Hoe leer je een puppy het woord nee?

Bij het opvoeden van een puppy is het onwijs belangrijk om consequent te zijn. Door consequent de regels er op na te houden, kan je ervoor zorgen dat je hond al snel naar je gaat luisteren.

Om dat te bewerkstelligen, is het ook onwijs belangrijk om de juiste commando’s te gaan hanteren. Het advies hierbij? Hanteer korte commando’s die duidelijk uit je mond komen, zoals dat bij het woordje ‘nee’ het geval is.

Voor elke pup is het onwijs belangrijk dat hij duidelijk leert wat de regels zijn. Binnen deze regels kan hij vervolgens het juiste gedrag vertonen, waardoor jullie ook een hechte band op gaan bouwen.

Hij respecteert jou, jij respecteert hem en je genieten van jullie hechte band. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je eerst door de lastige eerste weken heen.

In de eerste weken is een puppy nog niet zindelijk en moet hij wennen aan een nieuwe omgeving. Hij weet nog niet precies wie zijn baasje is en wat de regels zijn. Juist daarom is het onwijs belangrijk om duidelijke regels op te stellen.

Hanteer deze regels vervolgens op een consequente wijze en gebruik daarbij de juiste commando’s. Iets wat absoluut aan te raden is, is het aanleren van het commando ‘nee’.

In dit artikel lees je meer over hoe je het woord ‘nee’ aan je puppy kunt leren. Je leest waarom dit woord zo belangrijk is én hoe je dit woord aan kunt leren. Zoals eerder gezegd; dit is één van de belangrijkste woorden c.q. commando’s die je aan je hond kunt leren.

Waarom is het woord ‘nee’ zo belangrijk?

Heb je enig idee waarom je het woord nee zo goed kunt gebruiken bij een puppy? Dit heeft onder meer te maken met het aantal letters van het woord.

Het woord nee kan je simpelweg op een hele snelle manier uitspreken, waardoor je zeer snel op je puppy kunt reageren.

Bovendien kan je het woord, door de twee laatste letters, heel duidelijk uitspreken. Het is daarom voor je puppy ook direct duidelijk wat er aan de hand is.

Bijkomend voordeel is dat je de intonatie van het woord aan kunt passen op de situatie. Wil je hem op een lieve manier toespreken?

Dat is mogelijk met het woordje ‘nee’. Wil je zeer streng overkomen? Dan is dat ook mogelijk met het woordje ‘nee’.

Hoe leer je een puppy het woord nee?
Kijk mij liggen dan

Al met al kan je het woordje nee in onwijs veel verschillende situaties bekijken. Bij het opvoeden van je puppy is het daarom één van de belangrijkste commando’s. Uiteraard kan je dit commando nog combineren met andere commando’s, zoals foei of stop.

Hoe kan je dit woordje aanleren?

Het mag duidelijk zijn dat het woord ‘nee’ van essentieel belang is tijdens de opvoeding van een puppy. Je geeft hiermee de duidelijke regels op een snelle en consequente wijze aan; iets waar alle puppy’s behoefte aan hebben.

Hoe leer je een puppy het woord nee?
Hoe leer je een puppy het woord nee?

Maar, hoe moet je dit nou het beste overbrengen op je hond? Of beter gezegd; hoe kan je aan jouw puppy leren wat het woordje nee betekent? Hier hebben wij meerdere interessante manieren voor. Hieronder laten we je graag nader kennis maken met deze manieren.

Manier 1

Geef je hond een klein hondensnoepje en laat hem vervolgens voor je op de grond zitten. Pak vervolgens nog een klein hondensnoepje, leg deze in je handpalm en maak van je hand een vuist.

Hoogstwaarschijnlijk gaat je puppy nu met zijn hoofd naar je hand toe, aan je hond likken of mogelijk zelfs blaffen. Het advies is hierbij om te wachten totdat het hoofd van je puppy een stukje naar achteren gaat.

Op dat moment ontstaat er meer ruimte tussen de neus van jouw puppy en jouw hond. Als die ruimte zich aan doet, is het tijd om het hondensnoepje aan je hond te geven.

Dat is de eerste stap die je hebt weten te zetten. Bij de volgende stap is het van belang dat je deze oefening keer op keer gaat herhalen. Dit doe je niet door zelf je hand weg te trekken, maar juist door je puppy te instrueren.

Gaat hij met zijn kop naar jouw hand toe? Dan zeg je ‘nee’. Dat gaat uiteindelijk voor jouw puppy het signaal worden dat hij iets doet wat niet mag. Als reactie hierop trekt hij zijn hoofd naar achteren en laat hij jouw hand met rust.

Dat is uiteindelijk wat je wilt; met het woordje ‘nee’ ga je immers aangeven dat je puppy iets niet mag doen.

Met deze oefening kan je behoorlijk snel aan je pup leren dat hij geduld moet hebben. Bovendien leer je hem hier mee dat het woordje ‘nee’ aangeeft dat hij iets doet wat niet naar jouw wens is.

Door hem vervolgens alsnog met het hondenkoekje te belonen, versterk je dat effect. Mede door het belonende karakter is dit een manier die bij veel puppy’s bijzonder efficiënt blijkt te zijn.

Manier 2:

Laat je hond op een bepaalde plek in je huis zitten. Laat hem een snoepje zien en loop vervolgens een stukje weg. Ga precies op een plek staan waarbij hij jou niet kan zijn.

Hij staat ongetwijfeld snel op en gaat op zoek naar jou en naar het snoepje. Als hij dat doet, zeg je nee. Je brengt hem terug naar de oorspronkelijke plek en herhaalt dit proces stap voor stap.

Door duidelijk ‘nee’ te communiceren en hem weer terug naar de oorspronkelijke plek te brengen, heeft hij al snel door dat dit niet het gewenste gedrag is.

Hoe leer je een puppy het woord nee?
Hoe leer je een puppy het woord nee?

Blijft hij uiteindelijk geruime tijd op de oorspronkelijke plek zitten? Wacht hij daarbij netjes op jouw sein? Dan is het de hoogste tijd om het snoepje aan hem te geven. Je beloont hem daarmee voor zijn goede gedrag.

Bij deze oefening is het wel onwijs belangrijk dat je hem duidelijk aangeeft dat zijn gedrag ‘nee’ is. Oftewel dat zijn gedrag ongewenst is, waardoor hij het woordje ‘nee’ gaat associëren met dingen die hij absoluut niet mag doen.

Welke manier is de beste?

Je hebt hierboven twee manieren kunnen vinden waar je jouw hond het commando nee mee aan kunt leren. Is één van deze twee manieren beter dan de andere variant? Nee, absoluut niet.

Het draait er maar net om wat jouw voorkeuren zijn. Ook kan je er voor kiezen om beide manieren met elkaar te combineren, zodat het mogelijkerwijs nog sneller duidelijk wordt voor jouw hond.

Het advies is verder om veel geduld uit te oefenen. Je moet je goed beseffen dat een puppy een jong wezen is en dus nog het nodige moet leren.

Vergelijk dat met een baby van enkele maanden/jaren uit; ook een baby moet onwijs veel dingen leren.

Aangezien een pup dit ook moet doen, kan je niet verwachten dat hij binnen één dag op de juiste manier op het woordje ‘nee’ reageert.

Binnen dit proces is het niet alleen belangrijk om veel geduld te tonen, maar ook om onwijs consequent te zijn. Gedurende de opvoeding van een puppy is dat eigenlijk het belangrijkste sleutelwoord.

Door consequent te zijn, laat je duidelijk merken wat de regels en grenzen voor jouw puppy zijn. Door deze regels consequent na te leven, ontstaat er simpelweg geen ruimte voor ruis of onduidelijkheid.

Het wordt daarmee niet alleen duidelijker voor jouw hond, maar ook voor jezelf. Het is daarmee namelijk een stuk makkelijker om een hechte band met je puppy op te gaan bouwen; hij gaat je namelijk echt als zijn baasje zien.

Puppy woord nee leren
Hoe leer je een puppy het woord nee?

Verder is het aan te raden dat iedereen binnen het huishouden op één lijn zit. Iedereen moet dus op dezelfde manier reageren en iedereen moet dezelfde regels naleven. Alleen op die manier kan je dit proces een stuk versnellen.

Bovendien wordt het daarmee een stuk duidelijker voor je puppy en laat je hem ook nooit meer twijfelen. Zoals gezegd; een pup is een jong wezen. Houd daar dus rekening mee.

Is het aanleren van commando’s noodzakelijk?

Over de noodzaak van het aanleren van commando’s bestaat wel eens onduidelijkheid. Sommige hondentrainers geven aan dat commando’s niet de juiste manier zijn om je hond te begeleiden.

Het is volgens hen beter om te communiceren in plaats van te commanderen. Andere zeggen daarentegen dat de commando’s voor zowel je pup als voor jezelf onwijs veel duidelijkheid scheppen.

Eigenlijk is er geen goed en geen fout aan te wijzen. Het belangrijkste is dat je jouw eigen stijl weet te kiezen. Binnen deze stijl is het vervolgens onwijs belangrijk dat je consequent bent.

Het belang van consequent zijn, is bij het opvoeden van een pup simpelweg niet te onderschatten. Wij willen daarom – nogmaals – benadrukken dat je te allen tijde super consequent moet zijn.

Hanteer continue dezelfde regels, beloon je hond continue op de juiste momenten en leer op die manier het woordje ‘nee’ relatief makkelijk aan.

Doordat dit woordje makkelijk over je lippen rolt, is het een prima commando tijdens de opvoeding van een puppy. We wensen je graag veel succes met het aanleren van dit commando én met de rest van de opvoeding!  

Wil jij er zeker van zijn dat jouw hond goed naar je luistert? Dan is het aan te raden om een puppycursus te volgen. Je kunt natuurlijk met je hond op puppycursus gaan, maar tegenwoordig kan het ook online. Bekijk hier een interessante puppycursus die je online kunt volgen.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie