stenen eten bij honden. Het kan namelijk zo zijn dat jouw hond bepaalde voedingsstoffen mist, waar hij op een andere manier aan probeert te komen.

Het kan ook zo zijn dat jouw hond stenen eet om dat hij simpelweg niet genoeg te eten krijgt en honger heeft. Hoewel dit zelden voorkomt, is het toch verstandig te kijken naar het eetpatroon van jouw hond en erachter probeert te komen of hij wel genoeg binnenkrijgt.

Hoe laat je je hond stoppen met stenen eten?

Het belangrijkste dat je moet weten: straffen heeft geen enkele zin. Honden leggen geen of nauwelijks een verband tussen hun gedrag en de straf die ze daarvoor krijgen. Vaak probeert hij jouw aandacht te trekken en wanneer je hem straft krijgt hij zijn zin.

Mijn hond eet stenen; hoe leer ik dat af?
Lekker kauwen is ook goed voor de tanden

Een van de dingen die je kan doen om het stenen eten af te leren, is om een hard geluid te maken die hem laat schrikken wanneer hij een steen wil eten. Ook zou je kauwspeeltjes kunnen aanschaffen.

Door de kauwspeeltjes voorkom je dat jouw hond zich gaat vervelen en lekker bezig blijft op deze manier. Maak daarnaast genoeg tijd vrij om lekker te wandelen en te spelen met je hond.

Naast meer beweging en kauwspeeltjes, is een muilkorf een veelgebruikte en effectieve manier om het eten van stenen af te leren. Een muilkorf is een soort kapje dat over de bek van de hond bevestigd wordt.

Omdat de muilkorf over de bek van de hond zit, voorkomt het dat de hond stenen van de grond raapt en opeet. Er zijn verschillende muilkorven beschikbaar. Lees hieronder verder voor de beste muilkorven.

De top 3 beste muilkorven

Een muilkorf is dus een goede manier om het stenen eten af te leren. Het is geheel pijnloos en effectief. Er zijn veel muilkorven voor honden beschikbaar. Ik neem je hieronder mee in de top 3.

1. Beeztees Comfort Muilband

Deze muilband staat met stipt op de eerste plaats. Waarom ik voor deze muilband ben gegaan, is omdat hij wat vriendelijker oogt dan een muilkorf. De muilband is niet hetzelfde als een muilkorf.

Waar bij een muilkorf een kapje over de bek zit, schuif je deze muilband als een band over de hele snuit heen. Zo blijft de bek gesloten en is het onmogelijk om steentjes van de straat te rapen.

De muilband is zwart en gemaakt van zacht materiaal, zodat jouw hond er geen last van heeft. Want dat is niet de bedoeling natuurlijk. Naast dat hij voorkomt dat je hond steentjes opraapt, voorkomt hij ook dat je hond overmatig gaat blaffen. De muilband is beschikbaar in verschillende maten:

  • S
  • M
  • L
  • XL
  • XXL

De muilband is geschikt voor ieder hondenras, doordat hij in verschillende maten verkrijgbaar is. Ook is de muilband te verstellen in maat. Hij kan dus van puppy tot senior hond mee.

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

2. Baskerville Ultra Muzzle

Deze Baskerville Ultra Muzzle is ontworpen voor maximale veiligheid en comfort voor jouw hond. Het materiaal is duurzaam, buigzaam en zacht. Bij de muilkorf zit een veiligheidsband, die ervoor zorgt dat de muilkorf goed op zijn plek blijft zitten.

Ook kan de muilkorf aan de normale halsband bevestigd worden, wel zo handig. Met deze muilkorf is het mogelijk om snacks te geven als bijvoorbeeld een beloning.

De hond kan door deze muilkorf goed ademen en zal niet te strak zitten. Ook deze muilkorf is verkrijgbaar in verschillende maten:

  • XS
  • S
  • M
  • XL
  • XXL

Deze muilkorf is vooral geschikt voor een Golden Retriever of Boxer en is verkrijgbaar in de kleur zwart.

[affiliate_products product_number=”2″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

3. KARLIE Halsband Muilkorf kunststof

Als laatste deze muilkorf die speciaal gemaakt is voor molossers en rottweilers. Hij is gemaakt van kunststof en heeft leren riemen waarmee je hem bevestigd.

Naast dat je met deze muilkorf voorkomt dat je hond stenen gaat eten, is het voor deze hondenrassen verplicht om een muilkorf te dragen bij een bezoek aan de dierenarts of in het openbaar vervoer.

Deze muilkorf is daar zeer geschikt voor. De muilkorf is verstelbaar en is in de neus gevoerd met vilt. Wel zo comfortabel.

[affiliate_products product_number=”3″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Wat moet je doen wanneer je hond toch stenen gegeten heeft?

In een onbewaakt moment kan dit per ongeluk gebeuren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer dit het geval is, is het heel erg belangrijk om je hond goed in de gaten te houden.

Wanneer je iets verdachts ziet of er gebeurt iets onverwachts, raad ik je aan direct naar de dierenarts te gaan. Het kan gebeuren dat de steen vast zit in de slokdarm of verteringssysteem.

Mogelijke symptomen die wijzen op gevaar zijn onder andere; braken, vermoeidheid, een opgeblazen buik of het uitblijven van de ontlasting. Raadpleeg ook bij deze symptomen altijd de dierenarts.

Conclusie

Je bent nu aan het einde gekomen van dit artikel. Je zal als baasje vast schrikken wanneer je merkt dat jouw hond stenen eet of heeft gegeten. Bij pups kan dit een redelijk normaal voorval zijn. Puppy’s zijn immers erg jong en onwetend.

Ze ontdekken graag de wereld om zich heen. Bij een oudere hond kan dit echter veel problematischer zijn of worden. Vaak steekt er ook iets achter zoals ondervoeding of het pica syndroom.

Mijn hond eet stenen; hoe leer ik dat af?
Schattig heh:)

Stenen eten is bij honden niet iets wat normaal is of normaal moet worden. Het eten van stenen kan onschuldig zijn, maar kan ook uitlopen op gevaarlijke situaties.

Met name bij grote stenen is de kans aanwezig dat deze blijven steken in het verteringssysteem of de slokdarm. Ook wanneer honden de stenen niet doorslikken en er alleen maar op kauwen, bestaat de kans dat de tanden afbreken. Kortom; stenen eten wil je afleren.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan proberen om het stenen eten af te leren. Zo bestaan er muilkorven die het voor de hond onmogelijk maken stenen van de grond te rapen.

Zo kan jij jouw hond met een gerust hart uitlaten of in de tuin laten lopen, zonder het risico dat hij een steen inslikt.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie