Mijn hond likt veel – Wat kan ik daaraan doen?

Mijn hond likt veel. Je zult niet het enige baasje zijn die dat merkt. Niet alleen likt een hond zichzelf, de kans is vrij groot dat jij als baasje ook weleens een lik over je gezicht hebt gehad. Een grappig moment, maar wellicht ook iets wat vraagtekens oplevert. Zeker als je hond ineens veel likt. Waarom is dit eigenlijk?

Dat honden likken, dat hoeft niet eens zo schrikbarend te zijn. Het is zelfs een natuurlijke reactie die ze van pups af aan hebben. Zo is het bijvoorbeeld een manier van communiceren met jou als baasje of met andere honden.

Vaak is het speelsheid, maar het kan ook pijn of andere lichamelijke ongemakken aantonen. Het is dus belangrijk dat jij als baasje de oorzaak achterhaalt. Je zit hier goed.

Wil je meer weten over het overmatig likken hond en wat je daaraan zou kunnen doen? Dat gaan we allemaal bepreken in dit artikel. Lees je mee?

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Waarom likt mijn hond veel?

Laten we beginnen bij het begin. Je hond likt veel. Dat heb je inmiddels gemerkt. We kunnen ons voorstellen dat je hier enkele vraagtekens bij hebt. Waarom likt je hond veel?

Belangrijk is om deze signalen op te kunnen pakken en afwijkend gedrag te leren herkennen. Het zou namelijk kunnen dat je hond ineens veel likt en dat je stappen moet ondernemen.

Wat betreft het likken kan het om een aantal aspecten gaan. Het gaat hierbij om zichzelf likken, jou als baasje likken of om andere honden.

Mijn hond likt veel – Wat kan ik daaraan doen?
Mijn hond likt veel, waarom?

Hond doet zichzelf veel likken

Een hond wil zichzelf nog weleens veel likken. Dat is vrij normaal en niet zo onhygiënisch zoals veel mensen denken. Zo maken ze zichzelf namelijk schoon. Iets wat ze van hun moeder in het nestje hebben geleerd.

Dit is iets wat je bijvoorbeeld ook bij konijnen ziet, die zichzelf ook op deze manier schoonhouden en een douche nemen.

Behalve het schoonhouden, is het ook een manier om te ontspannen, net zoals kauwen dat is bij honden.

Merk je echter dat je hond overmatig veel likt? Dan zou er meer aan de hand kunnen zijn. Dit kan namelijk duiden op lichamelijk ongemakken. Denk aan jeuk, irritatie of pijn. Daarnaast kan het ook duiden op angst of stress.

Angst of stress kun je opvangen door hond likt veel aan neus. Hierbij is het goed om te achterhalen waar die angst of stress vandaan kan komen.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om de oorzaak te achterhalen. Wat betreft die pijn, daar komen we later bij je op terug.

Mijn hond likt veel – Wat kan ik daaraan doen?
Waarom likt een hond zichzelf?

Jou als baasje likken

Het is vrijwel onoverkomelijk dat ook jij als baasje die natte tong op den duur over je wang voelt gaan. De meningen zijn daarover verdeeld. Waar de een er om kan lachen, vindt de ander het alles behalve prettig. Zit er eigenlijk een oorzaak achter?

Vat het maar op als een groot compliment. Je trouwe viervoeter laat op deze manier namelijk zien dat hij jou waardeert, respecteert en van je houd. En zeg nu zelf, een betere thuiskomst na een dag hard werken of studeren bestaat er toch niet?

Mijn hond likt veel – Wat kan ik daaraan doen?
Waarom likt een hond zijn baasje?

Soortgenootjes likken

Wat je ook vaak ziet, zeker als het gaat om een grotere groep honden, is dat ze elkaar nog weleens een lik over de bol willen geven. Ook daar zit een duidelijke reden achter en ze doen het ook niet voor niks.

Dit is dé manier voor honden om contact met elkaar te maken. Tenslotte is elkaar gedag zeggen via spraak onmogelijk, dus doen ze het zo.

Behalve dat het een begroeting is, is het ook een manier om te laten zien op welke plek in de roedel ieder staat. Waar paarden hun plekje in de kudde verdedigen, verdedigen honden hun plekje in de roedel.

Mijn hond likt veel – Wat kan ik daaraan doen?
Waarom likt mijn hond andere honden?

Hond likt veel aan poot

Je hond likt veel aan zijn poot. Ook hier zul je je vraagtekens bij hebben en vraag je je af waarom hij specifiek veel aan zijn poot likt. Zou dit ook ergens op kunnen duiden? Dat zou inderdaad het geval kunnen zijn.

Dat honden aan hun poot likken, wil nog weleens aangeven dat ze er last van hebben. Pijn bijvoorbeeld. Pijnlijke pootjes word in de meeste gevallen veroorzaakt door artrose.

Een aandoening waarbij de gewrichten in het lichaam aan het slijten zijn, waardoor dit ongemak kan ontstaan. Nu kan artrose op iedere leeftijd de kop opsteken, maar dit zie je vooral terugkomen bij oudere hondjes.

Behalve artrose, kan ook jeuk de boosdoener zijn waarom jouw hond veel aan zijn poot likt. Mocht je artrose of iets anders vermoeden, trek in dat geval altijd aan de bel bij de dierenarts. Hij of zij kan de oorzaak vinden en een behandelplan opstellen.

Hond blijft likken – Wat kan ik daaraan doen?

Bij overmatig likken hond kan de oorzaak ook verveling zijn. Het hoeft (gelukkig) niet altijd iets lichamelijks te zijn. Verveling is vaak het gevolg van te weinig uitdaging. Zowel fysiek als mentaal. Zeker als je een Beagle of een Jack Russel hebt, kan dat vrij snel op de loer liggen.

Likt jouw hond ineens veel en wil je in het kader van verveling daar iets aan doen? De volgende producten zouden daar weleens bij kunnen helpen.

1. Hondencursus Van Maanen Loca

Honden kunnen niet praten en je kunt als baasje ook niet bij ze in het hoofd kijken. Kon dat maar, want dan zouden we daar een stuk wijzer van worden.

Door een hondencursus te volgen leer je je hond beter te begrijpen en leren jullie in bepaalde situaties ook samenwerken. Niet alleen is het een goede hulp bij de opvoeding, maar ook is het goed om te achterhalen waarom jouw hond veel likt.

Het handige aan Van Maanen Loca, is dat deze hondencursus meerdere onderdelen bevat én je deze ook volledig online kunt volgen. Dat betekent dat dit op ieder gewenst moment kan en dit goed aansluit bij jouw dagelijkse schema.

Niet alleen leer je door Van Maanen Loca meer te begrijpen van jouw trouwe viervoeter, het trainen is voor jullie beide al een mooie uitdaging op zich.

2. Nina Ottosson Challenge Slider – Denkspel Voor Honden

Heb je weleens van denkspelletjes gehoord? Ja, je zult de woordzoeker en de sudoku wel kennen. Maar ook honden hebben die mentale uitdaging nodig en daarom zijn ook voor hun denkspelletjes ontwikkelt.

Denkspelletjes geven niet alleen uitdaging, maar het kan dementie ook in de kiem smoren. Hoewel het niet feitelijk bewezen is, kan je hond mentaal uitdagen natuurlijk nooit kwaad.

De Nina Ottosson Challenge Slider is zo’n denkspel. Niet zomaar een spel, maar mét beloning. Door gebruik van zijn reukvermogen en pootjes, schuift hij de blokjes opzij waarna zijn beloningen tevoorschijn komen.

Laat je hond nooit langer dan 15 minuten spelen met het spel, aangezien het zeer intensief is.

[affiliate_products product_number=”1″ style=”list” image_size=”small” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]

3. KONG Classic

Iedere hond heeft een natuurlijke behoefte om te kauwen. Het zorgt zelfs voor ontspanning. Naast ontspanning, kan kauwen ook een goede afleiding en uitdaging zijn. Kauwen word een daadwerkelijke afleiding met de KONG Classic.

Mijn hond likt veel
Afbeelding van Medpets.nl

Het enige wat jij hoeft te doen als baasje, is de KONG vullen met de lievelingssnack van je trouwe viervoeter en hij kan zich er lekker mee uitleven. Door middel van kauwen, rollen en ruiken moet hij proberen het lekkers te pakken te krijgen.

Wees gerust, ook voor alle slopertjes is de KONG Classic zeer geschikt. De kans dat hij deze kapot krijgt, is vrij klein.

[affiliate_products product_number=”2″ style=”grid” image_size=”medium” order_by=”cheapest”]
[/affiliate_products]

Hond smakt en likt veel; moet hij gestraft worden?

Je hond smakt en likt veel. Met andere woorden: hond likt ineens veel. We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd even prettig is om je hond te horen smakken en te zien likken. Alles waar té voor staat is nooit goed.

Zeker als je merkt dat je hond zijn huid kapot aan het likken is. Moet hij dan gestraft worden in zo’n situatie?

Mijn hond likt veel – Wat kan ik daaraan doen?
Hond smakt veel, moet ik hem straffen hiervoor?

Straffen is niet helemaal nodig. Zeker als je dit hele artikel hebt gelezen, ben je erachter gekomen dat overmatig likken een oorzaak kan hebben.

Lichamelijke ongemakken, pijn of stress. Is het dan wel eerlijk om hem daarvoor te straffen met bijvoorbeeld een zalfje dat vies smaakt?

Belangrijk in zo’n situatie is om te achterhalen waarom je hond ineens smakt en veel likt. Je kunt altijd de dierenarts raadplegen hiervoor.

Houd er ook rekening mee, dat wanneer honden helemaal stoppen met likken, dit ook een signaal kan zijn. Dit kan namelijk duiden op een ziekte of andere gezondheidsklachten.

Conclusie

Mijn hond likt veel. Waarom doet hij dit eigenlijk? In het artikel hebben we dat uitgebreid besproken. Hoewel het iets natuurlijks is en het niet direct paniek hoeft te veroorzaken, is het wel goed om dit in de gaten te houden. Voornamelijk wanneer je hond overmatig of helemaal stop met likken.

Heb je inmiddels begrepen dat je hond zich verveelt? Dan zijn er voldoende middelen om hem af te leiden en uitdaging te geven. De hondencursus Van Maanen Loca geeft online trainingen die helpen om jouw hond beter te begrijpen en meer uitdaging te geven.

[faq schema_markup=”1″]
[/faq]
Foto van auteur

Geschreven door Daisy

Plaats een reactie