Suppen met je hond: Tof om te doen en dit heb je nodig!

Suppen met je hond is een superleuke activiteit om samen met je hond te doen. Behalve dat het leuk is om te doen zorgt het ook voor een veel sterkere band tussen jullie. En dat is zeer belangrijk.

Misschien weet je al wat suppen is, misschien ook niet. SUP staat voor Stand Up Paddling. Je gaat op een soort surfplank staan en met een paddel zorg je ervoor dat je vooruit gaat en stuurt. Je doet dit in rustige wateren en is daardoor op veel plekken mogelijk.

Normaliter doe je dit in je eentje, maar.. hoe tof is het om dit samen met je hond te doen? Er mag best wat gezelligheid bij!

Misschien sta je nu te popelen om dit te gaan doen. Begrijpelijk want het is een absolute aanrader!

Maar houd ook rekening met de zaken die hierbij komen kijken, waaronder de veiligheid. Bovendien heb je het een en ander nodig voor suppen.

Geen paniek. In dit blogbericht gaan we alles rondom het suppen met je hond bespreken. Na het lezen hiervan, weet je precies hoe het zit.

Wat is suppen met je hond?

Suppen: het is inmiddels een zeer populaire activiteit geworden, met name in groepsverband. Dit is niet gek. Zeker met een zonnetje erbij is het een feestje om te doen. De activiteit is te vergelijken met surfen.

Je gebruikt hier dan ook een vergelijkbaar surfboard bij. In plaats van dat je ligt, sta je rechtop. Middels een paddle duw je jezelf vooruit in het water.

Suppen kan vrijwel overal gedaan worden. Waar je bij surfen afhankelijk bent van de zee en hoge golfen, is dit bij suppen een ander verhaal. Dit kan zelfs in de smalste grachtengordels gedaan worden. Zo bekijk je de stad eens vanaf een ander perspectief.

In een notendop is dit wat suppen inhoudt. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe werkt dit met honden? Nou, eigenlijk niet heel anders. Je staat op het board, met de paddle in de aanslag. Nu ben je niet alleen, maar ligt jouw hond gezellig bij je. Meestal liggen de honden helemaal de voorkant van het bord. Dit is zodat je hem kan zien en een beetje in de gaten kunt houden. Zeg nu zelf, dit klinkt toch tof?

Waar moet een hond aan voldoen om te kunnen suppen?

Door de bovenstaande uitleg, ben je vast al enthousiast geworden. We kunnen je er geen ongelijk in geven. Zoals we aan het begin van dit blogbericht al aangaven, zul je wel op een aantal dingen moeten letten – afgezien van de benodigdheden.

Suppen met een hond is niet altijd even vanzelfsprekend. Niet iedere hond is hiertoe in staat. Iedere hond is anders en reageert hier anders op. Voordat je op het sup board stapt, zal je erachter moeten komen of jouw hond geschikt is voor deze activiteit.

Waar een hond aan moet voldoen om te kunnen suppen? Hieronder vind je hier een overzicht van:

 1. Een hond moet goed kunnen zwemmen. Mocht het board onverhoopt omslaan, dan weet jouw hond zich naar de kant de manoeuvreren. Dit neemt ook bij jou de nodige zorgen weg.
 2. Luisteren is essentieel. Daarbij is het handig als hij over de basiscommando’s beschikt. Een hond die niet goed luistert, is niet helemaal geschikt voor het suppen.
 3. Er zijn honden die bang zijn voor water. In dit geval is suppen natuurlijk geen goed plan. Het laatste wat je wil, is paniek. Er zijn altijd genoeg andere activiteiten zónder water. Iets wat jullie beiden leuk vinden om te doen.

Wat heb je nodig?

Suppen gaat niet zonder benodigdheden. Logisch natuurlijk. Het sup board en de paddle heb je al voorbij zien komen. Die heb je hoe dan ook nodig. Wanneer je met je trouwe viervoeter op pad gaat, heb je net iets meer nodig. Het gaat tenslotte om veiligheid en comfort. Wat heb je nodig voor suppen met je hond? Dat kan het volgende zijn:

 • Een zwemvest speciaal voor honden
 • Een sup board dat geschikt is voor honden; eentje die groot en stevig is. Daarnaast eentje die het gewicht van jullie beiden kan dragen en geen zachte ondergrond heeft.
 • Een matje met antislip; zodat jouw hond voldoende grip heeft
 • Een paddle
 • Hondenriem
 • Waterdicht zakje of tonnetje; voor mobiel en sleutels
 • Hondensnacks; voor belonen
 • Een bidon met water; voor jullie beiden om te drinken

Is een workshop of cursus nodig?

In principe kan iedereen op een bord stappen en aan de slag gaan met de paddle. Je hoeft geen ervaring te hebben met suppen. Dit maakt de activiteit laagdrempelig en geschikt voor een brede doelgroep. Tenminste, als je dit zelf gaat doen.

Je hebt als baasje een verantwoordelijkheid: de verantwoordelijkheid over jouw hond. Je zult ervoor moeten zorgen dat hij op zijn gemak is en er geen nare situaties ontstaan. Nu is suppen in principe geen gevaarlijke activiteit. Maar toch kan er wat misgaan. Uit balans raken is het meest voorkomend. Om dit te voorkomen, kan je aan de hand van het bovenstaande overzicht ontdekken of jouw hond geschikt is voor suppen.

Daarnaast kan het verstandig zijn om een speciale workshop of cursus te volgen. Deze zijn speciaal gericht op het suppen met een hond. Je leert in eerste instantie om te gaan met het board en de paddle. Vervolgens wordt er aan de slag gegaan met balanceren – iets wat belangrijk is als jouw hond je vergezelt.

Omdat honden vaak bewegen, kan het bord uit balans raken. Tijdens een cursus of workshop, leer je dit terug te krijgen en te anticiperen hierop. Het is niet verplicht om lessen te volgen, maar met een hond erbij is dit wel verstandig om te doen. Zorg ervoor dat het geen traumatische ervaring wordt voor jouw hond.

Welke hondenrassen zijn geschikt om mee te suppen?

Het is duidelijk naar voren gekomen: niet iedere hond is geschikt voor de activiteit. Dat is niet erg. Iedere hond is tenslotte anders. Dat geldt ook voor het hondenras. Ieder ras beschikt over andere eigenschappen en karaktertrekjes.

Wanneer het gaat om suppen, zouden we ook onderscheid kunnen maken tussen de verschillende hondenrassen. Welk ras is geschikt om mee te suppen? In principe zou ieder ras geschikt kunnen zijn, mits deze onder de 45 kilo blijven. Belangrijker is dat een hond kan zwemmen en rustig kan blijven. Ook puppy’s kunnen gezellig mee.

Mocht jouw hond geen geweldige zwemmer zijn of walgen van water, dan is dit geen prettige activiteit. Niet goed kunnen zwemmen, kan opgelost worden. Dit kan middels een zwemvest. Überhaupt is een zwemvest een aanrader voor iedere hond – ook voor de zwemkampioenen.

Maar denk er wel goed over na. Wel geldt dat kleine puppy’s minder gewicht dragen en jullie zodoende makkelijker in balans worden gehouden.

Op welke locaties kan je suppen?

Het liefst spring je vandaag nog in het water. De informatie die je hebt gehad, heeft je vast geënthousiasmeerd. Dat is goed te begrijpen. Nu je alles weet wat je moet weten, kan je op zoek gaan naar een locatie.

Deze is niet lastig te vinden, aangezien de meeste zeer geschikt zijn. Voor honden geldt dit ook, maar deze moeten wel toegestaan zijn natuurlijk. Niet iedere locatie staat trouwe viervoeters toe. Voordat je een locatie uitzoekt, check je eerst of het toegestaan is. Dat maakt de zoektocht wat makkelijker.

Er zijn altijd wel slootjes of meertjes waar jullie aan de slag kunnen. Ook hondenstranden kunnen zeer geschikt zijn. Hier zit gelijk een strand bij.

Conclusie – Ga jij suppen met je hond?

Suppen met je hond – we kunnen niet anders dan concluderen dat dit een toffe activiteit is om te doen. Zeker tijdens de zomermaanden. Mocht jouw hond houden van water en van gezelligheid, dan is dit een aanrader om te gaan doen.

Jij als baasje bent verantwoordelijk voor jouw vriendje. Hoewel suppen geen gevaarlijke activiteit is, kan er veel misgaan. Uit balans raken komt vaak voor. Wat je niet wil, is dat het uitloopt op een traumatische ervaring -voor jou, noch voor je hond. In dit blogbericht heb je alles kunnen lezen over suppen met je hond. Je weet hoe je veiligheid kunt waarborgen en wat je nodig hebt.

Wat in ieder geval duidelijk naar voren is gekomen, is hoe belangrijk een cursus of workshop is van tevoren. Alleen zo krijg je feeling met het board en met de paddle. Voordat jouw trouwe viervoeter op het board springt, is het een aanrader om dit te doen. Heel veel plezier!

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie