Wanneer wisselt een puppy zijn tanden?

In sommige opzichten lijken honden best op ons mensen. Niet qua uiterlijk natuurlijk, maar veel lichamelijke aspecten hebben deze dieren wel met ons gemeen.

Neem nu bijvoorbeeld het gebit. Ook honden wisselen hun melktanden na verloop van tijd voor een sterk en volwassen gebit. Maar wanneer wisselt een puppy zijn tanden? Daar gaan we in dit blogbericht achter komen.

Op welke leeftijd wisselt een pup zijn tanden? Je zult als baasje merken dat hij rond de 3 maanden zijn eerste melktandjes gaat verwisselen voor volwassen tanden. Wanneer een pup klaar is met wisselen, is hij zo’n halfjaar of ouder.

Wil jij meer weten over wanneer een pup tanden wisselt en hoe dat in zijn werk gaat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees het blogbericht helemaal tot het einde en je bent helemaal op de hoogte. Als baasje of als toekomstige baasje is dat nooit verkeerd.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Wanneer wisselt een puppy zijn tanden?

Wanneer wisselt een puppy zijn tanden? Iets wat je als baasje of als toekomstig baasje wilt weten. Het is ook goed om te weten. Zo ben je er namelijk op voorbereid en hoef je er dus niet zo van te schrikken.

Daarom ook dat we in dit blogbericht uitgebreid gaan kijken naar wanneer een hond wisselt en hoe dat in zijn werkt gaat.

Wanneer we het over wisselen hebben, dan hebben we het vanzelfsprekend over het melkgebit van de pup. Net zoals bij mensen eigenlijk. Het melkgebit word geruild voor een volwassen en sterk gebit. Dit gaat vaak geleidelijk aan.

Op welke leeftijd een pup zijn tanden wisselt? Dat is meestal wanneer hij zo’n 3 maanden is. Dan kun je dus merken dat hij zijn eerste tandjes begint te verliezen en dat ook de eerste volwassen tanden door beginnen te komen.

Wanneer je pup ouder is als een halfjaar, dan zou hij zijn volledige gebit gewisseld moeten hebben.

Welke tanden wisselt een pup eerst?

Wanneer wisselt pup tanden? Die vraag heb je hierboven al beantwoord gekregen. Tijd om verder te gaan kijken naar het hondengebit. Het wisselen van melkgebit naar een volwassen gebit, dat gaan vanzelfsprekend heel geleidelijk aan.

Je pup verliest niet ineens al zijn tanden tegelijk. Dat gaat eigenlijk 1 voor 1. Welke tanden wisselt een pup dan eerst?

Een pup gaat in de eerste ronde zijn voortanden wisselen. Nadat deze verwisselt zijn, volgt de rest van het gebit. De kiezen, de hoektanden en de snijtanden bijvoorbeeld. Uiteindelijk na ongeveer een halfjaar is het volwassen gebit helemaal compleet en klaar voor gebruik.

Wanneer wisselt een puppy zijn tanden
Kijk mijn schone tandjes dan:)

Hoe zie je dat je pup zijn tanden wisselt?

Je zult als baasje vast verwachten dat je tijdens de periode van wisselen allerlei lossen tanden gaat vinden in huis en je daaraan kunt zien dat je hond officieel begonnen is met het wisselen van zijn tandjes. Nou, dat gaat toch iets anders in zijn werk.

De meeste honden spugen hun losse tanden namelijk niet zomaar uit. Nadat de tanden helemaal loszitten en er dus uitvallen, slikken ze deze meestal helemaal vanzelf door.

De kans dat je in huis een spoor van losse tanden gaat vinden, is dus ontzettend klein. Wees gerust, het is voor honden niet gevaarlijk om hun melktanden door te slikken. Dat is nu eenmaal de natuur.

Daarom ook dat je deze niet zult tegen komen. De enige manier hoe je kunt zien dat je pup aan het wisselen is, is door zo nu en dan even in zijn mond te kijken.

Waarom is een schoon gebit belangrijk voor honden?

Pups die hun tandjes aan het wisselen zijn. Je zou bijna kunnen zeggen dat je een expert bent hierin. Je weet nu op welke leeftijd dit gebeurt, welke tanden eerst gaan en hoe je dit als baasje kunt zien.

Na het wisselen van melktanden, heeft je hond officieel zijn volwassen gebit. Hier zal hij zijn gehele leven mee moeten doen.

Om de conditie van het gebit goed te houden en om te voorkomen dat je hond last krijgt van gezondheidsklachten, zul je als baasje een handje moeten helpen bij het schoonhouden hiervan. Waarom is dat zo belangrijk? Om het volgende:

Door een onschoon gebit kunnen er vieze geurtjes uit de mond van je hond komen. Behalve dat het onprettig is, kan dit ook duiden op gebitsproblemen Door overmatig tandplak kan het tandvlees van je hond gaan ontsteken. Dat kan voor een zeer onaangenaam gevoel zorgen

Over tandplak gesproken, deze ontstekingen kunnen verder gaan dan alleen het tandvlees. Ontstekingen rondom te tanden kunnen uiteindelijk zorgen voor hartklachten. Iets wat je waarschijnlijk niet zag aankomen

Is het gebit dermate slecht geworden van je hond? Dan is de kans groot dat hij zijn tanden zal verliezen

Wanneer wisselt een puppy zijn tanden
Tanden van je hond gezond houden

Hoe houd je het gebit van je hond schoon?

Wanneer je hond last heeft van gebitsproblemen, kan dat dus grote gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Dat is iets wat je moet voorkomen. Omdat gebitsverzorging voor een hond vrij lastig is, zul jij daar als baasje bij moeten helpen.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kun je het gebit van je hond dan schoonhouden? Dat hoeft allemaal niet zo lastig te zijn. Door het volgende te doen, draag je bij aan een goede conditie van het gebit bij je hond:

Kauwspeeltjes en botjes: Bied je hond kauwspeeltjes en botten aan om op te kauwen. Behalve dat honden een natuurlijke behoefte hebben om te kauwen, kan het tandplak op hun tanden effectief worden verwijderd. En dat zonder dat je hond het vervelend vindt.

Tanden poetsen: Wist je dat ook de tanden van honden op zijn tijd gepoetst moeten worden? Dat zorgt er namelijk voor dat het gebit schoon, fris en gezond blijft.

Probeer dit minimaal 1 keer per dag te herhalen met speciale tandpasta en een vingertandenborstel. Misschien is het in het begin wat ongemakkelijk voor je viervoeter, maar oefening baart kunst.

Gebitsbehandeling dierenarts: Vindt je het als baasje lastig om het gebit van je hond schoon te houden of vindt hij dit zelf erg vervelend? Dan kun je dit aan de dierenarts overlaten.

Dit kan door middel van een speciale gebitsbehandeling. Dit gebeurt onder narcose, waardoor je hond hier geen ongemak door krijgt.

Wanneer wisselt een puppy zijn tanden
Gebit van een hond

Moet ik het gebit van mijn pup ook al schoonhouden?

Gebitsverzorging is niet alleen voor ons mensen essentieel, maar dus ook voor onze trouwe viervoeters. Voornamelijk voor volwassen honden is het belangrijk, aangezien gezondheidsproblemen op de loer kunnen liggen.

Hoe zit dat eigenlijk bij jonge pups? Moet ook het gebit van een puppy al onderhouden worden? Het beste is om dat wél te doen.

Hoewel het gebit van een pup nog niet zoveel verzorging nodig heeft, is het wel goed om hier goed op te letten. Op deze manier kun je namelijk voorkomen dat op latere leeftijd klachten ontstaan.

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small”]
[/affiliate_products]

Conclusie

Wanneer wisselen puppies tanden? Dat is de vraag die je in dit blogbericht uitgebreid beantwoord hebt gekregen. Je weet nu op welke leeftijd een pup zijn tanden wisselt en hoe dat precies in zijn werkt gaat.

Je zult als baasje geen losse tanden vinden door het huis, deze slikt je hond namelijk door.

Behalve dat je weet wanneer je pup gaat wisselen van tanden, ben je ook een hoop te weten gekomen over het gebit en waarom het zo belangrijk is. Wanneer wisselt een hond? Jij weet na het lezen van dit blogbericht het antwoord.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie