Hoe snel hoort een puppy te ademen?

Hoe snel hoort een puppy te ademen? De ademhaling – we kunnen wel stellen dat dit ontzettend belangrijk is. Dat geldt net zo goed voor onze trouwe viervoeters. Vaak maak je je als baasje snel en veel zorgen. Afwijkend gedrag is vrij makkelijk te herkennen, aangezien jij jouw hond als geen ander kent. Wanneer jij net een puppy in huis hebt, ben je extra alert. Alles wat ook maar een klein beetje afwijkt van ‘normaal’ kan voor jou al zorgelijk worden. Zo is dat wellicht ook het geval bij de ademhaling.

Het zal je namelijk opvallen dat een puppy wat sneller ademt dan een volwassen of een senior hond. Hoewel dat in eerste instantie niet zorgelijk hoeft te zijn, kunnen we ons wel voorstellen dat je hier vraagtekens bij hebt. Je bent hier helemaal aan het juiste adres. Hoe snel hoort een puppy te ademen en wat kan een snelle ademhaling betekenen bij deze kleine hondjes? Dat ga je allemaal lezen in dit blogbericht. Lees deze vooral helemaal tot het einde, en je krijgt antwoord op al je vragen.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Hoe snel hoort een puppy eigenlijk te ademen?

Vanzelfsprekend is de ademhaling cruciaal. Dat geldt niet alleen voor ons. Dat is net zo goed het geval bij onze trouwe viervoeters. Heel simpel; het houdt ze in leven. Zo is dat natuurlijk ook het geval bij puppy’s. Zeker wanneer je voor het eerst een puppy in huis hebt of hij nog jong is, ben je extra op je hoede. Je wilt goed voor hem zorgen en je alarmbellen gaan gewoonweg wat sneller af. Pups zijn nog zo jong en fragiel. Bovendien kunnen ze ons niet vertellen dat ze ergens last van hebben. Dat maakt dat jij extra op je hoede bent. Dat is niet vreemd.

Dat maakt dat ook de ademhaling van je pup zal opvallen. De ademhaling van een puppy gaat wat sneller dan die van een volwassen hond en dat valt op. Hoe snel hoort een puppy te ademen? Een puppy hoort tussen de 17 en 21 ademhalingen te maken. Deze ademhalingen zijn per minuut. Deze ademhaling is dus afhankelijk van de leeftijd, maar ook van het hondenras. Houd er dus rekening mee dat dit geen exacte aantallen zijn.

Hoe snel hoort een puppy te ademen?
Hoe snel hoort een puppy te ademen?

In welke situaties ademt een hond snel?

De ademhaling van een puppy is dus sneller dan die van een volwassen hond. Dit is dus niet gek. Mocht jouw pup wat sneller ademen, ook dan hoeft er niet altijd iets aan de hand zijn. Tenminste, niks ernstigs. Pups zijn volop in de groei en reageren over net wat enthousiaster over. Dat maakt dat zowel de hartslag als de ademhaling versnellen. In de volgende situaties kan een hond namelijk wat sneller ademen dan normaal gesproken:

Na of tijdens een fysieke inspanning
• Tijdens een warme dag
• Stress of spanningen

Waarom hijgen honden op een warme dag?

Eén van de redenen dat jouw hond wat sneller ademt en aan het hijgen is, dat is om een warme dag. Hierbij kan je al gauw denken aan zomerse temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Iedereen heeft het op zo’n dag warm. Ook honden. Zij kunnen geen jasje uittrekken en zullen moeten dealen met die warme vacht. De reden waarom een hond wat sneller ademt en hijgt op zo’n dag, is om warmte kwijt te kunnen raken.

Hoe snel hoort een puppy te ademen?
Puppy hijgt van warmte

Schrik er dus niet van als jouw trouwe viervoeter op een warme dag aan het hijgen en snel aan het ademen is. Dit hoort erbij. Het beste is om meerdere plekjes in de schaduw te creëren, hem te voorzien van voldoende water en wellicht een hondenzwembad op te zetten. Hierdoor kan hij lekker afkoelen en maak je het hem comfortabel.

Waaraan merk je dat een puppy het benauwd heeft?

De ademhaling van een puppy hoeft in eerste instantie niet alarmerend te zijn. Deze snelle ademhaling is vrij normaal. Toch kan dit ook de andere kant op gaan. Ook pups kunnen het benauwd krijgen. Door de symptomen hiervan te herkennen, kan je snel en adequaat reageren.

Benauwdheid bij puppy’s en bij honden kan je dus aan de volgende symptomen herkennen:

  • Geluid: Wanneer jouw pup ademhaalt met een hard, rochelend geluid, dan geeft dat aan dat hij het benauwd heeft.
  • Sneller ademen: De ademhaling gaat veel sneller als normaal. Belangrijk is om deze per minuut bij te houden en te tellen. Zo kom je erachter of de ademhaling daadwerkelijk sneller is.
  • Hoesten: Om adem te kunnen krijgen, kan een hond gaan hoesten.

Bij het zien van de bovenstaande symptomen, is de kans groot dat jouw hond benauwd is en zich niet zo lekker voelt. Probeer vooral niet in paniek te raken. Zorg dat je bij hem in de buurt blijft en je hem gerust stelt. Wanneer jij namelijk onrustig wordt en in paniek raakt, breng je dat over op je hond.

Hoe snel hoort een puppy te ademen?
Als baasje zorg je voor dat hond rustig blijft

Wanneer raadpleeg je de dierenarts?

Zoals je hierboven in het blogbericht hebt kunnen lezen, zijn er een aantal symptomen dat jouw hond het benauwd heeft. Wanneer trek je aan de bel bij de dierenarts? Het beste is om dit direct te doen zodra je merk dat je hond oppervlakkiger gaat ademen of geluid gaat maken bij zijn ademhalingen.

Hoewel de situatie niet direct alarmerend is, is het wel belangrijk om erachter te komen wat er aan de hand is. Dit kan de dierenarts natuurlijk het beste vaststellen. Neem contact op met hem of haar, en leg de situatie uit. In de meeste gevallen word je gevraagd langs te komen, om meerder onderzoeken te doen. Denk hierbij aan bloedonderzoek, echo’s en foto’s maken van de longen.

Conclusie

De ademhaling van een puppy – wellicht als (nieuw) baasje iets wat je zorgen baart. Dat is helemaal niet gek. Daar ben je absoluut geen uitzondering in. Je hebt hoe dan ook gemerkt dat de ademhaling van een puppy wat sneller gaat. Dit zijn er namelijk 17 tot 21 per minuut. Vergelijkend met een oudere hond is dit wat sneller.

Er is dus niet altijd reden om je direct zorgen te maken. Gelukkig maar. Toch is het altijd goed om waakzaam te zijn op dergelijke symptomen van benauwdheid, en de dierenarts te raadplegen. Hij of zij kan verdere onderzoeken doen en het nodige vaststellen.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie