Huis schoonhouden met een hond in huis? Praktische tips!

Leef jij in huis samen met je viervoeter? Dan is dat natuurlijk heel gezellig. Maar met het houden van huisdieren komt ook de nodige troep in huis. Denk hierbij aan door het huis slingerende hondenspeeltjes, een complete zandbak en ontzettend veel hondenharen.

Als je een hond in huis hebt, weet je maar al te goed hoe het er soms aan toe kan gaan. Het is behoorlijk lastig om je huis netjes te houden. Met dit blogbericht, wordt het voor jou een stuk makkelijker om je huis schoon te houden.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Hoe blijft je huis schoon met een hond in huis?

Een van de grootste problemen die veel voorkomen als je een hond in huis hebt is hondenhaar. Sommige honden haren een stuk erger dan andere honden, maar je hebt er eigenlijk altijd wel last van. Om er direct voor te zorgen dat jij minder last hebt van hondenharen, kun je een aantal dingen doen.

Je hond regelmatig kammen/borstelen

Een van de eerste dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond niet meer zoveel haart is door je hond regelmatig te kammen, borstelen of in sommige gevallen te plukken. Alleen door dit te doen beperk je het haar uitval al flink.

Huis schoonhouden met een hond in huis? Praktische tips!
Kam of borstel je hond regelmatig

Borstelen of kammen

Ben je van plan om je hond te borstelen of te kammen? Dan heb je daarvoor natuurlijk een hondenborstel of kam nodig.

  • Een van de beste borstels voor honden is te koop bij bol.com. Dat is namelijk de Livin-Giviñ hondenborstel. Deze borstel krijgt vrijwel alleen maar goede recensies.
[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Om ervoor te zorgen dat het voldoende effectief blijft, is het raadzaam om minimaal 1 keer per week je hond goed door te borstelen. Daarnaast is ook het kammen van je hond vaak zeer effectief. Met een kam werkt vaak net even wat beter dan een hondenborstel. Dat komt omdat je met een kam vaak ook het ondervacht mee kunt pakken. Daarnaast zorgt een hondenkam ervoor dat je hond minder last krijgt van haar uitval en is een hondenkam ook uiterst geschikt om klitten te verwijderen. Zo blijft de vacht van je hond mooi.

Anti-haaruitval shampoo

Hoewel je met kammen en borstelen al een groot verschil maakt, is het ook nog mogelijk om voor je hond een speciale hondenshampoo aan te schaffen. Deze shampoo is er om haaruitval bij je hond te verminderen. Een van de beste anti-haaruitval shampoos kun je kopen bij Medpets.

Huis schoonhouden met een hond in huis? Praktische tips!
Hond wassen met speciale hondenshampoo
[affiliate_products product_number=”2″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Deze shampoo heet de Francodex dermo cosmetci Anti-hairloss shampoo. Wel is het belangrijk om te weten dat deze methode niet bewezen is en dat er dus geen garantie is dat het werkt. Je bent dus beter af door je hond wat vaker te borstelen of kammen.

Hoe goed jij ook probeert om haaruitval te voorkomen bij je hond, helemaal haar vrij zal je huis nooit worden. Daarom is het naast het goed verzorgen van je hond, ook belangrijk dat jij je huis goed schoonhoudt. Hoewel er niets boven ouderwets stofzuigen gaat, zijn er behoorlijk wat mooie technische snufjes uitgevonden die jou het schoonmaak werk een stuk makkelijker maken.

De Robotstofzuiger

Een van de beste uitvindingen in mijn ogen. Sinds we een robotstofzuiger in huis hebben, hebben we direct al veel minder last van hondenharen in huis. Ook ligt er een stuk minder zand op de grond dat normaal blijft liggen. Honden nemen nou eenmaal veel troep mee naar binnen. Hoewel normaal stofzuigen ééns per dag met een normale stofzuiger ook prima werkt, biedt de robotstofzuiger voor veel honden eigenaren een uitkomst.

Er zijn zelfs robotstofzuigers die zeer geschikt zijn om hondenharen op te vangen. Daarnaast scheelt het je enorm veel tijd in schoonmaak. Een van de robotstofzuigers die hondenharen perfect opzuigt en die wij daarom als beste hebben getest is de iRobot® Roomba® i7+ – i7556. Ja oke, deze is iets duurder als de concurrentie maar meer het geld waard voor jaren lang huisdierharen vrij!

[affiliate_products product_number=”3″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Hierboven genoemd is echt een perfect apparaat, maar mocht je het geld er niet voor over hebben of niet kunnen betalen dan is er een goed alternatief, namelijk de Neato Botvac D7 Connected – Robotstofzuiger.

Pluizenroller

Een ander middel dat je echt in huis moet hebben als je een hond hebt is de pluizenroller. Voordat je de deur uitgaat, is het altijd handig om eerst goed je kleding te bekijken, de kans bestaat namelijk dat jouw kleding helemaal onder haar zit. Het is dan een goed idee om eerst met de pluizenroller over je kleding te gaan, zodat je daarmee het meeste hondenhaar van je kleding verwijderd.

Rubberen bezem

Huis schoonhouden met een hond in huis? Praktische tips!
Hondenhaar is erg fijn haar en moeilijk te verwijderen

Ben je niet van plan om een robotstofzuiger aan te schaffen, maar houd je wel van een schone vloer? Dan is het ook een idee om een rubberen bezem in huis te halen. Met een rubberen bezem is het heel gemakkelijk om hondenharen op de grond bij elkaar te vegen. Zo zie je ook vaak dat kapperszaken een rubberen bezem gebruiken om haren bij elkaar te vegen.

Hondenharen op meubels

Veel mensen vinden het helemaal niet prettig als de hond op de bank ligt, maar honden zijn volwaardige familieleden die net als mensen een plekje op de bank mogen bemachtigen. Hoewel je het lang niet altijd ziet, stapelen hondenharen zich snel op. Vooral bij een stoffen bank. Het is daarom ook belangrijk om met regelmaat de bank schoon te maken.

Je wil natuurlijk niet dat als je een keer op de bank gaat zitten, direct je hele kleding behaard is. Om daarvoor te zorgen is het verstandig om met regelmaat de bank te stofzuigen. Dit kun je natuurlijk doen met een normale stofzuiger, maar zelf ben ik groot fan van de Dyson V15 Detect Absoluter. Deze stofzuiger is namelijk speciaal ontwikkeld voor mensen met huisdieren in huis.

Inderdaad het prijskaartje is behoorlijk fors maar als je ziet wat je daarvoor terugkrijgt met het geweldige apparaat. Wat als eerste al heel makkelijk is, dat het snoerloos is zodat je ook de auto makkelijk stofzuigt.

Door de grote zuigkracht is dit een makkelijk karweitje om je auto hondenhaar vrij te krijgen. De grote zuigkracht is te danken aan de krachtige accu van de Dyson die 30min op grote kracht kan zuigen. Tevens is het apparaat geschikt voor alle vloer typen in huis, en is het makkelijk ook te gebruiken als kruimeldief! Deze Dyson is ontwikkeld voor het grondig reinigen van dierenharen.

[affiliate_products product_number=”4″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Deken op de bank?

Een andere methode om ervoor te zorgen dat niet alle meubels volledig onder haar komen te zitten is door een hondendeken op de bank te leggen. Zo kan je hond wel gewoon op de bank, maar zit niet direct de hele bank eronder.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de deken met regelmaat gewassen wordt, anders trekken nare geuren niet alleen in de deken, maar zonder dat je het doorhebt ook in de bank.

Wat ik echt een aanrader vindt is een zogenaamde washbag, dat is kort gezegd een grote zak waar alle spullen van je huisdieren in kunnen die wasbaar zijn en vervolgens zo de wasmachine in kan. Zo krijg je geen huisdierharen in je wasmachine of wasdroger!

Creëer een eigen plekje voor je hond

Je zou denken dat een hond het heerlijk vindt om op de bank te liggen, maar de meeste honden vinden het nog fijner als ze een eigen plekje hebben. Dit kun je makkelijk verzorgen door een goede stevige hondenmand of hondenbank aan te schaffen.

Huis schoonhouden met een hond in huis? Praktische tips!
Je hond komt tot rust als die een eigen plekje heeft
[affiliate_products product_number=”5″ style=”list” image_size=”small” order_by=”stock”]
[/affiliate_products]

Ook hierbij is het wel belangrijk dat je het plekje schoon houdt, dit vindt ook een hond prettig. Daarnaast zorgt het schoonhouden ervan ook dat het vuil niet door het hele huis verspreidt.

Huis ventileren

Naast hondenharen is het ook belangrijk om je huis met regelmaat te ventileren. Hoewel honden vaak niet heel erg stinken, kan het zijn dat mensen die zelf geen huisdieren hebben dat wel vinden. Sommige honden nemen behoorlijk vieze geurtjes met zich mee en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het altijd belangrijk om je huis elke dag een paar uurtjes te ventileren. Dit kun je simpelweg doen door het raam of ventilatieroosters open te zetten.

Conclusie

Het hebben van een hond in huis, brengt ook de nodige schoonmaak met zich mee. Toch is het allemaal best goed te doen en kun je de meeste problemen met hondenharen makkelijk oplossen. Het enige dat je hoeft te doen is de hond met regelmaat te kammen of borstelen. Dit scheelt echt al heel veel. Verder is het slechts een kwestie van goed blijven schoonmaken en met regelmaat de troep van je hond op te ruimen. Het is altijd een vervelende klus, maar het hoort er nou eenmaal bij.

Bonustip

Sommige honden haren in het voorjaar ontzettend erg omdat ze zich dan ontdoen van de wintervacht. Het is dan een goed idee om je hond te scheren met een hondentondeuse. Zo heb je direct al veel minder last van uitvallend haar. Doe daarom extra je best als het gaat om de verzorging van de vacht van je hond. Dan heb je over het algemeen weinig last met uitvallend hondenhaar.

Zijn er periodes waar je hond ontzettend veel haart? Dan is er ook nog de mogelijkheid om je hond een “jas” aan te trekken. Dit is een kledingstuk dat ervoor zorgt dat de hond minder haar verspreid door het huis. Wel is het belangrijk om te weten dat de meeste honden dit niet zo prettig vinden.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie