Wat is giftig voor je hond? Dit kan je hond beter niet eten!

Heb jij een hond en heb je het vermoeden dat je hond iets heeft gegeten dat giftig is? Dan weet je vaak niet zo goed wat je moet doen.  

In sommige gevallen kun je helemaal niets doen en is het een kwestie van afwachten, maar in andere gevallen kun je beter wel wat doen zoals het raadplegen van een dierenarts.

In dit blogbericht lees je meer informatie over wat giftig is voor een hond en wat je eraan kunt doen als het jouw hond overkomt. Lees daarom snel verder.  

Wat is giftig voor een hond?  

Er zijn veel dingen waarmee je moet oppassen dat je hond het niet eet. Daarnaast is het ook zo dat honden maar al te graag van alles in hun bek stoppen zonder erbij na te denken dat het misschien wel giftig is.

Daarom is het voor jou als baasje goed op te letten en te zorgen dat je hond niet van alles eet. Welke dingen zijn eigenlijk giftig voor je hond? Hieronder lees je een lijst met voorwerpen en voedingsmiddelen die giftig zijn voor je hond.  

Welk voedsel is giftig voor je hond?  

Laten we eerst eens kijken naar welk voedsel nou eigenlijk giftig is voor je hond. Alleen voeding dat je hond niet mag hebben is al een behoorlijke lijst.  

Chocolade  

Wat is giftig voor je hond?
Chocolade is giftig voor honden

Dat Chocolade voor een hond giftig is, is bij de meeste mensen wel bekend. Toch kan het voorkomen dat je hond per ongeluk chocolade binnenkrijgt.  

In de meeste gevallen heeft een kleine hoeveelheid chocolade nog niet direct een negatief effect. Wel kan het zijn dat je hond allergisch reageert op chocolade.  

Als je merkt dat je hond gezondheidsklachten krijgt na het eten van chocolade, is het een goed idee om zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen.  

Druiven en rozijnen 

Rozijnen zijn giftig voor honden
Rozijnen zijn giftig voor honden

Hoewel mensen het heerlijk vinden om met regelmaat druiven te eten, is het voor een hond geen goed idee om druiven te eten. Honden kunnen van druiven behoorlijk ziek worden.

Als een hond druiven eet, kan dat ervoor zorgen dat de nieren beschadigen. Dit is onherstelbaar en zorgt voor nog meer gezondheidsklachten op lange termijn.

Als je hond druiven heeft gegeten heeft kun je daar niet direct iets aan doen, mocht je merken dat de hond gezondheidsklachten heeft, is het aan te raden om een dierenarts in kennis te stellen. 

Rauw varkensvlees 

Honden zijn natuurlijk gek op vlees, maar voor je hond is het geen goed idee om rauw varkensvlees te eten.

Door het eten van rauw varkensvlees kan je hond vervelende ziektes oplopen. Een van die ziektes is het aujeszky virus. Dit lijk veel op hondsdolheid.   

Het is daarom belangrijk om extra goed op te passen met het geven van varkensvlees. Zorg er altijd voor dat het vlees goed is gebakken, omdat het geven van rauw varkensvlees dodelijk kan aflopen als je hond besmet raakt met het virus.  

Eenmaal besmet is er namelijk niets aan te doen, omdat er geen vaccin is tegen het virus.   

Avocado  

Avocado is giftig voor honden
Avocado is giftig voor honden

Avocado en dan vooral de pit en de schil bevatten de stof Persine. Hoewel avocado zelf niet direct giftig is voor de hond is het wel af te raden om Avocado te geven aan je hond.

Voor een hond is het bijna onmogelijk om de stof persine af te breken en dat kan tot allerlei gezondheidsklachten lijden zoals; benauwdheid, vermoeidheid en hoesten. Bij een te grote dosis aan persine kan ook een hartstilstand optreden.  

Ui 

Wat is giftig voor je hond?
Uien giftig voor honden

In het veel gerechten die we maken in onze keuken voegen we wel een ui toe aan het recept. Natuurlijk blijft er altijd wel wat over en geven we dit vaak aan de hond.

Toch is het belangrijk om wel op te passen met ui bij je hond. Ui is namelijk al in kleine hoeveelheid giftig voor je hond.  

Door het te veel eten van ui door je hond kan bloedarmoede ontstaan. In het begin zal je niet snel merken dat je hond hier last van heeft, maar hoe meer ui je hond eet, hoe meer klachten je hond zal ervaren.

Bij het eten van ui veranderen gezonde rode bloedcellen namelijk in slechte rode bloedcellen. Dit zal ervoor zorgen dat je hond steeds sneller vermoeid is en snel buiten adem is.  

Daarom is het belangrijk om geen uit aan je hond te voeren omdat het echt blijvende schade toebrengt aan de gezondheid van je hond.  

Alcohol & cafeïne  

Wat is giftig voor je hond?
cafeïne is giftig voor honden

De kans is groot  dat jij met regelmaat een kopje koffie drinkt en daar volop van geniet, maar wist je dat het drinken van cafeïne of alcohol bij een mens al een heel groot effect heeft? Laat staan wanneer je hond koffie of cafeïne drinkt.  

Beide zijn voor je hond extreem gevaarlijk en daarom is het belangrijk om die middelen buiten het bereik van je hond te bewaren.  

Het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat je hond bewusteloos raakt of ademhalingsproblemen krijgt. Cafeïne zorgt ervoor dat de hartslag van je hond verhoogt en onregelmatig wordt. Dit kan soms leiden tot hartstilstand.  

Als je hond per ongeluk alcohol of koffie heeft gedronken en je hond vertoont een van de genoemde klachten, dan is het een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts.  

Zout 

Hoewel al ons eten het nodige zout bevat, is het zout voor je hond helemaal niet goed. Als je hond te veel zout binnenkrijgt bestaat de kans dat hij gaat braken.

Daarnaast drinkt je hond ook ineens heel veel na het nemen van te veel zout waardoor je hond aan de diarree komt. En sommige gevallen lijdt een teveel aan zout ook tot epileptische aanvallen.  

Pitten  

Wat is giftig voor je hond?
Pitten zijn giftig voor honden

Eigenlijk is het helemaal niet verstandig om pitten aan je hond te voeren. Het is daarom ook belangrijk om op te passen met het geven van een stukje appel of peer dat er niet veel pitten inzitten.

Pitten bevatten namelijk Blauwzuur waar je hond niet tegen kan.

Wanneer je hond te veel blauwzuur binnenkrijgt kan dat ervoor zorgen dat er niet voldoende zuurstof wordt opgenomen door organen. Dit kan resulteren in allerlei gezondheidsklachten zoals; hoofdpijn, duizeligheid en verwarring.  

Melk producten  

Ook een overmatige inname van melkproducten is niet goed voor een hond. Hoewel het geen kwaad kan om je hond af en toe een schoteltje melk te geven, is het wel belangrijk om dat niet met regelmaat te doen.

Geef jij je hond wel te veel melk? Dan kan je hond moeite krijgen met het verteren van lactose.  

Hoe ouder een hond is hoe meer moeite je hond heeft met het verteren van lactose. Dat komt vooral omdat de hoeveelheid van het enzym lactase steeds verder afneemt zodra een hond ouder wordt. Lactase is nodig om lactose af te breken in het lichaam.  

Knoflook  

Wat is giftig voor je hond?
Knoflook is giftig voor honden

Knoflook heeft eigenlijk hetzelfde effect en werking al wanneer jij je hond ui voert. Ook met een teveel aan knoflook kan Heinz body bloedcellen veroorzaken. 

Als je hond toch te veel knoflook eet met regelmaat, dan bestaat de kans dat je hond op den duur bloedarmoede ontwikkelt.  

Hoewel een kleine hoeveelheid knoflook niet direct schadelijke gevolgen heeft, is het af te raden om knoflook te geven aan je hond.  

Rauwe aardappelen  

Wat is giftig voor je hond?
Aardappelen zijn zeer giftig voor honden

Honden zijn over het algemeen gek op aardappelen en eten graag met de pot mee als er aardappelen op het menu staan. Het kan ook niet zo veel kwaad als jij je hond gekookte aardappelen voert, maar pas wel op met rauwe aardappelen.  

Rauwe aardappelen bevatten namelijk verschillende schadelijke stoffen waar je hond zeer slecht op kan reageren.  

De belangrijkste gevaarlijke stof die aanwezig is in rauwe aardappels is solanine. Dit is een gevaarlijke en zeer giftige stof dat ook voorkomt in planten uit de nachtschade familie.

Hieraan kan je hond overlijden. Het is daarom belangrijk dat je goed oppast met voeren van aardappelen en ervoor te zorgen dat de aardappelen goed gekookt zijn.  

Broccoli 

Wat is giftig voor je hond?
Broccoli is giftig voor je hond

Hoewel de meeste honden Broccoli erg lekker vinden, is het helemaal niet goed voor de meeste honden. In broccoli zit een vrij hoge concentratie aan Isothiocyanaat.  

De meeste honden worden hier misselijk van, of krijgen buikpijn. In sommige gevallen kan deze stof er ook voor zorgen dat je hond gaat braken.

Wanneer jij je hond op langere termijn met regelmaat broccoli voert, bestaat de kans dat je hond last krijgt van schildklierafwijkingen.  

Probeer daarom de hoeveelheid Broccoli in het dieet van je hond te beperken. Kleine hoeveelheden aan Broccoli kunnen in de meeste gevallen geen kwaad.  

Rabarber  

Rabarber is giftig voor honden
Rabarber is giftig voor honden

De meeste honden vinden rabarber niet lekker. Dat is maar goed ook want in rabarber zit een grote hoeveelheid aan oxaalzuur.

Oxaalzuur is heel slecht voor je hond omdat het de opname van calcium in het bloed lastiger maakt of zelfs helemaal niet meer mogelijk maakt.  

Hierdoor krijgt je hond allerlei lichamelijke gezondheidsklachten die je kunt voorkomen door je hond geen rabarber te laten eten.  

Een van de meest voorkomende klachten na het eten van rabarber is spierkrampen.  

Uiteindelijk kan een te veel aan oxaalzuur in het lichaam zorgen voor botontkalking waardoor je hond op lange termijn steeds slechter en moeilijker beweegt.  

Walnoten  

Wat is giftig voor je hond?
Walnoten zijn giftig voor honden

Over het algemeen zijn noten niet goed voor honden. Noten bevatten vaak stoffen die honden niet kunnen verdragen.

Ook bij het eten van walnoot kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals sloomheid, braken en een hoge lichaamstemperatuur.  

Daarnaast komt het soms ook voor dat er zich verlammingsverschijnselen voordoen. Dit komt gelukkig maar zelden voor. Pas daarom goed op met het geven van noten en in dit geval specifiek walnoten.  

Paprika  

Wat is giftig voor je hond?
Sommige rassen allergisch voor Paprika

Paprika is niet echt giftig voor je hond, maar het is wel belangrijk om Paprika mee te nemen in dit lijstje. Sommige honden zijn namelijk allergisch voor Paprika.  

Je kunt merken dat je hond allergisch is voor paprika als je hond een korte tijd na het eten van de paprika extreem begint te krabben.  

Als jij van plan bent om je hond voor het eerst paprika te geven, geef dan in eerste instantie niet direct te veel. Zo voorkom je de heftigheid van de reactie.  

Spinazie 

Wat is giftig voor je hond?
Spinazie is ook giftig voor honden

De meeste mensen weten wel dat spinazie niet goed is voor een hond, maar niet dat het ook daadwerkelijk kwaad kan om je hond spinazie te geven.

Spinazie bevat namelijk een bestandsdeel van oxaalzuur. Dit heet Oxalaat.  

Oxalaat is zeer slecht voor de nieren van je hond en kan resulteren in nierstenen. Daarom raad ik je aan om je hond geen spinazie te geven omdat het kan leiden tot ernstige gevolgen. 

Roomijs 

Roomijs bevat veel lactose en dit kan je hond niet goed verdragen. Als je hond te veel roomijs en dus lactose binnenkrijgt kan dat ervoor zorgen dat je hond ziek wordt. Honden hebben namelijk veel moeite met het verteren van lactose. 

Lactose wordt namelijk afgebroken door lactase. Tijdens de puppy jaren is er veel lactase aanwezig in het lichaam van de pup, maar hoe ouder de hond wordt hoe minder lactase er overblijft.  

Dat betekent automatisch ook dat hoe ouder je hond wordt, hoe slechter het eten van roomijs is voor je hond.  

Paddenstoelen en champignons 

Wat is giftig voor je hond?
Paddestoelen zeer giftig voor honden

Vooral in de herfst loop je met je hond het risico dat je hond paddenstoelen eet tijdens een wandeling. Het is belangrijk om te weten dat het voor een hond zeer gevaarlijk is om paddenstoelen en champignons te eten.  

Paddenstoelen zorgen er in het minst erge geval voor dat je hond last krijgt van maagkrampen en/of stuiptrekkingen. In het ergste geval overlijd je hond als gevolg van het eten van paddenstoelen.  

Als je hond per ongeluk paddenstoelen heeft gegeten is het raadzaam om direct een dierenarts in kennis te stellen.  

Tomatenplant of onrijpe tomaat 

Wat is giftig voor je hond?
Tomatenplant giftig voor honden

Tomatenplanten en onrijpe tomaten zijn giftig voor je hond. Deze plant en onrijpe tomaten bevatten een stof dat tomatine heet.  

Deze stof kan zorgen dat je hond maagkrampen krijgt. Hoewel Tomatine niet direct dodelijk is voor je hond, kan het wel zorgen voor de nodige gezondheidsproblemen. 

Over het algemeen hebben honden geen moeite met het eten van rijpe tomaten. Dat komt vooral omdat de aanwezigheid van tomatine sterk afneemt zodra tomaten rijp worden.  

Stilstaand water  

Tijdens een lange wandeling is de kans groot dat je hond dorst krijgt en gebruik maakt van de eerste beste mogelijkheid om water te drinken. Het maakt daarbij niet uit of het slootwater is of water dat is blijven liggen na een regenbui.  

Het is voor een hond niet gezond om dit water te drinken omdat dit water botulisme kan bevatten. Botulisme is een watervergiftiging dat gevaarlijk is voor je hond.  

Binnen ongeveer 10 minuten na de besmetting kunnen de eerste symptomen al ontstaan zoals hevige diarree. Ook kan in sommige gevallen verlamming ontstaan.  

In sommige gevallen leidt de verlamming tot de dood. Het is dus belangrijk om je hond zo min mogelijk stilstaand, sloot of regenwater te laten drinken.  

Tabak  

Wat is giftig voor je hond?
Tabak zeer giftig voor honden

Zoals je wellicht wel weet, bevat tabak nicotine. Je weet ook dat Nicotine giftig is voor mensen. Maar vooral voor honden is nicotine extra gevaarlijk. Mensen kunnen nicotine beter afbreken dan honden.  

Als je hond wordt blootgesteld aan een hoge waarde aan nicotine kan dit resulteren in misselijkheid, braken, duizeligheid en benauwdheid. Ook bestaat de kans dat je hond het bewustzijn verliest.  

Vooral als je hond tabak of rookwaar heeft gegeten en daarna flink begint te drinken is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen. Het is namelijk belangrijk dat je hond door middel van braken de tabak weer uitspuugt.  

Meststoffen  

Als de lente weer begint, begint vaak ook het tuinieren weer. Om je bloemen en planten te voorzien van wat extra voeding wordt er vaak gebruik gemaakt van meststoffen.  

Het is dan belangrijk om te weten dat deze meststoffen zeer giftig zijn voor je hond. Als je hond deze meststoffen binnenkrijgt kan dat bij je hond zorgen voor een verhoogde hartslag en ademhalingsproblemen.  

In de meeste gevallen gaan deze ademhalingsproblemen na een korte tijd vanzelf weer over. Als je twijfelt is het altijd verstandig om een dierenarts in te schakelen.  

Tandpasta voor menselijk gebruik  

Tandpasta giftig voor honden
Tandpasta giftig voor honden

Net als bij mensen, is het ook voor je hond een goed idee om eens in de tijd de tanden te poetsen. Het is daarbij echter belangrijk dat je dat niet doet met tandpasta voor menselijk gebruik. Deze tandpasta bevat namelijk xylitol.  

Het lichaam van je hond reageert daar vel op en kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel van je hond tot een dodelijk niveau daalt.  

Gebruik voor het poetsen van de tanden van je hond altijd speciaal ontworpen tandpasta voor honden.  

 Conclusie  

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat dingen die giftig zijn voor je hond en die je absoluut je hond niet moet laten eten.  Soms is het ook gewoon niet mogelijk om het te voorkomen en zit een ongeluk vaak in een klein hoekje.  

Als je nog een jonge hond hebt, zal je merken dat het soms onvermijdelijk. Hoewel het vaak wel goed gaat, is het altijd een goed idee om je te verzekeren tegen onverwachte dierenartskosten.  

Dit kun je doen door een hondenverzekering af te sluiten. Een hondenverzekering is meestal helemaal niet duur, maar scheelt je enorm in de kosten bij een dierenarts bezoek.  

Wat is giftig voor je hond? Dit kan je hond beter niet eten!

Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie