Hoe vaak moet een puppy naar buiten?

Wat is voor jou de reden geweest om een puppy in huis te halen? Vind je het heerlijk om altijd gezelschap van een hond te hebben? Of vind je het heerlijk om regelmatig naar buiten te gaan om samen met je hond een rondje te lopen?

Uit ervaring weten wij dat veel baasjes voor de laatste genoemde reden voor een hond kiezen. Een hond zorgt simpelweg voor de benodigde beweging, aangezien hij zijn plasjes moet doen.

Bovendien is het voor de gezondheid van een hond onwijs goed als hij voldoende beweegt. Daarmee voorkom je overgewicht, terwijl de spieren en gewrichten van de hond ook in perfecte conditie blijven.

Het wandelen met een hond is dus onwijs belangrijk. Dat is niet alleen het geval als je hond al enkele jaren oud is, maar ook tijdens de eerste weken/maanden van zijn leven.

Sterker nog; op dat moment is het van nóg groter belang om je puppy voldoende uit te laten. Je wilt immers niet dat hij zijn behoefte in jouw huis gaat doen.

Iets waar je in het begin wel rekening mee moet houden, aangezien een puppy nog niet zindelijk is.

Het is een jong wezen en jonge wezens hebben een hoop te leren. Je moet dus je hond gaan leren om hen zindelijk te maken. Hoe doe je dat? Daar zijn verschillende technieken en hulpmiddelen voor.

Onder aan de streep draait het er in ieder geval om dat je jouw puppy op de juiste momenten mee naar buiten neemt. Buiten is namelijk de plek voor jouw hond waar hij kan plassen en kan poepen.

Maar, hoe vaak moet een puppy dan exact naar buiten? Op die vraag geven wij in dit artikel een uitgebreid antwoord. We bespreken wat het beste wandelschema voor een puppy is en waar je zoal rekening mee moet houden.

Waarom is het uitlaten van een puppy zo belangrijk?

Het uitlaten van een puppy is om meerdere redenen onwijs belangrijk. Allereerst is het mogelijk om hem buitenshuis zindelijk te gaan maken. Als je jonge hond bij jou in huis komt, moet hij wennen aan de nieuwe omgeving.

Hij moet er bovendien nog aan gaan wennen dat hij buiten zijn behoefte moet gaan doen. In eerste instantie gaat hij daarom binnen plassen en poepen.

Door hem regelmatig mee naar buiten te nemen, kan je hem aanleren dat dát de plek is om zijn plasjes te gaan doen.

Daarnaast is het voor de ontwikkeling van een pup ook goed dat hij buiten komt. Hij komt daardoor in beweging, hij komt in contact met andere honden en je kunt op straat de commando’s aan gaan leren. Het uitlaten van een puppy is dus om meerdere redenen absoluut belangrijk.

Hoe vaak moet een puppy naar buiten?
Hondencursus

Voor veel baasjes van een puppy draait het in eerste instantie met name om de zindelijkheid. Het is logischerwijs niet prettig als je puppy in huis plast of poept.

Om dat te voorkomen, is het zaak om je puppy regelmatig mee naar buiten te nemen. Hieronder vertellen we je graag welk schema je daar het beste voor aan kunt houden.

Wandelschema voor een puppy

Allereerst is het goed om te weten dat het lichaam van een puppy nog in volle groei is. Doordat het lichaam nog in volle groei is, zijn lange wandelingen nog niet aan te raden.

De lange wandelingen vormen een te grote belasting voor de gewrichten van de pup, waardoor hij mogelijkerwijs zelfs last van chronische klachten gaat krijgen. Zorg er daarom voor dat je niet te lang met je puppy gaat wandelen.

Verder is het aan te raden om je puppy overdag goed te observeren. Merk je dat hij in huis aan het ronddwalen is? Of loopt hij naar de plek in huis toe waar hij regelmatig een plasje doet?

Pak hem dan direct op en neem hem mee naar buiten. Op die manier kan je hem aanleren dat hij niet binnen zijn plasjes mag doen.

Hoe vaak moet een puppy naar buiten?
Hondencursus met mijn jack

In de eerste nachten is het daarnaast aan te raden om je wekker te zetten. Ook ’s nachts moet je puppy namelijk plassen.

Zet daarom ’s nachts je wekker, loop naar je puppy toe, neem hem mee naar buiten en laat hem zijn plasje(s) doen.

Als je puppy eenmaal zindelijk is, kan je een gericht wandelschema aan gaan houden. Het advies is hierbij om de verschillende wandelingen over de dag te verspreiden.

Zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen, is het ook van belang om de wandelingen kort te houden.

Om dit verder te verduidelijken, hebben we hieronder meerdere wandelschema’s opgesteld. Bekijk het wandelschema passend bij de leeftijd van jouw puppy en pas dat schema direct in de praktijk toe.

Puppy van 2 tot 8 maanden oud:

Honden met een dergelijke leeftijd kan je 4 tot 5 keer per dag uitlaten. Het advies hierbij is om in eerste instantie nooit langer dan 10 minuten per wandeling te lopen.

Gaandeweg deze eerste maanden kan je de duur van de wandelingen beetje voor beetje uitbreiden.

Merk je tijdens het wandelen dat je puppy moe begint te raken? Ga dan direct naar huis en kort de volgende wandelingen iets in. De uitputting is een duidelijk signaal dat de wandeling nog iets te ver voor jouw puppy is.

Puppy van 9 tot 12 maanden oud:

Als je puppy rond de 9 maanden oud is, kan je het wandelprogramma aan gaan passen. Rond deze leeftijd zijn de meeste hondenrassen namelijk al tot 90% gegroeid.

Je kunt vanaf deze periode de frequentie aanpassen naar 3 of 4 keer per dag, waarbij je wel langere wandelingen gaat maken.

Hoe vaak moet een puppy naar buiten?
Hoe vaak moet een puppy naar buiten?

Bovendien kan je vanaf deze leeftijd gaan variëren met de wandelingen. Je kunt korte wandelingen met lange wandelingen combineren en je kunt je hond bijvoorbeeld naast je fiets mee laten rennen.

Als het goed is, reageert je hond vanaf ongeveer deze leeftijd ook perfect op alle commando’s. Je kunt hem daardoor ook los laten lopen tijdens de wandelingen.

Vanaf 1 jaar oud:

Als je hond 1 jaar oud is, is hij eigenlijk geen echte puppy meer. Vanaf dat moment hoef je ook minder rekening te houden met mogelijke overbelasting en dergelijke.

Vanaf deze leeftijd kan je ook gaan starten met sportieve activiteiten met je hond. Zo is het heerlijk om samen een stuk te gaan joggen.

Waar moet je rekening mee houden?

Het wandelen met een puppy kent de nodige aandachtspunten. Je wilt namelijk dat je puppy voldoende in beweging komt, maar je wilt niet voor overbelasting zorgen.

Bovendien wil je voorkomen dat je hond in huis gaat plassen, waardoor het uitlaten ook een belangrijke rol speelt in het proces om zindelijk te worden.

Ons advies is om het wandelschema ook aan te passen op de behoeften van jouw hond. Sommige hondenrassen hebben meer behoefte aan beweging dan andere hondenrassen.

Onder meer de afmetingen van het hondenras spelen hier een belangrijke rol bij; met een grotere hond kan je immers grotere afstanden afleggen dan met een kleinere hond.

Verder is het van belang dat je de beschikking over de juiste hulpmiddelen hebt. Zorg voor een comfortabele halsband, voor een comfortabele riem en voor lekkere hondensnoepjes.

Tijdens het uitlaten van je puppy kan je hem namelijk ook perfect gaan trainen. Je kunt hem leren om bij een stoep te gaan zitten en te wachten, maar je kunt hem ook leren om naar je toe te komen als je een bepaald woord roept.

Het aanleren van commando’s gaat tijdens het wandelen perfect in combinatie met heerlijke hondenkoekjes. Het is namelijk te allen tijde belangrijk om het goede gedrag van je puppy te belonen.

Los laten lopen

Is het aan te raden om je puppy op jonge leeftijd al los te laten lopen? Nee, dat is absoluut niet aan te raden. Enerzijds heeft een puppy nog last van jeugdigheid; je kunt daarom nog niet volledig op hem vertrouwen.

Hoe vaak moet een puppy naar buiten?
Hoe vaak moet een puppy naar buiten?

Je weet niet 100% zeker of hij daadwerkelijk naar je toe komt als je hem roept. Enerzijds heeft dit met zijn jeugdigheid te maken en anderzijds ook met de band die jullie hebben opgebouwd. Deze band is nog niet zo hecht als over een paar jaar.

Daarnaast is het om nog een reden niet aan te raden om een puppy op jonge leeftijd al los te laten lopen. Dit heeft te maken met de mogelijke overbelasting.

Je moet voorkomen dat je puppy op jonge leeftijd te lange wandelingen maakt, aangezien dat tot chronische klachten kan gaan leiden. Op het moment dat je puppy los loopt, heb je simpelweg geen invloed meer op de afstanden die hij gaat lopen/rennen.

Besluit

Zoals gezegd; het is onwijs belangrijk om een wandelschema aan te houden. Daarmee leer je namelijk dat je hond zijn plasje op moet houden tot een bepaald tijdstip.

Voor een puppy is consequentie al met al onwijs belangrijk; dat geldt niet alleen voor de regels, maar ook absoluut voor de manier waarop hij uitgelaten wordt.

Pas bovendien het wandelschema aan op je eigen voorkeuren én op de voorkeuren van jouw hond. Alleen op die manier kan je het perfecte wandelschema voor je pup én voor jezelf creëren.

Wil jij je puppy leren hoe hij zich goed moet gedragen, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Ga dan aan de slag met de online puppytraining die wij op onze website aanbieden. Ga naar de cursus pagina.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie