Gistinfecties bij honden – Wat is het en hoe kun je deze het beste behandelen?

Gistinfecties bij honden – Merk jij dat je hond veel aan het krabben is, zijn vacht anders ruikt of plotseling onder de kale of rode plekken zit? Grote kans dat hij een gistinfectie te pakken heeft. Voornamelijk door de jeuk is dit ontzettend vervelend en wil je hem hier vanaf helpen.

Door precies te weten wat een gistinfectie is en wat de symptomen zijn, kun je snel actie ondernemen en hem van die jeuk afhelpen. Echter zul je hier wel de nodige kennis voor op moeten doen en je wat gaan inlezen. Dat komt goed uit. Heb je geen idee wat gistinfecties bij honden zijn, wat de symptomen zijn of hoe je dit het beste kunt behandelen?

Je bent aan het juiste adres. In dit blogbericht gaan we je hier namelijk meer over vertellen, zodat je helemaal op de hoogte bent. Het enige wat je hoeft te doen is het blogbericht helemaal tot het einde te lezen en je weet wat je kunt doen wanneer jouw trouwe viervoeter last heeft van veel jeuk en zich niet zo prettig voelt.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Wat zijn gistinfecties bij honden?

Het geld dat iedere infectie ontzettend vervelend is. Dat geld niet alleen voor ons mensen, maar ook voor onze trouwe viervoeters. Hoewel infecties niet altijd veel last bezorgen, zijn er ook die juist wél klachten geven. Zo zijn gistinfecties bij honden geen pretje. Misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Geeft niks. We beginnen met uitzoeken wat gistinfecties zijn bij honden.

Een gistinfectie, met andere woorden Malassezia pachydermatis, kun je eigenlijk zien als een ontsteking aan de huid, die wordt overgedragen door een besmetting. Deze Malassezia pachydermatis draagt ongeveer de helft van de honden van nature met zich mee en kan dus na verloop van tijd tot uiting komen.

Normaal gesproken is gist op de hondenvacht niet iets problematisch en hoeft het geen last te veroorzaken. Maar dit kan het wel worden. Vooral wanneer honden een laag immuunsysteem hebben, komt het gist tot uiting en veroorzaakt het een ontsteking.

Hoe kun je gistinfecties bij honden herkennen?
Hoe kun je gistinfecties bij honden herkennen?

Hoe kun je gistinfecties bij honden herkennen?

Wanneer wij ergens last van hebben of pijn ervaren, kunnen we dat aangeven aan onze omgeving of bij de huisarts. Voor onze trouwe viervoeters ligt dat helaas anders. Honden kunnen ons niet vertellen of ze ergens last van hebben.

Dat maakt dat je hier als baasje waakzaam op zult moeten zijn. Door symptomen te herkennen en snel actie te ondernemen, kunnen ze ook snel geholpen worden. Omdat gistinfecties echt geen pretje zijn, is het belangrijk om de bijkomende symptomen te herkennen, zodat je hond snel geholpen kan worden. Aan het volgende zou je een gistinfectie kunnen herkennen:

  • Heel veel krabben
  • Rode plekken over het lichaam
  • Veel korstjes; dit is het gevolg van het vele krabben
  • Plekken waar geen vacht meer zit; ook dit is het gevolg van het vele krabben
  • De vacht van je hond ruikt sterker dan anders

Vooral het krabben zal snel opvallen en je vertellen dat er iets mis is. Hoe je gistinfecties kunt behandelen? Hieronder vertellen we je daar meer over.

Hoe kun je gistinfecties bij honden herkennen?
Hoe kun je gistinfecties bij honden herkennen?

Hoe kun je gistinfecties bij honden het beste behandelen?

Wanneer jouw hond de bovenstaande symptomen vertoond is de kans groot dat hij last heeft van een gistinfectie. Erg lastig, aangezien hij hier veel hinder van kan ondervinden. Door de symptomen te herkennen kun je actie ondernemen. Behalve dat de jeuk erg vervelend is, kan het krabben er ook voor zorgen dat zijn huid kapot gekrabd word en hij hier last van krijgt. Een vicieuze cirkel dus. Hoe je gistinfecties dan het beste kunt behandelen bij honden? Hierbij kun je het volgende ondernemen:

Neem contact op met de dierenarts

De belangrijkste stap bij een gistinfectie is om contact op te nemen met de dierenarts. Hij of zij kan een dergelijke infectie diagnosticeren en een passend behandelplan opstellen. Zaak is om zo snel mogelijk van de jeuk af te komen, omdat dit veel ongemak met zich meebrengt. In veel gevallen schrijft de dierenarts medicijnen voor die de infectie terugdringen en behandelen.

Behandeling met een speciale shampoo

Als verzorging van de huid en voor het terugdringen van de infectie, zijn er speciale shampoos verkrijgbaar waar jouw trouwe viervoeter mee behandeld kan worden. Deze kunnen ook door de dierenarts voorgeschreven worden. Behalve dat deze shampoos dienen als behandeling, zijn deze ook preventief te gebruiken. Mocht je hond al huidproblemen hebben of al bekend zijn met gistinfecties, is het aan te raden om deze twee keer per week te gebruiken.

Hoe kun je gistinfecties bij honden herkennen?
Je hond wassen met speciale shampoo van de dierenarts

Kan een gistinfectie voorkomen worden?

Zoals je hebt kunnen lezen in dit blogbericht, draagt ongeveer de helft van alle honden gist met zich mee. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar dit kan het dus wel worden. Wanneer jouw hond eerder last heeft gehad van een gistinfectie, kan dit na verloop van tijd weer terugkeren. Toch zijn er een aantal manieren waarop een dergelijke infectie beperkt of zelfs voorkomen kan worden in de toekomst. Dit kan door het volgende te doen:

Verbeter het afweersysteem: Zorg ervoor dat je hond zijn immuunsysteem verbeterd word, zodat infecties in de toekomst beperkt worden. Dit kun je doen door een gezond voedingspatroon te hanteren, hem voldoende beweging te geven en stress zoveel mogelijk te vermijden. Ook stress bij honden kan zich lichamelijk gaan uiten.

Herhaal het gebruik van de shampoo: Door het gebruik van de shampoo te herhalen, behandel je de huid van je hond preventief. Dit is zeker een aanrader wanneer jouw hond last heeft van een slechte huid.

Extra vitamines: Extra vitamines ondersteunen het immuunsysteem van je hond en kunnen infecties in de toekomst voorkomen. Omega-3 ondersteund de conditie van de huid en is hier dus een goed voorbeeld van.

Conclusie

Gistinfecties bij honden is een veelvoorkomend probleem. Meer dan de helft van de honden draagt dit van nature bij zich en kan na verloop van tijd tot uiting komen. Dit kan veel ongemak met zich meebrengen. Voornamelijk door de jeuk die honden hiervan krijgen.

Nu je weet wat een gistinfectie is en wat de symptomen kunnen zijn, weet je in het vervolg waar je op moet letten en hoe je moet handelen wanneer je de symptomen herkent. Zo is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan voor een behandeling. Daarnaast zijn er ook preventieve middelen om dit in de toekomst te voorkomen.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie