Waarom schud mijn hond steeds met zijn kop?

Waarom schud mijn hond steeds met zijn kop? – Heb je je hond weleens gewassen? Dan heb je hem vast weleens zien uitschudden. Niet gek. Honden raken op deze manier het overige water in hun vacht kwijt. Wanneer een hond zich uitschut hoef je hier dus niet gek van op te kijken.

Althans, dit geld voor zijn lichaam. Honden kunnen ook met hun kop schudden. Je zult hier vast gek van opkijken. Het ziet er vreemd uit. Soms zelfs zorgelijk. We kunnen begrijpen dat je je vraagtekens hierbij hebt.

Waarom schud mijn hond steeds met zijn kop? Je krijgt in dit blogbericht het antwoord op deze vraag. Je leest onder andere wat de oorzaken zijn en wat je hier aan zou kunnen doen. Lees het blogbericht vooral tot het einde. Zo weet je zeker dat je geen waardevolle informatie over het hoofd ziet.

Waarom schud mijn hond steeds met zijn kop?

Honden schudden wel vaker. Bijvoorbeeld wanneer ze nat zijn geweest. Van de regen of van een wasbeurt. Zo schudden ze zowel hun lichaam als een kop uit. Ook hebben ze weleens jeuk. Handen en voeten hebben honden niet. Dat is dus geen optie.

Dus even schudden en ze zijn het weer kwijt. Wanneer jouw hond dus met zijn kop schud, hoef je hier niet van te schrikken.

Schudt jouw hond steeds met zijn kop? Dan zou er wat meer aan de hand kunnen zijn. Hierbij is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt. Alleen zo kun je een juiste behandeling toepassen. Dit schudden toont namelijk aan dat zijn oren niet prettig aanvoelen. Een aantal oorzaken hiervan kunnen de volgende zijn:

Ophopingen in het oor

Jouw hond kan iets in zijn oor hebben. Door met zijn kop te schudden, probeert hij het kwijt te raken. Vaak wil dit niet lukken. Wat er dan in zijn oor kan zitten? Een teveel aan oorsmeer bijvoorbeeld. Of andere dingen zelfs. Denk hierbij aan kleine stukjes speelgoed. Je begrijpt het al. Dit is vervelend.

Mocht je dit vermoeden, kijk eens in het oor en neem contact op met de dierenarts. Dierenartsen hebben de juiste attributen hiervoor. Hoe langer het voorwerp in het oor blijft zitten, hoe groter de kans op een oor beschadiging word.

Ontsteking

Ook honden kunnen last krijgen van ontstekingen. Net als wij mensen. Deze ontsteking voelt natuurlijk alles behalve fijn. Vermoed je een ontsteking? Kijk dan eens in het oor. Komt hier een vreemde geur vanaf of is deze vuurrood? Maak direct een afspraak bij de dierenarts. Ook ontsteking kunnen de oren inwendig beschadigen.

Grasaren

Grasaren word bij honden veel gezien. Ook dit kan een oorzaak van het schudden zijn. Deze komen voort uit hoogstaand gras. Deze komen venijnig in de oren van jouw hond terecht. Doordat jouw hond hier doorheen is gelopen bijvoorbeeld.

Eenmaal in het oor, blijven deze grasaren vastplakken. Je kunt je vast voorstellen dat dat een vervelend gevoel is voor een hond. Hij probeert ze er uit te schudden. Grasaren lijken onschuldig, maar dat zijn ze niet. Ook grasaren brengen schade met zich mee. Check de oortjes daarom regelmatig op gekke dingen. Zie je iets vreemds? Maak een afspraak bij de dierenarts.

Wat moet ik doen als mijn hond steeds met zijn kop schud?

Schudt jouw hond steeds met zijn kop? Er kan meer aan de hand zijn. Dat hebben we hierboven uitgebreid besproken. Oorproblemen kun je op deze manier herkennen. Hierna kun je actie ondernemen.

Dit is niet vanzelfsprekend. We kunnen ons voorstellen dat je niet helemaal weet wat je moet doen. Je vermoedt dat er iets met de oren van jouw hond aan de hand is. Wat moet je doen als je hond steeds met zijn kop schud?

Het beste is om direct contact op te nemen met de dierenarts. Dit toont namelijk aan dat er iets niet goed zit met de oren van jouw hond. Door zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen, kun je een groot deel van de schade voorkomen.

Hoe herken je oorproblemen bij honden?

Heb je het blogbericht tot en met hier gelezen? Dan heb je veel informatie gekregen. Hierboven hebben we besproken wat de oorzaken kunnen zijn als jouw hond steeds met zijn kop schud.

Hierbij hebben we je ook uitgelegd, hoe je dit kunt herkennen. Afgezien van het schudden met de kop. Toch gaan we dit nog eens voor je op een rijtje zetten. Zo zijn oorproblemen vrij snel te herkennen:

  • Er komt een nare geur uit één of beide oren
  • De oren zien er van binnen rood uit
  • Jouw hond luistert plotseling niet of minder goed
  • Je mag jouw hond niet aaien of aanraken in de buurt van zijn oren
  • Hij houdt zijn kop een beetje schuin
  • Er komt afscheiding naar buiten
  • Jouw hond krabt veel achter of rondom zijn oren
  • Er zit veel oorsmeer in één of beide oren

Kan ik oorproblemen bij mijn hond voorkomen?

Wanneer jouw hond ergens last van heeft, is dit natuurlijk niet leuk om te zien. Dat geld voor alle baasjes. Je zou oorproblemen bij jouw hond natuurlijk willen voorkomen. De vraag is wel; is dit te voorkomen?

Voor een klein deel wel. Je kunt voorkomen dat vreemde voorwerpen of ophopingen terecht komen in het oor. Dit geld ook voor grasaren. Dit kun je doen door regelmatig in de oren te kijken. Zo kun je veel voorkomen.

Oorontstekingen liggen echter anders. Deze kun je niet helemaal voorkomen. Dit kan een hond simpelweg overkomen. Wel kun je hier een handje bij helpen. Uiteraard treed er veel eerder een ontsteking op als het oor vies is of niet goed word verzorgd. Maak de oren daarom regelmatig schoon.

Dit kun je gewoon met een doekje of met een tissue doen. Let erop dat je niet te diep het oor in gaat. Mocht dit niet helemaal lukken, kun je speciale oordruppels aanschaffen. Deze maken het oorsmeer wat weker, waardoor het makkelijker te verwijderen is. Daarnaast werkt het ook verzorgend.

Conclusie

Waarom schud mijn hond steeds met zijn kop? In dit blogbericht heb je antwoord gekregen op deze vraag. Dat honden met hun kop schudden is niet gek. Vaak hebben ze jeuk of zijn ze nat geweest. Schrik er dus niet van.

Schudt jouw hond steeds met zijn kop? Dan kan er meer aan de hand zijn. Zeker als dit samengaat met enkele symptomen. Hier heb je alles over kunnen lezen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken hiervoor. In het vervolg weet je wat er aan de hand is als jouw hond veel met zijn kop aan het schudden is. Ook weet je wat je hieraan kunt doen.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie