Hoe bedelen af te leren bij je hond?

Hoe bedelen af te leren bij je hond?
Hond afleren te bedelen

Er zijn ontzettend veel honden die het doen: bedelen. Wellicht heeft jouw hond er ook een handje van om bij het minste of geringste te gaan bedelen. Hij weet jou altijd te vinden wanneer jij dat ene lekkere koekje pakt. Natuurlijk is het niet helemaal de bedoeling, jouw hond heeft zijn eigen eten. Zeker wanneer jij visite ontvangt en je hond bij de visite gaat bedelen, dan kan dat voor erg vervelende situaties gaan zorgen.

Het liefst wil je hem het bedelen af leren of zelfs voorkomen. Dat is zeker mogelijk! Benieuwd hoe je dat het beste kan gaan doen? Dat lees je allemaal in het onderstaande artikel.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Bedelen voor aandacht

Bedelen bij honden wordt ook vaak schooien genoemd. Oftewel ‘schooigedrag’. Elke hond heeft er een soort aanleg voor om te gaan bedelen. Ze zijn immers dol op aandacht, zeker van hun eigen baasje. Op het moment dat honden bedelen, smeken ze hun baasje om voedsel.

Wanneer je eenmaal hebt toegeven aan het bedelen en je geeft hem tóch een stukje koek of vlees, dan is het erg lastig om dat weer af te leren. Ik durf te wedden dat het je op den duur erg gaat irriteren en je er zo snel mogelijk weer vanaf wil.

Toch kan het soms heel erg moeilijk zijn om je hond te weerstaan wanneer hij bedelt. Die schattige oogjes en zijn kop die een beetje scheef staat, daar kan je toch niet tegenop?

Waar kan je bedelen aan herkennen?

Er zijn een aantal zaken waaraan je kan herkennen dat jouw hond aan het bedelen is. Bedelen kan je onder andere herkennen aan:

 • Zodra je iets te eten pakt, zit jouw hond al naast je.
 • Je hond verliest je tijdens het eten niet uit het oog of blijft je aanstaren wanneer jij aan het eten bent.
 • Je hond volgt aandachtig het voedsel dat jij in je mond stopt.
 • Direct reageren op geluiden, zoals het kraken van zakjes of het dichtslaan van een koelkast.
 • Je hond kan niet rustig blijven liggen of zitten wanneer jij aan het eten bent.
 • Je kan je eten niet onbewaakt op tafel laten staan, of je hond eet het op.
 • Samen met het gezin eten gaat nooit rustig. Je hond zit bedelend bij de eettafel te wachten op iets lekkers.
 • Je hond probeert alles om aan eten te komen.
 • Het bedelen gaat samen met opspringen, rennen, kwijlen of zelfs blaffen.
Hoe bedelen af te leren bij je hond?
Honden aan het bedelen

Waarom bedelt mijn hond en waarom moet ik dit afleren?

Bedelen ontstaat niet zomaar. Vaak is dit het gevolg van een gebrek aan grenzen stellen bij je hond of begrijpt hij de opgestelde regels niet helemaal. Jouw hond weet bijvoorbeeld helemaal niet wat er van hem verwacht wordt wanneer jij aan het eten bent.

Het feit dat je hond is begonnen met bedelen, kan er onbewust een beetje ingeslopen zijn. Het kan zo zijn dat je in een onbewaakt moment toch een stukje vlees hebt gegeven aan je hond. Hierdoor kan het bedelen zich blijven herhalen en is het uiteindelijk lastig om er weer vanaf te komen.

In principe wordt je hond iedere keer beloond voor het gedrag dat hij vertoont. Hij bedelt en jij beloont hem doormiddel van bijvoorbeeld een stukje vlees. Je hond kan het jou behoorlijk lastig gaan maken om aan voedsel te komen.

Naast dat zijn gedrag erg vervelend is, kan het ook gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Hoewel het erg onschuldig kan lijken dat jij je hond af en toe iets lekkers toe stopt, kan het op den duur erg problematisch worden.

Wanneer jij je hond iedere keer iets extra’s toe stopt, kan er heel snel overgewicht gaan ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om dat bedelen af te gaan leren. Benieuwd hoe je dit het beste kan doen? Lees hieronder verder voor de beste tips.

Hoe bedelen af te leren bij je hond?
Hond aan het bedelen

Wat kan je zelf doen om het bedelen af te leren?

Je wilt baasje zo snel mogelijk af van het gebedel van jouw hond. Logisch natuurlijk! Het lijkt nu nog als een lastige zaak, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. Er zijn genoeg dingen die je zelf kan ondernemen om van dat gebedel af te komen. Speciaal voor jou heb ik een aantal handige tips samengesteld die jou ongetwijfeld gaan helpen: 

 • Beloon je hond op een andere manier: stop met belonen doormiddel van snoepjes of koekjes. In plaats daarvan geef je hem een dikke knuffel, een aai over de bol of maak je bijvoorbeeld een lekkere, lange wandeling met hem.
 • Beloon je hond bij goed gedrag: bijvoorbeeld wanneer hij netjes blijft liggen of zitten. Beloon hem niet wanneer hij je blijft aanstaren, gaat blaffen of langzaam naar je toe kruipt.
 • Negeer het gebedel: hoe moeilijk dit ook lijkt, negeren kan wel degelijk heel erg helpen. Negeer je hond wanneer hij bedelt om voedsel. Wanneer je hem aandacht blijft geven, dan ziet hij dit ook als een beloning voor zijn gedrag. Je hond zal het na verloop van tijd accepteren en stoppen met bedelen.
 • Wordt niet boos: je hond zal dit totaal niet begrijpen of in verband brengen met zijn gedrag. Je hond negeren of zachtjes wegduwen geeft al het gewenste effect.
 • Zorg voor een vaste plek: leer je hond aan dat hij op zijn eigen plek gaat liggen tijdens het eten. Dit kan zijn hondenmand of bench zijn. Zo weet hij wat er van hem verwacht wordt tijdens de maaltijd.
 • Bespreek de regels in het gezin: bij het afleren van bedelen is het belangrijk dat iedereen hier consequent aan meewerkt. Het is niet de bedoeling dat een gezinslid tóch iets aan je hond geeft als hij aan het bedelen is. Bespreek daarom de opgestelde regels binnen het gezin. Zo voorkom je onduidelijkheden, ook bij je hond.
 • Jij bent de baas: laat je hond niet over je heen lopen. Jij bent tenslotte de baas en jij bepaalt de regels en wanneer jouw hond eten krijgt.

Hoe kan je bedelen bij je hond voorkomen?

Zoals ik je vertelde, is het bedelen van jouw hond in zekere zin aangeleerd. Je beloont hem voor het gedrag dat hij vertoont. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet bewust te zijn gegaan. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren waardoor jij kan voorkomen dat je hond gaat bedelen. Deze manieren zijn eigenlijk heel erg simpel. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Zorg er ook voor dat je hond de juiste voeding krijgt om fit te blijven en geef het na het avondeten. Zodat je hond leert dat het zijn voeding is en niet de pizza die jij naar binnen werkt:)

Dat voorkomen begint al vanaf het moment dat je hond nog een jonge pup is. Dit is de fase waarin hij meeste gaat leren en je hem als het ware nog kan kneden en vormen. Slecht gedrag wat hij als volwassen hond vertoond, is hem vaak vanaf puppy af aan al aangeleerd.

Honden leggen heel snel verbanden tussen gebeurtenissen en gedrag. Hij zal sneller dan je denkt doorhebben dat hij door te bedelen een beloning krijgt.

Door hem als pup te leren dat hij niet mag bedelen, voorkom je dat hij dit later in zijn leven nog zal gaan herhalen. Ook hierbij geldt dat je het moet negeren. Is je puppy aan het bedelen, negeer zijn gedrag en leer hem wat er wél van hem verwacht wordt.

Hulp van een hondentraining bij 123tinki

Hoe bedelen af te leren bij je hond?

Goed, je weet wat de oorzaken van bedelen zijn en je hebt een aantal goede tips gekregen wat je hier zelf aan zou kunnen doen. Allemaal leuk en aardig, toch vind jij het misschien lastig om dat bedelen volledig af te gaan leren. Dat snap ik heel goed, dat is ook niet makkelijk.

Het zou kunnen dat jij naast het bedelen, met nog een aantal andere dingen in je maag zit. Dingen waar jij graag wat aan zou willen doen of zou willen verbeteren. Hoe kan dat nu beter dan door een hondentraining te gaan volgen? Daarvoor moet je bij 123tinki zijn!

123tinki is dé nummer 1 online hondenschool die over een breed assortiment van hondentrainingen beschikt. Je zou 123tinki kunnen herkennen van RTL4 of Discovery Channel. De hondentrainingen zijn geschikt voor zowel puppy’s als seniorenhonden. Het fijne aan 123tinki, is dat de hondentrainingen volledig online te volgen zijn.

Hoe bedelen af te leren bij je hond?

Geen gedoe met ’s avonds nog de deur uit gaan, maar lekker vanaf jouw eigen plek de training volgen. Alle trainingen zijn samengesteld en worden begeleid door professionals. Wanneer je bepaald gedrag bij je hond wil afleren of meer dingen over je hond te weten wil komen, dan raad ik zeker aan om een hondentraining bij 123tinki te gaan volgen.

Conclusie

Hoe bedelen af te leren bij je hond?

Je bent aan het einde komen van dit artikel over bedelen bij honden. Wellicht heb je hier zelf ook mee te maken. Het kan erg vervelend zijn als je hond continu blijft bedelen wanneer jij en je gezin een maaltijd aan het nuttigen zijn. Er zijn een aantal tips waardoor jij het bedelen kan voorkomen en zelfs kan afleren. Die vind je allemaal hierboven.

Hulp nodig bij bedelen- of ander gedrag afleren? Dan verwijs ik je graag door naar 123tinki, dé nummer 1 online hondenschool. Bij 123tinki vind jij de allerbeste hondentrainingen voor zowel puppy’s als senioren honden. Zeker een aanrader om een hondentraining bij te gaan volgen.

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie