Top 5 grootste hondenrassen

Hondenrassen bestaan er in verschillende soorten en maten. Je hebt hele kleine hondenrassen, waarvan de honden soms maar 1,5 kilo wegen. Ook heb je hele grote hondenrassen, waarvan sommige exemplaren met gemak 100 kilo of meer kunnen wegen. Grootte kan je bij hondenrassen op verschillende manieren ‘meten’, namelijk qua hoogste gewicht, of qua schofthoogte. Bij dit artikel zijn we uitgegaan van de hondenrassen met de grootste schofthoogte.De Duitse dog

De Duitse dog, ten onrechte ook wel Deense dog genoemd, wordt gezien als het grootste hondenras ter wereld. Reuen van dit ras moeten een minimale schofthoogte hebben van 80 centimeter, teefjes moeten een schofthoogte hebben van minimaal 72 centimeter. De rasbeschrijving van de Duitse dog geeft geen maximale schofthoogte weer. Dus in feite: hoe hoger hoe beter. Zeus is een Duitse dog welke de titel ‘grootste hond ter wereld mag dragen’: hij heeft een schofthoogte van wel 1,04 meter! (Qua gewicht is ‘Giant George’ de grootste Duitse dog ter wereld, met een gewicht van maar liefst 111 kilogram!)

Ondanks dat Duitse doggen vroeger voornamelijk gefokt werden als vechthond en beschermhond, staan de honden vandaag de dag bekend om hun trouwe, rustige en vriendelijke karakter.

Blue Merle Great Dane

De Ierse wolfshond

De Ierse wolfshond staat op de tweede plaats als het gaat om grootste hondenrassen ter wereld. Reuen van dit ras moeten minimaal 79 centimeter groot zijn, en teefjes moeten minstens 71 centimeter hoog zijn. De Ierse wolfshond is één van de oudste hondenrassen ter wereld en werd vroeger gehouden om beren en andere grote roofdieren aan te vallen, maar ook om huis en haard te beschermen. Ierse wolfshonden gingen ook met hun eigenaar vechten tijdens oorlogen, waar hun taak voornamelijk was om hun eigenaar te beschermen. Tegenwoordig is de Ierse wolfshond vooral een zichtjager (jachthond), maar is hij erg vriendelijk tegenover vreemden en goed met kinderen. Als waakhond is hij niet geschikt, ondanks zijn grote gestalte.

Close-Up Shot of a White Irish Wolfhound Dog

Kangal of Anatolische herder

De kangal, ook wel Anatolische herder, staat op de derde plaats van grootste hondenrassen ter wereld. Dit duizenden jaren oude hondenras kan qua grootte flink variëren. Reuen hebben een schofthoogte tussen de 75 en 95 centimeter, teefjes zijn wat kleiner met een schofthoogte van 70 tot 85 centimeter. De dieren zijn typische waakhonden met een zeer waaks karakter. Inbrekers kunnen dus niet zomaar binnenkomen. Voor zijn baas en diens gezin, is de Anatolische herder echter één van de beste kameraden die er maar te vinden is.

Close-Up Shot of a Kangal Shepherd Lying Down on the Sand

Afghaanse windhond

Net als de Ierse wolfshond, is de Afghaanse windhond een typische jachthond. Qua bouw komen beide rassen dan ook redelijk overeen. De reuen van dit ras hebben een schofthoogte van 68-74 centimeter, teefjes zijn iets ‘kleiner’ met een schofthoogte van 63 tot 69 centimeter. Afghanen zijn vrij onafhankelijke honden met een levendige aard. Hun karakter is te beschrijven als vriendelijk en gevoelig. De dieren zijn wat afstandelijk maar hebben vaak een goede relatie met hun baas. Ze hebben veel beweging nodig, net als alle andere windhonden.Broholmer

De broholmer staat op de vijfde plaats in deze lijst, maar is daarmee zeker niet klein te noemen. Ook deze mastiff-achtige hond is een echte reus te noemen. Reuen zijn ongeveer 75 centimeter hoog, teefjes ongeveer 70 centimeter. Daarmee zou ook gezegd kunnen worden dat dit ras de vierde plaats kan delen met de Afghaanse windhond. Broholmers zijn goede bescherm- en waakhonden, en prima gezinshonden mits ze een goede opvoeding en socialisatie hebben gehad.

Brown Dog in Close Up Photography


Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie